Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA jak ide na zwolnienie np od września to za wrzesień składam dra? Podniosłam do podstawy 8000 na 3 miesiące, we wrześniu bedzie ostatni miesiąc gdy moge mieć preferencyjne... Rozumiem ze na zwolnieniu płace cała składkę zdrowotne i społeczne i potem wnioskuje o zwrot społecznego?tylko czy moge zapłacić 430 zamiast tych 3000 czy musze wczesniej złożyć dra?
-
Wiecie co, jak skończyło się kserowanie papierów, to znowu zaczynam myśleć o tym nieszczęsnym ZUS i absurdalnych przepisach. I tym, że jak tu nie znajdą, to gdzie indziej będą szukać, a przepisy są takie, że ile ludzi tyle interpretacji...
To myślenie i stres są najgorsze, ale trzeba przez to przebrnąć. Szkoda tylko, że psują kobietom najpiękniejszy okres w ich życiu -
Ppatison wrote:Kejt, super:) A w jakim mieście tak błyskawicznie decyzję przyznają i pieniążki wypłacają??? Pozazdrościć!
PODKARPACKIE
zus ma do mnie jakies 4 km wiec spodziewalam sie wizyty ale udalo sie bez firme mam ponad 2 lataWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 16:56
-
akira wrote:ale w koncu trzeba do tego zusu jakos dojechac, nie?
wole nie ryzykowac zeby nie podwazyli ze jezdze po klientach czy cos. duzo nie odlicze a moge stracic, nie mam pelnomocnika wiec nie daje takich fv z firmiy.polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDZiewczyny, pomóżcie. Chciałabym przejść na preferencyjny od lipca. I byłam dziś w ZUSie,ale mi nie pomogli... bo już jest sierpień. Czyli ja miałam bez względu na to czy będę miała decyzję, czy nie i jeszcze przed złożeniem dokumentów potwierdzających działalność firmy przejść na najniższą składkę i im zapłacić? Jak Wy zrobiłyście? Nie mogę jak już jest sierpień zmienić tej składki za lipiec?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:52
-
Ceska, to już na dniach wypłata Zobaczysz, uda się, trzymam kciuki!
Ja składałam DRA za każdym razem, jak coś zmieniałam. Czyli w styczniu, że już nie jestem na preferencyjnych, potem w marcu, że najwyższe i w czerwcu, że najniższe (ale już nie preferencyjne).Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
ceska wrote:A ja dalej czekam na decyzje od 1 czerwca na l4 ostatnia skladka zallacona 6 lipca
-
Bylam dzisiaj w zusie i co i nic dalej nie wiadomo baba mnie splawila- chcialam aktywowac zus pue a ona do mnei ze za duzo ludzi jest ... dalam sie splawic nie pomyslalam jutro tam uderze jeszcze raz akurat jak bede szla ze szpitala...
Dzwonilam oczywiscie na infolinie zusu jeszcze nie ma decyzji... do 6 defakto maja czas.. -
Tylko moim zdaniem to juz zlosliwosc czekanie do ostatniego dnia, a jeszcze kobieta w zusie ona mi nie potwierdzi zus pue wie pani nastepnym razem duzo ludzi nie mam czasu no ale nastepnym razem to ja juz moge byc po porodzie jutro tam pojde i powiem jej co o tym mysle
polkosia, akira lubią tę wiadomość
-
Jakiś żart? Ja bym ją z miejsca wyzwała za to "dużo ludzi" albo specjalnie pozłorzeczyła jej, że kobiecie w ciąży się nie odmawia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 13:48
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyJa też byłam dziś w ZUSie dowiedzieć się co z decyzją. Pani zadzwoniła do babki, która prowadzi moją sprawę i powiedziała mi, że decyzji nie ma, ale mam pytać, bo nie ma zastrzeżeń- tylko zastrzeżeń odnośnie dokumentów, które złożyłam, czy odnośnie wypłaty zasiłku? Skoro nie ma zastrzeżeń niby to dlaczego nie ma decyzji? do 7 sierpnia mają czas, ciekawe czy zdążą...juz mnie tak to wkurza...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:53
-
właśnie dopinam wszystko i jutro będę jechać. Czekam jeszcze na jedno oświadczenie i może jedna klientka podeśle mi nasze maile, bo ma. Napisałam tam oświadczenie o swojej działalności, porobiłam zakładki, żeby było łatwo wszystko znaleźć. Wyjęłam deklaracje VAT. No i mam nadzieję, że niczego nie pominęłam... I od jutra 30 dni to będzie wtedy?
akira lubi tę wiadomość