Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
kurcze to jest niesprawiedliwe, bo nawet jakbym chciała płacić im przez cały rok te składki to nawet nie mam już możliwości, nie wiem w ogóle od kiedy to wejdzie i co dalej robić, to chyba trochę chore. Przed ciążą nie siedziałam i nie kalkulowałam ile dostanę, zaszłam w ciążę po 3 latach i zamiast się tym cieszyć to się zastanawiam, czy nie lepiej iść na bezrobocie bo nie będę miała za co pampersów kupić. Rozumiem, że chcą zmienić te przepisy, są one nawet wg mnie w miarę sensowne, ale chyba o tym, jakie są przepisy to powinnam wiedzieć przed ciążą, a nie w trakcie.
-
Dokładnie, powinna być średnia z 6 miesięcy... Przecież jak zachodzimy w ciążę to zazwyczaj dopiero w 2 miesiącu się dowiadujemy, a też nie zawsze to się dobrze kończy niestety... Dopiero po tym pierwszym trymestrze możemy być pewniejsze i zacząć opłacać. No, ale co ich to obchodzi...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Wszystkie te z nas, które mają przewidywany termin porodu do 14 grudnia jeszcze załapią się na stare zasady, ale te, które później to już mogą mieć problem. Komorowski zamiast faktycznie działać nad przesunięciem w życie ustawy, to sobie tylko zaapelował. Mam wrażenie, że zrobił to wyłącznie na pokaz. Tak jak pisze natalica06 to niesprawiedliwe, bo każda przyszła mama powinna wiedzieć od początku ciąży jakie są przepisy i vacatio legis powinno być na tyle długie, aby każda z nas miała wiedzę w jakiej wysokości będzie miała wypłacany zasiłek macierzyński. Te, które mają termin kilka dni po 14tym będą musiały prosić lekarzy o wystawienie lipnego zaświadczenia z przesunięciem przewidywanej daty terminu porodu, aby ubiegać się o wcześniejszy macierzyński. Państwo samo zmusza nas do kombinowania
FasUla lubi tę wiadomość
-
Polkosia, o tym samym myślałam, zaczynając płacić wysokie składki- co jeśli (nie daj Boże) coś się stanie z maluszkiem? I w 11tc wylądowałam w szpitalu na podtrzymaniu, bo krwawiłam. Lekarz spod byka na mnie patrzył, gdy mówiłam mu, że nie chcę L4.
Ańdźka, ja z terminem na 8 listopada; jeszcze niedawno też kombinowałam z przesunięciem macierzyńskiego.
No i właśnie, żadna kobieta w ciąży nie jest w stanie zapłacić 12 wysokich skłądek, bo nikt nie wie, że właśnie teraz zaszedł w ciążę
A jak to wygląda w praktyce? Załóżmy, że wchodzi w życie 1.11, to od ostatniego października musiałabym przejść na macierzyński? Czy lepiej trochę wcześniej?
A gdybym urodziła przed 1 listopada to księgowa załatwia macierzyński z dniem urodzenia dziecka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 09:57
-
Straszne co się dzieje z tą ustawą Tak jak piszecie, nikt nie dba o nasze dobro. Przecież należy nam się świadomość ile dostaniemy zasiłku.... a tu takie zamieszanie! W głowie się nie mieści! Mnie uratuje, jeśli przepis wejdzie z 1 stycznia bo termin mam na końcówkę stycznia...
Nadzieje umiera ostatnia, więc tli się we mnie, że może się uda...Lilijka30 -
z tymi składkami to chyba chodzi o to, żeby płacić ogólnie wyższe, a nie podwyższać jak jest się w ciąży. Czyli jeśli Cię stać to płacisz zawsze wysokie, najwyżej w międzyczasie zajdziesz w ciążę, a nie że podwyższasz, bo będzie się to opłacać.
rah lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:Polkosia, o tym samym myślałam, zaczynając płacić wysokie składki- co jeśli (nie daj Boże) coś się stanie z maluszkiem? I w 11tc wylądowałam w szpitalu na podtrzymaniu, bo krwawiłam. Lekarz spod byka na mnie patrzył, gdy mówiłam mu, że nie chcę L4.
Ańdźka, ja z terminem na 8 listopada; jeszcze niedawno też kombinowałam z przesunięciem macierzyńskiego.
No i właśnie, żadna kobieta w ciąży nie jest w stanie zapłacić 12 wysokich skłądek, bo nikt nie wie, że właśnie teraz zaszedł w ciążę
A jak to wygląda w praktyce? Załóżmy, że wchodzi w życie 1.11, to od ostatniego października musiałabym przejść na macierzyński? Czy lepiej trochę wcześniej?
A gdybym urodziła przed 1 listopada to księgowa załatwia macierzyński z dniem urodzenia dziecka?Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:Nic nie wiadomo chyba cały czas... Ja jestem w dupie, zapłacę 3 składki po 3,5 tys i pójdę na zwolnienie i niech się dzieje wola nieba - albo dostanę te 5 tys macierzyńskiego albo 700 zł jeśli ustawa wejdzie w życie w listopadzie...
Podobnie jak Ty - PeggyOlsen - opłacę te 3 wyższe składki i liczę na to że się uda, że vacatio legis przedłużą. Mam termin na 31 grudnia...Ewuńka -
Ewuńka wrote:PeggyOlsen wrote:Nic nie wiadomo chyba cały czas... Ja jestem w dupie, zapłacę 3 składki po 3,5 tys i pójdę na zwolnienie i niech się dzieje wola nieba - albo dostanę te 5 tys macierzyńskiego albo 700 zł jeśli ustawa wejdzie w życie w listopadzie...
Podobnie jak Ty - PeggyOlsen - opłacę te 3 wyższe składki i liczę na to że się uda, że vacatio legis przedłużą. Mam termin na 31 grudnia...
hej dziewczyny , ja również odprowadzę te 3 skłądki po 3 tyg , i liczę na to że się uda MUSI -
Ewuńka wrote:Lepszego rozwiązania jak na dzień dzisiejszy chyba nie ma
no tak, ja to juz w ogole jestem w dupie , bo prowadzę działalnosc dopiero 10 miesiecy wiec jakło młody przedsiębiorca płacę ten niski zus 400zł, wiec jak się nie uda to ledwo na pieluchy starczy -
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
14 lipca 2015 o 13:37
Z komunikatu zamieszczonego na stronie Kancelarii Prezydenta wynika, że trwają konsultacje, które mają zachęcić posłów do podjęcia inicjatywy w sprawie przesunięcia vacatio legis nowych przepisów.Przezydent zachca do przeprowadzenie szybkiej nowelizacjiustay, tak aby przepisy dotyczące zasiłków macierzyńskich miały odpowiednio długie vacatio legis, żeby nie obejmowały tych kobiet, które właśnie są w trakcie ciąży.
Aby zmiany doszły do skutku, konieczne są prace w Sejmie i Senacie, jak przy każdym projecie ustawy.Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
alinalii wrote:no tak, ja to juz w ogole jestem w dupie , bo prowadzę działalnosc dopiero 10 miesiecy wiec jakło młody przedsiębiorca płacę ten niski zus 400zł, wiec jak się nie uda to ledwo na pieluchy starczy
-
Mala_Czarna_89 wrote:Ale tak czy siak, to bardziej nie opłaci się zapłacić kilku wysokich, żeby z tego mogli wam wyliczyć zasiłek? Liczyłyście ile dokładnie wam wyjdzie na nowych zasadach?
ja w ogole w to nie wnikam , jestem zielona w tych tematach i przepisach itd. moj tata ma zaprzyjażnionego księgowego który prowadzi biuro księgowości od X lat, i opieram się jedynie na tym że powiedział że sie uda i że bedzie ok i wyliczył mi że na macierzńskim dostanę ok 4 tys -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
10 lipca 2015 o 09:04
Oznacza to, że osoba która opłaci składkę wyższą niż minimalna, dostanie zasiłek w wysokości minimalnej podstawy powiekszonej o 1/12 nadwyżki ponad podstawę minimalną za każdy miesiąc opłacania wyższej składki.
Np. osobę obowiązuje podstawa minimalna 525 zł. Zapłaciła ona 3 składki od podstawy 8000.
Podstawa wymiaru zasiłku będzie więc wynosić 525 + (8000 – 525) x 3/12.
Jest to pewne uproszczenie, dla zobrazowania „mechanizmu”. Kwoty te należy odpowiednio pomniejszyć o 13,71 % oraz zaliczkę na podatek dochoddowy.
Podatek dochodowy to 18% -
FasUla wrote:KATARZYNA MROZOWSKA
10 lipca 2015 o 09:04
Oznacza to, że osoba która opłaci składkę wyższą niż minimalna, dostanie zasiłek w wysokości minimalnej podstawy powiekszonej o 1/12 nadwyżki ponad podstawę minimalną za każdy miesiąc opłacania wyższej składki.
Np. osobę obowiązuje podstawa minimalna 525 zł. Zapłaciła ona 3 składki od podstawy 8000.
Podstawa wymiaru zasiłku będzie więc wynosić 525 + (8000 – 525) x 3/12.
Jest to pewne uproszczenie, dla zobrazowania „mechanizmu”. Kwoty te należy odpowiednio pomniejszyć o 13,71 % oraz zaliczkę na podatek dochoddowy.
Podatek dochodowy to 18%
kochana ja naprawdę nie czaję o czym piszesz:(
jestem zielona w tym wszytskim , moi rodzice prowadzili firmę 23 lata , z tym samym księgowym (przyjacielem) i zawsze dobrze im doradzał itd, teraz firmę przejęłam ja , i naprawdę opieram się tylko na tym co mi księgowy powiedział , oczywiśnie nie dał gwarancji 100% , ale zapewnił że powinno się udać, robimy teraz skłądkę przez 3 mieiące ponad 3 tys, a potem ide na l4 , wyliczył ok 4tys/na mieisąc,wiec liczę że się uda
-
Alinali na kiedy mass term in? Bo mi to wygląda tak ze na chorobowy wysoki się zalapiesz (od kiedy l4?) ale na macierzyński jedna wielka niewiadoma z dużym prawdopodobienstwem ze nie.. nie chce cię zniechęcać ani nic i wydaje mi się ze na nowych zasadach i tak bardziej oplaci się zapłacić wyższe składki ale 4tys na nowych zasadach to nie za 3 wysokie skladki