Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Cyrk, ale lepiej się dowiedzieć niż grzecznie czekać... może dowiedzieć się czy ze składkami wszystko w porządku...
Policja! Policja! ZUS mnie okradł!!!
Nie wiem czy trzeba być starszym panem, żeby wołać policję do ZUSu i składać skargę, że ZUS okradł, ale też bym miała ochotę...polkosia, ceska, FasUla lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
Ja identycznie jak Kejt błyskawicznie dostałam drugą decyzję. Jestem w szoku, ponieważ L4 było od rodzinnego, wysłałam je pocztą 31 lipca w piątek o 18.30 czyli dostali je wczoraj najszybciej i od razu wczoraj decyzja z kwotą ! WoW!
I teraz się rodzi moje pytanie- muszę zapłacić tylko składkę zdrowotną do 10tego tak ? I tylko wypisać ZUS DRA ? Zrezygnowałam z usług księgowej bo stwierdziałam, że to DRA sama ogarnę, ale musicie mi na wstępie pomóc.
I jak to jest z tą działalnością ? Moja jest z dofinansowania z urzędu pracy, nie mogę jej zawiesić przez 24 miesiące. Jest jednoosobowa- jestem nauczycielką więc teraz i tak martwy sezon. A potem na macierzyńskim też DRA co miesiąc i tylko zdrowotna ? -
PO SPOTKANIU
Złe wieści. MPiPS chce ukręcić łeb skandalowi z 17 zł zasiłku (to zdaje się główna motywacja). W związku z tym proponuje:
- vl do stycznia 2016 (a następnie 1000 zł)
- możliwość nieopłacania składki zdrowotnej w okresie pobierania świadczenia (żeby móc się "nacieszyć" pełnym tysiącem)
- ew. przepis specjalny - możliwość opłacenia dwunastu wysokich składek w ciągu sześciu miesięcy - spełniałby on rolę 12-miesięcznego vl...
Procedura: projekt byłby poselski, koalicyjny, przeprowadzony szybką ścieżką, pod głosowanie 8 -9 września.
Katarzyna Przyborowska i Paulina Woś zaproponowały wyłączenie art. 22 ust. 3., czyli utrzymanie dla kobiet w ciąży na chorobowym starego sposobu naliczania składki (czyli nasze absolutne minimum) - pojawiła się szczelina negocjacyjna. To jest prawdopodobnie jedyna możliwa zmiana w obecnym stanowisku.
Przekopiowane z grupy Matki na DG
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 19:26
FasUla lubi tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:Gdzie zanosicie te wszystkie papiery i L4 od lekarza? To musi być ZUS z regionu gdzie zarejestrowana jest nasza firma czy może być z miejsca zamieszkania? Daleko mam kurde do tego pierwszego...
-
olcia88 wrote:Cześć dziewczyny,
Ja identycznie jak Kejt błyskawicznie dostałam drugą decyzję. Jestem w szoku, ponieważ L4 było od rodzinnego, wysłałam je pocztą 31 lipca w piątek o 18.30 czyli dostali je wczoraj najszybciej i od razu wczoraj decyzja z kwotą ! WoW!
I teraz się rodzi moje pytanie- muszę zapłacić tylko składkę zdrowotną do 10tego tak ? I tylko wypisać ZUS DRA ? Zrezygnowałam z usług księgowej bo stwierdziałam, że to DRA sama ogarnę, ale musicie mi na wstępie pomóc.
I jak to jest z tą działalnością ? Moja jest z dofinansowania z urzędu pracy, nie mogę jej zawiesić przez 24 miesiące. Jest jednoosobowa- jestem nauczycielką więc teraz i tak martwy sezon. A potem na macierzyńskim też DRA co miesiąc i tylko zdrowotna ?
Olcia nie wiem czy widzialas moje wyliczenia ktore pisalam na forumco do skladki za lipiec wiec kopiuje:
mialalm pierwsze L4 od 1.07.-29.07
drugie dostalam od 30.07-02.09
i w zusie jak zanioslam drugie zwolnienie wyliczyla mi skladki za lipiec
spoleczne 48,68
zdrowotne 279,41
fp i pgsp 3,75
troche dziwnie ze nie samo zdrowotne bo mialam juz decyzje o wyplacie pierwszego l4 i o to ta babka w zusie pytala . zapytam jeszcze ksiegowego bo jeszcze nie zaplacilam -
dzięki Kejt ! Byłam pewna że tylko zdrowotne... zwolnienia za lipiec mam identyczne czyli 1-29 i 30-31, tak jak w twojej tabelce i te same kwoty za te 2 dni. To daj znać. Ja również zadzwonię do zusu. Moja księgowa mówiła, że tylko zdrowotna, zrobiła mi robocze DRA na lipiec na koniec naszej współpracy. Ale to była taka internetowa księgowa...na szczęście w ważnych kwestiach radziła się innych, co nie zmienia faktu, że płaciłam 3,5 wysokiej składki.
Teraz się zastanawiam, czemu zgłosiła mnie do chorobowego od połowy marca, skoro mogła od początku marca ( bo liczą się pełne miesiące) i byłabym dłużej na zasiłku o miesiąc... no ale.... dopiero teraz po kilku miesiącach sama się obeznałam w miarę w temacie czytając nasz wątek -
nick nieaktualnyA w świetle nowych wiadomości jak mam termin na 2 stycznia to mogłabym przejść na wcześniejszy macierzyński i byłby on naliczany na starych zasadach??
Czy komuś sie zdarzyło ze w związku z l4 wzywali lekarza do zusu?czy tylko sprawdzają czy sie nie pracuje? -
Coś mi się wydaje, że jak wzywają lekarza to jest to kontrola lekarza czy nie wydaje za dużo zwolnień itp. i to jest sprawa ZUSu i lekarza. Mogą też sprawdzać (nie wiem jak) czy nie jesteś spokrewniona z lekarzem.
A jak kontrolują nasze zwolnienia to mogą przyjść do domu sprawdzić czy jesteś i jak wykorzystujesz zwolnienie, lub mogą poprosić kartę medyczną i wysłać wezwanie do orzecznika ZUS. Ale ponoć te ciążowe rzadko kiedy podważają
Ja miałam tylko wizytę w domu.
A teraz w sprawie podlegania pod ubezpieczenia (czyli na fikcyjność firmy) -
nick nieaktualny
-
Ale i tak nadal to bubel... Szkoda, bo te składki to chyba sam diabeł im liczy i jak dobrze zrozumiałam w pół roku wpłacić im za rok, to takie obciążenie, że bym się nie zdecydowała, niestety...
Jedyne dobre to to, z chorobowym i kontynuacja macierzyńskiego na starych zasadach jak już się jest na chorobowympolkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tryn tryn tryn dnia 01.05 przenosilam dzialnosc z innej miejscowości do innej,
Dnia 8 zus w zabrzu wyslal maila do zusu w chorzowie o potwierdzenie salda do dnia dzisiejszego nie otrzymal odpowiedzi. Pani z infolnii przelaczyla mnie do zusu w zabrzu Pani obiecala ze skontaktuje sie z zusem w chorzowie w trybie pilnym,
I dzisiaj jeszcze do mnie przedzwoni badz jutro po 12.
Jaja jaja jaja jak berety oczywiscie nie obylo sie bez sklamania ze rodze za tydzien ze pieniazki by sie przydaly i jaka to ja biedna teraz nie jestem. Byla naprawde mila do mnie, az sie dziwie po tych skrzywionych mordach w zusach :x czy tez infoliniowych mocherach lecacych ustawamirafka, polkosia, FasUla, olcia88 lubią tę wiadomość
-
kejt84 wrote:ksiegowy mowi ze jak pelen miesiac mam l4 to tylko zdrowotne powinnam zaplacic.
I poprawnie jest jak zwolnienie nie jest za cały miesiąc to liczone składki są proporcjonalnie do przepracowanych dni + pełna zdrowotna.
Przynajmniej taką informację otrzymałam od prawnikaFasUla, olcia88 lubią tę wiadomość