X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak myślicie? na wydrukach np. stron internetowych jest data wydruku. Czy tego mogą się czepić, że drukowałam to w trakcie trwania chorobowego? Bo tak czy inaczej muszę to przecież zrobić.

• akira Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drukować możesz ;-) Ważne, by podczas L4 nie podpisywać żadnych dokumentów związanych z działalnością firmy.

rafka, polkosia lubią tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciez specjalnie dla nich to drukujesz :) sami Ci kazali udowodnić wiec jak masz drukować poza chorobowym skoro na nim jestes ;) I nie robisz tego w celach zarobkowych. Tak samo mozesz osobiście zanieść dokumenty, jeżeli na zwolnieniu nie masz ze musisz lezec. W koncu to nie paraliż czy choroba śmiertelna ze masz przykuta do łóżka lezec i nie ruszać nawet palcem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 17:41

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he he no racja, dzięki dziewczyny. trochę lepiej mi się zrobiło :)
    znalazłam takie pytania co wysyła ZUS i tam jest coś takiego: w jaki sposób prowadzisz działalność. Czy ktoś wie o co w tym chodzi?
    no i świadkowie? Czy to mogą być osoby, z którymi rozmawiam o działalności i pytam np. czy nie zna kogoś kto potrzebuje stronki www czy ulotek? czy taka osoba może być świadkiem?

• rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A faktycznie, o świadkach zapomniałam, miałam napisac ;) ja poprosiłam 3 dziewczyny o podpisanie oświadczenia ze prowadzę firme w tym samym budynku co o e pracują (w innej firmie). I dopisałam, ze oprocz tego świadkami moga byc moi klienci. Ale nie brałam od nich dodatkowych oświadczeń.

Dałam jeszcze umowę wynajmu biura i pytali czy firma posiada oznakowanie biura, wiec zrobiłam fotkę tabliczki.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam takie pytanie bo tu kopalnia mozgow jest :) w saldzie konta mam niby jakies zadluzenia z zeszlego roku minimalne. Zlozylam pismo o rozliczenie konta. Place od czerwca wysokie skladki aby od wrzesnia isc juz na l4.. Co moge zrobic zeby mi noe robili problemu ze mam zadluzenia i nie zaplaca mi chorobowego...

ckaicsqvntdeeclt.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87, a czy rozliczenie konta jest potrzebne dla ZUS?
    hmm ja mam stratę za zeszły rok, bo studiowałam, a studia (czesne i dojazdy i materiały na studia, noclegi) kosztowały tyle, że się przeraziłam jak to zobaczyłam na koniec roku i mam to gdzieś - jest to moja inwestycja w kształcenie i tym samym rozwój firmy w przyszłości, a kasa była z oszczędności i potem debetu na koncie.
    Czy do tego mogą się przyczepić? W końcu każdy ma jakiś kredyt czy coś tam. Teraz to mnie przeraziłaś

• rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 wrote:
    Dziewczyny mam takie pytanie bo tu kopalnia mozgow jest :) w saldzie konta mam niby jakies zadluzenia z zeszlego roku minimalne. Zlozylam pismo o rozliczenie konta. Place od czerwca wysokie skladki aby od wrzesnia isc juz na l4.. Co moge zrobic zeby mi noe robili problemu ze mam zadluzenia i nie zaplaca mi chorobowego...
    Pojecia nie mam :(

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka wrote:
    Sue87, a czy rozliczenie konta jest potrzebne dla ZUS?
    hmm ja mam stratę za zeszły rok, bo studiowałam, a studia (czesne i dojazdy i materiały na studia, noclegi) kosztowały tyle, że się przeraziłam jak to zobaczyłam na koniec roku i mam to gdzieś - jest to moja inwestycja w kształcenie i tym samym rozwój firmy w przyszłości, a kasa była z oszczędności i potem debetu na koncie.
    Czy do tego mogą się przyczepić? W końcu każdy ma jakiś kredyt czy coś tam. Teraz to mnie przeraziłaś
    Saldo konta ZUS nje ma chyba nic wspólnego z Twoja strata czy kredytami. Jest to niezgodność ile sie powinno zapłacić składek, a ile było zapłaconych. Moze byc zero, nadpłata lub niedopłata. Chyba o to chodzi. Lepiej to szybko wyrównać.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa rozumiem :) ja chyba zawału dostanę... he he popadam w paranoję.
    Wielkie dzięki, rah :)

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ni chodzi mi o Saldo w PUE. Jak masz wglad do swoich skladek.. A nie moj prywatny stan konta.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie wiem chce wyrownac.. Nie wiedzialam ze mam braki z zeszlego roku z pazdiernika cale 37groszy ale przez 3 miesiace. druk DR-3 skladalam i oni rozliczaja twoje konto w zus piszac ile ewe. Jestes dluzna.. Ale czy to nie oznacza ze musze kurde czekac potem 90dni znowu aby nabyc prawo do zasilku? Chyba oszaleje wtedy..

ckaicsqvntdeeclt.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któreś dziewczyny tu wyrównywały jakies grosze i wszystko było ok, ale to chyba dotyczyło aktualnych składek.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyrównywałam 4 grosze, ale musiałam złożyć pismo, że błąd wynika z błędnych obliczeń biura rachunkowego (absolutnie nie mów, że to z Twojej winy) i odesłali mi info, że uznają i mam ciągłość. Dopłać jak najszybciej tą kwotę, którą masz jako niedopłatę. Możesz też jakieś pismo im zanieść. Napisz koniecznie też, że pierwszy raz składasz taką prośbę.

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj niestety kilka błędów.. Jeszcze jakieś 160zl tez z zeszłego roku. Wszystko mam opłacone, potwierdzenia są nie wiem skąd te kwoty..może coś źle patrzę. Dlatego czekam aż mi nspisza czy zalegam z czymś i ile. Od razu wtedy złoże to pismo dzięki za info

polkosia lubi tę wiadomość

ckaicsqvntdeeclt.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah, a jak wygląda takie oświadczenie świadka? Czy masz może jakiś wzór?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    To prawda, ale u mnie w zusie kobieta sama powiedziała ze mam prawo podwyższyć i kobiecie przede mną tak samo. Mówiła to ciszej ale bardzo sympatyczna i pomogła mi z deklaracjami. Któraś z Was jest z Krk?

Ja

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka wrote:
    Rah, a jak wygląda takie oświadczenie świadka? Czy masz może jakiś wzór?
    Nie ma nic takiego, po prostu musza napisac to co odnosi sie do Twojej sytuacji. Nie wiem czy np. wynajmujesz biuro. Tak jak pisałam, u mnie napisali po prostu, ze oświadczają, ze w budynku przy ul. X pani XX prowadzi działalność gospodarcza pod nazwa X. Ze biuro czynne jest codziennie od wielumiesiecy i sie widujemy.

rafka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytali czy występowałam o dotacje i jesli tak zeby przedłożyć dokumenty. W jakich godzinach otwarta jest firma. Oraz na jakim poziomie uzyskiwałam dochody z prowadzonej działalności (jednocześnie przedkładając dokumenty potwierdzające te okoliczność).

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Jako że jestem nielicznym z mężczyzn na forum poproszę o wyrozumiałość
    jeśli w czymś się pomylę. Jako przyszły ojciec chciałbym uzyskać odpowiedź do naszej sytuacji, dlatego też bardzo proszę o pomoc.

Moja żona jest z zawodu neurologopedą, jest zatrudniona na 3/8 etatu na umowę o pracę w szkole jako logopeda a dodatkowo prowadzi działalność gospodarczą związaną z zawodem od Września 2014.
    W związku z prowadzeniem działalności opłaca sobie wszystkie podstawowe składki poza składką chorobową. Decyzję tą podjęliśmy po wizycie w zusie w związku z założeniem firmy we wrześniu 2014. Pani tam pracująca stwierdziła iż skoro pracuje na umowę o pracę w szkole gdzie ma ciągłość ubezpieczenia to nie ma sensu opłacać składki chorobowej, dopiero po zajściu w ciążę (o co się od dawna staramy) przez 1 lub 2 miesiące będzie sobie opłacać najwyższą z możliwych składek, aby móc korzystać z możliwie najwyższych świadczeń.
    Moje pytanie brzmi:
    -czy te przepisy nadal obowiązują?
    -czy zus nie odmówi jej świadczeń w związku z tym iż opłacałaby składki dopiero po zajściu w ciążę?

Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź

‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ