Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTo dobrze wiedzieć, tez mam zamiar siedzieć do 16 w domu, ale w weekend dobrze by było wyjsć choć troche na pole na spacer;) ciekawa jestem wciaz co z tym vacatio legis, najgorzej jest z ta ciągła niewiadoma, bo do listopada pewnie niewiele sie wyjaśni.
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny. Dostałam kolejne pismo z ZUSu, ze w ciągu 5 dni mam złożyć całą dokumentację medyczną z przebiegu ciąży i kartę ciąży. Musiała któraś z Was to donosić? Bo zastanawiam się czy jest to coś czego muszą żądać bez względu na to, czy jest wszystko w porządku z firmą czy chcą tego, bo nie potrafią się do niczego przyczepić. Jak myślicie?
No i chcą, żebym im pokazała oryginały, myślicie, że przychodnia mi wyda na kilka dni moją kartotekę? Chyba, że na ksero mi w przychodni pieczątke przybiją, że jest to zgodne z oryginałemWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:38
-
Czesc Dziewczyny! widze ze Wy juz wszystkie dosyc zaawansowane, czego serdecznie gratuluje! u mnie dopiero poczatki, ale ze juz widzialam bijace serducho to zaczynam sie zastanawiac finansami. przelecialam pobieznie Wasz watek i widze ze zmieniaja sie przepisy na niekorzysc, wiec mysle zeby od razu pojsc na l4 i jeszcze wziac troche kaski.
napiszcie mi prosze, chyba ze juz gdzies wczesniej byla o tym mowa, co dokladnie jest kontrolowane przez zus? tylko dokumentacja medyczna czy moga chciec tez jakies dokumenty firmy i w sumie czy maja do tego prawo?
czy wy na l4 w ogole nie pracujecie? bo tak mysle czy jest mozliwosc wziac l4 ale jednak na miare mozliwosci cos sobie dorabiac... bo w sumie jak to sprawdza?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 14:04
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
APS, jak będziesz miała kontrol na L4 i zastaną Cię w pracy, to możesz mieć kłopoty, więc ja bym nie ryzykowała. Kontrolować mogą niestety wszystko. Dokumenty firmowe i ciążowe.
Madzia, kartę ciąży musisz mieć zawsze przy sobie, teraz to Twój dokument ważniejszy niż dowód, więc ja bym zaniosła i powiedziała, żeby sami sobie kserowali i podbijali pieczątkę... Co za ciule!FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyPolkosia- ale oni nie chcą tylko kartę ciąży, ale całą dokumentację z wizyt od lekarza!
Zastanawiam się czy mi w przychodni udostępnią to...
A dam im wszystko, nawet rachunki z apteki i wszystkie wyniki badań. Absurd, żebym musiała udowadniać, że jestme w ciąży, i że są do tego wskazania...teraz muszę jezdzić specjalnie do lekarza z nfz ktory jest w innym miescie i do tego prywatnie i się prosić o wszystko. A najlepsze jest to, że mam na to 5 dni! z czego dwa dni to weekend ...
Gdyby nie było mnie w domu a przyszliby na kontrole to mieliby pretensje, ale jakos nie przeszkadza im to, ze musze na L4 jezdzic po lekarzach i zalatawiac dokumentacje medycznaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 14:19
-
Madzia890722 niestety ale lepiej im dowieźć tą dokumentację co faktycznie jest dosyć absurdalne.
Moja znajoma też była na chorobowym to zus odwiedził jej ginekologa żeby pokazał całą dokumentację na co ginekolog lekko się zdziwił bo nigdy takiej sytuacji nie miał no ale niestety takie czasy. Zus robi wszystko żeby tylko nie wypłacić pieniędzy...polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Poklosia dzieki za odpowiedz.
ja mam firme prawie 4 lata wiec nie powinno byc zastrzezen ze jest fikcyjna.
co do miejsca pracy to ja i tak pracuje z domu wiec mnie nie zastana na miejscu pracy bo takiego nie ma. no a chyba nie beda mi kazali otwierac komputera ani spawdzac billingow za rozmowy? chyba nie maja prawa dzwonic do mojego zleceniodawcy i sie pytac czy cos robie?
z tego co widze na necie to kazdy sie boi tego zusu ale nie widzialam zeby komus odmowili wyplacenia kasy albo zeby az tak szczegolowo kontrolowali, jesli juz to sprawdzaja czy firma nie jest fikcyjna i tyle. a Wy slyszalyscie o przypadkach zeby komus sprawdzali czy na pewno nie pracuje i odmowili swiadczenia?
ja akurat nie najlepiej sie czuje i na pewno musze ograniczyc prace a u nas w domu to ja zarabiam dobre pieniadze za ktore splacamy kredyt wiec jak ogranicze prace i nie dostane zadnej dodatkowej kasy to bedzie ciezko
z tego co piszecie to najlepiej nie korzystac z L4 tylko z samego macierzynskiego bo wtedy mozna pracowac. znalazlam gdzies ze macierzynski na dzialalnosci jest liczyony od sredniego miesiecznego przychodu firmy ale nie chce mi sie wierzyc zeby bylo tak pieknie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 15:26
22.7.16 IUI
APS, rozumiem, że nie masz pracownika? Nie myślałaś o osobie współpracującej? Siostra, mama, mąż? Bo nawet, jeśli w domu pracujesz, to pewnie wystawiasz jakieś rachunki czy FV, a jak jesteś na L4, to w tym czasie nie możesz nic takiego robić ani składać nigdzie podpisów.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
no wlasnie myslalam zeby zatrudnic kogos na umowe o dzielo przy czym to by byla fikcja tylko do skladania podpisow. ja pracuje w jezyku obcym dla zagranicznej firmy, sa to dosc skomplikowane procesy i nie ma szans abym sobie znalazla realne zastepstwo, ktorego w dodatku nie bede nadzorowac siedzac w domu. wiec wszystkie rozmowy i maile musialabym prowadzic ja a tamta osoba moglabby jedynie podpisywac fakture jesli to cos da...
no i tak samo nie dam jej dostepu do konta do robienia przelewu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 15:43
22.7.16 IUI
A ktoś z najbliższej rodziny mógłby za Ciebie się podpisywać? Jeśli tak, to nie musisz nikogo zatrudniać. Tylko od osoby współpracującej musisz opłacać składki, więc najlepiej zgłosić taką osobę, która ma już umowę o pracę i wtedy płacisz tylko składkę zdrowotną, którą potem zwracają. Poczytaj sobie o tym, to najlepsza opcja.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnysprawdzali moja znajoma czy pracuje - dzwonili jako pacjent i pytali o termin leczenia czy mozna sie umówić, ale akurat ona nie kręciła, wiec było ok
Ale wiem ze sprawdzają czy pracujesz czy nie i mysle ze to nie w porządku byc na l4 i pracować i na pewno wiąże sie z nieprzyjemnymi konsekwencjach...to juz Ci sie opłaca przejść na macierzyński tylko skoro pracujesz z domu, jak sie będziesz złe czuła, to odpuścisz kilka dni a w pozostałe nadrobisz prace a i tak pewnie wiecej zarobisz niz na l4. -
No do mnie odkąd jestem na L4 zaczęły dzwonić dziwne osoby i pytać o firmę i osobiście też była jakaś podejrzana Pani, ale nie wiem czy to moje schizy czy podstawiali kogoś. Na szczęście u mnie mąż wszystko teraz ogarnia, więc nie podłożyłam się...
Madzia890722 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
o kurcze to mnie skutecznie odstraszylyscie.
a macierzynski sie oblicza na podstawie skladek czy przchodow?Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
4% prawidłowych plemników