X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyrk, ale lepiej się dowiedzieć niż grzecznie czekać... może dowiedzieć się czy ze składkami wszystko w porządku...

Policja! Policja! ZUS mnie okradł!!!
    Nie wiem czy trzeba być starszym panem, żeby wołać policję do ZUSu i składać skargę, że ZUS okradł, ale też bym miała ochotę...

polkosia, ceska, FasUla lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, współczuję!!! Ale może teraz coś ruszy...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Ja identycznie jak Kejt błyskawicznie dostałam drugą decyzję. Jestem w szoku, ponieważ L4 było od rodzinnego, wysłałam je pocztą 31 lipca w piątek o 18.30 czyli dostali je wczoraj najszybciej i od razu wczoraj decyzja z kwotą ! WoW!

I teraz się rodzi moje pytanie- muszę zapłacić tylko składkę zdrowotną do 10tego tak ? I tylko wypisać ZUS DRA ? Zrezygnowałam z usług księgowej bo stwierdziałam, że to DRA sama ogarnę, ale musicie mi na wstępie pomóc.

I jak to jest z tą działalnością ? Moja jest z dofinansowania z urzędu pracy, nie mogę jej zawiesić przez 24 miesiące. Jest jednoosobowa- jestem nauczycielką więc teraz i tak martwy sezon. A potem na macierzyńskim też DRA co miesiąc i tylko zdrowotna ?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PO SPOTKANIU
    Złe wieści. MPiPS chce ukręcić łeb skandalowi z 17 zł zasiłku (to zdaje się główna motywacja). W związku z tym proponuje:
    - vl do stycznia 2016 (a następnie 1000 zł)
    - możliwość nieopłacania składki zdrowotnej w okresie pobierania świadczenia (żeby móc się "nacieszyć" pełnym tysiącem)
    - ew. przepis specjalny - możliwość opłacenia dwunastu wysokich składek w ciągu sześciu miesięcy - spełniałby on rolę 12-miesięcznego vl...
    Procedura: projekt byłby poselski, koalicyjny, przeprowadzony szybką ścieżką, pod głosowanie 8 -9 września.
    Katarzyna Przyborowska i Paulina Woś zaproponowały wyłączenie art. 22 ust. 3., czyli utrzymanie dla kobiet w ciąży na chorobowym starego sposobu naliczania składki (czyli nasze absolutne minimum) - pojawiła się szczelina negocjacyjna. To jest prawdopodobnie jedyna możliwa zmiana w obecnym stanowisku.

Przekopiowane z grupy Matki na DG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 19:26

FasUla lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na L4 płacimy składkę zdrowotną? Czy tylko na macierzyńskim?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płacę tylko zdrowotną. Teraz radzę się prawniczki i mówiła mi, że dobrze jest. Ale jeszcze jak co to potwierdzę :)

polkosia lubi tę wiadomość

• Auro Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Gdzie zanosicie te wszystkie papiery i L4 od lekarza? To musi być ZUS z regionu gdzie zarejestrowana jest nasza firma czy może być z miejsca zamieszkania? Daleko mam kurde do tego pierwszego...
    Ja L4 zanosiłam tam gdzie jestem zameldowana i oni sami przesyłali do ZUSU w mieście w którym prowadzę działalność

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro, to by była super opcja! Dzięki :)

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Cześć dziewczyny,

Ja identycznie jak Kejt błyskawicznie dostałam drugą decyzję. Jestem w szoku, ponieważ L4 było od rodzinnego, wysłałam je pocztą 31 lipca w piątek o 18.30 czyli dostali je wczoraj najszybciej i od razu wczoraj decyzja z kwotą ! WoW!

I teraz się rodzi moje pytanie- muszę zapłacić tylko składkę zdrowotną do 10tego tak ? I tylko wypisać ZUS DRA ? Zrezygnowałam z usług księgowej bo stwierdziałam, że to DRA sama ogarnę, ale musicie mi na wstępie pomóc.

I jak to jest z tą działalnością ? Moja jest z dofinansowania z urzędu pracy, nie mogę jej zawiesić przez 24 miesiące. Jest jednoosobowa- jestem nauczycielką więc teraz i tak martwy sezon. A potem na macierzyńskim też DRA co miesiąc i tylko zdrowotna ?

Olcia nie wiem czy widzialas moje wyliczenia ktore pisalam na forumco do skladki za lipiec wiec kopiuje:
    mialalm pierwsze L4 od 1.07.-29.07
    drugie dostalam od 30.07-02.09
    i w zusie jak zanioslam drugie zwolnienie wyliczyla mi skladki za lipiec
    spoleczne 48,68
    zdrowotne 279,41
    fp i pgsp 3,75

troche dziwnie ze nie samo zdrowotne bo mialam juz decyzje o wyplacie pierwszego l4 i o to ta babka w zusie pytala . zapytam jeszcze ksiegowego bo jeszcze nie zaplacilam

20d4234264.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Kejt ! Byłam pewna że tylko zdrowotne... zwolnienia za lipiec mam identyczne czyli 1-29 i 30-31, tak jak w twojej tabelce i te same kwoty za te 2 dni. To daj znać. Ja również zadzwonię do zusu. Moja księgowa mówiła, że tylko zdrowotna, zrobiła mi robocze DRA na lipiec na koniec naszej współpracy. Ale to była taka internetowa księgowa...na szczęście w ważnych kwestiach radziła się innych, co nie zmienia faktu, że płaciłam 3,5 wysokiej składki.

Teraz się zastanawiam, czemu zgłosiła mnie do chorobowego od połowy marca, skoro mogła od początku marca ( bo liczą się pełne miesiące) i byłabym dłużej na zasiłku o miesiąc... no ale.... dopiero teraz po kilku miesiącach sama się obeznałam w miarę w temacie czytając nasz wątek ;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za głupota tak składać co miesiąc to DRA...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w świetle nowych wiadomości jak mam termin na 2 stycznia to mogłabym przejść na wcześniejszy macierzyński i byłby on naliczany na starych zasadach??
    Czy komuś sie zdarzyło ze w związku z l4 wzywali lekarza do zusu?czy tylko sprawdzają czy sie nie pracuje?

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi się wydaje, że jak wzywają lekarza to jest to kontrola lekarza czy nie wydaje za dużo zwolnień itp. i to jest sprawa ZUSu i lekarza. Mogą też sprawdzać (nie wiem jak) czy nie jesteś spokrewniona z lekarzem.
    A jak kontrolują nasze zwolnienia to mogą przyjść do domu sprawdzić czy jesteś i jak wykorzystujesz zwolnienie, lub mogą poprosić kartę medyczną i wysłać wezwanie do orzecznika ZUS. Ale ponoć te ciążowe rzadko kiedy podważają
    Ja miałam tylko wizytę w domu.
    A teraz w sprawie podlegania pod ubezpieczenia (czyli na fikcyjność firmy)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki;) czyli cos koło 9 września bedzie głosowanie nad zmianami w ustawie? I teraz duda podejmuje decyzje? Ciekawa jestem co z tego wyjdzie...

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale i tak nadal to bubel... Szkoda, bo te składki to chyba sam diabeł im liczy i jak dobrze zrozumiałam w pół roku wpłacić im za rok, to takie obciążenie, że bym się nie zdecydowała, niestety...
    Jedyne dobre to to, z chorobowym i kontynuacja macierzyńskiego na starych zasadach jak już się jest na chorobowym :)

polkosia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak ide na chorobowe od września a na macierzyński od grudnia/stycznia to jednak bedzie kontynuacja jesli ustawa przejdzie?

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak to zrozumiałam :)

• kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksiegowy mowi ze jak pelen miesiac mam l4 to tylko zdrowotne powinnam zaplacic.

FasUla, olcia88 lubią tę wiadomość

20d4234264.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tryn tryn tryn dnia 01.05 przenosilam dzialnosc z innej miejscowości do innej,
    Dnia 8 zus w zabrzu wyslal maila do zusu w chorzowie o potwierdzenie salda do dnia dzisiejszego nie otrzymal odpowiedzi. Pani z infolnii przelaczyla mnie do zusu w zabrzu Pani obiecala ze skontaktuje sie z zusem w chorzowie w trybie pilnym,
    I dzisiaj jeszcze do mnie przedzwoni badz jutro po 12. :D
    Jaja jaja jaja jak berety oczywiscie nie obylo sie bez sklamania ze rodze za tydzien :D ze pieniazki by sie przydaly i jaka to ja biedna teraz nie jestem. Byla naprawde mila do mnie, az sie dziwie po tych skrzywionych mordach w zusach :x czy tez infoliniowych mocherach lecacych ustawami :D

rafka, polkosia, FasUla, olcia88 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kejt84 wrote:
    ksiegowy mowi ze jak pelen miesiac mam l4 to tylko zdrowotne powinnam zaplacic.
    ja mam potwierdzenie od prawnika, że tak jest.
    I poprawnie jest jak zwolnienie nie jest za cały miesiąc to liczone składki są proporcjonalnie do przepracowanych dni + pełna zdrowotna.
    Przynajmniej taką informację otrzymałam od prawnika :)

FasUla, olcia88 lubią tę wiadomość

‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ