Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego
-
Fajne lokaty mamy dlugoterminowe bez odsetek
ja w dodatku czekam na AC z samochodu który mi ukradli juz 3 miesiac ( a maja wyplacic 100 procent wartosci ) ale czekanie na kase z AC nauczylo mnie cierpliwośćlci wiedz teraz tez poczekam ale jak dostane dwa przelewy to bede szczesliwaMala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWredotka wrote:Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego
a z jakiego miasta? -
Na macierzyńskim musicie się dowiedzieć bo moja znajoma teraz zaszła w drugą ciąże czyli po zakończeniu pierwszego macierzyńskiego przeszła od razu na wysokie chorobowe. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby w zusie nie dowiedziała się, że na macierzyńskim jak nie złożyła deklaracji o wpis do chorobowego to niestety pieniądze jej się nie należą bo automatycznie po przejściu na macierzyńskim została wyrejestrowana z chorobowego jak mówiła Pani w zusie wynika tak z ustawy.
Znajoma załamana więc na wszystko trzeba uważać i wszystkiego się dowiadywać ale nie w zusie bo tam nic nie wiedzą i każdy mówi co innego.kasiaiic lubi tę wiadomość
-
Cześć,
przekopiuję wam moją korespondencję z ZUSem. W skrócie wygląda to tak, że do listopada na pewno wszystko działa na starych zasadach. Najwcześniej w listopadzie może wejść w życie nowa ustawa, ale coś wątpię, żeby tak szybko weszła.
I teraz tak - opłaciłam 1 najniższą składkę, zamierzam zapłacić 3 najwyższe i iść od listopada na L4. L4 wyliczą mi na starych zasadach, więc wysokie. Jak mi wyliczą macierzyński w styczniu - tego nie wiem i mogę się tylko modlić żeby wciąż obowiązywały nowe zasady...
Dzień Dobry,
w odpowiedzi na Pani pytanie wyjaśniam, że podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętny miesięczny przychód ( podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe) za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzający miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (lub poród przy zasiłku macierzyńskim) lub za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia - jeśli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia. Otrzymaną kwotę przeciętnego miesięcznego przychodu pomniejsza się o 13,71 % składek. Następnie otrzymaną kwotę dzielimy na 30 i mnożymy przez 100% zasiłek chorobowy w okresie ciąży, 80% zasiłek macierzyński lub 60%. w zależności od tego jaki jest to rodzaj zasiłku Jest to stawka dzienna zasiłku chorobowego, którą mnoży się przez liczbę dni zasiłku i otrzymujemy zasiłek brutto, od którego odprowadzana jest zaliczka na podatek dochodowy w wysokości 18 %.
Powyżej został przedstawiony sposób wyliczenia podstawy do zasiłku obowiązujących przepisów. Nie posiadamy wytycznych na dzień dzisiejszy w jaki sposób będzie wyliczana podstawa do zasiłków.
Zapraszam do ponownego kontaktu w terminie późniejszym.
Jednocześnie informuję, że planowany termin wejścia w życie przepisów po zmianie to od czwartego miesiąca po podpisaniu. Zatem jeśli Ustawa została podpisana w lipcu to miesiąc, w którym mogłaby obowiązywać to listopad.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość