X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ide na zwolnienie np od września to za wrzesień składam dra? Podniosłam do podstawy 8000 na 3 miesiące, we wrześniu bedzie ostatni miesiąc gdy moge mieć preferencyjne... Rozumiem ze na zwolnieniu płace cała składkę zdrowotne i społeczne i potem wnioskuje o zwrot społecznego?tylko czy moge zapłacić 430 zamiast tych 3000 czy musze wczesniej złożyć dra?

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym zapłaciła najniższą składkę, bo od tego nie liczą wysokości zasiłku.

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, jak skończyło się kserowanie papierów, to znowu zaczynam myśleć o tym nieszczęsnym ZUS i absurdalnych przepisach. I tym, że jak tu nie znajdą, to gdzie indziej będą szukać, a przepisy są takie, że ile ludzi tyle interpretacji...
    To myślenie i stres są najgorsze, ale trzeba przez to przebrnąć. Szkoda tylko, że psują kobietom najpiękniejszy okres w ich życiu

• kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison wrote:
    Kejt, super:) A w jakim mieście tak błyskawicznie decyzję przyznają i pieniążki wypłacają??? Pozazdrościć!

PODKARPACKIE
    zus ma do mnie jakies 4 km wiec spodziewalam sie wizyty ale udalo sie bez :) firme mam ponad 2 lata

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 16:56

20d4234264.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    ale w koncu trzeba do tego zusu jakos dojechac, nie? ;-)

wole nie ryzykowac zeby nie podwazyli ze jezdze po klientach czy cos. duzo nie odlicze a moge stracic, nie mam pelnomocnika wiec nie daje takich fv z firmiy.

polkosia lubi tę wiadomość

20d4234264.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dalej czekam na decyzje :D od 1 czerwca na l4 ostatnia skladka zallacona 6 lipca :D

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZiewczyny, pomóżcie. Chciałabym przejść na preferencyjny od lipca. I byłam dziś w ZUSie,ale mi nie pomogli... bo już jest sierpień. Czyli ja miałam bez względu na to czy będę miała decyzję, czy nie i jeszcze przed złożeniem dokumentów potwierdzających działalność firmy przejść na najniższą składkę i im zapłacić? Jak Wy zrobiłyście? Nie mogę jak już jest sierpień zmienić tej składki za lipiec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:52

• akira Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska - masz cierpliwość ;-) Ja już bym sie do nich sama odezwała, bo to juz za dlugo trwa.

madzia - a za czerwiec placilas w całości od najnizszej podstawy? Jesli tak, to ja bym zaplcila za lipiec tak samo, a po otrzymaniu decyzji złozyla korektę.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, to już na dniach wypłata :P Zobaczysz, uda się, trzymam kciuki!

Ja składałam DRA za każdym razem, jak coś zmieniałam. Czyli w styczniu, że już nie jestem na preferencyjnych, potem w marcu, że najwyższe i w czerwcu, że najniższe (ale już nie preferencyjne).

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    A ja dalej czekam na decyzje :D od 1 czerwca na l4 ostatnia skladka zallacona 6 lipca :D
    Moja składka zapłacona 3 lipca...i tez nic...

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzisiaj w zusie i co i nic dalej nie wiadomo baba mnie splawila- chcialam aktywowac zus pue a ona do mnei ze za duzo ludzi jest ... dalam sie splawic nie pomyslalam jutro tam uderze jeszcze raz akurat jak bede szla ze szpitala...
    Dzwonilam oczywiscie na infolinie zusu jeszcze nie ma decyzji... do 6 defakto maja czas..

oar8skjod4lwslof.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska - a kiedy płaciłaś ostatnią składkę za ubezpieczenie społeczne?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska a składałas dokumenty udowadniające prowadzenie działalności? Bo nie pamietam juz...
    Jezeli tak, to kiedy je złożyłaś?

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira ostatnia 6 lipca zaplacilam.
    Rah nie nic nie skladalam tak sobie tylko czekam zadnego pisma zadnej kasy..

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to przygotuj sie, ze lada chwila bedziesz miala pieniadze na koncie :) Albo pismo o dochodzeniu w skrzynce. trzymajmy się tej 1szej opcji !

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka - co u Ciebie? zaniosłaś dokumenty?

rafka lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko moim zdaniem to juz zlosliwosc czekanie do ostatniego dnia, a jeszcze kobieta w zusie ona mi nie potwierdzi zus pue wie pani nastepnym razem duzo ludzi nie mam czasu no ale nastepnym razem to ja juz moge byc po porodzie :D jutro tam pojde i powiem jej co o tym mysle :D

polkosia, akira lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś żart? Ja bym ją z miejsca wyzwała za to "dużo ludzi" albo specjalnie pozłorzeczyła jej, że kobiecie w ciąży się nie odmawia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 13:48

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam dziś w ZUSie dowiedzieć się co z decyzją. Pani zadzwoniła do babki, która prowadzi moją sprawę i powiedziała mi, że decyzji nie ma, ale mam pytać, bo nie ma zastrzeżeń- tylko zastrzeżeń odnośnie dokumentów, które złożyłam, czy odnośnie wypłaty zasiłku? Skoro nie ma zastrzeżeń niby to dlaczego nie ma decyzji? do 7 sierpnia mają czas, ciekawe czy zdążą...juz mnie tak to wkurza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:53

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dopinam wszystko i jutro będę jechać. Czekam jeszcze na jedno oświadczenie i może jedna klientka podeśle mi nasze maile, bo ma. Napisałam tam oświadczenie o swojej działalności, porobiłam zakładki, żeby było łatwo wszystko znaleźć. Wyjęłam deklaracje VAT. No i mam nadzieję, że niczego nie pominęłam... I od jutra 30 dni to będzie wtedy?

akira lubi tę wiadomość

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ