Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze muszę napisać z prośbą o pomoc bo powiem szczerze trochę zgłupiałam...Może któraś z Was miała taką sytuację.
W tym miesiącu mam do zapłaty pierwszą wysoką składkę i dodam też, że mam pracownika zatrudnionego na pół etatu za którego płaciłam miesięcznie zawsze dodatkowo ok. 350zł.
W tym miesiącu księgowy wyliczył mi składki wysokie do zapłaty z pracownikiem:
51 - 3422,44zł
52 - 347,36zł
53 - 3,30zł
Wydaje mi się za mało a mojego księgowego to trzeba pilnować a że termin zapłaty się zbliża szukam pomocy już wszędzie...
Może któraś z Was będzie potrafiła udzielić pomocy? -
Prezydent podpisał...
http://m.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/art,1291,minister-woycicka-prezydent-podpisal-ustawe-dot-skladek.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:38
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia, też właśnie miałam to napisać... no to jak nie zrobią dłuższego vacatio legis ustawa wchodzi od 1 listopada.
Ja mam firmę od kwietnia, opłacałam 2 preferencyjne składki bez chorobowego (troche mnie księgowa wrobiła, bo mogłam tylko jedną), teraz czerwiec do sierpnia odprowadzam takie w wysokości 1306zł. Najgorsze, że juz nie daję rady pracować, mam jeszcze kilka zleceń ale dramat jest bo ciągle mnie coś boli, alergia, przeziębienie, bóle brzucha, a praca wysiłkowa więc baaaardzo wszystko ograniczyłam. Na l4 powinnam być przy moim zawodzie od początku ciąży ale mogę dopiero we wrześniu złożyć wniosek, nie wiem czy je dostanę i generalnie nic nie wiem ale stwierdziłam że skoro mnie nie stać na duże stawki to ich płacić nie będę, może się ode mnie odczepią z łaski . -
Generalnie 4 msc od ogloszenia w Dzienniku Ustaw, może spóźnią się z ogłaszaniem xD... ale wątpię, więc od 1 listopada. Ale jest jeszcze opcja że przesuną "działanie" ustawy na 1 stycznia albo później, bo gadają o 12 miesiącach. Tylko ze to gadanie, uwierzę jak zobaczę podpisane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:57
-
Polkosia - najlepsze jest to, że też nie wiem co to za składka...
Dzwoniłam tam dzisiaj i niby system zle naliczył i podała mi poprawną
czyli 53 - 243.37 ale teraz to już się boję, że źle mi wyliczył i nie wiem co robić.
Może do zusu będzie trzeba się przejechać -
ja sobie sama prowadzę księgowość całą, i zasiłek wysoki mam:) raz w miesiącu jadę do ZUS, tam w okienku mówię Pani, żeby mi wygenerowała DRA, mówię jej jaką chcę mieć podstawę i tyle i na podstawie tego płacę składki i mam pewność że mam dobre kwoty..w razie czego mam podbita ta deklaracje DRA datą wpływu i w razie błędu (małe ryzyko) jestem wstanie udowodnić że to ZUS jest odpowiedzialny za ewentualne niedopłaty. Panie mają obowiązek na naszą prośbę wygenerować dokumenty.
Nie potrafiłabym zaufać księgowej w tak ważnych dla mnie kwestiach..dla siebie pracuje się zupełnie inaczej niż dla kogoś i takim księgowym niestety zdarzaja się gafy i "machnięcia ręką" na drobne (wg nich oczywiście) niedociągnięcia...także Kochane: Kontrola najwyższą formą zaufania;)FasUla lubi tę wiadomość
hexa -
Mnie pociesza fakt, że moja księgowa już wiele kobiet doprowadziła do wysokiego macierzyńskiego i w sumie sama zaproponowała mi płacenie wyższych składek i wytłumaczyła co i jak bo nie miałam o tym bladego pojęcia.
No to kobiety tak: prezydent podpisał, ale jest jeszcze szansa, że wejdzie to w życie po 12 miesiącach lub chociaż od 2016 tak? a kiedy możemy się spodziewać decyzji? -
nick nieaktualny