Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Wg mnie na 100% wejdzie od listopada, to takie mydlenie oczu z tą nowelizacją i puste obietnice. Może ewentualnie przedłużą do stycznia, ale nie liczyłabym na to.
Dostałam dziś pismo - w sumie dobrze, bo chociaż wiem, że się sprawą zajmująpolkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny jaki cyrk. Dostałam maila z zusu (swoją drogą z takiego adresu i o takim tytule, że prawie wrzuciłam go do spamu, myśląc, że to reklama), że mam się skontaktować w/s deklaracji. Jak już w końcu ktoś odebrał, to babka mi tłumaczy, że nie mam złożonej deklaracji i jakieś kolosalne kwoty wpłacam co miesiąc, mimo, że należy mi się jeszcze preferencyjny zus. Chwila grozy. Skontaktowałam się z księgową, żeby wyjaśniła, o co chodzi, bo niewiele z tego rozumiałam. Mijały godziny, a ja zastanawiałam się, czy czegoś nie przeoczyłam. W końcu dzwoni księgowa i mówi, że sama się zestresowała, bo pierwszy raz w życiu miała taką sytuację. Okazało się, że w zusie jakaś nadgorliwa kobieta złożyła za mnie deklarację najniższych składek (bo mi się należy preferencyjny) i księgowa mimo, że złożyła inną deklarację, to ta od księgowej została przyblokowana przez tą od pani w zusie Na szczęście wszystko wyjaśnione i wszystko się zgadza uffff
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, ale do końca tego roku można jeszcze działać i korzystać z tego, co aktualnie jest dostępne - ja ostatnio zarejestrowałam się w organizacji PomagamyMamom.pl - słyszałyście o tym? Zadzwoniła do mnie babka z tej organizacji i po opowiedzeniu swojej historii okazało się, że przysługuje mi wyższy macierzyński niż myślałam! Nie ma sensu kopać się z koniem w Polsce, ale warto walczyć o swoje Pozdrawiam Was serdecznie
Iwonka -
Wredotka , mogłabyś krótko opisać swoją sytuacje? nie mogę znaleźć Cię we wcześniejszych postach. Znalazłam tylko , że działaność prowadzisz krótko. Ale to znaczy ze zaczełaś prowadzić ją będąc już w ciązy? I jakie pismo dostałaś dziś z ZUSU? to takie z szeregiem pytań odnośnie Twojej działaności? z góry dzięki za odpowiedz!
magdalenka -
Na razie mam decyzję w zasiłkach PUE i puste rubryki dotyczące kwoty i wypłaty, ale teraz już chyba pójdzie gładko Czy się mylę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2015, 08:50
jenny88, AgaSad lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Nie, ale ja już od grudnia nie jestem na preferencyjnym, więc nawet jak poszłam do ZUS powiedzieć o tym podniesieniu składek, to Pani się szczerze zdziwiła Może dlatego nie kontrolowali nic, bo firma ma już ponad 2,5 roku.
FasUla, rah lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
dziewczyny proszę o radę bardziej doświadczone wiem, że ZUS teoretycznie nie może podważać wysokości składki i nawet jak nasze dochody są nikłe albo nieproporcjonalnie małe do zadeklarownej przez nas wysokiej ( no powiedzmy najwyższej) podstawy to nie moze niby nic zrobic bo takie nasze prawo i zalezy to tylko od naszej decyzji. ale wiele juz czytalam i słyszaląm też od osób, które przez to przeszły , że jednak nie do końca tak jest i trzeba wykazać , że było się w stanie tyle zarobić chociażby teoretycznie ( np. mamy na tyle drogie usługi)...magdalenka