Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Przeciez specjalnie dla nich to drukujesz sami Ci kazali udowodnić wiec jak masz drukować poza chorobowym skoro na nim jestes I nie robisz tego w celach zarobkowych. Tak samo mozesz osobiście zanieść dokumenty, jeżeli na zwolnieniu nie masz ze musisz lezec. W koncu to nie paraliż czy choroba śmiertelna ze masz przykuta do łóżka lezec i nie ruszać nawet palcem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 17:41
rafka, polkosia lubią tę wiadomość
-
he he no racja, dzięki dziewczyny. trochę lepiej mi się zrobiło
znalazłam takie pytania co wysyła ZUS i tam jest coś takiego: w jaki sposób prowadzisz działalność. Czy ktoś wie o co w tym chodzi?
no i świadkowie? Czy to mogą być osoby, z którymi rozmawiam o działalności i pytam np. czy nie zna kogoś kto potrzebuje stronki www czy ulotek? czy taka osoba może być świadkiem? -
A faktycznie, o świadkach zapomniałam, miałam napisac ja poprosiłam 3 dziewczyny o podpisanie oświadczenia ze prowadzę firme w tym samym budynku co o e pracują (w innej firmie). I dopisałam, ze oprocz tego świadkami moga byc moi klienci. Ale nie brałam od nich dodatkowych oświadczeń.
Dałam jeszcze umowę wynajmu biura i pytali czy firma posiada oznakowanie biura, wiec zrobiłam fotkę tabliczki. -
Dziewczyny mam takie pytanie bo tu kopalnia mozgow jest w saldzie konta mam niby jakies zadluzenia z zeszlego roku minimalne. Zlozylam pismo o rozliczenie konta. Place od czerwca wysokie skladki aby od wrzesnia isc juz na l4.. Co moge zrobic zeby mi noe robili problemu ze mam zadluzenia i nie zaplaca mi chorobowego...
-
Sue87, a czy rozliczenie konta jest potrzebne dla ZUS?
hmm ja mam stratę za zeszły rok, bo studiowałam, a studia (czesne i dojazdy i materiały na studia, noclegi) kosztowały tyle, że się przeraziłam jak to zobaczyłam na koniec roku i mam to gdzieś - jest to moja inwestycja w kształcenie i tym samym rozwój firmy w przyszłości, a kasa była z oszczędności i potem debetu na koncie.
Czy do tego mogą się przyczepić? W końcu każdy ma jakiś kredyt czy coś tam. Teraz to mnie przeraziłaś -
Sue87 wrote:Dziewczyny mam takie pytanie bo tu kopalnia mozgow jest w saldzie konta mam niby jakies zadluzenia z zeszlego roku minimalne. Zlozylam pismo o rozliczenie konta. Place od czerwca wysokie skladki aby od wrzesnia isc juz na l4.. Co moge zrobic zeby mi noe robili problemu ze mam zadluzenia i nie zaplaca mi chorobowego...
-
rafka wrote:Sue87, a czy rozliczenie konta jest potrzebne dla ZUS?
hmm ja mam stratę za zeszły rok, bo studiowałam, a studia (czesne i dojazdy i materiały na studia, noclegi) kosztowały tyle, że się przeraziłam jak to zobaczyłam na koniec roku i mam to gdzieś - jest to moja inwestycja w kształcenie i tym samym rozwój firmy w przyszłości, a kasa była z oszczędności i potem debetu na koncie.
Czy do tego mogą się przyczepić? W końcu każdy ma jakiś kredyt czy coś tam. Teraz to mnie przeraziłaśrafka, polkosia lubią tę wiadomość
-
No wlasnie wiem chce wyrownac.. Nie wiedzialam ze mam braki z zeszlego roku z pazdiernika cale 37groszy ale przez 3 miesiace. druk DR-3 skladalam i oni rozliczaja twoje konto w zus piszac ile ewe. Jestes dluzna.. Ale czy to nie oznacza ze musze kurde czekac potem 90dni znowu aby nabyc prawo do zasilku? Chyba oszaleje wtedy..
-
Ja wyrównywałam 4 grosze, ale musiałam złożyć pismo, że błąd wynika z błędnych obliczeń biura rachunkowego (absolutnie nie mów, że to z Twojej winy) i odesłali mi info, że uznają i mam ciągłość. Dopłać jak najszybciej tą kwotę, którą masz jako niedopłatę. Możesz też jakieś pismo im zanieść. Napisz koniecznie też, że pierwszy raz składasz taką prośbę.
rah lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Tutaj niestety kilka błędów.. Jeszcze jakieś 160zl tez z zeszłego roku. Wszystko mam opłacone, potwierdzenia są nie wiem skąd te kwoty..może coś źle patrzę. Dlatego czekam aż mi nspisza czy zalegam z czymś i ile. Od razu wtedy złoże to pismo dzięki za info
polkosia lubi tę wiadomość
-
rafka wrote:Rah, a jak wygląda takie oświadczenie świadka? Czy masz może jakiś wzór?
rafka lubi tę wiadomość
-
Jeszcze pytali czy występowałam o dotacje i jesli tak zeby przedłożyć dokumenty. W jakich godzinach otwarta jest firma. Oraz na jakim poziomie uzyskiwałam dochody z prowadzonej działalności (jednocześnie przedkładając dokumenty potwierdzające te okoliczność).
-
Witam
Jako że jestem nielicznym z mężczyzn na forum poproszę o wyrozumiałość
jeśli w czymś się pomylę. Jako przyszły ojciec chciałbym uzyskać odpowiedź do naszej sytuacji, dlatego też bardzo proszę o pomoc.
Moja żona jest z zawodu neurologopedą, jest zatrudniona na 3/8 etatu na umowę o pracę w szkole jako logopeda a dodatkowo prowadzi działalność gospodarczą związaną z zawodem od Września 2014.
W związku z prowadzeniem działalności opłaca sobie wszystkie podstawowe składki poza składką chorobową. Decyzję tą podjęliśmy po wizycie w zusie w związku z założeniem firmy we wrześniu 2014. Pani tam pracująca stwierdziła iż skoro pracuje na umowę o pracę w szkole gdzie ma ciągłość ubezpieczenia to nie ma sensu opłacać składki chorobowej, dopiero po zajściu w ciążę (o co się od dawna staramy) przez 1 lub 2 miesiące będzie sobie opłacać najwyższą z możliwych składek, aby móc korzystać z możliwie najwyższych świadczeń.
Moje pytanie brzmi:
-czy te przepisy nadal obowiązują?
-czy zus nie odmówi jej świadczeń w związku z tym iż opłacałaby składki dopiero po zajściu w ciążę?
Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź