X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Bartek!
    Mam nadzieje, ze szybko sie znajdzie jakis specjalista ktory odpowie szczegółowo na Twoje pytania :) ja tez działam nieco po omacku i opieram sie przede wszystkim na działaniach księgowego. Ustawa zmieniająca wszystko wejdzie najprawdopodobniej 1 listopada. Wiec poki co przepisy te obowiązują. Od tego trzeba zacząć czy wyrobicie sie z zapłaceniem 3 składek. Jezeli zapłacisz wysokie za lipiec w sierpniu, za sierpień we wrześniu i za wrzesień w październiku, to powinno byc ok. Składki żona moze sobie opłacać kiedy jej sie podoba i Zusowi nic do tego. Oczywiście moga sie czepiać ze wczesniej nie płaciła a po zajściu w ciaze tak i chce wydębić od nich kilka tysięcy miesiecznie. Ale to tylko ich czepianie, nie maja prawa odmówić. Tym bardziej jezeli żona prowadzi DG od 10 miesiecy (czyli nie założyła jej specjalnie przez ciaze). Swoja droga w Polsce nie ma prawa zabraniającego zakładania DG będąc juz w ciazy. Co najwyżej nie chcą uwierzyć, ze nie robisz tego tylko dla wyciagnięcia kasy i trzeba Zusowi wiele udowadniać. Jezeli żona prowadzi DG, moze łatwo przedłożyć dokumenty, jezeli beda chcieli ja sprawdzic. Powyzej i stronę wczesniej dyskutowalysmy o tym jakie dokumenty sa wymagane aby udowodnić prowadzenie DG, ze nie jest fikcyjna. Dziewczyny ktore prowadzą dg dluzej, czesto w ogole nie miały takich kontroli.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli l4 mam do 27 lipca (do dziś), to po następne mogę iść jutro?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Dziewczyny, jeśli l4 mam do 27 lipca (do dziś), to po następne mogę iść jutro?
    Tak, jakby co, to lekarz może wystawić L4 do 3 dni wstecz, więc będziesz miała ciągłość :)

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    Witam
    Jako że jestem nielicznym z mężczyzn na forum poproszę o wyrozumiałość
    jeśli w czymś się pomylę. Jako przyszły ojciec chciałbym uzyskać odpowiedź do naszej sytuacji, dlatego też bardzo proszę o pomoc.

Moja żona jest z zawodu neurologopedą, jest zatrudniona na 3/8 etatu na umowę o pracę w szkole jako logopeda a dodatkowo prowadzi działalność gospodarczą związaną z zawodem od Września 2014.
    W związku z prowadzeniem działalności opłaca sobie wszystkie podstawowe składki poza składką chorobową. Decyzję tą podjęliśmy po wizycie w zusie w związku z założeniem firmy we wrześniu 2014. Pani tam pracująca stwierdziła iż skoro pracuje na umowę o pracę w szkole gdzie ma ciągłość ubezpieczenia to nie ma sensu opłacać składki chorobowej, dopiero po zajściu w ciążę (o co się od dawna staramy) przez 1 lub 2 miesiące będzie sobie opłacać najwyższą z możliwych składek, aby móc korzystać z możliwie najwyższych świadczeń.
    Moje pytanie brzmi:
    -czy te przepisy nadal obowiązują?
    -czy zus nie odmówi jej świadczeń w związku z tym iż opłacałaby składki dopiero po zajściu w ciążę?

Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź
    A czy żona jest już w ciąży? Jeżeli tak i przewidywany termin porodu jest przed 14 grudnia, to spokojnie da radę załapać się na maksymalny zasiłek. Jeżeli nie jest w ciąży, a termin wejścia w życie ustawy nie zostanie przesunięty to niestety nie uzyska z działalności maksymalnego zasiłku. Jest możliwość uzyskania wysokiego zasiłku z etatu. Jeżeli chciałbyś szczegóły to napisz do mnie na prv.

rah lubi tę wiadomość

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wytrzymałam i dzwoniłam do ZUS. Okazało sie ze babka ktora prowadzi moja sprawę dopiero dzis wróciła z urlopu!! A ja juz miałam same czarne myśli!! Szczesliwa to ona nie była (tez bym nie była po urlopie) ale powiedziała ze dzis albo jutro postara sie dać odpowiedz bo moja sprawa czeka w pierwszej kolejności.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ja zrozumiałam ze zona Bartka jest w ciazy. Jezeli nie to musielibyście sie wyrobić w tym miesiacu ;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja też mam słabą sytuację. Mam zaległość na koncie, bo mnie księgowa zgłosiła do składki chorobowej a ja jej nie płaciłam przez ostatnie parę miesięcy. No i mam zaległość na koncie ZUS, pewnie parę stów. Wysłałam im już dwa tygodnie temu wniosek RD-3 i wypisałam się z tej składki chorobowej 23 lipca
    Myślicie, że jak zapłacę zaległość i zgłoszę się do składki chorobowej 1 września to normalnie będzie mi się liczyć 90 dni do L4? Tzn. wrzesień, październik, listopad i od 1 grudnia na L4?
    Ale sobie kaszanę zrobiłam na koniec.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak żona jest w ciąży ale w 7 tyg. W Zusie we wrześniu nam tłumaczono, że nie musimy od razu opłacać wysokiej składki chorobowej z tego powodu, iż jest ciągłość ubezpieczenia z umowy o pracę w szkole, a jak chcemy zasiłek chorobowy z tytułu działalności to wystarczy że miesiąc przed zwolnieniem opłacimy wysokie składki do zus i będziemy mogli korzystać z wysokiego świadczenia.
    Termin porodu to 13 marzec.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wysoki macierzyński żona raczej się nie załapie, ewentualnie na chorobowy. Od września sytuacja bardzo się zmieniła

edit.
    Co z tym wpisem do dziennika ustaw???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 11:31

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O zmianach w macierzyńskim czytaliśmy i czekamy na decyzję odnośnie przesunięcia terminu wejścia ustawy. W tym momencie najważniejszy jest dla nas właśnie zasiłek chorobowy.

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!

czytam i czytam i jestem w tym wszystkim zagubiona;/
    Może któraś kompetentna osoba wyjaśni mi czy poniższa sytuacja nie spowoduje utraty zasiłku chorobowego ani włożonych pieniążków:)

Na 3 lutego 2016 mam termin porodu. Działalność prowadzę od 19 miesięcy- odprowadzałam składki preferencyjne (w tym również dobrowolne ubezpieczenie chorobowe). Z racji ustawy i wejścia nowych przepisów, chciałam podnieść zasiłek macierzyński i od września będę odprowadzać najwyższe składki (we wrześniu za sierpień, w październiku za wrzesień i w listopadzie za październik). Z racji, że mam kręgozmyk wiem, że nie dam rady pracować do końca ciąży i lekarz chciał już wypisać mi zwolnienie ale bardzo chcę pracować jak najdłużej...Zatem, aby móc jeszcze "załapać się" na wysoki chorobowy będę zmuszona zanieść L4 do 31 października (1 lipca wyrejestrowałam się z chorobowego, 1 sierpnia zarejestruję ponownie i od września będę odprowadzać wysokie składki- ZA NAMOWĄ KSIĘGOWEJ).

Czy według Was- mimo iż na zwolnieniu będę od 31.10 (a więc przed wejściem w życie ustawy) i opłata ostatniej wysokiej składki w listopadzie (za październik) nie spowoduje zmniejszenia tego zasiłku? Jak będzie zaopatrywał się ZUS? Wiadomo przecież, że wszystko opłacamy za miesiąc wstecz...
    jak myślicie? Nie będą robić problemu?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartek, jeśli żona jest zatrudniona na umowę o pracę w szkole, to wystarczy, że opłacicie tylko jedną składkę. Była tu już taka osoba - Agatka :) Różowy awatar. Proponuję z nią na PW omówić szczegóły, bo tu większość z nas ma tylko DG i płaciła 3 składki. Cofnij się kilkanaście stron i na pewno znajdziesz jej posty :)

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego chcesz odprowadzać wyższe składki dopiero od września? Wydaje mi sie z to bedzie o miesiac za pozno i nie uznają Ci wyższych składek. Ale nie jestem osoba kompetentna, tak tylko gdybam. Zapłać w sierpniu za lipiec, we wrześniu za sierpień i w październiku za wrzesień. I na koniec października zwolnienie.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz miec 90 dni oplaconych wysokich skladek, wiec musisz policzyc, czy Ci to wystarczy.

Mam do Was pytanie, jak to jest z tym przejdciem na wcześniejszy macierzyński. Czy mogę przejść sobie 2dni przed tp na wcześniejszy macierzyński, czy musi być to minimum 2tygodnie. Orientujecie sie?

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison, myślę, że jest duża szansa, że ustawa wejdzie od 2016, więc na Twoim miejscu wdrożyłabym ten plan jak wyżej opisałaś. Jak pójdziesz na L4 od 31.10 to i tak będziesz miała zasiłek na starych zasadach obliczony, więc się nie martw.

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, minimum 2 tygodnie. A czemu chcesz iść na wcześniejszy macierzyński?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Bartku poklosia ma racje, ja bylam w takiej sytuacji, zglaszacie sie do chorobowego, oplacacie jeden miesiąc składki i zona idzie na l4. Wlasnie przez ta ciągłość. Natomiast aby otrzymać pieniadze z dg, zona na umowie o prace, musi zarabiać mniej niz minimum krajowe czyli 1680 zl brutto

km5st5odymuuq2ts.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poklosia bo mam termin na 29 października, i boje sie, ze może mi sie cos przeciągnąć do listopada i bedziedzie klapa.

km5st5odymuuq2ts.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah, właśnie nie mogę odprowadzać ich wcześniej ponieważ musi minąć 90 dni abym nabyła praw do zasiłku...dopiero od 1 sierpnia zarejestruję się na nowo do chorobowego a więc za lipiec zapłacę normalny ZUS bez chorobowego. 31 października mija dokładnie 92 dni więc wówczas będę spokojna, że nabyłam tych praw.

Polkosia, widzę, że jesteś tu obyta we wszystkim- myślisz, że opłacona trzecia wysoka składka w listopadzie (za październik) zostanie również ujęta do tych wszystkich składek? Tego się obawiam najbardziej...
    A te składki tak czy inaczej podwyższą mi macierzyński do ok. 1600zł choć i tak nie wiem jak żyć mając kredyt mieszkaniowy, leasing i zapewnić maleństwu i sobie spokój...

• rah Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja nie moge wejsc na pue.zus?

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ