Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzia890722 wrote:Ja też byłam dziś w ZUSie dowiedzieć się co z decyzją. Pani zadzwoniła do Rybnika do babki, która prowadzi moją sprawę i powiedziała mi, że decyzji nie ma, ale mam pytać, bo nie ma zastrzeżeń- tylko zastrzeżeń odnośnie dokumentów, które złożyłam, czy odnośnie wypłaty zasiłku? Skoro nie ma zastrzeżeń niby to dlaczego nie ma decyzji? do 7 sierpnia mają czas, ciekawe czy zdążą...juz mnie tak to wkurza...
To już niebawem raptem 2 dni -
polkosia wrote:Jakiś żart? Ja bym ją z miejsca wyzwała za to "dużo ludzi" albo specjalnie pozłorzeczyła jej, że kobiecie w ciąży się nie odmawia
Ale jutro tam pojde i awanture zrobie xD juz 2 razy mnie odmawiali z ta autoryzacja a dzisiaj jakas nieprzytomna
polkosia lubi tę wiadomość
-
Rafka ponoc tak 30 dni od daty wplywu dok. Livzac od dnia następnego.. zeby przyspieszyć lepiej oddać w glównym ( bez przesylania moedzy zusamo) ( ale jak widzisz w moim przypadku dok. Nie skladalam a na sama decyzje czekam do ostayniego dnia )
rafka lubi tę wiadomość
-
ceska wrote:Wlasnie szlan z badania krwi glodna jak wilk i tak wzielam numerek siedze i czekam wmurowala mnie w siedzenie i kiwnelam glowa ze ok nastepnym razem hehe
Ale jutro tam pojde i awanture zrobie xD juz 2 razy mnie odmawiali z ta autoryzacja a dzisiaj jakas nieprzytomnapolkosia, akira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyrafka wrote:A długo u Ciebie trwała ta kontrola jak już dostarczyłaś dokumenty? i czy mieli jakieś pytania? wzywali Cię podczas kontroli?
To już niebawem raptem 2 dni
Dokumenty potwierdzające działalność firmy zaniosłam 7 a Tydzień później wysłali mi pismo, że mam donieść dokumentację medyczną z przebiegu ciąży i kartę ciąży. I to Tyle nie wzywali mnie
Przygotuj sobie trochę czasu jak będziesz to zanosić, bo będziesz musiała każdy oryginał z osobna pokazać, żeby ona mogła przybić pieczątkę na kążdym papierku, że jest zgodny z oryginalemWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:53
rafka lubi tę wiadomość
-
pojadę z moją mamą zaraz po śniadanku żeby mogli te pieczątki przybijać w razie co. A kartę ciąży kiedy zaniosłaś? Bo coś tam czytałam, że po każdym doniesieniu dokumentu znowu liczą 30 dni, jednak kontrola nie powinna trwać dłużej niż 60 dni, więc już lada moment. A mnie to dopiero czeka...
ceska, to Ty masz niedobrze z tą insluliną. Mam nadzieję, że to przejściowe. Dbaj o dzidzię i zdrówka życzę -
Rozmawiałam dziś z kobieta od zus-u w moim biurze księgowym i trochę się zdołowałam Wg niej to nieprawda, że jak będę miała termin na 10.12., złożę wniosek o macierzyński 28.10., to dostanę wysoki zasiłek nawet, jeśli urodzę później m(a pewnie urodzę, bo taki zupełnie prawdziwy termin mam na 17.12.). Prawda jest przecież taka, że zus decyzję o przyznaniu zasiłku przyznaje dopiero PO porodzie, po doręczeniu aktu urodzenia, więc to od tej daty (daty faktycznego porodu) będą liczyć 42 dni wstecz. I co wtedy???Policzą po staremu? Pytanie kieruję głównie do dziewczyn, które twierdziły (rozmawiałyśmy o tym parę tygodni temu), że na macierzyński można sobie iść choćby pół roku przed porodem Księgowa powiedziała, że zapyta o to dziś w zusie i da znać, ale przyznam, że to, co mówi ma sens i teraz kompletnie nie wiem, co robić, bo gdybym miała dostać niski macierzyński, to lepiej byłoby już zostać na chorobowym do porodu (na chorobowy wysoki się załapię, bo na zwolnienie idę we wrześniu). Ech...
Druga kwestia to składka za wrzesień: Księgowa radzi zapłacić wysoką, na wypadek gdyby mi chorobowego nie przyznali - wtedy do macierzyńskiego liczyć się będą 4 wysokie, a jeśli wszystko będzie ok, to po prostu będę miała nadpłatę, więc tej kasy nie stracę. -
nick nieaktualny
-
kaatka wrote:Rozmawiałam dziś z kobieta od zus-u w moim biurze księgowym i trochę się zdołowałam Wg niej to nieprawda, że jak będę miała termin na 10.12., złożę wniosek o macierzyński 28.10., to dostanę wysoki zasiłek nawet, jeśli urodzę później m(a pewnie urodzę, bo taki zupełnie prawdziwy termin mam na 17.12.). Prawda jest przecież taka, że zus decyzję o przyznaniu zasiłku przyznaje dopiero PO porodzie, po doręczeniu aktu urodzenia, więc to od tej daty (daty faktycznego porodu) będą liczyć 42 dni wstecz. I co wtedy???Policzą po staremu? Pytanie kieruję głównie do dziewczyn, które twierdziły (rozmawiałyśmy o tym parę tygodni temu), że na macierzyński można sobie iść choćby pół roku przed porodem Księgowa powiedziała, że zapyta o to dziś w zusie i da znać, ale przyznam, że to, co mówi ma sens i teraz kompletnie nie wiem, co robić, bo gdybym miała dostać niski macierzyński, to lepiej byłoby już zostać na chorobowym do porodu (na chorobowy wysoki się załapię, bo na zwolnienie idę we wrześniu). Ech...
Druga kwestia to składka za wrzesień: Księgowa radzi zapłacić wysoką, na wypadek gdyby mi chorobowego nie przyznali - wtedy do macierzyńskiego liczyć się będą 4 wysokie, a jeśli wszystko będzie ok, to po prostu będę miała nadpłatę, więc tej kasy nie stracę.
Kaatka, juz wiele razy rozmawialysmy o tym, ze osoby, które powinny wiedzieć najwięcej, bo im za to placimy wiedza najmniej.
W dwóch kwestiach księgowa wprowadzila Cie w błąd.
Pierwsza: Macierznski rozpoczynasz od dnia wskazanego we wniosku, masz prawo iść tygodni wczesniej i z tego prawa korzystasz.
Dwa: Wysoka 4 skladka, nie zostanie Ci oddam, czy uznana za nadplate, bo zus owszem zwraca od niskiej podstawy, od wysokiej juz nie
juz nie.rah, polkosia lubią tę wiadomość
-
sylweczenka wrote:A jaka jest kwota chorobowego? Ile sie dostaje mc? Najwyzsza skladka
Z tym grudniem to mam to samo, moze uda sie z vacatio legis
Około 233 zł za dzień, czyli ok. 7000 zł za 30 dni.
Wysoka składka nie będzie oddana - ja płaciłam za połowę miesiąca proporcjonalnie od najwyższej podstawy. W sumie zapłaciłam 3,5 najwyższej składki, ale za to decyzje miałam bez problemu i dość szybko.
Na macierzyński można iść 6 tygodni przed datą porodu, nie wcześniej. Logiczne jest, że powinna się liczyć data złożenia wniosku, ale jak będzie w praktyce, to się okaże. Też nie wiem co robić - termin mam na 23.10, a co jak mały zechce wyjść w listopadzie?
U mnie decyzja po zaniesieniu dokumentów była ekspresowa - po 3 dniach. Nie podbijała mi zgodności z oryginałem. Przy czym mnie księgowa wszystko przygotowała, łącznie z pismem odnośnie pytań. Wtedy stwierdziłam, że nie żałuję kasy, którą na nią wydałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 19:30
-
nick nieaktualny
Dziś jedna babka na fb na grupie matek na dg napisała, że wie z pewnego źródła, że nie będą ruszać na razie tej ustawy, aż do grudnia, bo nie chcą się narazić na płacenie tych 17,77zł. Czyli mozliwe, że wejdzie od stycznia już z tym 1000zł. Bo przecież są wybory, więc będą bac się narazić.
Jak wejdzie od stycznia to supe, wtedy nie musimy isć na wczesniejszy macierzyński i tym samym zyskamy więcej kasy, bo będziemy dłużej an chorobowymWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:54
FasUla lubi tę wiadomość
-
Madzia890722 wrote:No właśnie, bo idąc tropem tym,że wypłacają macierzyński na podstawie aktu urodzenia to nie będą nam płacić przez te 6 tygodni przed porodem? No chyba, że nie wypłacają dopóki nie urodzę...
No właśnie nie wypłacają. Dopiero po porodzie. Wiem, co mówię, bo przy pierwszym dziecku poszłam na wcześniejszy macierzyński. Wniosek złożyłam 1.08., dziecko urodziło się 3.09., zaniosłam akt urodzenia i dopiero dostałam zasiłek. Oni decyzję o przyznaniu zasiłku wydają po porodzie, a nie przed. Dlatego to naprawdę ma sens, że wniosek wnioskiem, a poród porodem, a ustawa mówi o 6 tygodniach, a nie 8, czy 10. Aagatkaa, naprawde uważasz, że jak urodzisz 8 tygodni od złożenia wniosku, to Ci przyznają kasę od dnia złożenia wniosku? Znasz kogoś, kto tak zrobił?
Co do wysokości składki, to ja akurat znam przypadek dziewczyny, której wysokiego macierzyńskiego odmówili, ale niepotrzebnie zapłacone wysokie składki "oddali" jej uznając za nadpłatę właśnie. Przecież te pieniądze nie mogą się rozmyć, zniknąć z systemu...
-
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
4 sierpnia 2015 o 16:53
Sprecyzujmy raz jeszcze.
Ustawa nowelizująca z dnia 15.05.2015 r. zawiera szereg regulacji związanych nie tylko z podstawą wymiaru zasiłku (m.in. L4 w formie elektronicznej). Co do zasady wejdzie ona w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. Jednakże przepisy dotyczące sposobu obliczania podstawy wymiaru zasiłku dla przedsiebiorców mają inne vacatio legis i wchodzą w życie z dniem 1 LISTOPADA 2015 R. (ustawa została ogłoszona w dniu 30.07).
Jednocześnie w Sejmie znalazł się projekt ustawy „nowelizującej” nowelizację. Zakłada on zmianę jednego artykułu tejże ustawy z dnia 15.05.2015 r. dotyczącego vacatio legis. Jeśli ustawa ta zostanie uchwalona, zmiany w sposobie ustalania podstawy wymiaru zasilków zamiast w dniu 1 listopada 2015 r. wejdą w życie w dniu 1 lipca 2016 r.
Jeśli ustawy nie uda sie uchwalić, zostajemy przy obecnym terminie 1 listopada 2015 r.
Wszystko będzie wiadomo najpóźniej do końca października.
FacebookTwitterGoogle+Podziel się -
kaatka wrote:No właśnie nie wypłacają. Dopiero po porodzie. Wiem, co mówię, bo przy pierwszym dziecku poszłam na wcześniejszy macierzyński. Wniosek złożyłam 1.08., dziecko urodziło się 3.09., zaniosłam akt urodzenia i dopiero dostałam zasiłek. Oni decyzję o przyznaniu zasiłku wydają po porodzie, a nie przed. Dlatego to naprawdę ma sens, że wniosek wnioskiem, a poród porodem, a ustawa mówi o 6 tygodniach, a nie 8, czy 10. Aagatkaa, naprawde uważasz, że jak urodzisz 8 tygodni od złożenia wniosku, to Ci przyznają kasę od dnia złożenia wniosku? Znasz kogoś, kto tak zrobił?
Co do wysokości składki, to ja akurat znam przypadek dziewczyny, której wysokiego macierzyńskiego odmówili, ale niepotrzebnie zapłacone wysokie składki "oddali" jej uznając za nadpłatę właśnie. Przecież te pieniądze nie mogą się rozmyć, zniknąć z systemu...
W porządku, ale jej ODMÓWILI wysokiego macierzyńskiego, stąd zwrot. Mnie księgowa też mówiła o takiej możliwości. Jeżeli przyznają wysoki, to nie zwrócą.
-
Ja już wielokrotnie czytałam i słyszałam, że zasiłek jest obliczany na podstawie wniosku o przejście na wcześniejszy macierzyński. Może i przyznany/wypłacony jest po zaniesieniu aktu, ale liczy się niby od daty złożonej we wniosku. Niestety większość dziewczyn, jak już ogarnie temat i urodzi, to nie ma czasu tu już zajrzeć i napisać jak to wyszło w praktyceKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
I potwierdzam, wysokiej składki nie zwracają. Ja zapłaciłam od najniższej podstawy te coś koło 1000 zł i mam z tego w saldzie tylko 400 nadpłaty, więc też chyba całości od najniższej nawet nie dostanę.
Nie ma sensu dofinansowywać niepotrzebnie ZUS. To są duże kwoty jednak i tak prędko się wcale nie zwracają...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 22:50
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn