X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już nie wiem co robić, jeszcze nie dostałam tego listu z ZUS. A 16 lipca niby wysłane. Jak to jest? To będzie zwykły list czy polecony? Wariuję już :(

• rah Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam polecony. Wysłany 7.07, dostarczony 08.07

rafka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wygląda na to, że oni nic nie wysłali tylko napisali dopiero i czekają do ostatniej chwili. Może jak zawiozę trzecie zwolnienie to się ich dopytam, tylko planuję zrobić to dopiero w piątek. A do tej pory i tak siedzę jak na szpilkach i czekam na listonosza.

• akira Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka - ja bym pojechała do zus i zażadała kopii pisma. To przeciaganie nie jest dobre tym bardziej, że w każdej chwili możesz urodzić i kto sie później tym bałaganem zajmie?!

rafka, polkosia lubią tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, ja siedze w domu i czekam na kontrolę, ale chyba nie przyjdą póki nie zapłacę składki za m-c, w którym poszłam na zwolnienie? jak sądzicie? Zwolnienie jest juz w PUE, w piątek zapłace ostatnię składkę, więc oczekuję, ze przyjdą w przyszłym tygodniu.

wredotka - mam pytanie do Ciebie. chce zrobic remont w mieszkaniu i w tym czasie pojechac do mamy, która mieszka 150 km ode mnie. Rozumiem, że mam napisac do zus pismo, podac adres mamy, napisać że w terminie takim a takim będe pod tym wlasnie adresem i im zaniesc?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    dziewczyny, ja siedze w domu i czekam na kontrolę, ale chyba nie przyjdą póki nie zapłacę składki za m-c, w którym poszłam na zwolnienie? jak sądzicie? Zwolnienie jest juz w PUE, w piątek zapłace ostatnię składkę, więc oczekuję, ze przyjdą w przyszłym tygodniu.

wredotka - mam pytanie do Ciebie. chce zrobic remont w mieszkaniu i w tym czasie pojechac do mamy, która mieszka 150 km ode mnie. Rozumiem, że mam napisac do zus pismo, podac adres mamy, napisać że w terminie takim a takim będe pod tym wlasnie adresem i im zaniesc?
    u mnie przyszli przy pierwszym zwolnieniu. miałam je od 3 czerwca i od razu w tym dniu zaniesione, potem płaciłam składkę za maj (czyli jeszcze za miesiąc, w którym pracowałam). A 10 czerwca były dwie babki na kontroli. Więc mogą przyjść zaraz po otrzymaniu zwolnienia

akira, polkosia lubią tę wiadomość

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    rafka - ja bym pojechała do zus i zażadała kopii pisma. To przeciaganie nie jest dobre tym bardziej, że w każdej chwili możesz urodzić i kto sie później tym bałaganem zajmie?!
    tego się właśnie boję, ale chcę tam jechać jak ktoś będzie w domu, żeby w razie co odebrał pismo. Bo jak nie to znów się przeciągnie.

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, może będziecie wiedziały, ja prócz działalności gospodarczej pracuje na umowę o pracę nie przekraczając minimalnej krajowej.
    Jako, że l4 liczone jest ze średniej za ostatnie 12 miesięcy, przekroczyłam na l4 minimalną krajową, czy zus może mi odmówić w takim wypadku wypłaty zasiłku z działalności gospodarczej?

km5st5odymuuq2ts.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:

Dokładnie. Zrób sobie kopię tego pisma i poproś o podbicie - w razie czego masz pokrycie, że informowałaś. Chyba że wysyłasz do ZUSu, to poleconym. Co do kontroli, to różnie bywa - ja jestem 1,5 miesiąca na zwolnieniu, kontroli nie miałam, choć mieszkam niedaleko ZUSu.

akira lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mieszkam niedaleko ZUSu i kontroli nie mialam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:49

• polkosia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na razie bez kontroli, chociaż ZUS 3km ode mnie i już mam drugą decyzję. Lada dzień miną 2 miesiące od kiedy jestem na L4.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z tym L4. Jak się nie ma leżącego, to przecież naturalne jest, że można iść na spacer (ruch w ciąży wskazany), na zakupy, w odwiedziny, na wieś do rodziny.... Nie oznacza to, ze ciężarna ma być przykuta do własnych 4 ścian przez cały okres L4.

Czy dobrze to rozumiem? Ważne aby nie pracować i nie być w prac-co jest logiczne, ale żeby bez stresu nie wychodzić z domu?

Czy ZUS faktycznie robi jakieś problemy jak nie zastanie kontrolowanej w domu, mimo iż nie ma leżącego L4?

Lilijka30
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam na ten temat różne dziwne rzeczy, na forach prawnych np. że można chodzić, ale po domu i wykonywać czynności życia codziennego np. gotować obiad. Spacer niby tak, ale jak się ma w zaleceniach lekarza, najlepiej wpisane w kartę.
    Że jak jesteś na zakupach czy na badaniach to musisz to udowodnić np. paragon, zaświadczenie z przychodni. I to ciążowe traktują tak jak takie na grypę czy jakieś inne.

Ale jak na moje to i tak wszystko zależy od urzędnika i jego widzimisię, sumienia, bo oni interpretują wszystko po swojemu i każdy inaczej...

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Wg ZUSu chodzone L4 to znaczy, że możesz chodzić po domu, do lekarza i ewentualnie do sklepu. Pewnie zasiłek i tak wypłacą, ale musisz się wytłumaczyć, gdzie byłaś i do tego czasu wstrzymują wypłatę.

Ja już mam przyznany zasiłek i żadnej kontroli nie miałam do tej pory. A weekendami się nie przejmuje-wątpię, by kontrolowali patrząc co pisały dziewczyny, po drugie nie będę w upały kisić się w dusznym mieszkaniu. Bez przesady.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie z innej beczki, czy na chorobowym mogę uaktualniać swoją stronę internetową? Czy raczej nie? Tak samo Facebook - wszystko stoi w miejscu, a pewnie zaraz po porodzie będę zapie..., bo ZUS mnie głodem bierze.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka wrote:
    Ja czytałam na ten temat różne dziwne rzeczy, na forach prawnych np. że można chodzić, ale po domu i wykonywać czynności życia codziennego np. gotować obiad. Spacer niby tak, ale jak się ma w zaleceniach lekarza, najlepiej wpisane w kartę.
    Że jak jesteś na zakupach czy na badaniach to musisz to udowodnić np. paragon, zaświadczenie z przychodni. I to ciążowe traktują tak jak takie na grypę czy jakieś inne.

Ale jak na moje to i tak wszystko zależy od urzędnika i jego widzimisię, sumienia, bo oni interpretują wszystko po swojemu i każdy inaczej...
    A jak się ma do tego spacer ze starszym dzieckiem lub psem? Jak mówią w reklamie: mamy nie biorą zwolnienia ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    A jak się ma do tego spacer ze starszym dzieckiem lub psem? Jak mówią w reklamie: mamy nie biorą zwolnienia ;)
    he he co innego nasze myślenie zdroworozdądkowe, bo każdy się przy tym puka w głowę, a co innego ZUS, urzędnik i wytłumaczyć mu to czego on sobie nie da wmówić, bo premia i zapałkowe czekają. A wyniki muszą być

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co w przypadku jeśli firmę mam zarejestrowaną w innym miejscu niż teraz mieszkam? Tzn. siedzibę firmy mam w domu rodziców, a zameldowana jestem gdzie indziej od 2 lat, ale ZUS o tym nie wie. Wysłać im ten adres jakoś? Żeby do rodziców bez sensu kontrola nie pojechała :)

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy, oni kontrolują czy jesteś w domu raczej, a na zwolnieniu chyba masz domowy adres?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie na zwolnieniu podaj adresgdzue będziesz. Ja planuje przeprowadzkę i nawet nie wiem gdzie bede mieszkać:/ najwyżej wyślę pismo do zusu... Ale psa musze wyprowadzić przeciez...a czy szkoła rodzenia czy gimnastyka w ciazy jesli Nie ma przeciwwskazań nie bedzie podważana?ja planuje na urlop wybrać sie przed l4 bo inaczej cały bym miała zepsuty ze stresu...

‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ