X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miru Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednoosobowa działalność.
    Ja chcialam na rok zawiesić w końcu to 300 zł miesięcznie a nie mam wysokiego zusu.
    Ale księgową mnie straszy ze zus powie ze chciałam wyludzic pieniądze i mi każą zwrócić pieniądze. Natomiast zus ttwierdzi ze mogę i mam prawo zawiesić. Co robić ?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 09:26

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja oddałam dokumenty i żyje w stresie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:38

• magda.lenka Debiutantka

Wysłany: 11 lipca 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje dziewczyny za odpowiedz :) ja wiem , ze nie może podwazac, ale jednak robi to czasami i to jego punkt zaczepu zeby komus nie wyplacic ( oczywiscie w sadzie potem jak kobieta się odwoła to z reguly ZUS przegrywa..ale mi sie po sadach nie usmiecha ciagac :( ) Działaność otworzyłam w 6 mcu ciązy i prowadzę ją a potem mam w planach rozszerzyć jeszcze jej dzialność ( jak juz zdobede pelne prawo wykonywania zawodu) wiec wiadomo ze o wysoki macierzynski warto powalczyc. tez chce zaznaczyc ze firma nie jest fikcyjna i w przyszłosci miałaby niezle perspektywy. tylko wiecie : kobieta zakladajaca DG w 6 mcu ciazy plus podnoszaca w ostatnim skladki na najwyzsze..boje sie ze mimo dokumentacji, ksiegowej, ksiegi, udowodnienia ze sie reklamowalam itp to sprawa przynajmniej na poziomie ZUSU jest przegrana.. Zwłaszcza , że mimo staran dochody nie bede kosmiczne

magdalenka
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 09:26

lprkg7rfsh1vaeeq.png

Wysłany: 12 lipca 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cos faktycznie może w tym być bo jak ZUS widzi ze ma za przeciwniczke "twardą sztukę" ;), która zna swoje prawa i pewnie jak odmowi jej zasiłku to się odwoła ( a ZUS wtedy wie , że jest na przegranej pozycji) to odpuszcza. a jak widzi ze ktos sie tlumaczy i kreci to liczy na to , ze poczuje sie zastraszony i odwolywac sie nie bedzie . taki tam chwyt psychologiczny. Oby faktycznie tak było.. Trzymam kciuki Wredotka! A powiedz jeszcze czy ZUS w swoim pismie do Ciebie kazał wskazywać Ci świadków/ kontrahentów ktorych ewentualnie mogłby wziać na przepytki?

magdalenka
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszono o przedłożenie dokumentów potwierdzających wykonywanie dg (m.in. oświadczenie o rodzaju prowadzonej działalności, miejsce prowadzenia, umowy z kontrahentami, rachunki, dokumentację podatkową, itp.).

W sumie dobrze, że kontrolują, nie mam nic do ukrycia. Tyle było kobiet, które firmy zakładały i nic nie robiły - nie wiem tylko jakim cudem dostały kasę.

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem także wiele zależy od placówki ZUS. U mnie w mieście chyba są łaskawi, bo żona znajomego przy pierwszym dziecku założyła firmę miesiąc przed porodem i podniosła składki i to samo dwa lata później przy drugim dziecku... Nic nie kontrolowali.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda.lenka, też mam niższe dochody niż wpłacam do ZUS. Tym się zupełnie nie przejmuj. Moja mama od wielu lat opłaca dobrowolnie składki, bo chce mieć chociaż najnizszą emeryturę, a nie pracuje... Nigdy z tego powodu problemu nie było.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 12 lipca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to mnie pocieszyłyście! :) polkosia a jakie miasto? ja Warszawa

magdalenka
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod Warszawą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 09:37

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 12 lipca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e to całkiem blisko ;) może u mnie też bedą łaskawi. kiedyś słyszalam , że w większych miastach ogólnie mniejsze problemy robią , ale nie wiem ile w tym prawdy

polkosia lubi tę wiadomość

magdalenka
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze moge pracowacvi dostawac
    Macoerzynski? Gdzie ja zylam czemu tego nie wiedzialam

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylweczenka mozna pracowac na macierzynskim ale na umowach nieozusowanych z tego co mi wiadomo

atdcqtkf2affvuei.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że można pracować na macierzyńskim :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A musi minąć jakiś okres od porodu czy nie ma znaczenia?

• Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    A musi minąć jakiś okres od porodu czy nie ma znaczenia?
    Nie ma żadnego znaczenia :) Na macierzyńskim spokojnie można wystawiać faktury, osiągać przychody, prowadzić działalność...

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

znalazłam taki art. http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/zasilek-macierzynski-2016-jakie-zmiany-zostana-wprowadzone,229_7829.html

Piszą, o ustawie, że "czas między jej publikacją a wejściem w życie został przedłużony z trzech miesięcy do roku.". Czytałam na forum, że ustawa wchodzi w życie 1.11 a tu, że nie w przeciągu 3m-cy a 12-tu.

Czyli, który scenariusz jest prawdziwy?

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz znalazłam informacje, że ma to wejść od stycznia 2016... no masakra jakaś...

Lilijka30
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie wiadomo chyba cały czas... Ja jestem w dupie, zapłacę 3 składki po 3,5 tys i pójdę na zwolnienie i niech się dzieje wola nieba - albo dostanę te 5 tys macierzyńskiego albo 700 zł jeśli ustawa wejdzie w życie w listopadzie...

A takie artykuły tylko wprowadzają w błąd. Prezydent nie ustanowił żadnego vacatio legis tylko "zaapelował" do Sejmu żeby odroczyli wejście ustawy w życie - ale on sobie może apelować, a im się pewnie nowelizacji ustawy nie będzie chciało pisać i tak zostaniemy na lodzie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 23:15

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ