Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zaplacilam normalna skladke wysoka tak ja przez te 3 miesiace. Odrazu jak decyzja wniosek o zwrot nadplaty i zwracaja w 30 dni te pieniadze nadplacone.
Trudno, bo kase mam ale tak jak by ktos nie mial to teraz pozyczaj kombinuj zeby wystukac a wcale to nie sa male pienaidze.. -
zajrzałam dopiero.. i odnośnie tematu jakie to z kobiet na dg są naciągaczki, czytac tego nie moge.i jak niektórzy piszą , że mają firme to powinno je stać na dziecko. A co to jest firma, wystarczy pójśc do gminy i handlować ciuchy na targu i co?? wielkie mi kokosy, domyslam się , że w niektórych miesiącach jeszcze się dokłada... tych zimowych. a jak znajoma ma sklep w domu to sezon letni ma ok a zima zastój. i co mamy zrobiż zachodząc w ciąże ?? rękę wyciągnąć i przejść się po ulicy?? a kobitki na etacie odrazu l4 i 1500 wpada co miesiąc , dlaczego ludzie nie moga pojąć , że na dg nie należy się nic praktycznie przy preferencyjnych a nawet na podwyzszonym zusie bysmy brały mniej niż na etacie dziewczyny dostają.
poza tym niech się też wezmą za ciąże na etacie bo sama mam koleżankę , która ma ciotkę , która prowadzi jakiś eksport i zatrudniła ja na miesiąc jako dyrektora ze stawką 8000 tys po to , żeby dostawała macierzyńskie 6000 tys!! do tego koleżanki przyjaciółeczka tak samo się tam zachaczyła za nie wielką opłata dla cioteczki!!
-
Ceska - jeszcze nie słyszałam aby komuś zwrócili nadpłatę od wysokiej składki a nawet na stronie zusu pisze, że zwrot tylko od najniższej składki więc naprawdę wprowadzają ludzi w błąd...Mi mój prawnik mówił tylko 3 wysokie składki a potem tylko zdrowotną i ani grosza więcej!!
FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
ceska wrote:Ja zaplacilam normalna skladke wysoka tak ja przez te 3 miesiace. Odrazu jak decyzja wniosek o zwrot nadplaty i zwracaja w 30 dni te pieniadze nadplacone.
Trudno, bo kase mam ale tak jak by ktos nie mial to teraz pozyczaj kombinuj zeby wystukac a wcale to nie sa male pienaidze.. -
Polkosia niestety tak jest.ja majowa składkę wpłaciłem 20.04 zamiast 10.05
Decyzję miałam dopiero 20.05 ale tego samego dnia została poważna fikcyjne firmy i kolejne dni. Zasiłek został wypłaconych 23.06 za kwiecień maj i czerwiec. Niestety ale mają 30 dni od w płacenia ostatniej składki. -
nick nieaktualny
-
Czy ktoś oglądał konferencję ZUSu dziś w sprawie zmian? Mam termin na grudzień, więc interesuje mnie, czy wydłużą vacatio legis. Wydaje mi się, że Bronek może sobie sugerować, ale jak podpisze to umarł w butach... Macie jakieś info z dziś?Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności
-
Fasula ja ja cofenlam, bo dalam do zaplanowanych na jutro rano, ale to nie zmienia faktu ze minelo 30 dni dokladnie 31 dni a decyzji dalej nie ma i teraz nie wiem co robic? Gdzie uderzac bo decyzja juz powinna byc. Kazda kobieta na infolini co innego mówi, i ja juz poprostu zglupialam strasznie.
Jutro jeszcze raz zadzwonie bo dzis juz nie mogla mnie przeleaczyc do osob ktore sie tym ponoc zajmuja bo pracuja do 15 dla mnie to paranoja. Hmnn -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhttp://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/
Wpisz sobie tutaj, moim zdaniem masz złe obliczone.
Kalkulator ZUS
Podstawa ubezpieczenia spolecznego:
Podstawa ubezpieczenia zdrowotnego:
Ubezpieczenie spoleczne
Emerytalne [19.52%]: 1.931,99zł
Rentowe [8.00%]: 791,80zł
Chorobowe [2.45%]: 242,49zł
Wypadkowe [1.80%]: 178,16zł
Do zaplaty na konto 83..1: 3.144,44zł
Fundusz Pracy
Fundusz Pracy [2.45%]: 242,49zł
Do zaplaty na konto 73..3: 242,49zł