Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Rafka bo to nie jest wporzadku działanie przez zus albo masz kontrol albo nie i to w 1 miesiacu powinno byc zrobione, bo tak naprawde gdyby kontrola wyszla zle to ty jestes 2 mc w tylku bo moglabys w chwilach gdy "dobrze" sie czujesz pracowac..
ja ogolnie nie jestem zadowolona do 6 sierpnia maja czas ostateczny nanwydanie decyzji i wyplate kasy i mnie to tito.
3 sierpnia jade do glownego zawies l4 i sie czegos dowiedziec, bo ja mam cierpliwosc tak ja powoli trace.
Na kase z AC z tyt. Kradziezy czekam 3 miesiace, na zus 2 miesiace no porąbany kraj. . .rafka lubi tę wiadomość
-
hej mam pytanko, czy ktos orientuje się czy zostanie mi naliczony pełny wysoki zasiłek macierzyński jeżeli zapłacę wysoką składkę w miesiącu 30 dniowym?? dodam, że nie jestem na l4 a będę się starać tylko o macierzyński i mam zamiar podwyższyc składkę we wrzesśniu....... ??????????????
-
To smutne, że już w DU jest Ciekawe czy coś zrobią z tym vacatio
Ceska, długo czekasz już strasznie. Powiem Wam, że to chore. A jak się jest samotną matką i jest się na L4 to z czego żyć? KAPLICA...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Bardzo dlugo maja czas do 6 wydac kase albo postepowanie wyjasniajace, irytuje sie dzwoniac na ta infolinie. Pojade tam w poniedzialek jak l4 bede miala i pogadam bo to naprawde juz mnie nie bawi no ile mozna czekac dziewczyny jeszcze w danym miesiacu decyzje dostaly a ja sobie czekam...
-
Dziewczyny, czy któraś mogłaby spojrzeć czy dobrze liczę?
Zapiszę się do składki chorobowej z dniem 27 lipca, pójdę na L4 26 października. Daje mi to 92 dni podlegania ubezpieczeniu. Zapłacę najniższą składkę za lipiec, najwyższe za sierpień i wrzesień i znów najniższą za październik. Pełne miesiące do liczenia średniej to sierpień i wrzesień.
L4 policzą mi po starych zasadach (bo ustawa wchodzi w życie z 1 listopada), więc:
9897,5*0,86= 8500 zł miesięcznie
Macierzyński na nowych zasadach: 9897,5/12*2 + 2375,4= 4025, 4025*0,8*0,82*0,86= 2270zł miesięcznie.
Dobrze to liczę? -
nick nieaktualnyPłakać mi się chce normalnie jak myślę w jakim kraju żyję... kocham Polskę, ale jak widzę jak traktują ludzi a szczególnie kobiety w ciąży to się nóż w kieszeni otwiera! Jak mogą pozbawić kogoś pieniędzy na kilka miesięcy??? a jak kobieta jest sama? to za co ma żyć? nie pozwalają pracować, z domu wychodzić... przecież to co oni robią jest nieludzkie! Dlaczego ja będąc na L4, martwiąc się o dziecko,muszę dodatkowo martwić się o to, że nie mam za co rachunków płacić? i bać się, że uznają w jakiś absurdalny sposób, że moja firma jest fikcyjna
Nic, tylko płakać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:50
-
ja, niestety jestem z tych samotnych matek i żyję jeszcze dzięki moim rodzicom, ale możecie mi wierzyć, że to nic wesołego. Teraz pożyczam kasę na ZUS (aż mnie skręca), ale jak po tej kontroli ZUS mi nic nie przyzna, to będę musiała te długi spłacić z dzieckiem na ramieniu.
Ale czytałam na blogu prawniczki, że ZUS oddaje składki, które się zapłaciło...
Ja już niestety, nienawidzę tego kraju i bardzo żałuję, że własne pieniądze wlałam w firmę i studia zamiast stąd wyjechać
na decyzję o kontroli czekałam 58 dni, które wspaniale popsuły ten okres ciąży, a jest jeszcze gorzej.
Swoją drogą to w domu mamy się kisić, ale jak jest kontrola to mamy stać i kserować dokumenty, mimo że ja przygotowuję je od tygodnia, a i tak kserowałam faktury 10 godzin stojąc i płacząc na bólem dosłownie wszystkiego.
-
dzień dobry,
ja tez sie stresuje. sama juz nie wiem czym... nie spie od 2 w nocy. dzis mam polowkowe i zamiast sie cieszyc, to moja podswiadomosc zaczyna dzialac.
Co do wyjazdu z kraju, to na emigracji tez nie jest latwo. Wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma. My z M. mielismy okazje wyjechac, ale jednak w Polsce czuje sie najlepiej. Dla przyszlosci dzieci wyjazd bylby na pewno dobry, ale ja patrze tez na siebie. W Pl cos osiagnelam, a tam wszystko zaczynac od poczatku w pewnym wieku juz jest trudno. Ale z drugiej strony patrzac na sytuacje polityczna i gospodarcza w kraju, to moze za kilka lat i tak trzeba bedzie wyjechac.
Dzis place ostania skladke i tez z niecierpliwoscia czekam na pieniadze, bo czynsz za lokal trzeba zaplacic.
dziewczyny, czy bedac na L4 moge brac faktury za benzyne na firmowe auto? -
rafka - Ty to dzielna kobieta jesteś !
Smutne jest to, ze zus swoim działaniem odbiera radosc ciazy i naraza na ogromny stres. A najsmutniejsze jest to, ze robi to kobietom prowadzacym od miesiecy firmy. Kazda kobieta zachodzac w ciaze na dg podniesie sobie skladki. Takie jest prawo i dlaczego z tej mozliwosci nie skorzystac? Powinni sie skupic na zakladajacych firmy w ciazy, choc rozne tez sa przypadki...FasUla lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a czy ktoś kto miał firmę dłużej niż 2 lata też miał takie jazdy z zusem? Mam nadzieję że nie uznają mi za fikcyjną, bo ja dostałam dofinansowanie z Urzędu Pracy i prowadzę firmę już 2 lata i 7 miesięcy, 2 razy miałam zawieszoną i boję się że o to mi się przyczepią. Na razie zbieram faktury, podpisuję umowy z klientami, i staram się nie myśleć o tym, bo pracować chciałabym do listopada na pewno.
-
MeAmerie wrote:Dziewczyny, a czy ktoś kto miał firmę dłużej niż 2 lata też miał takie jazdy z zusem? Mam nadzieję że nie uznają mi za fikcyjną, bo ja dostałam dofinansowanie z Urzędu Pracy i prowadzę firmę już 2 lata i 7 miesięcy, 2 razy miałam zawieszoną i boję się że o to mi się przyczepią. Na razie zbieram faktury, podpisuję umowy z klientami, i staram się nie myśleć o tym, bo pracować chciałabym do listopada na pewno.