X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 wrote:
    Sorry dziewczyny, szybkie pytanie.
    Zarejestrowałam sie w PUE...

Co to są w saldzie konta ''Saldo WN'' i ''Saldo MA'' ? i co jeżeli na jednym i drugim widnieją jakieś kwoty...?
    Dzięki za odpowiedź!
    Są to typowe określenia księgowe.Saldo Wn, to inaczej "winien", czyli to co Ty powinnaś zapłacić do ZUSu. Jeżeli na dzień 30/06/2015 masz tam jakąś kwotę i składki opłaciłaś, to znaczy, że ZUS nie zaksięgował jeszcze tej płatności. Saldo "ma" oznacza nadpłatę. Dobrze byłoby, żebyś przed porodem wyprostowała sobie te rozrachunki i wystąpiła z wnioskiem o rozliczenie salda, albo po prostu przejechała się do Zusu i sprawdziła płatności, bo jak są jakieś rozbieżności to Zus będzie zwlekał z wypłatą zasiłku i to weryfikował.

FasUla lubi tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. super dzięki! Wszystko było opłacone a tu widzę widnieją jakieś zadłużenia. Drukuje potwierdzenia i w takim razie jutro udam się do Zus..

ckaicsqvntdeeclt.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Alinali na kiedy mass term in? Bo mi to wygląda tak ze na chorobowy wysoki się zalapiesz (od kiedy l4?) ale na macierzyński jedna wielka niewiadoma z dużym prawdopodobienstwem ze nie.. nie chce cię zniechęcać ani nic i wydaje mi się ze na nowych zasadach i tak bardziej oplaci się zapłacić wyższe składki ale 4tys na nowych zasadach to nie za 3 wysokie skladki

tak zalapie się ,na l4 od listopda idę , nie wiem zobaczymy co to będzie, starałąm się o dziecko ponad 2 lata najwazniejsze zeby było zdrowe ,a reszta się ułozy ;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli od listopada idziesz na l4 a termin porodu masz jeszcze pozniej, to nie chce Cię straszyć, ale jesli ustawa wejdzie 1 listopada, to sie nie załapiesz. Nie pisze tego złośliwie, ale lepiej dmuchać na zimne. Na razie wydłużenie vacatio Legia nie jest pewne, każda by chciała, zeby sie udało, ale na razie jedyna pewna informacja to wejście ustawy od 1 listopada.

polkosia lubi tę wiadomość

• alinalii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Jezeli od listopada idziesz na l4 a termin porodu masz jeszcze pozniej, to nie chce Cię straszyć, ale jesli ustawa wejdzie 1 listopada, to sie nie załapiesz. Nie pisze tego złośliwie, ale lepiej dmuchać na zimne. Na razie wydłużenie vacatio Legia nie jest pewne, każda by chciała, zeby sie udało, ale na razie jedyna pewna informacja to wejście ustawy od 1 listopada.

zobaczymy ;) tak jak mówię dla mnie najważniejszy jest dzidzius,uda się to uda nie to nie ;) nie jestem w złej sytuacji finansowej więc nie załąmie się jeśli się nie uda, chodz zawsze to grosz więcej ;)

www.suwaczki.com
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy najpóźniej ostatniego października nie musialabys iść. Co myślicie dziewczyny?

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 wrote:
    Ok. super dzięki! Wszystko było opłacone a tu widzę widnieją jakieś zadłużenia. Drukuje potwierdzenia i w takim razie jutro udam się do Zus..
    Jeżeli jeszcze mogę coś Ci doradzić, to najlepiej będzie jak złożysz wniosek RD-3. Dotyczy on rozliczenia konta płatnika. W terminie max 30 dni wyślą Ci pismo i będziesz miała czarno na białym jak wygląda Twoje konto. Księgowi czasami potrafią namieszać i do zusu wysłana jest deklaracja na na kwotę x, a Ty mogłaś dostać info, żeby opłacić kwotę Y i wystarczy kilka groszy różnicy i już się konto nie rozlicza. Raz na rok/dwa lata każdy podatnik dla swojego dobra powinien wystąpić z takim wnioskiem żeby mieć pewność, że jest wszystko ok.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla wszystkich nas zdrowie dziecka jest najważniejsze. Staramy się ci tylko doradzić. Niestety na tym wątku przekonałam się ze księgowi często są niedoinformowani..

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Nie wiem czy najpóźniej ostatniego października nie musialabys iść. Co myślicie dziewczyny?

zobaczymy dziewczyny , dopiero połowa lipca, ;) wszystko wyjdzie w praniu

www.suwaczki.com
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    zobaczymy dziewczyny , dopiero połowa lipca, ;) wszystko wyjdzie w praniu

Dokładnie tak, podobno będzie się liczyć data złożenia wniosku. Aczkolwiek ja mam termin na drugą połowę października i zastanawiam się czy nie iść wcześniej na macierzyński, żeby mi potem ZUS nie zrobił niespodzianki...

Zaniosłam dziś dokumenty potwierdzające prowadzenie dg i czekam. Podobno mają na rozpatrzenie 30 dni. Ech, może do porodu zdążą mi wypłacić :P

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opłaca się zapłacić 3 najwyższe składki nawet jeśli chodzi o nowe zasady, wtedy wychodzi ok. 4 tys. brutto zasiłku, czyli w okolicach 3 tys. netto

alinalii lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już totalnie zgłupiałam. Zastanawiam sie czy babka w "poradni zusowej" mnie dobrze zrozumiała. Przed założeniem firmy (1 kwiecień) opłacałam dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, ale ono nie jest liczone do macierzyńskiego.

I teraz - kwiecień i niestety maj opłacałam preferencyjny Zus, ale bez chorobowego (a to z chorobowego jest liczony macierzyński prawda???).
    Czerwiec, lipiec i sierpień opłacam delikatnie podwyższony "podstawowy" zus , chorobowe od podstawy 3000zł.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć łopatologicznie jak wg. starych zasad można policzyć macierzyński i l4?

Bo wg przykładu z poprzedniej strony (nowe zasady) to wyszło mi jakieś 700zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 17:53

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalica, chyba aż tyle nie wyjdzie. Jak sobie liczyłam z 6 składkami wysokimi, to koło 2500 czy 2700 mi wychodziło.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Natalica, chyba aż tyle nie wyjdzie. Jak sobie liczyłam z 6 składkami wysokimi, to koło 2500 czy 2700 mi wychodziło.

natalica dobrze mówi , mi identycznie księgowy wyliczył

natalica06 lubi tę wiadomość

www.suwaczki.com
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale 3 składki wysokie, a wcześniej co? 9 preferencyjnych czy normalnych?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 14 lipca 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też nie wydaje się żeby aż tyle wyszlo

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ale 3 składki wysokie, a wcześniej co? 9 preferencyjnych czy normalnych?
    Jeśli to do mnie pytanie (bo się pogubiłam :P) to wcześniej były 2 preferencyjne składki ale bez chorobowego, bo za późno się dowiedziałam, że trzeba ten głupi DRA zmienić ponad miesiąc wcześniej.

Generalnie dzisiaj mnie czarnowidztwo złapało. Nie mogę pracować, bo mam straszne bóle brzucha, praktycznie leżę. Samochód poszedł na szrot, komputer do pracy się zepsuł a na zapasowym nie mogę ogarniać bo nie nadaje się do grafiki. Więc mam wszystkiego dość ;).

A jutro muszę haracz dochodowy płacić, bo księgowa się pomyliła 2 miesiące temu :(.

Dziewczyny - któraś z was po przejściu na L4 zmieniała zus z powrotem na preferencyjny? Bo z chęcią bym się dowiedziała jakie papierki trzeba złożyć przy takiej zmianie, co wypisać na DRA itp, skoro składa się je wcześniej? Czy w ogóle olać te zmiany i po prostu płacić zdrowotne/chorobowe (to co trzeba), skoro to będzie taka sama kwota?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 00:11

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z pracowaniem na macoerzynskim? Ksiegowa mi mowi ze nie ma takiej opcji

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na l4 pracować nie wolno, na zasiłku możesz pracować. np. pierwsza lepsza stronka z google
    http://www.kadry.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/przedsiebiorca-na-macierzynskim-moze-kontynuowac-dzialalnosc-gospodarcza

miu jak to dra miesiąc wcześniej ? pierwsze słysze

3i49io4pumnm9gni.png
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Dziewczyny, jak to jest z pracowaniem na macoerzynskim? Ksiegowa mi mowi ze nie ma takiej opcji
    Sylweczenka, to może lepiej zmień księgową póki Ci jeszcze nie namieszała w dokumentach i zweryfikuj dokumenty, które już wysłała do ZUSu. Takie stwierdzenie świadczy o tym, że kompletnie nie ma w tym temacie doświadczenia. Nie piszę tego, żeby Cię nastraszyć, ale naprawdę nie jedna księgowa położyła temat podwyższonego zasiłku, bo np.: nie w terminie wyrejestrowała/zgłosiła do ubezpieczeń, po terminie wysłała deklarację, podała złe kwoty składek. Widać to dokładnie po postach dziewczyn. Chodzi o nie małe pieniądze i warto to powierzyć komuś z wiedzą i doświadczeniem, albo nawet samemu osobiście załatwiać w ZUSie mówiąc w okienku o co dokładnie chodzi i naprawdę pomagają w wypełnieniu odpowiednich dokumentów. Nie każda księgowa (nawet ta najlepsza) jest kadrową i ja to jak najbardziej rozumiem, ale jeżeli nie ma się w czymś 100% pewności, to nie powinno się innych wprowadzać w błąd, tylko powiedzieć wprost - "nie wiem, dowiem się, sprawdzę w przepisach i dam znać". Niestety takich księgowych jest mało :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 10:36

polkosia, Mala_Czarna_89, FasUla lubią tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ