X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym benzyny nie ryzykowała, bo niby dojechać do ZUS czy lekarza potrzebna, ale jak przyjdzie co do czego, to się przyczepią, że jesteś na zwolnieniu, a kupiłaś paliwa na kilkaset kilometrów i zaraz Ci udowodnią, że przesadziłaś :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia - masz racje :)
    Ja to mysle, ze my tutaj troszke przewrazliwione jestesmy. tego nie wolno, czlowiek siedzi jak mysz pod miotla, a nic zlego nie robi. Ale z drugiej strony wystarczy malutki blad i mozemy nie dostac pieniedzy, wiec lepiej dmuchac na zimne.

polkosia lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi w ZUS tak babka mówiła, że praktycznie nic nie mogę robić na zwolnieniu. Branie faktur kosztowych też wg mnie nosi znamiona prowadzenia działalności, ale jak się nie ma żadnego pracownika oczywiście.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nikogo nie zatrudniam, nie widzę sensu, skoro teraz mam martwy sezon. Księgowa ogarnia wszystkie papiery, a faktury będą mi przychodzić tylko za abonament telefoniczny.

Rozmawiałyście o L4 - mi wystawia ginekolog do którego chodzę prywatnie i nie było problemu. Na pierwsze zwolnienie pewnie można iść koło 8 tygodnia, jak zaczyna bić serce dziecka. Wcześniej wątpię, żeby jakiś lekarz wystawił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 14:32

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kejt84 wrote:
    drugie l4 zaniesione 29 lipca, a juz mam decyzje o wyplacie :)

2uonktk.jpg

Kejt, super:) A w jakim mieście tak błyskawicznie decyzję przyznają i pieniążki wypłacają??? Pozazdrościć!

• rah Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczesniej tez wystawiają. W sumie to sie nie spotkałam ze y komus odmówili, a raczej nawet sami pytają. Koleżanka była od 5 tygodnia bo miała mdlosci.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • akira Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zwolnienia, to tez jestem zdania, ze nie ma znaczenia czy wystawia lekarz nfz czy prywatnie. W poprzedniej ciazy poszlam na zwolnienie zaraz po pozytywnej becie: 5-6 tc. Jesli sa wskazania, to lekarz wystawi L4.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Rozmawiałyście o L4 - mi wystawia ginekolog do którego chodzę prywatnie i nie było problemu. Na pierwsze zwolnienie pewnie można iść koło 8 tygodnia, jak zaczyna bić serce dziecka. Wcześniej wątpię, żeby jakiś lekarz wystawił.

Nie do końca. Mi lekarz chciał już w 5tc dać zwolnienie. Mam ciążę ogromnego ryzyka, i wolałby lekarz żebym nie pracowała, ale mnie trzymają jeszcze umowy z klientami.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam z własnego doświadczenia i tego, co słyszałam - ja byłam na wizycie koło 8 tygodnia i wtedy mi lekarka "proponowała". Pewnie też dużo zależy od lekarza.

Ja dziś zaniosłam trzecie zwolnienie i czekam. Pewnie pod koniec sierpnia będzie przelew.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,jak nie miałyście jeszcze decyzji o przyznaniu zasiłku to płaciłyście składki za 1100zł czy preferencyjne (550zł) ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:51

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1100.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zapłaciłam za caly miesiąc od podstawy 525,00 zł, czyli 166,79. Jak przyznają zasiłek to złożę korektę.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko ja jestem na preferencyjnym zusie

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, to mnie nieźle wystraszyłyście. Przecież nie będę płacić komuś za to, że złoży za mnie podpis albo zrobi przelewy do ZUS. I tak ze wszystkim lata księgowy. A dokumenty do ZUSu też muszę dowieźć. Poza tym mi w piśmie napisali, że chcą kopię dokumentów i że mogę uczestniczyć w każdym etapie postępowania, z czego mam zamiar skorzystać. Bez sensu to wszystko. Ale jak tak jest to wyszłoby na to, że nic mi się nie należy...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, a o osobie współpracującej nie czytałaś?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie, księgowy nic mi nie mówił. Zwłaszcza, że nie prowadzę działalności w ogóle w tym czasie. I mówił, że w porządku jest i mogę podpisywać deklarację.
    Ale tej osobie współpracującej trzeba ZUS płacić?

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm, a jak idziesz na chorobowe to już jest za późno na pełnomocnika. A przecież nikt nie wie kiedy pójdzie.
    Czytałam właśnie różne wyroki SN i nawet to jest różnie interpretowane.
    Czyli nie mam prawa przygotowywać dokumentów do kontroli. Bez sensu to wszystko. Wynika z tego, że cokolwiek nie zrobię to będzie źle

• hexa Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka nie stresuj się tak..na zwolnieniu nie możesz wykonywać czynności zmierzających do osiągnięcia przychodu w firmie tzn. np. reklamować firmy, rozmawiać z kontrahentami itp. a czynności takie jak zawiezienie dokumentów do zus czy złożenie dra czy wykonanie przelewu możesz., ja jestem juz 3 miesiące na zwolnieniu i co miesiąc jeżdzę do zus składac dokumenty (tj.dra, które przy nich podpisuję i zwolnienia) i nikt się nie czepia..nie trzeba do tego mieć żadnego pełnomocnika..

rafka, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

hexa
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, ja zamierzam iść na zwolnienie 30 października i na początku listopada złożyć DRA z wysokością składek od najniższej podstawy za ten październik - chyba mogę zmienić wysokość składek jak mi się podoba, nie? Bo za sierpień i wrzesień złożę DRA z najwyższą podstawą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 15:49

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    możesz każdy miesiąc inaczej. Ja np. dwa miesiące miałam od podstawy 100%, a trzeci od podstawy 200%, bo lepiej mi się ułożyło i więcej zarobiłam. Także tego nie mogą się przyczepić.

polkosia lubi tę wiadomość

‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ