Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Jednoosobowa działalność.
Ja chcialam na rok zawiesić w końcu to 300 zł miesięcznie a nie mam wysokiego zusu.
Ale księgową mnie straszy ze zus powie ze chciałam wyludzic pieniądze i mi każą zwrócić pieniądze. Natomiast zus ttwierdzi ze mogę i mam prawo zawiesić. Co robić ? -
nick nieaktualny
-
dziękuje dziewczyny za odpowiedz ja wiem , ze nie może podwazac, ale jednak robi to czasami i to jego punkt zaczepu zeby komus nie wyplacic ( oczywiscie w sadzie potem jak kobieta się odwoła to z reguly ZUS przegrywa..ale mi sie po sadach nie usmiecha ciagac ) Działaność otworzyłam w 6 mcu ciązy i prowadzę ją a potem mam w planach rozszerzyć jeszcze jej dzialność ( jak juz zdobede pelne prawo wykonywania zawodu) wiec wiadomo ze o wysoki macierzynski warto powalczyc. tez chce zaznaczyc ze firma nie jest fikcyjna i w przyszłosci miałaby niezle perspektywy. tylko wiecie : kobieta zakladajaca DG w 6 mcu ciazy plus podnoszaca w ostatnim skladki na najwyzsze..boje sie ze mimo dokumentacji, ksiegowej, ksiegi, udowodnienia ze sie reklamowalam itp to sprawa przynajmniej na poziomie ZUSU jest przegrana.. Zwłaszcza , że mimo staran dochody nie bede kosmicznemagdalenka
-
cos faktycznie może w tym być bo jak ZUS widzi ze ma za przeciwniczke "twardą sztukę" , która zna swoje prawa i pewnie jak odmowi jej zasiłku to się odwoła ( a ZUS wtedy wie , że jest na przegranej pozycji) to odpuszcza. a jak widzi ze ktos sie tlumaczy i kreci to liczy na to , ze poczuje sie zastraszony i odwolywac sie nie bedzie . taki tam chwyt psychologiczny. Oby faktycznie tak było.. Trzymam kciuki Wredotka! A powiedz jeszcze czy ZUS w swoim pismie do Ciebie kazał wskazywać Ci świadków/ kontrahentów ktorych ewentualnie mogłby wziać na przepytki?magdalenka
-
Proszono o przedłożenie dokumentów potwierdzających wykonywanie dg (m.in. oświadczenie o rodzaju prowadzonej działalności, miejsce prowadzenia, umowy z kontrahentami, rachunki, dokumentację podatkową, itp.).
W sumie dobrze, że kontrolują, nie mam nic do ukrycia. Tyle było kobiet, które firmy zakładały i nic nie robiły - nie wiem tylko jakim cudem dostały kasę.
-
Moim zdaniem także wiele zależy od placówki ZUS. U mnie w mieście chyba są łaskawi, bo żona znajomego przy pierwszym dziecku założyła firmę miesiąc przed porodem i podniosła składki i to samo dwa lata później przy drugim dziecku... Nic nie kontrolowali.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Magda.lenka, też mam niższe dochody niż wpłacam do ZUS. Tym się zupełnie nie przejmuj. Moja mama od wielu lat opłaca dobrowolnie składki, bo chce mieć chociaż najnizszą emeryturę, a nie pracuje... Nigdy z tego powodu problemu nie było.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny,
znalazłam taki art. http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/zasilek-macierzynski-2016-jakie-zmiany-zostana-wprowadzone,229_7829.html
Piszą, o ustawie, że "czas między jej publikacją a wejściem w życie został przedłużony z trzech miesięcy do roku.". Czytałam na forum, że ustawa wchodzi w życie 1.11 a tu, że nie w przeciągu 3m-cy a 12-tu.
Czyli, który scenariusz jest prawdziwy?Lilijka30 -
Nic nie wiadomo chyba cały czas... Ja jestem w dupie, zapłacę 3 składki po 3,5 tys i pójdę na zwolnienie i niech się dzieje wola nieba - albo dostanę te 5 tys macierzyńskiego albo 700 zł jeśli ustawa wejdzie w życie w listopadzie...
A takie artykuły tylko wprowadzają w błąd. Prezydent nie ustanowił żadnego vacatio legis tylko "zaapelował" do Sejmu żeby odroczyli wejście ustawy w życie - ale on sobie może apelować, a im się pewnie nowelizacji ustawy nie będzie chciało pisać i tak zostaniemy na lodzieWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 23:15