X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaplacilam normalna skladke wysoka tak ja przez te 3 miesiace. Odrazu jak decyzja wniosek o zwrot nadplaty i zwracaja w 30 dni te pieniadze nadplacone.
    Trudno, bo kase mam ale tak jak by ktos nie mial to teraz pozyczaj kombinuj zeby wystukac a wcale to nie sa male pienaidze..

oar8skjod4lwslof.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zajrzałam dopiero.. i odnośnie tematu jakie to z kobiet na dg są naciągaczki, czytac tego nie moge.i jak niektórzy piszą , że mają firme to powinno je stać na dziecko. A co to jest firma, wystarczy pójśc do gminy i handlować ciuchy na targu i co?? wielkie mi kokosy, domyslam się , że w niektórych miesiącach jeszcze się dokłada... tych zimowych. a jak znajoma ma sklep w domu to sezon letni ma ok a zima zastój. i co mamy zrobiż zachodząc w ciąże ?? rękę wyciągnąć i przejść się po ulicy?? a kobitki na etacie odrazu l4 i 1500 wpada co miesiąc , dlaczego ludzie nie moga pojąć , że na dg nie należy się nic praktycznie przy preferencyjnych a nawet na podwyzszonym zusie bysmy brały mniej niż na etacie dziewczyny dostają.
    poza tym niech się też wezmą za ciąże na etacie bo sama mam koleżankę , która ma ciotkę , która prowadzi jakiś eksport i zatrudniła ja na miesiąc jako dyrektora ze stawką 8000 tys po to , żeby dostawała macierzyńskie 6000 tys!! do tego koleżanki przyjaciółeczka tak samo się tam zachaczyła za nie wielką opłata dla cioteczki!!

3i49io4pumnm9gni.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska - jeszcze nie słyszałam aby komuś zwrócili nadpłatę od wysokiej składki a nawet na stronie zusu pisze, że zwrot tylko od najniższej składki więc naprawdę wprowadzają ludzi w błąd...Mi mój prawnik mówił tylko 3 wysokie składki a potem tylko zdrowotną i ani grosza więcej!!

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

• rah Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Ja zaplacilam normalna skladke wysoka tak ja przez te 3 miesiace. Odrazu jak decyzja wniosek o zwrot nadplaty i zwracaja w 30 dni te pieniadze nadplacone.
    Trudno, bo kase mam ale tak jak by ktos nie mial to teraz pozyczaj kombinuj zeby wystukac a wcale to nie sa male pienaidze..
    Tylko nie zwrócą Ci z podwyższonego wiec traci sie jakies 1700zl płacąc najwyższa jak przez poprzednie 3 miesiące.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Miru Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia niestety tak jest.ja majowa składkę wpłaciłem 20.04 zamiast 10.05
    Decyzję miałam dopiero 20.05 ale tego samego dnia została poważna fikcyjne firmy i kolejne dni. Zasiłek został wypłaconych 23.06 za kwiecień maj i czerwiec. Niestety ale mają 30 dni od w płacenia ostatniej składki. :/

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska bardzo mi przykro ale wysokiej składki nie zwracają, tylko od najniższej podstawy

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=1&menu=3&id_sprawy=249&pomoc=3

Tylko tutaj wlasnie pisze o zwrocie :> to jak to wkoncu jest zglupialam

oar8skjod4lwslof.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko pięknie, zwrócisz sie do zusu o zwrot i otrzymasz informacje, ze zwrot należy sie od najniższe podstawy, za wysokie nie zwracają niestety, juz tu kilka razy o tym pisalysmy

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonilam juz 2 raz dzisiaj kazala sie wstrzymac z placeniem do 10 lipca bo defakto taki termin platnosci mam :> jakie powalone ahahaha

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ze moja sprawa jest w sekcji bezpieczenstwa sprawdzaja czy wszystko jest okey na koncie. Ale czemu do 10 jak ja termin platnosci mam do 15 kazdego miesiaca hmnn

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje zamieszania... Ale ja bym tez nie płaciła tej wysokiej...

• Felka Nowa

Wysłany: 2 lipca 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś oglądał konferencję ZUSu dziś w sprawie zmian? Mam termin na grudzień, więc interesuje mnie, czy wydłużą vacatio legis. Wydaje mi się, że Bronek może sobie sugerować, ale jak podpisze to umarł w butach... Macie jakieś info z dziś?

Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula ja ja cofenlam, bo dalam do zaplanowanych na jutro rano, ale to nie zmienia faktu ze minelo 30 dni dokladnie 31 dni a decyzji dalej nie ma i teraz nie wiem co robic? Gdzie uderzac bo decyzja juz powinna byc. Kazda kobieta na infolini co innego mówi, i ja juz poprostu zglupialam strasznie.
    Jutro jeszcze raz zadzwonie bo dzis juz nie mogla mnie przeleaczyc do osob ktore sie tym ponoc zajmuja bo pracuja do 15 dla mnie to paranoja. Hmnn

oar8skjod4lwslof.png
  • theperfectone Debiutantka

Wysłany: 2 lipca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dziś księgowa wyliczyła mi następująco do zapłaty:

3174,49
    242,49
    279,41

Orientujecie się może czy właśnie te kwoty powinnam zapłacić, czy są tutaj jakieś nieścisłości?

Pozdrawiam ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od jakiej podstawy?

Wysłany: 2 lipca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne to 3104,57

• Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podstawa do społecznego powinna być 9897,50zł i wtedy składka na ubezp. społeczne wyniesie 3144,44zł. Nie wiem czemu księgowa podała Ci 3174,49zł

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png

Wysłany: 3 lipca 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie taką kwotę, te 9897,50 mam w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/

Wpisz sobie tutaj, moim zdaniem masz złe obliczone.

Kalkulator ZUS
    Podstawa ubezpieczenia spolecznego:
    Podstawa ubezpieczenia zdrowotnego:
    Ubezpieczenie spoleczne
    Emerytalne [19.52%]: 1.931,99zł
    Rentowe [8.00%]: 791,80zł
    Chorobowe [2.45%]: 242,49zł
    Wypadkowe [1.80%]: 178,16zł
    Do zaplaty na konto 83..1: 3.144,44zł
    Fundusz Pracy
    Fundusz Pracy [2.45%]: 242,49zł
    Do zaplaty na konto 73..3: 242,49zł
    Ubezpieczenie zdrowotne
    Zdrowotne [9.0%]: 279,41zł
    Zdrowotne do odliczenia od podatku [7.75%]: 240,60zł
    Do zaplaty na konto 78..2: 279,41zł
    Do zaplaty na wszystkie konta: 3.666,33zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 10:04

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki wielkie

‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ