Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMolcia to i lepiej dla nas, bo bedzie wczesniej decyzja i przynajmniej mozna to bedzie sobie zaplanować. Dla mnie najgorsze jest czekanie i niepewność, trudno byc spokojnym wtedy w ciazy i zamiast odpoczywać czy mieć czas dla siebie to biegać po kserach i wpatrywać sie w pue;)moze trochę koloryzuje ale naprawdę trzeba mieć stalowe nerwy;)
-
Szczerze to ja zwątpiłam już w Polskę i godne życie tutaj...Nawet jeśli VL przedłużą i kobiety, które już są w ciąży będą miały możliwość spokojnie wychować dziecko, to co z pozostałymi przedsiębiorczymi kobietami?
Jeśli chciałabym za 1,5 roku znowu zajść w ciążę, to co mi da mój Kochany Kraj?
Nie chcę żeby moje dzieci żyły w tym kraju. Tu tylko się zabiera człowiekowi- a jak coś chcesz w zamian- i tak musisz za to zapłacić- dosłownie i w przenośni...
Tak...wylewam żale...
Wybaczcierah lubi tę wiadomość
-
Ppatison wrote:Szczerze to ja zwątpiłam już w Polskę i godne życie tutaj...Nawet jeśli VL przedłużą i kobiety, które już są w ciąży będą miały możliwość spokojnie wychować dziecko, to co z pozostałymi przedsiębiorczymi kobietami?
Jeśli chciałabym za 1,5 roku znowu zajść w ciążę, to co mi da mój Kochany Kraj?
Nie chcę żeby moje dzieci żyły w tym kraju. Tu tylko się zabiera człowiekowi- a jak coś chcesz w zamian- i tak musisz za to zapłacić- dosłownie i w przenośni...
Tak...wylewam żale...
Wybaczcie
Ale chwilowo jestem tak zmęczona i obolała staniem przy drukarce, że nie mam już na to siły i chyba o to im chodzi... -
nick nieaktualnyDlatego ja nie wiem czy zdecyduje sie na druga ciaze a jak juz to zacznę oszczędzać 3 lata wczesniej a taka prawda ze u kobiety wiek tez gra role i nie wiem czy bedzie łatwo zajść... Ale drugi raz tego samego nie chce przechodzić, na razie tylko zmartwienia:/ także rozumiem Was dziewczyny
-
Ja z karty kredytowej będę te 2 wysokie opłacać... Zrobiłam tak, że za pierwszy miesiąc płaciłam od normalnych składek i 2 wysokie. Zawsze to mniej niż 3 wysokie składki...
Choć nie mam zielonego pojęcia ile wtedy mi wyjdzie zasiłku, bo jakoś się nie zabrałam za wyliczenia... Ale dzięki temu że opłacasz 2 składki zawsze to mniej kasy do wyłożenia na początek... Może uda Ci się pożyczyć....polkosia lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
Inwestycja na pewno się opłaca, tylko wiadomo że ciężko się szarpnąć 3 miesiące z rzędu i wywalić naraz 3500 zł na sam ZUS Mi mąż się dokłada, bo sama w życiu bym tego nie zapłaciła.
Na ile przed porodem idziecie na L4? Lekarze bez problemu wysyłają np. w 7 miesiącu? Bo ciekawa jestem czy mój misterny plan żeby pójść na L4 przed wejściem w życie ustawy nie runie w gruzach, bo lekarz nie będzie chciał wypisać L4 tak wcześnieWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 00:37
-
sylweczenka wrote:Dziewczyny a mi ksiegowa powiedziala ze nie trzeba placic 3 dizych zusow, ze jak sie dobrze ulozy to wystarczy jeden. U mnie wyjada 2. Przypomnam ze nie ma filcykyhnej dzialalnosci, ale kest to nowa dzialalnosc
-
PeggyOlsen wrote:Inwestycja na pewno się opłaca, tylko wiadomo że ciężko się szarpnąć 3 miesiące z rzędu i wywalić naraz 3500 zł na sam ZUS Mi mąż się dokłada, bo sama w życiu bym tego nie zapłaciła.
Na ile przed porodem idziecie na L4? Lekarze bez problemu wysyłają np. w 7 miesiącu? Bo ciekawa jestem czy mój misterny plan żeby pójść na L4 przed wejściem w życie ustawy nie runie w gruzach, bo lekarz nie będzie chciał wypisać L4 tak wcześnie
Bez problemu. Powiedz, że już jesteś zmęczona, ciężko Ci i chciałabyś w domu odpocząć. Ja jestem na L4 od początku 6 miesiąca.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mogą być 2 wysokie składki, ale musi być 90 dni ciurkiem opłaconej składki. Nie muszą to być pełne miesiące, ale tylko z pełnych miesięcy liczą średnią. Np. zapisujesz się do składki 20 lipca, więc na zwolnienie możesz iść 18 października, ale do wysokości L4 policzą tylko sierpień i wrzesień.
polkosia, spytam o to wprost lekarza na najbliższej wizycie. Chodzę prywatnie i na NFZ, chyba lepiej żeby ten na NFZ mi wypisał zwolnienie żeby się ZUS nie czepnął