Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
jak mnie wk**** pitolenie, że kobiety na działalności to takie oszustki. A jak nazwać kogoś kto co miesiąc wyciąga łapę po składki a jak trzeba pójść do lekarza to albo prywatnie albo czekać miesiącami i jeszcze za wszystkie badania zapłacić. Żebym mogła mieć dziecko - miałam problemy z zajściem w ciążę, wydałam z 5 tys. lekko, a wcale nie byłam na in vitro czy inseminacji. To koszt wizyt, leków i badań, więc można powiedzieć, że bez mrugnięcia okiem chce te pieniądze z powrotem. Ehhhh musiałam się wyżalić
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo prawda, ale chyba z tego wątku żadna nie jest w takiej sytuacji... Zobaczymy co z tego wyniknie, rozumiem, ze podpisze do 7 lipca, ciekawe ile potem bedzie trwać decyzja czy wydłuża czas wejścia ustawy. Mam nadzieje, ze bedzie juz jedna wersja, zeby nie było zamieszania. Przydałoby sie troche spokoju i jakies konkretne informacje...
-
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
1 lipca 2015 o 20:49
Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezydenta, tak własnie ma się stać.
Zmiany mają nastąpić w formie kolejnej nowelizacji. Aby miało to sens, zmiany muszą zostać uchwalone przed planowaną datą wejścia w życie zmian tj przed 1 listopada.
Treśc komunikatu dostępna jest pod adresem: http://www.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/art,1289,prezydent-zaapeluje-do-poslow-by-zmienili-ustawe-dot-skladek.html
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, mam pytanie, właśnie dostałam pismo z ZUSu,(pomimo, że nie mam jeszcze opłaconej ostatniej składki) że mam wykazać prowadzenie firmy. Mam dostarczyć podatkową książkę przychodów i rozchodów, umowy, kontrakty, umowę najmu i inną dokumentację potwierdzającą fakt wykonywania działalności.(dziwne, że nie przysłali tych wszystkich pytań, o których mówiłyście) I mam pytanie, co do kontraktów, może któraś z Was się orientuje jak to jest. Posiadam kontrakty, ale zawarte w niej treści są poufne i jest w nich zawarta kauzula poufności, więc jak ja mam je dać, pokazać ZUSowi?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 12:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dzwoniłam dziś do ZUS na infolinię i Pan powiedział, że jak się jest na DG, to nie tylko wypłata, ale i decyzja jest wydawana w ciągu 30 dni od opłacenia ostatniej składki (za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy), więc jeszcze sobie poczekam... Sądziłam, że decyzję muszą wydać w ciągu 30 dni od zaniesienia L4.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 12:59
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A czy jeśli chciałabym zawiesić firmę na miesiąc i potem wpłacić 3 duże składki i iść na urlop zdrowotny (mam firmę od 3 lat, nie jestem naciągaczką jak by co ) to ten miesiąc musi mieć 30 dni? Tak coś słyszałam, a dopiero wrzesień ma 30 dni - za późno dla mnie jak mam termin na luty
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWłaśnie napisała do mnie dziewczyna, która już się sądzi z moim ZUSem(jest z tego samego miasta), bo stwierdzili fikcyjność firmy pomimo tego, że przedstawiła im wszystkie dowody prowadzenia firmy... ZUS skierował sprawę do sądu pomimo tego, że firma działa... no to ja już nie mam nadziei na to, że w moim przypadku będzie inaczej skoro to ten sam ZUS jest... i teraz tyle stresu jeszcze...
Firmę mam od 4 miesiecy, działa, mam klientów, mam kontrakty a firma działa pomimo tego, że jestem na L4... i nie złozyłam firmy po dowiedzeniu się, że jestem w ciązy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 20:06
-
Poklosia ja bym na twoim miejscu jednak podjechala do zusu, na infolini nie maja wszystkich info o tobie. Jak ja pojechalam po 40dniach i mowie, ze chciałabym sie dowiedziec, zapytala sie mnie a kiedy pani skladala, mowie, ze 40 dni ten to ona "ojej, no to juz powinno dawno byc". Wiec ja bym pojechała bezpośrednio do oddziału, jezeli chcesz się uspokoic
polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
Ch.. ja tez dzwonilam dzisiaj kazali mi zaplacic skladke za czerwiec, bo bez tego ani rusz, a pozniej skladac wniosek albo o przeksiegowanie albo o zwrot nadplaty,
trudno przelew poszedl zobaczymy kiedy kase przysla...
kazdy co innego mowi i to mnie wku.. w tej calej polsce, kazdy wie najlepiej a gowno wie...
sorry ale sie zdenerwowalam :x -
nick nieaktualny