X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze muszę napisać z prośbą o pomoc bo powiem szczerze trochę zgłupiałam...Może któraś z Was miała taką sytuację.
    W tym miesiącu mam do zapłaty pierwszą wysoką składkę i dodam też, że mam pracownika zatrudnionego na pół etatu za którego płaciłam miesięcznie zawsze dodatkowo ok. 350zł.
    W tym miesiącu księgowy wyliczył mi składki wysokie do zapłaty z pracownikiem:
    51 - 3422,44zł
    52 - 347,36zł
    53 - 3,30zł
    Wydaje mi się za mało a mojego księgowego to trzeba pilnować a że termin zapłaty się zbliża szukam pomocy już wszędzie...
    Może któraś z Was będzie potrafiła udzielić pomocy?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezydent podpisał...
    http://m.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/art,1291,minister-woycicka-prezydent-podpisal-ustawe-dot-skladek.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:38

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, też właśnie miałam to napisać... no to jak nie zrobią dłuższego vacatio legis ustawa wchodzi od 1 listopada.

Ja mam firmę od kwietnia, opłacałam 2 preferencyjne składki bez chorobowego (troche mnie księgowa wrobiła, bo mogłam tylko jedną), teraz czerwiec do sierpnia odprowadzam takie w wysokości 1306zł. Najgorsze, że juz nie daję rady pracować, mam jeszcze kilka zleceń ale dramat jest bo ciągle mnie coś boli, alergia, przeziębienie, bóle brzucha, a praca wysiłkowa więc baaaardzo wszystko ograniczyłam. Na l4 powinnam być przy moim zawodzie od początku ciąży ale mogę dopiero we wrześniu złożyć wniosek, nie wiem czy je dostanę i generalnie nic nie wiem ale stwierdziłam że skoro mnie nie stać na duże stawki to ich płacić nie będę, może się ode mnie odczepią z łaski ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krw...

Czyli wchodzi od 1 listopada tak?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie 4 msc od ogloszenia w Dzienniku Ustaw, może spóźnią się z ogłaszaniem xD... ale wątpię, więc od 1 listopada. Ale jest jeszcze opcja że przesuną "działanie" ustawy na 1 stycznia albo później, bo gadają o 12 miesiącach. Tylko ze to gadanie, uwierzę jak zobaczę podpisane :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:57

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, raczej gadanie... :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann, ja nie bardzo rozumiem skąd te 3,30 zł? Co to za składka?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi die wydaje, ze te dziewczyny z fb nie odpuszczają i jednak przedłuża na 12 miesięcy, czyli do lipca 2016

km5st5odymuuq2ts.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia - najlepsze jest to, że też nie wiem co to za składka...
    Dzwoniłam tam dzisiaj i niby system zle naliczył i podała mi poprawną
    czyli 53 - 243.37 ale teraz to już się boję, że źle mi wyliczył i nie wiem co robić.
    Może do zusu będzie trzeba się przejechać

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do choinki płacisz księgowemu pieniądze co miesiąc i jeszcze musisz go pilnować no ludzie no...

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety z tymi księgowymi tak jest, ja bym pojechała do zusu i poprosila o pomoc

FasUla lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zrezygnowałam z mojej księgowej bo mówiła jedno a wyszło drugie, minęły 2 miesiące a podatek dochodowy niezapłacony bo poinformowała mnie, że go nie ma :D. Teraz wiszę państwu jakieś 300zł.
    I generalnie sama wszystko zaczynam ogarniać...

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic muszę lecieć do zusu a księgowemu podziękuje i znajdę innego bo już nie pierwszą składkę mi źle policzył;/

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię wielkie oczy gdy was czytam. Sama w tych tematach jestem dość zielona i nie wyobrażam sobie nie ufać swojej księgowej. Przecież za to biorą pieniądze by pilnować żeby nie było żadnych błędów

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie biorą kasę i dodatkowo popełniają błędy. Ja już się nauczyłam, że wszystko jeszcze sprawdzam po swojemu i dobrze, że w tym wypadku też tak zrobiłam bo jak bym na ślepo wierzyła i zapłaciła składkę to potem bym miała dopiero...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wzięłam księgową tylko na czas załatwiania tych zasiłków, a i tak gafę palnęła.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sobie sama prowadzę księgowość całą, i zasiłek wysoki mam:) raz w miesiącu jadę do ZUS, tam w okienku mówię Pani, żeby mi wygenerowała DRA, mówię jej jaką chcę mieć podstawę i tyle i na podstawie tego płacę składki i mam pewność że mam dobre kwoty..w razie czego mam podbita ta deklaracje DRA datą wpływu i w razie błędu (małe ryzyko) jestem wstanie udowodnić że to ZUS jest odpowiedzialny za ewentualne niedopłaty. Panie mają obowiązek na naszą prośbę wygenerować dokumenty.

Nie potrafiłabym zaufać księgowej w tak ważnych dla mnie kwestiach..dla siebie pracuje się zupełnie inaczej niż dla kogoś i takim księgowym niestety zdarzaja się gafy i "machnięcia ręką" na drobne (wg nich oczywiście) niedociągnięcia...także Kochane: Kontrola najwyższą formą zaufania;)

FasUla lubi tę wiadomość

hexa

Wysłany: 7 lipca 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pociesza fakt, że moja księgowa już wiele kobiet doprowadziła do wysokiego macierzyńskiego i w sumie sama zaproponowała mi płacenie wyższych składek i wytłumaczyła co i jak bo nie miałam o tym bladego pojęcia.

No to kobiety tak: prezydent podpisał, ale jest jeszcze szansa, że wejdzie to w życie po 12 miesiącach lub chociaż od 2016 tak? a kiedy możemy się spodziewać decyzji? :/

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce się upewnić dla społecznych składek wpisuje od podstawy 9 tys a dla zdrowotnych od 3 tys?

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno to dłuższe vacatio legis musiało by byc uchwalone przed 1 listopada wiec trochę czasu i niepewności jest...chciałabym bardzo zeby było te 12 miesięcy...

‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ