Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Chyba nie ma znaczenia czy prywatnie czy na NFZ. Jakby mi nie dał na NFZ to bym prywatnie poszła. Ja się bałam zmienić lekarza w trakcie zwolnienia... a miałam kiedyś zwolnienie od prywatnego laryngologa i nie było problemów choć taki zasiłek z tego nie był...
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPeggyOlsen wrote:Inwestycja na pewno się opłaca, tylko wiadomo że ciężko się szarpnąć 3 miesiące z rzędu i wywalić naraz 3500 zł na sam ZUS Mi mąż się dokłada, bo sama w życiu bym tego nie zapłaciła.
Na ile przed porodem idziecie na L4? Lekarze bez problemu wysyłają np. w 7 miesiącu? Bo ciekawa jestem czy mój misterny plan żeby pójść na L4 przed wejściem w życie ustawy nie runie w gruzach, bo lekarz nie będzie chciał wypisać L4 tak wcześnie
Peggy ja lezalam w szpitalu 4 razy pierwszy raz juz w 5 msc i moj lekarz powiedzial ze zus nie bedzie mial podstaw w tym przypadku do czepiania sie bo l4 wystawil z koniecznosci od 7.07, czekam do konca sierpnia na wyplate, ostatnia skladke zaplacilam wczoraj, ale ze weekend to dostana kase pewnie dopiero 3.08. -
nick nieaktualny
-
A czy na chorobowym mogę brać faktury kosztowe? na tusz do drukarki, papier i segregatory? Wszystko związane z kontrolą ZUS.
Pokserowałam wszystko i podrukowałam, więc na dniach jadę im zawieźć, tylko jeszcze sobie to przejrzę. Swoją drogą to samo kserowanie zajęło mi 2 całe dni, potem jeden dzień układania i oznaczania dokumentów, żeby było wszystko czytelne i łatwe do znalezienia. -
kejt - Tobie super sie ulozylo, bo poszlas na zwolnienie 1 dnia miesiaca. Ja poszlam tez na poczatku lipca, ale nie 1. Dopiero dzis zaplacilam skladke spoleczna za lipiec, wiec automatycznie mam miesiac w plecy. Czekam na kontrole, a tu ani widu ani slychu
-
akira wrote:ale w koncu trzeba do tego zusu jakos dojechac, nie?
Akira, trzeba się uzbroić w cierpliwość i odżywiać się energią słońca czy czymś takim chyba im zależy, żeby z tej kontroli ucieszyć się bardziej jak z zasiłku... -
Dziewczyny, a Wy macie jednoosobowe działalności? Jeśli tak, to wzięłyście na czas L4 pracownika lub osobę współpracującą? Bo mi w ZUS powiedzieli, że ktoś musi za mnie firmę prowadzić/pracować, jeśli jej nie zawieszam. I w tym wypadku mam męża jako osobę współpracującą i wszelkie rachunki i dokumenty on może brać i wydawać. Ja nic...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
ja mam jednoosobową i nie mam pełnomocnika ani współpracownika i właściwie nic nie robię oprócz płacenia ZUSu i podpisania deklaracji VAT (i kserowania dokumentów dla ZUS). Ale firma stoi i nie obsługuję w tym czasie klientów. Mam studio grafiki.
A czy zawieszenie firmy nie jest tożsame z wyrejestrowaniem z ubezpieczenia?FasUla lubi tę wiadomość
-
ja mam jednoosobową bez pracownikow. Księgowa jest moim pelnomocnikiem do podpisywania wszelkich papierow. Mowila, że absolutnie nie moge nic podpisywac na l4, za to moge kupowac potrzebne rzeczy. I tak teraz siedzac w domu na l4 mam duzo czasu i czytam fachowa literature, wiec dlaczego mialabym nie wziac na nia faktury, tym bardziej ze ksiazki sa dosyc drogie. Nie wiem tylko co z ta benzyna, bo to jest dla mnie watpliwe. Jak bede miala info od ksiegowej, dam znac.
rafka - tak naprawde to Ty nie powinnas kupowac zadnych tonerow do drukarki, tylko urzedniczki powinny same pokserowac te dokumenty. Ale rozumiem Cie, tez bym pewnie tak zrobila, czyli pokserowalaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 13:57