X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z inowrocławia.

A czy składkę zus płaciłyście w całości, bo ja od momentu zwolnienia tylko zdrowotną i proporcjonalnie za dwa dni, na których nie byłam na zwolnieniu, a czytam, że powinnam opłacić w całości i teraz to dopiero mam nerwy.
    tak mi to księgowy wyliczył. Nie wiem co mam o tym myśleć

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakaś pokręcona sytuacja... Data decyzji 17.07 niby data wypłaty ma być 27.07. Na PUE nadal jest to widoczne, natomiast wczoraj dostałam pisemko z datą wysłania 16.07, że 15.07 ( środa ) o 12.30 nie było mnie w domu. Proszą o wyjaśnienia a w przypadku wizyty lekarskiej lub badań o zaświadczenie i odesłanie w terminie 3 dni. Tu znów spina bo stępel jest z 16tego ja dostałam 23tego i to nie polecony i odesłałam uzasadnienie dziś 24tego, będzie szło przez weekend itd :((

Pech straszny. We wtorek byłam u ginekologa onkologa bo mam jakieś zmiany na szyjce, w czwartek u swojego gina a w tą cholerną środę byłam u rodziców 800m dalej !!

No nic, poczekam na 27-28 może kasa wpłynie na konto- pomyślałam, że może skoro mnie nie zastali, sprawdzili mojego lekarza czy coś i tam jak krowie na rowie, że ciąża bliźniacza i przewlekła choroba układku pokarmowego.

W swoim uzasadnieniu też wysłałam orzeczenie o niepełnosprawności, zaświadczenie o pogorszeniu stanu choroby przewlekłej i słabe wyniki z 09.07 i że od tego czasu przebywam w miejscu zameldowania w domu rodziców a nie w miejscu zamieszkania.

Jestem dobrej myśli, bo co jak co, ale L4 mi się ewidentnie należy... i tak długo pracowałam z wszystkimi dolegliwościami, a wszyscy lekarze chceli mnie od pierwszych tygodni wysłać na zwolnienie. Poza tym mam chodzone czyli dwójka, więc nie rozumiem ;/

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka dobrze zrobiłaś, od momentu zwolnienia tylko zdrowotna składka no i w zależności od kiedy poszłaś na zwolnienie jak od np. 02.06 to płacisz tylko za te 2 dni proporcjonalnie. Także bez stresu.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, niektóre płaciły proporcjonalnie, a inne za cały miesiąc i nie było problemu :)

Olcia, skoro to nie polecony, to się tymi datami nie przejmuj. Nic Ci nie udowodnią, z resztą nie mają co. Trzymam kciuki, żeby się szybko wyjaśniło.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takiego księgowego ktory zna sie na TYCH sprawach i wygrał nawet kilkadziesiat procesów. Kazał mi zapłacić za cały miesiac, a potem złożyć pismo o zwrot. Podobno jak sienie maja do czego przyczepić, to czepiają sie tego lub przeciągają, pomimo ze wszystko jest zgodnie z prawem. Wszystko co mi radzi dotyczy zusu w Toruniu, nie wiem jak w innych.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah możesz tak zrobić jak mówi księgowy ale stracisz pieniądze bo ZUS nie zwraca od najwyższej podstawy...Prawnik mi mówił, że bez sensu płacić 4 składkę tylko strata kasy. Tak na chłopski rozum to właściwie po co płacić normalną składkę za miesiąc w którym chorujesz??
    Mało tego (pisałam już o tym wcześniej) moja znajoma też z Bydgoszczy sądziła się z ZUS-em (też zapłaciła 4 składki) i sprawę wygrała ale ZUS się odwołał od decyzji podając nie logiczny powód właśnie, że została wpłacona o 1 składka za dużo...Bądź tu mądry!
    Chociaż każdy zrobi jak chce więc do Ciebie należy decyzja.

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, a to nie jest tak, że składkę zdrowotną zawsze się płaci w całości (także na zwolnieniu)? Czyli te 279,41 zł? Pozostałe można obniżyć proporcjonalnie (ja tak zrobiłam). Dziś rozmawiałam z księgową to mówiła, że zdrowotną za cały miesiąc mam zapłacić.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia nie przejmuj sie to ze nie było Cie w miejscu kontroli to nic takiego, jak dostaną wytłumaczenie to dalej juz bedzie ok.

olcia88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowotna sie chyba dalej płaci a za miesiąc na zwolnieniu zapłaciłabym całość od najniższej podstawy i potem wnioskowała o zwrot.

• rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Rah możesz tak zrobić jak mówi księgowy ale stracisz pieniądze bo ZUS nie zwraca od najwyższej podstawy...Prawnik mi mówił, że bez sensu płacić 4 składkę tylko strata kasy. Tak na chłopski rozum to właściwie po co płacić normalną składkę za miesiąc w którym chorujesz??
    Mało tego (pisałam już o tym wcześniej) moja znajoma też z Bydgoszczy sądziła się z ZUS-em (też zapłaciła 4 składki) i sprawę wygrała ale ZUS się odwołał od decyzji podając nie logiczny powód właśnie, że została wpłacona o 1 składka za dużo...Bądź tu mądry!
    Chociaż każdy zrobi jak chce więc do Ciebie należy decyzja.
    Ja juz dawno tak zrobiłam i nie płaciłam od najwyższej. Zwracają ale nie od najwyższej.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Zdrowotna sie chyba dalej płaci a za miesiąc na zwolnieniu zapłaciłabym całość od najniższej podstawy i potem wnioskowała o zwrot.
    Dokladnie, od najniższej ale koniecznie cała musiałam. Bo jak tylko czesc sie płaci to każą sie tłumaczyć u nas z tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 13:57

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu płaciłam zdrowotną w całości, resztę proporcjonalnie od najwyższej i zasiłek wypłacony. Także bardzo zależy.

To jak jest na tym zwolnieniu? Zdrowotną w całości dalej się opłaca, tak? Chyba że ktoś zawiesza działalność.

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowotną płaci się cały czas.

Wredotka, polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zusie wytłumaczyli mi to tak: dopóki nie ma decyzji o przyznaniu zasiłku nalezy zapłacić całą składke za ubezp. społeczne. Potem już po otrzymaniu decyzji nalezy ubiegac sie o zwrot (od najniższej podstawy tylko zwracają, jak ktoś wczesniej pisal). Sadze, ze nie masz co sie martwić rafka, bo dziewczyny, ktore płaciły proporcjonalnie za te dni, kiedy pracowały, tez finalnie zasilki dostaly.

rah lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja zaznaczam czego sie czepiają u nas. Jak jest gdzie indziej nie mam pojecia :)
    Zdrowotna sie dalej opłaca.

Wredotka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Wolę się upewnić, bo jak widać z księgowym różnie bywa ;)

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwoniłam do ZUS i 16 lipca (czyli wtedy kiedy widziałam decyzję w PUE) wysłali do mnie pismo. Jeszcze nic do mnie nie dotarło, więc płaczę i czekam

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka - nie martw się na zapas. Zobaczysz, wszystko bedzie dobrze! Trzymaj się

rafka lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie byłam w ZUS, bo księgowy mi załatwił audiencję na ostatnią chwilę i będzie dochodzenie na fikcyjność firmy. Pismo dostanę nie wiem kiedy (pewnie w przyszłym tygodniu).
    Ale i tak wyć mi się chce :(

• rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To standardowe takie udowodnienie działania firmy? Myslalam, ze to juz składałas.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ