X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jezeli macie l4 od 16 czerwca, to uzbrojcie sie w cierpliwość, ja czekałam na decyzje 33dni, a na wypłatę 45 dni, wiec to jeszcze krótki okres.

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, a te 33 dni liczysz od zaniesienia L4 czy od opłacenia składki?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poklosia od zaniesienia l4.
    A ja powtórzę pytanie, bo nie otrzymałam odpowiedzi : jak wypelniam Dra juz jak jestem pelen miesiąc na l4, to w deklaracji dochodu wszędzie wpisuje 0 , tylko w zdrowotnej 3104,57? Cos

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka to ja juz czekam 39 dni :) :D
    na twoje pytanie nie znam odpowiedzi, wszystko ksiegowa wypisywala

oar8skjod4lwslof.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, dobrze masz w DRA..
    część X - DEKLARACJA DOCHODU: wszedzie podstawa wymiaru (emer.,rent.,chorobowe,wypadkowe) = 0 zł , tylko w pkt. 05 podstawa na zdrowotne = 3104,57zł

hexa
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego ;)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja 37 :) Agatka, nie wiem, bo mi księgowa wypełnia :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie niecierpliwie bo liczę ze do 4 sierpnia musza dać odpowiedz. To kupa czasu jeszcze :)

A na drukach tez sie nie znam :(

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez księgowa, ale wole sprawdzić ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne lokaty mamy :D dlugoterminowe bez odsetek :D
    ja w dodatku czekam na AC z samochodu który mi ukradli juz 3 miesiac :D ( a maja wyplacic 100 procent wartosci ) ale czekanie na kase z AC nauczylo mnie cierpliwośćlci :D wiedz teraz tez poczekam :D ale jak dostane dwa przelewy to bede szczesliwa :D

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak dziewczyny myślicie jakie bedzie vacatio legis? Cos wiadomo na ten temat? Wczoraj ponoć była jakaś dyskusja w TV na ten temat...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :-) zanioslam, teraz dluuuugie czekanie;-)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    I jak dziewczyny myślicie jakie bedzie vacatio legis? Cos wiadomo na ten temat? Wczoraj ponoć była jakaś dyskusja w TV na ten temat...
    współczuję dziewczynom, które będą rodziły w 2016. Bo teraz nie wiadomo, jakie składki opłacać

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Też mam zwolnienie od połowy czerwca, w między czasie doniosłam drugie. Oba zwolnienia już są widoczne w PUE, składka za czerwiec tak samo. Żadnego listu nie dostałam, ale czekam cierpliwie, bo prowadzę krótko działalność więc wątpię, że się obejdzie bez kontroli. Też jestem ze śląskiego ;)

a z jakiego miasta? ;)

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 11:28

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z przejsciem na macierzyński? Bo mi cos dzisiaj gadali, ze na macierzyńskim, ro sie musze wyrejestrowac i zarejestrować na samo zdrowotne. W ogóle tego nie czaje o co tej kobiecie chodzilo.

km5st5odymuuq2ts.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim musicie się dowiedzieć bo moja znajoma teraz zaszła w drugą ciąże czyli po zakończeniu pierwszego macierzyńskiego przeszła od razu na wysokie chorobowe. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby w zusie nie dowiedziała się, że na macierzyńskim jak nie złożyła deklaracji o wpis do chorobowego to niestety pieniądze jej się nie należą bo automatycznie po przejściu na macierzyńskim została wyrejestrowana z chorobowego jak mówiła Pani w zusie wynika tak z ustawy.
    Znajoma załamana więc na wszystko trzeba uważać i wszystkiego się dowiadywać ale nie w zusie bo tam nic nie wiedzą i każdy mówi co innego.

kasiaiic lubi tę wiadomość

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanna11 bardzo cenna informacja :)
    Dziękuję :*

polkosia lubi tę wiadomość

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ona mi cos takiego mowila, ze trzeba się zarejestrować na same zdrowotne, nie bardzo wiem taj naprawde po co.

km5st5odymuuq2ts.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    przekopiuję wam moją korespondencję z ZUSem. W skrócie wygląda to tak, że do listopada na pewno wszystko działa na starych zasadach. Najwcześniej w listopadzie może wejść w życie nowa ustawa, ale coś wątpię, żeby tak szybko weszła.

I teraz tak - opłaciłam 1 najniższą składkę, zamierzam zapłacić 3 najwyższe i iść od listopada na L4. L4 wyliczą mi na starych zasadach, więc wysokie. Jak mi wyliczą macierzyński w styczniu - tego nie wiem i mogę się tylko modlić żeby wciąż obowiązywały nowe zasady...

Dzień Dobry,
    w odpowiedzi na Pani pytanie wyjaśniam, że podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętny miesięczny przychód ( podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe) za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzający miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (lub poród przy zasiłku macierzyńskim) lub za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia - jeśli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia. Otrzymaną kwotę przeciętnego miesięcznego przychodu pomniejsza się o 13,71 % składek. Następnie otrzymaną kwotę dzielimy na 30 i mnożymy przez 100% zasiłek chorobowy w okresie ciąży, 80% zasiłek macierzyński lub 60%. w zależności od tego jaki jest to rodzaj zasiłku Jest to stawka dzienna zasiłku chorobowego, którą mnoży się przez liczbę dni zasiłku i otrzymujemy zasiłek brutto, od którego odprowadzana jest zaliczka na podatek dochodowy w wysokości 18 %.

Powyżej został przedstawiony sposób wyliczenia podstawy do zasiłku obowiązujących przepisów. Nie posiadamy wytycznych na dzień dzisiejszy w jaki sposób będzie wyliczana podstawa do zasiłków.
    Zapraszam do ponownego kontaktu w terminie późniejszym.

Jednocześnie informuję, że planowany termin wejścia w życie przepisów po zmianie to od czwartego miesiąca po podpisaniu. Zatem jeśli Ustawa została podpisana w lipcu to miesiąc, w którym mogłaby obowiązywać to listopad.

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ