Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten temat jest trochę "ponad" wybory moim zdaniem. Zaraz się prezydent zmienia, a jednak coś tam się dzieje ;) Trzeba myśleć pozytywnie, to połowa sukcesu.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molcia to i lepiej dla nas, bo bedzie wczesniej decyzja i przynajmniej mozna to bedzie sobie zaplanować. Dla mnie najgorsze jest czekanie i niepewność, trudno byc spokojnym wtedy w ciazy i zamiast odpoczywać czy mieć czas dla siebie to biegać po kserach i wpatrywać sie w pue;)moze trochę koloryzuje ale naprawdę trzeba mieć stalowe nerwy;)

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to ja zwątpiłam już w Polskę i godne życie tutaj...Nawet jeśli VL przedłużą i kobiety, które już są w ciąży będą miały możliwość spokojnie wychować dziecko, to co z pozostałymi przedsiębiorczymi kobietami?
    Jeśli chciałabym za 1,5 roku znowu zajść w ciążę, to co mi da mój Kochany Kraj?

Nie chcę żeby moje dzieci żyły w tym kraju. Tu tylko się zabiera człowiekowi- a jak coś chcesz w zamian- i tak musisz za to zapłacić- dosłownie i w przenośni...

Tak...wylewam żale...
    Wybaczcie

rah lubi tę wiadomość

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison wrote:
    Szczerze to ja zwątpiłam już w Polskę i godne życie tutaj...Nawet jeśli VL przedłużą i kobiety, które już są w ciąży będą miały możliwość spokojnie wychować dziecko, to co z pozostałymi przedsiębiorczymi kobietami?
    Jeśli chciałabym za 1,5 roku znowu zajść w ciążę, to co mi da mój Kochany Kraj?

Nie chcę żeby moje dzieci żyły w tym kraju. Tu tylko się zabiera człowiekowi- a jak coś chcesz w zamian- i tak musisz za to zapłacić- dosłownie i w przenośni...

Tak...wylewam żale...
    Wybaczcie
    ja mam tak samo,niestety. Ja im kolejnego podatnika, a oni mi żałują jeden rok w spokoju i radości z dzieckiem. Pół ciąży mi uprzykrzył ojciec dziecka, a resztę załatwił ZUS. Jakby było mało to jeszcze długo mi będzie uprzykrzał życie, zanim coś się wyjaśni ;( szkoda słów na nich...
    Ale chwilowo jestem tak zmęczona i obolała staniem przy drukarce, że nie mam już na to siły i chyba o to im chodzi...

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic tylko iść na L4 30 października. Ja tak właśnie zamierzam, a co z tego wyjdzie, to zobaczymy...

Wystarczy równe 90 dni żeby przyznali L4, nie? Mogę iść w 91 dniu na L4 i będzie mi przyznane?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja poszłam 91 dnia :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, wyrobię się na styk po prostu :)!!

• Dada Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.dziewczyny ile czekaliście na macierzyński i w jakiej zakładce pojawia się na pue?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak patrzę jakie Wy macie kwoty wypłat to Wam zazdroszczę. Ja pewnie będę miała równo 1000 zł, ale jakbym miała 2000 to juz nie musiałabym się o nic martwić. Niestety, nie stać mnie aby zapłacić wysokie składki....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie, my od rodziców pożyczyliśmy na dwie, bo uciułaliśmy tylko na jedną. Może to jest jakiś pomysł?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pożyczałam sporo, bo tak na czysto to miałam na te niska.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja nie wiem czy zdecyduje sie na druga ciaze a jak juz to zacznę oszczędzać 3 lata wczesniej a taka prawda ze u kobiety wiek tez gra role i nie wiem czy bedzie łatwo zajść... Ale drugi raz tego samego nie chce przechodzić, na razie tylko zmartwienia:/ także rozumiem Was dziewczyny

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na marzec, więc nie będę tyle wykładać i ryzykować że wejdzie legis...staram się tak podwyższyć, żeby zasiłku dostać choć 1500 zł...

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z karty kredytowej będę te 2 wysokie opłacać... Zrobiłam tak, że za pierwszy miesiąc płaciłam od normalnych składek i 2 wysokie. Zawsze to mniej niż 3 wysokie składki...

Choć nie mam zielonego pojęcia ile wtedy mi wyjdzie zasiłku, bo jakoś się nie zabrałam za wyliczenia... Ale dzięki temu że opłacasz 2 składki zawsze to mniej kasy do wyłożenia na początek... Może uda Ci się pożyczyć....

polkosia lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, trzeba to potraktować jako inwestycję ;) My już długi spłaciliśmy, a teraz będziemy tylko na plus.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inwestycja na pewno się opłaca, tylko wiadomo że ciężko się szarpnąć 3 miesiące z rzędu i wywalić naraz 3500 zł na sam ZUS :( Mi mąż się dokłada, bo sama w życiu bym tego nie zapłaciła.

Na ile przed porodem idziecie na L4? Lekarze bez problemu wysyłają np. w 7 miesiącu? Bo ciekawa jestem czy mój misterny plan żeby pójść na L4 przed wejściem w życie ustawy nie runie w gruzach, bo lekarz nie będzie chciał wypisać L4 tak wcześnie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 00:37

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mi ksiegowa powiedziala ze nie trzeba placic 3 dizych zusow, ze jak sie dobrze ulozy to wystarczy jeden. U mnie wyjada 2. Przypomnam ze nie ma filcykyhnej dzialalnosci, ale kest to nowa dzialalnosc

• ceska Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Dziewczyny a mi ksiegowa powiedziala ze nie trzeba placic 3 dizych zusow, ze jak sie dobrze ulozy to wystarczy jeden. U mnie wyjada 2. Przypomnam ze nie ma filcykyhnej dzialalnosci, ale kest to nowa dzialalnosc
    Jeden to tylko do macierzynskiego :) do l4 zeby byl wysoki to 3

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Inwestycja na pewno się opłaca, tylko wiadomo że ciężko się szarpnąć 3 miesiące z rzędu i wywalić naraz 3500 zł na sam ZUS :( Mi mąż się dokłada, bo sama w życiu bym tego nie zapłaciła.

Na ile przed porodem idziecie na L4? Lekarze bez problemu wysyłają np. w 7 miesiącu? Bo ciekawa jestem czy mój misterny plan żeby pójść na L4 przed wejściem w życie ustawy nie runie w gruzach, bo lekarz nie będzie chciał wypisać L4 tak wcześnie :/

Bez problemu. Powiedz, że już jesteś zmęczona, ciężko Ci i chciałabyś w domu odpocząć. Ja jestem na L4 od początku 6 miesiąca.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogą być 2 wysokie składki, ale musi być 90 dni ciurkiem opłaconej składki. Nie muszą to być pełne miesiące, ale tylko z pełnych miesięcy liczą średnią. Np. zapisujesz się do składki 20 lipca, więc na zwolnienie możesz iść 18 października, ale do wysokości L4 policzą tylko sierpień i wrzesień.

polkosia, spytam o to wprost lekarza na najbliższej wizycie. Chodzę prywatnie i na NFZ, chyba lepiej żeby ten na NFZ mi wypisał zwolnienie żeby się ZUS nie czepnął :)

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ