X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcesz isc od listopada na l4 i wylicza Ci na strych zasadach l4 jak ustawa wchodzi od 1 listopada?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie... Na mój gust wejdzie od 1.11, bo na razie więcej szumu o przedłużeniu niż realnych działań.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie na 100% wejdzie od listopada, to takie mydlenie oczu z tą nowelizacją i puste obietnice. Może ewentualnie przedłużą do stycznia, ale nie liczyłabym na to.

Dostałam dziś pismo - w sumie dobrze, bo chociaż wiem, że się sprawą zajmują ;)

polkosia lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym podpisał 7 lipca wiec juz wiadomo ze wejdzie od listopada...moze to przedłuża ale na ramienic pewnego, tylko ten 1 listopada jest pewny...także chyba to troche ryzykowne z tym l4 od listopada...

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki cyrk. Dostałam maila z zusu (swoją drogą z takiego adresu i o takim tytule, że prawie wrzuciłam go do spamu, myśląc, że to reklama), że mam się skontaktować w/s deklaracji. Jak już w końcu ktoś odebrał, to babka mi tłumaczy, że nie mam złożonej deklaracji i jakieś kolosalne kwoty wpłacam co miesiąc, mimo, że należy mi się jeszcze preferencyjny zus. Chwila grozy. Skontaktowałam się z księgową, żeby wyjaśniła, o co chodzi, bo niewiele z tego rozumiałam. Mijały godziny, a ja zastanawiałam się, czy czegoś nie przeoczyłam. W końcu dzwoni księgowa i mówi, że sama się zestresowała, bo pierwszy raz w życiu miała taką sytuację. Okazało się, że w zusie jakaś nadgorliwa kobieta złożyła za mnie deklarację najniższych składek (bo mi się należy preferencyjny) i księgowa mimo, że złożyła inną deklarację, to ta od księgowej została przyblokowana przez tą od pani w zusie :| Na szczęście wszystko wyjaśnione i wszystko się zgadza uffff

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra!ale bym sie stresowała:/ dobrze ze sie wyjaśniło ale swoją droga niezłe jaja;) takiej historii to nie słyszałam;)

• IwoNowi Nowa

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale do końca tego roku można jeszcze działać i korzystać z tego, co aktualnie jest dostępne - ja ostatnio zarejestrowałam się w organizacji PomagamyMamom.pl - słyszałyście o tym? Zadzwoniła do mnie babka z tej organizacji i po opowiedzeniu swojej historii okazało się, że przysługuje mi wyższy macierzyński niż myślałam! Nie ma sensu kopać się z koniem w Polsce, ale warto walczyć o swoje :) Pozdrawiam Was serdecznie :)

Iwonka
  • magda.lenka Debiutantka

Wysłany: 10 lipca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka , mogłabyś krótko opisać swoją sytuacje? nie mogę znaleźć Cię we wcześniejszych postach. Znalazłam tylko , że działaność prowadzisz krótko. Ale to znaczy ze zaczełaś prowadzić ją będąc już w ciązy? I jakie pismo dostałaś dziś z ZUSU? to takie z szeregiem pytań odnośnie Twojej działaności? ;) z góry dzięki za odpowiedz!

magdalenka
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam decyzję :)

Mala_Czarna_89, ceska, rah, FasUla, Wredotka, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 10 lipca 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, że pozytywną?! gratuluje :) już dawno śledze Wasze forum i trzymam za każdą kciuki. Czyli decyzje "pozytywne" także wysyłają? myślałam , że tylko odmowne ;p

magdalenka
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, mam decyzję :)
    Ale juz pieniazki na koncie czy na zus pue widoczna ?
    Ja tego nie mam.. :s

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2015, 07:33

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie mam decyzję w zasiłkach PUE i puste rubryki dotyczące kwoty i wypłaty, ale teraz już chyba pójdzie gładko :P Czy się mylę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2015, 08:50

jenny88, AgaSad lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wczesniej widziałam, jak była decyzja to i kwoty sie pokazywały po kilku dniach :) super! :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musiałaś udowadniać funkcjonowania firmy nie?

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ale ja już od grudnia nie jestem na preferencyjnym, więc nawet jak poszłam do ZUS powiedzieć o tym podniesieniu składek, to Pani się szczerze zdziwiła ;) Może dlatego nie kontrolowali nic, bo firma ma już ponad 2,5 roku.

FasUla, rah lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 11 lipca 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny proszę o radę bardziej doświadczone ;) wiem, że ZUS teoretycznie nie może podważać wysokości składki i nawet jak nasze dochody są nikłe albo nieproporcjonalnie małe do zadeklarownej przez nas wysokiej ( no powiedzmy najwyższej) podstawy to nie moze niby nic zrobic bo takie nasze prawo i zalezy to tylko od naszej decyzji. ale wiele juz czytalam i słyszaląm też od osób, które przez to przeszły , że jednak nie do końca tak jest i trzeba wykazać , że było się w stanie tyle zarobić chociażby teoretycznie ( np. mamy na tyle drogie usługi)...

magdalenka
  • Miru Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Która mi pomoże. .. na macierzyńskim zawieszacie działalność czy nadal opłacanie te 279,41 zł?
    Co jest lepsze?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lenka zus nie może podważać!

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, ZUS nic nie zrobi. A straszą, bo myślą, że dzięki temu ktoś się przestraszy i zmniejszy składki.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru, zależy od działalności.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ