X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze muszę napisać z prośbą o pomoc bo powiem szczerze trochę zgłupiałam...Może któraś z Was miała taką sytuację.
    W tym miesiącu mam do zapłaty pierwszą wysoką składkę i dodam też, że mam pracownika zatrudnionego na pół etatu za którego płaciłam miesięcznie zawsze dodatkowo ok. 350zł.
    W tym miesiącu księgowy wyliczył mi składki wysokie do zapłaty z pracownikiem:
    51 - 3422,44zł
    52 - 347,36zł
    53 - 3,30zł
    Wydaje mi się za mało a mojego księgowego to trzeba pilnować a że termin zapłaty się zbliża szukam pomocy już wszędzie...
    Może któraś z Was będzie potrafiła udzielić pomocy?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezydent podpisał...
    http://m.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/art,1291,minister-woycicka-prezydent-podpisal-ustawe-dot-skladek.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:38

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, też właśnie miałam to napisać... no to jak nie zrobią dłuższego vacatio legis ustawa wchodzi od 1 listopada.

Ja mam firmę od kwietnia, opłacałam 2 preferencyjne składki bez chorobowego (troche mnie księgowa wrobiła, bo mogłam tylko jedną), teraz czerwiec do sierpnia odprowadzam takie w wysokości 1306zł. Najgorsze, że juz nie daję rady pracować, mam jeszcze kilka zleceń ale dramat jest bo ciągle mnie coś boli, alergia, przeziębienie, bóle brzucha, a praca wysiłkowa więc baaaardzo wszystko ograniczyłam. Na l4 powinnam być przy moim zawodzie od początku ciąży ale mogę dopiero we wrześniu złożyć wniosek, nie wiem czy je dostanę i generalnie nic nie wiem ale stwierdziłam że skoro mnie nie stać na duże stawki to ich płacić nie będę, może się ode mnie odczepią z łaski ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krw...

Czyli wchodzi od 1 listopada tak?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie 4 msc od ogloszenia w Dzienniku Ustaw, może spóźnią się z ogłaszaniem xD... ale wątpię, więc od 1 listopada. Ale jest jeszcze opcja że przesuną "działanie" ustawy na 1 stycznia albo później, bo gadają o 12 miesiącach. Tylko ze to gadanie, uwierzę jak zobaczę podpisane :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:57

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, raczej gadanie... :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann, ja nie bardzo rozumiem skąd te 3,30 zł? Co to za składka?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi die wydaje, ze te dziewczyny z fb nie odpuszczają i jednak przedłuża na 12 miesięcy, czyli do lipca 2016

km5st5odymuuq2ts.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia - najlepsze jest to, że też nie wiem co to za składka...
    Dzwoniłam tam dzisiaj i niby system zle naliczył i podała mi poprawną
    czyli 53 - 243.37 ale teraz to już się boję, że źle mi wyliczył i nie wiem co robić.
    Może do zusu będzie trzeba się przejechać

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do choinki płacisz księgowemu pieniądze co miesiąc i jeszcze musisz go pilnować no ludzie no...

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety z tymi księgowymi tak jest, ja bym pojechała do zusu i poprosila o pomoc

FasUla lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zrezygnowałam z mojej księgowej bo mówiła jedno a wyszło drugie, minęły 2 miesiące a podatek dochodowy niezapłacony bo poinformowała mnie, że go nie ma :D. Teraz wiszę państwu jakieś 300zł.
    I generalnie sama wszystko zaczynam ogarniać...

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic muszę lecieć do zusu a księgowemu podziękuje i znajdę innego bo już nie pierwszą składkę mi źle policzył;/

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię wielkie oczy gdy was czytam. Sama w tych tematach jestem dość zielona i nie wyobrażam sobie nie ufać swojej księgowej. Przecież za to biorą pieniądze by pilnować żeby nie było żadnych błędów

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie biorą kasę i dodatkowo popełniają błędy. Ja już się nauczyłam, że wszystko jeszcze sprawdzam po swojemu i dobrze, że w tym wypadku też tak zrobiłam bo jak bym na ślepo wierzyła i zapłaciła składkę to potem bym miała dopiero...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wzięłam księgową tylko na czas załatwiania tych zasiłków, a i tak gafę palnęła.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sobie sama prowadzę księgowość całą, i zasiłek wysoki mam:) raz w miesiącu jadę do ZUS, tam w okienku mówię Pani, żeby mi wygenerowała DRA, mówię jej jaką chcę mieć podstawę i tyle i na podstawie tego płacę składki i mam pewność że mam dobre kwoty..w razie czego mam podbita ta deklaracje DRA datą wpływu i w razie błędu (małe ryzyko) jestem wstanie udowodnić że to ZUS jest odpowiedzialny za ewentualne niedopłaty. Panie mają obowiązek na naszą prośbę wygenerować dokumenty.

Nie potrafiłabym zaufać księgowej w tak ważnych dla mnie kwestiach..dla siebie pracuje się zupełnie inaczej niż dla kogoś i takim księgowym niestety zdarzaja się gafy i "machnięcia ręką" na drobne (wg nich oczywiście) niedociągnięcia...także Kochane: Kontrola najwyższą formą zaufania;)

FasUla lubi tę wiadomość

hexa

Wysłany: 7 lipca 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pociesza fakt, że moja księgowa już wiele kobiet doprowadziła do wysokiego macierzyńskiego i w sumie sama zaproponowała mi płacenie wyższych składek i wytłumaczyła co i jak bo nie miałam o tym bladego pojęcia.

No to kobiety tak: prezydent podpisał, ale jest jeszcze szansa, że wejdzie to w życie po 12 miesiącach lub chociaż od 2016 tak? a kiedy możemy się spodziewać decyzji? :/

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce się upewnić dla społecznych składek wpisuje od podstawy 9 tys a dla zdrowotnych od 3 tys?

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno to dłuższe vacatio legis musiało by byc uchwalone przed 1 listopada wiec trochę czasu i niepewności jest...chciałabym bardzo zeby było te 12 miesięcy...

‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ