Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Na księgowości sie nie znam, ale posiadanie strony łatwo udowodnić. Robisz print screen, pokazujesz fakturę za odnowienie w tym roku, pokazujesz wydruk z dnsu, tam widac w ktorym roku zakupiona została domena.Swoja droga moge spytac ile płacisz? Mam tez firme (oficjalnie nie na mnie, jestem prezesem) hostingowa i domyślam sie ze masz stronę i hosting u konkurencji;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 09:34
-
rah wrote:Na księgowości sie nie znam, ale posiadanie strony łatwo udowodnić. Robisz print screen, pokazujesz fakturę za odnowienie w tym roku, pokazujesz wydruk z dnsu, tam widac w ktorym roku zakupiona została domena.Swoja droga moge spytac ile płacisz? Mam tez firme (oficjalnie nie na mnie, jestem prezesem) hostingowa i domyślam sie ze masz stronę i hosting u konkurencji;)
-
Domena .pl rozumiem? 55zl rocznie za serwer to i tak nie tak drogo;) czesto prYchodza do nas klienci zszokowani, ze oni płaca za "zwykły" serwer 500-600zl! A u nas taki sam jest za 200 a pierwszy rok za darmo. Nie moga zrozumieć, ze jak juz sie ma serwerownie to koszty serwera nie wynoszą 600zl tylko kilkanascie/kilkadziesiąt reszta to naciąganie klienta.
Jak idzie zbieranie dokumentów? -
MeAmerie wrote:1,5 roku to nie jest krótko wdł. mnie....ja mam firmę 2,5 roku i już teraz szykuję się na batalię z ZUSem choć na zwolnienie planuję iść w grudniu...a i nic nie podwyższałam ani nie kombinowałam....
Najczęściej kontroluję firmy, które są krótko prowadzone. Ewentualnie biorą się za te poniżej 2 lat. Nie słyszałam o kontroli działalności prowadzonej dłużej. Ale pewnie to zależy od ZUSu.
Kurczę, dziewczyny. Jak tak Was czytam, to u mnie naprawdę to sprawnie poszło. Mocno trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie ok!
Też przechodziłam z umowy o pracę na dg i mogłam zapłacić jedną składkę, ale podejrzewam, że wtedy ZUS mógłby się doczepić. Ale ja prowadziłam firmę krócej.rah lubi tę wiadomość
-
tak, domena.pl
ale nie jest latwy ten moj w obsludze, z poczty przychodza zwrotki, a kazdy w pomocy zwala na cos innego. nieważne. nie chcę ich tu reklamować
Zbieranie dokumentów prawie zakończone. Tylko czekam na pismo i zacznie się kserowanie tego o co poproszą i poskładanie w jakiś czytelny sposób. Ale jestem spokojniejsza jak widzę, że się coś tam z tego uzbierało. Choć nie wiadomo czego się przyczepią...
Tylko są te nieszczęsne braki typu brak faktury za pieczątkę, a pieczątka jest.rah lubi tę wiadomość
-
Zawsze mogłaś sobie zalatwic pieczątkę za darmo. To nie jest wbrew prawu ;p
Masz opieczętowane faktury itp wiec widac ze ja masz. A to czy pokażesz fakturę to tylko Twoja sprawa. Nie jest napisane ze masz przynieść wszystkie dokumenty, tylko ze masz nimi udowodnić działanie firmy. Wiec bez jeden chyba nic sie nie staniepolkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
Myślę, że nie będzie takiego kwasu, bo skupią się pewnie na tych trzech miesiącach, a pieczątka jest dużo dłużej ja tak po prostu panikuję, bo z natury jetem bardzo dokładna i wszędzie widzę dziurę w całym... mam nadzieję, że ten ZUS nie jest tak czepliwy i krytyczny jak ja... bo ja to mam już paranoję.
a powinnam się skupić na dzidzi, bo do porodu niecałe 4 tyg. i dziś wizyta u lekarza -
olcia88 wrote:Aaaaaaaaa !!! Dostałam dziś przelew z ZUSu !!! Czyli mimo, że nie było mnie w domu podczas kontroli to i tak dostałam ))))
Dziewczyny i od razu pytanie. Jak mam L4 1-29 lipca to następne od 30 nie ? Czy od 29 ? Nie chcę żadnego błędu. I mogę je zawieść w ciągu 7 dni ? Drugie pytanie, wiem, że niektóre z Was mają l4 na 6 tyg prawda ? Mój lekarz też takie chciał wypisać, mogę mu zaufać ? Czy lepiej na 4 tyg ? -
rafka, powodzenia z ZUSem, ale z tego co piszesz, to wszystko powinno pójść gładko
A ja mam rozkminkę - czy robić przerwę w składkach i płacić 3 duże czy jednak nie robić, tyko mieć ciągłość i podnieść składkę na ostatnie 3 miesiące Księgowa mi właśnie wylicza ile w jednym i drugim wypadku dostanę na L4 i macierzyńskim.
Któraś z was płaciła dłużej składkę chorobową czy wszystkie robiłyście 30 dni przerwy i 3 duże składki?rafka lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Dziewczyny, które przedłużały L4 - jak szybko miałyście kolejne decyzje?
U mnie zawsze wypłata była w granicach 24-30 dni od przyniesienia kolejnego l4
Teraz dostałam od 02 lipca do 20 sierpnia i zus mi podzielił wypłatę tzn
02-31 lipca przelew 01 sierpnia
a 01- 20 sierpnia przelew 20 sierpnia.polkosia lubi tę wiadomość
-
Ppatison wrote:Dziewczyny!
czytam i czytam i jestem w tym wszystkim zagubiona;/
Może któraś kompetentna osoba wyjaśni mi czy poniższa sytuacja nie spowoduje utraty zasiłku chorobowego ani włożonych pieniążków:)
Na 3 lutego 2016 mam termin porodu. Działalność prowadzę od 19 miesięcy- odprowadzałam składki preferencyjne (w tym również dobrowolne ubezpieczenie chorobowe). Z racji ustawy i wejścia nowych przepisów, chciałam podnieść zasiłek macierzyński i od września będę odprowadzać najwyższe składki (we wrześniu za sierpień, w październiku za wrzesień i w listopadzie za październik). Z racji, że mam kręgozmyk wiem, że nie dam rady pracować do końca ciąży i lekarz chciał już wypisać mi zwolnienie ale bardzo chcę pracować jak najdłużej...Zatem, aby móc jeszcze "załapać się" na wysoki chorobowy będę zmuszona zanieść L4 do 31 października (1 lipca wyrejestrowałam się z chorobowego, 1 sierpnia zarejestruję ponownie i od września będę odprowadzać wysokie składki- ZA NAMOWĄ KSIĘGOWEJ).
Czy według Was- mimo iż na zwolnieniu będę od 31.10 (a więc przed wejściem w życie ustawy) i opłata ostatniej wysokiej składki w listopadzie (za październik) nie spowoduje zmniejszenia tego zasiłku? Jak będzie zaopatrywał się ZUS? Wiadomo przecież, że wszystko opłacamy za miesiąc wstecz...
jak myślicie? Nie będą robić problemu?
Nie powinni. Ja tez tak robię. Z tym, że mi prawniczka ustaliła tak, aby płącić tylko 2 wysokie składki. Do L4 musisz mieć min90 dni ubezpieczenie i biora pod uwagę przynajmniej 2 pełne miesiące. Także ja mam 1 niepełny (zarejestrowałam się jakoś 5 dnia danego miesiaca) opłacałam zus z chorobowym odpodstawowoej skłądki i potem mam 2 składki liczone od najwyższej podstawy. Także ok 3000 zostaje kieszeni. Ja przechodze na L4 we wrzesniu (też miałam wcześniej ale ze nie dostałabym L4 to zwlekam) a jakiś tydzień pozniej opłacam składkę za sierpien. ważne aby ona byla zaplacona w terminie. Tym, że płącisz wstecz się nie przejmuj!Lilijka30 -
rafka wrote:dziewczyny, a co zrobić z takim boblem?
Okazało się, że księgowa w pierwszym miesiącu mojej działalności nie zaksięgowała paru faktur. Jakoś mi to zwisa, ale tam jest akurat faktura za serwer i domenę, jaką wykupiłam na swoją firmę. wydrukowałam sobie tą fakturę z panelu klienta, wydrukowałam saldo z panelu klienta i wyciąg z konta w banku, że jest zapłacone. To dość ważna faktura, bo jest właśnie na stronę internetową (a oprócz jednej reklamy nie mam więcej faktur na promocję firmy).
Jest i była, ale księgowa jej nie zaksięgowała i w moich papierach wygląda jakby jej nie było.
Czy pokazywać taką niezaksięgowaną fakturę, że rzeczywiście miałam stronę, a księgowa nawaliła czy raczej zostawić to w spokoju i pominąć ten fakt (wtedy będę miała fakturę za przedłużenie tej domeny i jedną za ogłoszenie)?
Poproś wystawcę fvo duplikat i daj do zaksięgowania w obecnym miesiącu aby nie robić korekt w vacie i pit. Wtedy bez obaw możesz ją pokazaćrafka lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
nick nieaktualnyL4 tez bardzo mało:/koło 200 zł chyba? Ale nie jestem pewna...
Peggy ja robiłam miesiąc przerwy i 3 wyższe składki, tylko ze pierwsza wyższa za czerwiec wiec we wrześniu ide na l4 i wyrobie sie przed zmiana... A teraz to nie wiem co najlepsze... Moze wejdzie ta ustawa za rok, ale na pewno nie mozna na to liczyć, to byłby lut szczęścia, ale nie jest to pewne:/ -
FasUla no właśnie ta cała niepewność mnie dobija... Nie wiem jak to rozegrać żeby się opłaciło... Wg starych zasad bardziej opłaca się poczekać 30 dni i zarejestrować się na 3 wysokie składki i iść na L4. Wg nowych zasad pewnie bardziej opłaca się mieć więcej tych składek, nawet niskich.
No i trochę boję się robić te 30 dni przerwy, bo wtedy na L4 będę mogła iść dopiero w grudniu, a termin mam na luty - nie wiem czy to do końca bezpieczna opcja, gdyby jednak coś się działo... -
nick nieaktualny