Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym benzyny nie ryzykowała, bo niby dojechać do ZUS czy lekarza potrzebna, ale jak przyjdzie co do czego, to się przyczepią, że jesteś na zwolnieniu, a kupiłaś paliwa na kilkaset kilometrów i zaraz Ci udowodnią, że przesadziłaśKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia - masz racje
Ja to mysle, ze my tutaj troszke przewrazliwione jestesmy. tego nie wolno, czlowiek siedzi jak mysz pod miotla, a nic zlego nie robi. Ale z drugiej strony wystarczy malutki blad i mozemy nie dostac pieniedzy, wiec lepiej dmuchac na zimne.
polkosia lubi tę wiadomość
-
No mi w ZUS tak babka mówiła, że praktycznie nic nie mogę robić na zwolnieniu. Branie faktur kosztowych też wg mnie nosi znamiona prowadzenia działalności, ale jak się nie ma żadnego pracownika oczywiście.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Też nikogo nie zatrudniam, nie widzę sensu, skoro teraz mam martwy sezon. Księgowa ogarnia wszystkie papiery, a faktury będą mi przychodzić tylko za abonament telefoniczny.
Rozmawiałyście o L4 - mi wystawia ginekolog do którego chodzę prywatnie i nie było problemu. Na pierwsze zwolnienie pewnie można iść koło 8 tygodnia, jak zaczyna bić serce dziecka. Wcześniej wątpię, żeby jakiś lekarz wystawił.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 14:32
-
Wczesniej tez wystawiają. W sumie to sie nie spotkałam ze y komus odmówili, a raczej nawet sami pytają. Koleżanka była od 5 tygodnia bo miała mdlosci.
-
Wredotka wrote:Rozmawiałyście o L4 - mi wystawia ginekolog do którego chodzę prywatnie i nie było problemu. Na pierwsze zwolnienie pewnie można iść koło 8 tygodnia, jak zaczyna bić serce dziecka. Wcześniej wątpię, żeby jakiś lekarz wystawił.
Nie do końca. Mi lekarz chciał już w 5tc dać zwolnienie. Mam ciążę ogromnego ryzyka, i wolałby lekarz żebym nie pracowała, ale mnie trzymają jeszcze umowy z klientami.
-
Pisałam z własnego doświadczenia i tego, co słyszałam - ja byłam na wizycie koło 8 tygodnia i wtedy mi lekarka "proponowała". Pewnie też dużo zależy od lekarza.
Ja dziś zaniosłam trzecie zwolnienie i czekam. Pewnie pod koniec sierpnia będzie przelew.
-
nick nieaktualny
-
Kurcze, to mnie nieźle wystraszyłyście. Przecież nie będę płacić komuś za to, że złoży za mnie podpis albo zrobi przelewy do ZUS. I tak ze wszystkim lata księgowy. A dokumenty do ZUSu też muszę dowieźć. Poza tym mi w piśmie napisali, że chcą kopię dokumentów i że mogę uczestniczyć w każdym etapie postępowania, z czego mam zamiar skorzystać. Bez sensu to wszystko. Ale jak tak jest to wyszłoby na to, że nic mi się nie należy...
-
hmm, a jak idziesz na chorobowe to już jest za późno na pełnomocnika. A przecież nikt nie wie kiedy pójdzie.
Czytałam właśnie różne wyroki SN i nawet to jest różnie interpretowane.
Czyli nie mam prawa przygotowywać dokumentów do kontroli. Bez sensu to wszystko. Wynika z tego, że cokolwiek nie zrobię to będzie źle -
rafka nie stresuj się tak..na zwolnieniu nie możesz wykonywać czynności zmierzających do osiągnięcia przychodu w firmie tzn. np. reklamować firmy, rozmawiać z kontrahentami itp. a czynności takie jak zawiezienie dokumentów do zus czy złożenie dra czy wykonanie przelewu możesz., ja jestem juz 3 miesiące na zwolnieniu i co miesiąc jeżdzę do zus składac dokumenty (tj.dra, które przy nich podpisuję i zwolnienia) i nikt się nie czepia..nie trzeba do tego mieć żadnego pełnomocnika..
rafka, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
hexa -
Hm, ja zamierzam iść na zwolnienie 30 października i na początku listopada złożyć DRA z wysokością składek od najniższej podstawy za ten październik - chyba mogę zmienić wysokość składek jak mi się podoba, nie? Bo za sierpień i wrzesień złożę DRA z najwyższą podstawą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 15:49