Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, może ja wam trochę pomogę w kwestii formalności, bo pierwszy wysoki zasiłek macierzyński dostałam 22.06 a wcześniej otrzymałam też dwa wysokie zasiłki chorobowe.
Jeśli chodzi o składkę za miesiąc przejścia na zwolnienie/macierzyński należy płacić za cały miesiąc od minimalnej podstawy do momentu otrzymanie pierwszego przelewu z tytułu zasiłku. Nie ważne czy na zwolnienie idziemy pierwszego czy kolejnego dnia miesiąca, czyli jeśli zwolnienie jest od 01.06 czy od 15.06, w lipcu należy zapłacić całość za czerwiec, a po wpływie pieniędzy na konto złożyć korektę dra i napisać wniosek o zwrot składek. Teoretycznie można od razu pomniejszyć sobie składki o dni zwolnienia, ale w praktyce zus tego nie lubi i się czepia a cały proces trwa dłużej:) Za ten miesiąc nie warto płacić składki maksymalnej gdyż nie liczy się ona przy obliczaniu zasiłku i nie otrzymamy zwrotu nadpłaty - taka informacja wyraźnie widnieje na stronie zus.
Jeśli chodzi o decyzje, zus ma 30 dni od zapłacenia składki za miesiąc, w którym powstało uprawnienie do swiadczenia a nie 30 dni od zaniesienia l4.
W moim przypadku było tak:
08.04 - dostałam l4 i zaniosłam do zusu
30.04 -- zapłaciłam całą minimalna składkę za kwiecień
11.05- pojawiła się decyzja na PUE
13.05 - pojawiły się kwoty i daty przelewu
22.05 - pierwszy przelew zasiłku chorobowego
W tym przypadku na wypłatę mieli czas mieli czas do końca maja, gdyż składki zapłaciłam 30.04:)
Wcześniej konsultowałam się z prawniczką i pracownikami zus. O dziwo we Wrocławiu są bardzo kompetentni, bo na infolinii gadają bzdury. Księgowym nie ufałam i nie ufam:)
Mam nadzieję, że troche pomogłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 13:26
polkosia, kasiaiic, rah, FasUla lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mam pytanie. Zawiozłam L4 do zusu 2 lipca. Niestety nie wiedziałam, że to taki świstek z podstawowymi danymi i jakimś kodem, myślałam, że całe uzasadnienie. Wiem, że mam B i 2 czyli ciąża chodzona Miałam nadzieje że jest jakiś kod że to ciąża mnoga i że mam przewlekłą chorobę i niepełnośprawność 2 st. no i po takim czymś nikt by mi L4 nie podważył, że jest naciągane... Niestety jest chyba tylko to B i 2 ;/
Chcieliśmy jutro wyskoczyć z mężem na półwysep do piątku bo dobrze wieje I tu moje pytanie bo różne były wpisy na forum.
CZY ZUS TAK SZYBKO MOŻE CHCIEĆ SPRAWDZIĆ WIARYGODNOŚĆ L4( NIECAŁY TYDZ OD ZANIESIENIA) ? PROSI O DOKUMENTACJĘ LEKARZA CZY ODWIEDZA NAS ? SŁYSZAŁAM O DOKUMENTACJI OD LEKARZA, ALE KTOŚ TU PISAŁ O NAWIEDZENIU PRZEZ ZUS W DOMU.
A DRUGIE PYTANIE- CO CZĘŚCIEJ KONTROLUJĄ ? FIRMĘ CZY L4 ? W OBYDWU PRZYPADKACH SIĘ NIE BOJĘ BO FIRMA PRAWDZIWA- PRACUJĘ JAKO NAUCZYCIELKA W SZKOLE I NA KONIEC MCA WYSTAWIAM FAKTURKĘ, L4 TEŻ SIĘ NALEŻY BO NA TYM ETAPIE TO JUŻ ZAGROŻENIE PORODEM PRZEDWCZESNYM.
Jednak w przypadku kontroli zusu wolałabym się nie musieć stresować, jak mi wystawią karteczkę w celu wyjaśnienia nieobecności. Ale wiadomo, pójdzie się wtedy do znajomej lekarki i poposi,o zaświadczenie, że się było na wizycie tylko po co niepotrzebny stres. -
a ja prowadzę formę dopiero 10miesiecy i jako młody przedsiębiorca płacę składkę tą małą 400zł i co mam teraz zobić?
-
Olcia, wszystko zależy od urzędu. U mnie minęło właśnie 5 tygodni i żadnej kontroli nie było. Ja na Twoim miejscu bym jechała. Tak szybko to chyba nie przyjdą.
olcia88 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tak, sama zakładasz A w ZUS Ci jakby uwierzytelniają, że Ty to Ty.
Do dziś jest termin na podpisanie, więc chyba podpisze. Pewnie po południu coś będzie wiadomo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 09:42
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
alinalii wrote:a ja prowadzę formę dopiero 10miesiecy i jako młody przedsiębiorca płacę składkę tą małą 400zł i co mam teraz zobić?
Będę wdzięczna za rade.Ewuńka -
Dziewczyny, ciężko powiedzieć. Trzeba się na miesiąc wyrejestrować i opłacić 3 wysokie składki, zakładając optymistycznie, że załapiecie się na wysokie świadczenia. Tylko, że jak liczę, to duże prawdopodobieństwo, że się nie załapiecie. Ja bym poczekała, zobaczyła, czy dziś podpisze i czy jednak nie będą dalej tego drążyć, a co za tym idzie- opóźnią w czasie.
Z drugiej strony nawet jak wejdą nowe przepisy, to warto mieć kilka wysokich składek opłaconych. Najlepiej skontaktować się z księgową, która porządnie to wyliczy- ile musicie mieć wkładu i ile dostaniecie chorobowego/macierzyńskiego.Ewuńka lubi tę wiadomość
-
olcia88 wrote:Jeśli ktoś ma profil zaufany w epuap to nie musi jechac uwierzytelniać do ZUSu. Za pomocą tego konta, można uwierzytelnić pue.zus. Ja zrobiłam wszystko z kanapy. Metodą prób i błędów oczywiście
-
nick nieaktualny