Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, super! Oby szybko wypłacili :)

Mi ZUS DRA składa księgowa także nie pomogę, ale mam do Was pytanie - składkę za ubezpieczenie zdrowotne już zapłaciłam i pojawiła mi się w PUE, natomiast nie widać, żebym miała złożone ZUS DRA. Wam się też to później pojawia? Księgowa dwa razy mówiła, że składała, ale wiecie jak z księgowymi :/

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ktorej zakladce można zobaczyć czy zlozone jest ZUS DRA?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja składała wczoraj i też nic nie mam, a wpłaty są już wrzucone.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakładka Płatnik -> Należne składki i wpłaty

Ok,dzięki! To u mnie tak samo tzn. mam jedną wpłatę na ubezpieczenie zdrowotne, ale w należnej pustki.

akira lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Kejt wysłałam do Ciebie wiadomość na priv, ale i tu zapytam:

Właśnie próbuję sama sklecić ZUS DRA w systemie pue. Nie chciałabym zrobić błędu i chciałabym porównać czy mam to samo w rubrykach co Wy, jeśli też nie macie pracowników. Ja mam w większości 0 i tylko 279,41 w pewnym miejscu i podstawa zdrowotnego 3104,57. Nie jestem pewna czy ta podstawa nie powinna być niższa, skoro tyle się tu pisało o powrocie do jakiejś podstawy. Swoje DRA wypełniłam na podstawie roboczej wersji od księgowej przed zakończeniem współpracy. Prosze spójrzcie na swoje deklaracje, albo poproście księgowego o maila z dra plis.

Nie chce mi się jechać do centrum do zusu podczas gdy trwa jarmark dominikański bo wjechać się nie da...

masz dobrze podsatwe tez mam 3104,57 i skaldka 279,41 a w pozostalych zera :)ja musialam jechac do zusu robic korekte bo przez to ze sama poszlam do zusu spytac o wyliczenie skaldek za lipiec ksiegowy nie moze mi zrobic korekty taki system ma zuss tragedia, juz sie nie wychyle przed szereg tylko ksiegowy bedzei wszystko robil :)

olcia88 lubi tę wiadomość

20d4234264.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Zakładka Płatnik -> Należne składki i wpłaty

Ok,dzięki! To u mnie tak samo tzn. mam jedną wpłatę na ubezpieczenie zdrowotne, ale w należnej pustki.

No to u mnie identycznie. Nie wiem, może sezon urlopowy i tak długo to trwa.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy dlugo czekalyscie na pojawienie sie info na pue o wyplacie i dacie? Pierwsze l4 od 7.07-24.07 drugie od 25.07-14.08, 3.08 widoczna zaksiegowana wplata jaka uregulowalam za okres 1.07-07.07. Wiem ze zus ma 30 dni od daty zaksiegowania tej ostatniej skladki, ale info o wyplacie pewnie bedzie wczesniej

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie decyzja była 10.07 (zapłaciłam 1.07), potem 15.07 - kwoty i daty, 22.07 - przelew.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    A czy dlugo czekalyscie na pojawienie sie info na pue o wyplacie i dacie? Pierwsze l4 od 7.07-24.07 drugie od 25.07-14.08, 3.08 widoczna zaksiegowana wplata jaka uregulowalam za okres 1.07-07.07. Wiem ze zus ma 30 dni od daty zaksiegowania tej ostatniej skladki, ale info o wyplacie pewnie bedzie wczesniej
    To tez w zaleznosci gdzie jakie wojewodztwo i czy o tobie nie zapomna :D
    Bo ja mam l4 od 1 czerwca ostatnia skladka zaplacona 6 lipca i cisza ale ponoc w przyszlym tyg mam dostac decyzje :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    U mnie decyzja była 10.07 (zapłaciłam 1.07), potem 15.07 - kwoty i daty, 22.07 - przelew.

To bardzo sprawnie poszlo :-) oby i u mnie tak bylo. Z tego co kojarze rowniez prowadzisz DG od ponad dwoch lat tak jak ja, wiec moze problemow robic nie beda ;-)

Ceska mam nadzieje ze o mnie nie zapomna;-)

Dzieki za info.

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka, powodzenia :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Ja mam zwolnienie od 15 czerwca. 8 lipca dostałam pismo o kontroli. 15 lipca złożyłam dokumenty i do dzisiaj cisza. Od 16 lipca mam drugie zwolnienie.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jest tu ktos z lubelskiego?

kasiaiic, kasiaiic, kasiaiic, kasiaiic lubią tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak dokonać przejścia na l4?

Za sierpień płacę ostatnią 3 składkę, l4 powinnam mieć od kilku miesięcy ale odmawiam lekarzom bo i tak bym nic nie dostała. No i teraz nie wiem jak to się odbywa.
    Do lekarza idę 25 sierpnia, wtedy wypisze mi l4 ale pewnie nie może z datą od 1 września tylko załóżmy od dnia wizyty? A jeśli wypisze od 25 sierpnia to czy w zusie jak powiem że mają je uwzględnić od 1 września będzie ok czy tak się nie da?

Do tego czy zmieniałyście składki na niższe, wiedząc że przechodzicie na L4? Czy zostawić tak jak jest na razie?

Totalnie się w tym gubię a w tej chwili nawet księgowej nie mam :/.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu a minelo 90 dni od dopisania do chorobowego ? Bo okres oczekiwania na l4 to 90 dni.
    Nie ma mozliwosci ze w susie powiesz ze chcesz od 1 wrzesnia :)
    Do lekarza prywatnie 1 wrzesnia icbedzie git

oar8skjod4lwslof.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Miu a minelo 90 dni od dopisania do chorobowego ? Bo okres oczekiwania na l4 to 90 dni.
    Nie ma mozliwosci ze w susie powiesz ze chcesz od 1 wrzesnia :)
    Do lekarza prywatnie 1 wrzesnia icbedzie git

Tak, nawet więcej niż 90 dni bo 30+31+31, takie długie miesiące były.

Hyh czyli tak jak myślałam :/. Do lekarza i tak prywatnie chodzę, w zasadzie do 2 muszę i teraz pytanie czy musi to wypisać koniecznie obecny prowadzący? Czy może być taki który mnie leczył na początku ciąży? Bo do niego muszę się udać jeszcze z tarczycą. Już o kasie nie wspomnę bo 150zl za wizytę u każdego plus wszystkie badania prywatnie a ja grosza nie zarobiłam od miesiąca bo muszę leżeć i co najwyżej po szpitalach jeżdżę ://

A jakbym miała l4 np od 5 września, to w takim wypadku płacimy całą składkę za wrzesień, czy bawić się w przeliczanie za dni nie objęte l4?

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95- Możesz iść wczesniej, spokojnie, po prostu za te kilka dni Ci nie zapłacą.
    możesz wziąć od innego lekarza ;) nawet niektóre dziewczyny mają pierwsze L4 od lekarza rodzinnego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:55

• ceska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmn ja bym nie kombinowala tylko poszla do lekarza normalnie 1 obojetnei do jakiego byle by pierwsze l4 bylo po tych 90 dniach :D
    Madzia ty jeszcze nie masz decyzji i przeszlas na preferencyjny?
    Bo ja jak nie dostane decyzji do 15 to tez to bede musiala zrobic. I normalnie na preferencyjny ten obnizony co przysluguje przez 2 lata czy na normalny najnizszy ?

oar8skjod4lwslof.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, ja bym jednak poszła na zwolnienie wtedy, kiedy minie 90 dni - jak ZUS chce, to się do wszystkiego przyczepi. Nie ma znaczenia od kogo dostaniesz zwolnienie. Ja przeliczałam i płaciłam od najwyższej.

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, u mnie nadal cisza przy kontynuacji... Jak to w końcu jest - też mają 30 dni od opłacenia składki? Czy od zaniesienia L4?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ ‹ 127 128 129 130 131 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wspólny cel zamiast presji, czyli jak dbać o relację podczas starań o dziecko

Starania o dziecko to wyjątkowy czas w życiu pary, który potrafi mocno zbliżyć, ale też wystawić związek na poważną próbę. Początkowa ekscytacja i spontaniczność seksu szybko ustępują miejsca kalendarzykowi dni płodnych oraz presji czasu. Wtedy bliskość przestaje przynosić przyjemność, a zamienia się w zadanie do odhaczenia. Kluczem do przetrwania tego okresu w harmonii jest zmiana podejścia. Zamiast skupiać się wyłącznie na celu, warto postawić na relację, bliskość i wzajemne wsparcie.

CZYTAJ WIĘCEJ