Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
tak tylko jak dobrze rozumiem to skladki musze sobie podniesc przed porodem i macierzynski bedzie wyliczany ze sredniej z calego roku tak?Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
Madzia890722 wrote:a, żenada to jest. Ja tylko mam nadzieję, że chcą tej dokumentacji, bo nie potrafią nic na mnie znaleźć, i że to jest dobry znak...
ale nie powiem,... działają ekspresowo
Ciekawe czy ja także dostanę pismo, we wtorek zaniosłam dokumenty.
Z tego co mi znajoma położna mówiła to często chcą dokumentację medyczną, kiedy się idzie przed 20 tygodniem na zwolnienie i dostaje się zwolnienie dłuższe niż na 4 tygodnie. Paranoja, ciekawe o co jeszcze będą prosić
-
polkosia wrote:No do mnie odkąd jestem na L4 zaczęły dzwonić dziwne osoby i pytać o firmę i osobiście też była jakaś podejrzana Pani, ale nie wiem czy to moje schizy czy podstawiali kogoś. Na szczęście u mnie mąż wszystko teraz ogarnia, więc nie podłożyłam się...
i to niby z pozyczka, z podpisaniem umow, nagle sie przypomnialo zdaje mi sie ze to celowe dzialanie -
nick nieaktualny
-
APS wrote:tak tylko jak dobrze rozumiem to skladki musze sobie podniesc przed porodem i macierzynski bedzie wyliczany ze sredniej z calego roku tak?
Wg nowej ustawy średnia z 12 miesięcy. Musisz podnieść składki przed porodem.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Madzia, a wiesz, że do mnie też jakiś dziwny numer dzwonił i przedstawiał się jako nowa firma (nie dowiedziałam się jaka) i czy mogą na maila przesłać ofertę... I nic nie dostałam. Maila podałam przez telefon, ale to chyba nie jest zabronione...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyMnie już chyba nic nie zdziwi... przecież to są już istne jaja... jutro mąż idzie zanieść moje L4 to zapyta babki, która zajmuje się moją sprawą (swoją drogą bardzo fajna i szkoda, że od niej nic nie zależy)czy coś jest nie tak, że chcą tą dokumentację medyczną.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:44
-
nick nieaktualnyJa prowadze firme ponad 2 lata. Z tym ze dzialalnosc mam zarejestrowana na inny adres ( obok moich rodzicow prowadze dg), mieszkam u tesciow a zameldowana jestem w nowym mieszkaniu gdzie nikt nie przebywa. Ciekawe gdzie przyjda. Jak pytalam w zus to powiedzieli ze tu gdzie mieszkam ale tego adresu nie mam zgloszonego to pow ze beda dzwonic, ale juz to widze
-
A nie trzeba podać adresu, pod którym mogą cię zastać? Ja też mam meldunek u rodziców w innym mieście (w tym, gdzie mieści się ZUS).
A można podać dwa adresy czy nie bardzo? Bo mamy jeszcze domek w górach i chętnie wyniosłabym się tam na l4, ale boję się, że to będzie zbyt podejrzane i szykują się wakacje w mieście... -
Dziewczyny odnośnie pracy na l4 to dla mnie to jest największa zagadka jak zus kontroluje takie rzeczy.. przecież wiadomo że jak się prowadzi firmę jakiś czas to nie da się wyrzucić czy wyłączyć telefonu bo choćby stali klienci do Ciebie dzwonią - ja prowadzę biuro nieruchomości od kilku lat i nawet jak wszędzie pozmieniałam numer na stronach to i tak Ci stali, albo z polecenia dzwonią do mnie. Oczywiście wszystkim tłumaczę co i jak i przekazuję sprawę mężowi bo teraz on za mnie wszystko prowadzi no ale tak całkiem odciąć to się chyba nie da.. i czasem się zastanawiam czy pracownik z zusu sobie nie zadzwoni i nie zacznie wypytywać o jakieś rzeczy - ale wydaje mi się że sam telefon nie jest podstawą do wstrzymania zasiłku, raczej muszą udowodnić że np chodzę do biura i czynnie wykonuję swoją pracę. Tak czy inaczej ja myślę że jak już przyznają zasiłek to nie ma co ryzykować bo mogą mieć naprawdę przeróżne metody na sprawdzenie funkcjonowania firmy.
-
ja tego wszystkiego nie moge pojac, bo o ile zasadne jest sprawdzanie jak ktos ma np. krotko firme to nekanie kogos kto juz od dluzszego czasu ja prowadzi jest dla mnie abstrakcja.
z tego co wiem to wiele dziewczyn na etatach nawet od poczatku ciazy idzie na zwolnienie i jakos nikt sie ich nie czepia. a mam kolezanki ktore umawiaja sie z pracodawca ze ida na l4 ale jak sie dobrze czuja to chodza do pracy.
wiec jakim prawem maja mi cos wymyslac jak prowadze firme od 4 lat. moje L4 jest zasadne bo dopiero poronilam poprzednia ciaze i jestem na lekach, juz nie mowiac o tym ze sie fatalnie czuje. moja praca wiaze sie z ciaglymi wyjazdami, szczegolnie za granice, co w ciazy jest niebezpieczne. o ile przy pierwszej ciazy bym sie tym moze tak nie stresowala to po stracie chucham i dmucham i nie wyobrazam sobie spedzac ciazy na lotniskach wiec sila rzeczy nie moge normalnie prowadzic firmy. z drugiej strony jest to dzialalnosc 1 osobowa i nie ma mozliwosci aby ktokolwiek mnie zastapil, wiec sila rzeczy gdybym poszla na l4 to tak jak pisze poprzedniczka na pewno beda telefony od stalych klientow bo nie da sie z dnia na dzien odciac wszystkich kontaktow na ktore sie pracowalo kilka lat. jak ktos ma np. sklep to klient nie przyjdzie mu do domu po bulki, ale jesli ktos ma dzialalnosc uslugowa pracujac z domu na telefonie tak jak ja to ten telefon dzwoni non stop. juz nie mowiac o tym ze mam jeden numer wspolny prywatny i sluzbowy wiec nie moge go wylaczyc albo w ogole nie odbierac. wydaje mi sie ze nie jestem jedyna osoba o pracy tego typu i jest to chore bo juz pomijajac kwote to wychodzi na to ze nie mam zadnej mozliwosci pojsc na zwolnienie lekarskie, mimo ze firma nie jest fikcyjna a l4 w pelni zasadne.
dodam, ze pracujac wczesniej na etacie na l4 zawsze bralam do domu laptopa i komorke i z bolacym gardlem odbieralam telefony, podobnie jak pewnie wiele innych osob i jakos do tego nikt nie ma zastrzezen.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 11:11
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
4% prawidłowych plemników -
nick nieaktualnyNo to musisz kogoś zatrudnić, moim zdaniem jesli jak jest l4 to sie nie pracuje i nie znam ludzi, którzy by na etacie tak robili...wiekszosc dziewczyn tutaj prowadzi firmę długo, wszystkie papiery maja w porządku, na l4 spokojnie siedzą w domu i odpoczywają a i tak sie stresują uciążliwymi kontrolami, mimo ze nie maja nic do ukrycia. Dla mnie niepojęte byłoby isc na l4 i pracowac, w ten sposob jest latka biznes matek oszustek... W koncu czasem trzeba wybrać do ważniejsze i na pewno nie jedna firma wiele klientów i przychodów straciła przez taka przerwę, ale zdrowie dziecka jest najważniejsze. Nie mówiąc o tym, ze jak trafisz na kogoś, co sprawdza, to po prostu będziesz miała z tego grube nieprzyjemności pracując na l4. Nie mozesz zatrudnić meza, ktory bedzie odbierał telefony a Ty będziesz 'mozgiem'? Albo idź teraz na l4 i wrócisz do pracy w drugim trymestrze i potem po porodzie i ta przerwa az sie tak sie nie odbije na Twojej firmie a Ty przeczekasz najtrudniejszy okres dla ciazy.
-
nick nieaktualnyUstawodawca sankcjonuje podejmowanie pracy zarobkowej w trakcie orzeczonej niezdolności do pracy poprzez utratę prawa do zasiłku. W art. 17 ustawy wskazane zostały dwie, niezależne od siebie przesłanki utraty prawa do zasiłku: wykonywanie pracy zarobkowej w okresie orzeczonej niezdolności do pracy oraz wykorzystywanie zwolnienia od pracy w sposób niezgodny z jego celem. Niezależnie od długości podjętej pracy, pracownik traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia, w trakcie którego praca była świadczona.
Pojęcie „pracy" jest w tym przypadku bardzo szerokie. Obejmuje wszelką ludzką aktywność zmierzającą do osiągnięcia korzyści majątkowej. W trakcie zwolnienia lekarskiego sankcjonowane utratą prawa do zasiłku jest zarówno podejmowanie pracy w ramach stosunku pracy, ale również na podstawie umów cywilnoprawnych oraz samozatrudnienia.
Zgodnie z art. 68 ustawy, zarówno pracodawca jak i Zakład Ubezpieczeń Społecznych uprawnieni są do kontrolowania prawidłowości wykorzystywania przez pracownika zwolnienia, a także do formalnej kontroli zaświadczeń lekarskich. -
nick nieaktualny
-
APS ok ,zadzwoni ci telefon, czy to klient, czy ktoś podstawiony z zusu to mówisz, że w tym momencie nie prowadzisz działalności i tyle. Za to ukarać cię nie mogą. Z drugiej strony iść na l4 i pobierać 100% wynagrodzenia a do tego pracować i uzyskiwać korzyści majątkowe to jak najbardziej oszukiwanie zusu i wcale nie dziwię się, że to sprawdzają
-
Fasula nie moze mnie zastapic maz bo prowadze konsulting dla firm francuskich w tym jezyku, a on go nie zna.
tak jak pisalam musze zrezygnowac w glownej mierze z prowadzenia dzialalnosci chociazby przez wyjazdy i nawet tak jak piszesz rozumiem ze nie mozna byc na l4 i nastawiac sie na zarobek i np, w tym czasie nie rozsylalabym ofert itp. ale u mnie nie kazda rozmowa to zamowienie z ktorego moge miec kase ale nie wyobrazam sobie zebym miala nie odebrac telefonu od klienta z ktorym wspolpracuje kilka lat i nie doradzic mu jesli o cos pyta, nawet jesli mam nie miec z tego zadnej kasy.
dlatego nawet jesli mam nie dostac ani zlotowki to nie pojde na l4 nawet jesli w ogole nie dam rady pracowac bo zachowanie dobrego wizerunku wobec klientow jest dla mnie wazniejsze niz te pare tysiecy.
tak czy tak dziekuje Wam za informacje, na pewno pomoga mi w podjeciu decyzji.
a jesli chodzi o osoby na etacie to wiadomo ze kobieta w ciazy nie bedzie pracowac na produkcji, ale jesli chodzi o stanowiska biurowe to znam naprawde mnostwo osob ktore czy to w ciazy, czy przy grypie, czy przy opiece nad dzieckiem na l4 zabieraja prace do domu i sa to osoby i na stanowiskach menedzerskich i zwyklych biurowych.Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
4% prawidłowych plemników