X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jezeli macie l4 od 16 czerwca, to uzbrojcie sie w cierpliwość, ja czekałam na decyzje 33dni, a na wypłatę 45 dni, wiec to jeszcze krótki okres.

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, a te 33 dni liczysz od zaniesienia L4 czy od opłacenia składki?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poklosia od zaniesienia l4.
    A ja powtórzę pytanie, bo nie otrzymałam odpowiedzi : jak wypelniam Dra juz jak jestem pelen miesiąc na l4, to w deklaracji dochodu wszędzie wpisuje 0 , tylko w zdrowotnej 3104,57? Cos

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka to ja juz czekam 39 dni :) :D
    na twoje pytanie nie znam odpowiedzi, wszystko ksiegowa wypisywala

oar8skjod4lwslof.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, dobrze masz w DRA..
    część X - DEKLARACJA DOCHODU: wszedzie podstawa wymiaru (emer.,rent.,chorobowe,wypadkowe) = 0 zł , tylko w pkt. 05 podstawa na zdrowotne = 3104,57zł

hexa
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego ;)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja 37 :) Agatka, nie wiem, bo mi księgowa wypełnia :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie niecierpliwie bo liczę ze do 4 sierpnia musza dać odpowiedz. To kupa czasu jeszcze :)

A na drukach tez sie nie znam :(

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez księgowa, ale wole sprawdzić ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne lokaty mamy :D dlugoterminowe bez odsetek :D
    ja w dodatku czekam na AC z samochodu który mi ukradli juz 3 miesiac :D ( a maja wyplacic 100 procent wartosci ) ale czekanie na kase z AC nauczylo mnie cierpliwośćlci :D wiedz teraz tez poczekam :D ale jak dostane dwa przelewy to bede szczesliwa :D

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak dziewczyny myślicie jakie bedzie vacatio legis? Cos wiadomo na ten temat? Wczoraj ponoć była jakaś dyskusja w TV na ten temat...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :-) zanioslam, teraz dluuuugie czekanie;-)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    I jak dziewczyny myślicie jakie bedzie vacatio legis? Cos wiadomo na ten temat? Wczoraj ponoć była jakaś dyskusja w TV na ten temat...
    współczuję dziewczynom, które będą rodziły w 2016. Bo teraz nie wiadomo, jakie składki opłacać

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego ;)

a z jakiego miasta? ;)

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 11:28

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z przejsciem na macierzyński? Bo mi cos dzisiaj gadali, ze na macierzyńskim, ro sie musze wyrejestrowac i zarejestrować na samo zdrowotne. W ogóle tego nie czaje o co tej kobiecie chodzilo.

km5st5odymuuq2ts.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim musicie się dowiedzieć bo moja znajoma teraz zaszła w drugą ciąże czyli po zakończeniu pierwszego macierzyńskiego przeszła od razu na wysokie chorobowe. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby w zusie nie dowiedziała się, że na macierzyńskim jak nie złożyła deklaracji o wpis do chorobowego to niestety pieniądze jej się nie należą bo automatycznie po przejściu na macierzyńskim została wyrejestrowana z chorobowego jak mówiła Pani w zusie wynika tak z ustawy.
    Znajoma załamana więc na wszystko trzeba uważać i wszystkiego się dowiadywać ale nie w zusie bo tam nic nie wiedzą i każdy mówi co innego.

kasiaiic lubi tę wiadomość

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanna11 bardzo cenna informacja :)
    Dziękuję :*

polkosia lubi tę wiadomość

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ona mi cos takiego mowila, ze trzeba się zarejestrować na same zdrowotne, nie bardzo wiem taj naprawde po co.

km5st5odymuuq2ts.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    przekopiuję wam moją korespondencję z ZUSem. W skrócie wygląda to tak, że do listopada na pewno wszystko działa na starych zasadach. Najwcześniej w listopadzie może wejść w życie nowa ustawa, ale coś wątpię, żeby tak szybko weszła.

I teraz tak - opłaciłam 1 najniższą składkę, zamierzam zapłacić 3 najwyższe i iść od listopada na L4. L4 wyliczą mi na starych zasadach, więc wysokie. Jak mi wyliczą macierzyński w styczniu - tego nie wiem i mogę się tylko modlić żeby wciąż obowiązywały nowe zasady...

Dzień Dobry,
    w odpowiedzi na Pani pytanie wyjaśniam, że podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętny miesięczny przychód ( podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe) za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzający miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (lub poród przy zasiłku macierzyńskim) lub za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia - jeśli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia. Otrzymaną kwotę przeciętnego miesięcznego przychodu pomniejsza się o 13,71 % składek. Następnie otrzymaną kwotę dzielimy na 30 i mnożymy przez 100% zasiłek chorobowy w okresie ciąży, 80% zasiłek macierzyński lub 60%. w zależności od tego jaki jest to rodzaj zasiłku Jest to stawka dzienna zasiłku chorobowego, którą mnoży się przez liczbę dni zasiłku i otrzymujemy zasiłek brutto, od którego odprowadzana jest zaliczka na podatek dochodowy w wysokości 18 %.

Powyżej został przedstawiony sposób wyliczenia podstawy do zasiłku obowiązujących przepisów. Nie posiadamy wytycznych na dzień dzisiejszy w jaki sposób będzie wyliczana podstawa do zasiłków.
    Zapraszam do ponownego kontaktu w terminie późniejszym.

Jednocześnie informuję, że planowany termin wejścia w życie przepisów po zmianie to od czwartego miesiąca po podpisaniu. Zatem jeśli Ustawa została podpisana w lipcu to miesiąc, w którym mogłaby obowiązywać to listopad.

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ