X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://niewygodne.info.pl/artykul5/02347-Komorowski-podpisal-ustawe-o-zasilku-w-wys-17-77-zl.htm
    podpisał w końcu czy nie ?? na druku 2832 informacji nie ma...

FasUla lubi tę wiadomość

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyglada na to ze podpisał... Teraz zależy jakie bedzie vacatio legis...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie podpisał jeszcze :)

rah, kaatka lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze zanim podpisze dogada susz posłami...

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poklosia a ty masz juz decyzje?

km5st5odymuuq2ts.png
  • Inezzz Nowa

Wysłany: 5 lipca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może ja wam trochę pomogę w kwestii formalności, bo pierwszy wysoki zasiłek macierzyński dostałam 22.06 a wcześniej otrzymałam też dwa wysokie zasiłki chorobowe.

Jeśli chodzi o składkę za miesiąc przejścia na zwolnienie/macierzyński należy płacić za cały miesiąc od minimalnej podstawy do momentu otrzymanie pierwszego przelewu z tytułu zasiłku. Nie ważne czy na zwolnienie idziemy pierwszego czy kolejnego dnia miesiąca, czyli jeśli zwolnienie jest od 01.06 czy od 15.06, w lipcu należy zapłacić całość za czerwiec, a po wpływie pieniędzy na konto złożyć korektę dra i napisać wniosek o zwrot składek. Teoretycznie można od razu pomniejszyć sobie składki o dni zwolnienia, ale w praktyce zus tego nie lubi i się czepia a cały proces trwa dłużej:) Za ten miesiąc nie warto płacić składki maksymalnej gdyż nie liczy się ona przy obliczaniu zasiłku i nie otrzymamy zwrotu nadpłaty - taka informacja wyraźnie widnieje na stronie zus.

Jeśli chodzi o decyzje, zus ma 30 dni od zapłacenia składki za miesiąc, w którym powstało uprawnienie do swiadczenia a nie 30 dni od zaniesienia l4.

W moim przypadku było tak:

08.04 - dostałam l4 i zaniosłam do zusu
    30.04 -- zapłaciłam całą minimalna składkę za kwiecień
    11.05- pojawiła się decyzja na PUE
    13.05 - pojawiły się kwoty i daty przelewu
    22.05 - pierwszy przelew zasiłku chorobowego

W tym przypadku na wypłatę mieli czas mieli czas do końca maja, gdyż składki zapłaciłam 30.04:)

Wcześniej konsultowałam się z prawniczką i pracownikami zus. O dziwo we Wrocławiu są bardzo kompetentni, bo na infolinii gadają bzdury. Księgowym nie ufałam i nie ufam:)

Mam nadzieję, że troche pomogłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 13:26

polkosia, kasiaiic, rah, FasUla lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Poklosia a ty masz juz decyzje?

Niestety nie.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Zawiozłam L4 do zusu 2 lipca. Niestety nie wiedziałam, że to taki świstek z podstawowymi danymi i jakimś kodem, myślałam, że całe uzasadnienie. Wiem, że mam B i 2 czyli ciąża chodzona :P Miałam nadzieje że jest jakiś kod że to ciąża mnoga i że mam przewlekłą chorobę i niepełnośprawność 2 st. no i po takim czymś nikt by mi L4 nie podważył, że jest naciągane... Niestety jest chyba tylko to B i 2 ;/

Chcieliśmy jutro wyskoczyć z mężem na półwysep do piątku bo dobrze wieje :) I tu moje pytanie bo różne były wpisy na forum.

CZY ZUS TAK SZYBKO MOŻE CHCIEĆ SPRAWDZIĆ WIARYGODNOŚĆ L4( NIECAŁY TYDZ OD ZANIESIENIA) ? PROSI O DOKUMENTACJĘ LEKARZA CZY ODWIEDZA NAS ? SŁYSZAŁAM O DOKUMENTACJI OD LEKARZA, ALE KTOŚ TU PISAŁ O NAWIEDZENIU PRZEZ ZUS W DOMU.
    A DRUGIE PYTANIE- CO CZĘŚCIEJ KONTROLUJĄ ? FIRMĘ CZY L4 ? W OBYDWU PRZYPADKACH SIĘ NIE BOJĘ BO FIRMA PRAWDZIWA- PRACUJĘ JAKO NAUCZYCIELKA W SZKOLE I NA KONIEC MCA WYSTAWIAM FAKTURKĘ, L4 TEŻ SIĘ NALEŻY BO NA TYM ETAPIE TO JUŻ ZAGROŻENIE PORODEM PRZEDWCZESNYM.

Jednak w przypadku kontroli zusu wolałabym się nie musieć stresować, jak mi wystawią karteczkę w celu wyjaśnienia nieobecności. Ale wiadomo, pójdzie się wtedy do znajomej lekarki i poposi,o zaświadczenie, że się było na wizycie ;) tylko po co niepotrzebny stres.

• alinalii Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja prowadzę formę dopiero 10miesiecy i jako młody przedsiębiorca płacę składkę tą małą 400zł i co mam teraz zobić?

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, wszystko zależy od urzędu. U mnie minęło właśnie 5 tygodni i żadnej kontroli nie było. Ja na Twoim miejscu bym jechała. Tak szybko to chyba nie przyjdą.

olcia88 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a konto na ePUAP zakladaly Wam babeczki w ZUSie? Bo ja musze je zalozyc, ale nie wiem jak :-S

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ZUS/US tylko aktywują, a możesz sama na stronie założyć, to w urzędzie będzie szybciej :)

Pchelkaa lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Polkosia ;-)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli zakładasz sobie sama to konto, a potem jedziesz do zusu je aktywować, tak? Też się muszę za to wziąć..

A mamy jakieś wieści co tam z ustawą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 09:39

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, sama zakładasz :) A w ZUS Ci jakby uwierzytelniają, że Ty to Ty.

Do dziś jest termin na podpisanie, więc chyba podpisze. Pewnie po południu coś będzie wiadomo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 09:42

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ewuńka Debiutantka

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    a ja prowadzę formę dopiero 10miesiecy i jako młody przedsiębiorca płacę składkę tą małą 400zł i co mam teraz zobić?
    Jestem w takiej samej sytuacji prowadzę firmę od stycznia, też na niskim zusie, też się zastanawiam jak z tego wybrać, ma ktoś jakiś pomysł może?

Będę wdzięczna za rade.

Ewuńka

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ciężko powiedzieć. Trzeba się na miesiąc wyrejestrować i opłacić 3 wysokie składki, zakładając optymistycznie, że załapiecie się na wysokie świadczenia. Tylko, że jak liczę, to duże prawdopodobieństwo, że się nie załapiecie. Ja bym poczekała, zobaczyła, czy dziś podpisze i czy jednak nie będą dalej tego drążyć, a co za tym idzie- opóźnią w czasie.
    Z drugiej strony nawet jak wejdą nowe przepisy, to warto mieć kilka wysokich składek opłaconych. Najlepiej skontaktować się z księgową, która porządnie to wyliczy- ile musicie mieć wkładu i ile dostaniecie chorobowego/macierzyńskiego.

Ewuńka lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś ma profil zaufany w epuap to nie musi jechac uwierzytelniać do ZUSu. Za pomocą tego konta, można uwierzytelnić pue.zus. Ja zrobiłam wszystko z kanapy. Metodą prób i błędów oczywiście :P

Wysłany: 7 lipca 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Jeśli ktoś ma profil zaufany w epuap to nie musi jechac uwierzytelniać do ZUSu. Za pomocą tego konta, można uwierzytelnić pue.zus. Ja zrobiłam wszystko z kanapy. Metodą prób i błędów oczywiście :P
    mi się ciężko do tego zabrać, podejrzewam, że mogę z tym mieć dużo problemów i mi się odechciewa :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja założyłam w zusie trwało to 5 min;) pózniej dostałam hasło smsem.

polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ