Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ceska, super! Oby szybko wypłacili
Mi ZUS DRA składa księgowa także nie pomogę, ale mam do Was pytanie - składkę za ubezpieczenie zdrowotne już zapłaciłam i pojawiła mi się w PUE, natomiast nie widać, żebym miała złożone ZUS DRA. Wam się też to później pojawia? Księgowa dwa razy mówiła, że składała, ale wiecie jak z księgowymi
-
olcia88 wrote:Kejt wysłałam do Ciebie wiadomość na priv, ale i tu zapytam:
Właśnie próbuję sama sklecić ZUS DRA w systemie pue. Nie chciałabym zrobić błędu i chciałabym porównać czy mam to samo w rubrykach co Wy, jeśli też nie macie pracowników. Ja mam w większości 0 i tylko 279,41 w pewnym miejscu i podstawa zdrowotnego 3104,57. Nie jestem pewna czy ta podstawa nie powinna być niższa, skoro tyle się tu pisało o powrocie do jakiejś podstawy. Swoje DRA wypełniłam na podstawie roboczej wersji od księgowej przed zakończeniem współpracy. Prosze spójrzcie na swoje deklaracje, albo poproście księgowego o maila z dra plis.
Nie chce mi się jechać do centrum do zusu podczas gdy trwa jarmark dominikański bo wjechać się nie da...
masz dobrze podsatwe tez mam 3104,57 i skaldka 279,41 a w pozostalych zera :)ja musialam jechac do zusu robic korekte bo przez to ze sama poszlam do zusu spytac o wyliczenie skaldek za lipiec ksiegowy nie moze mi zrobic korekty taki system ma zuss tragedia, juz sie nie wychyle przed szereg tylko ksiegowy bedzei wszystko robilolcia88 lubi tę wiadomość
-
Wredotka wrote:Zakładka Płatnik -> Należne składki i wpłaty
Ok,dzięki! To u mnie tak samo tzn. mam jedną wpłatę na ubezpieczenie zdrowotne, ale w należnej pustki.
No to u mnie identycznie. Nie wiem, może sezon urlopowy i tak długo to trwa.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyA czy dlugo czekalyscie na pojawienie sie info na pue o wyplacie i dacie? Pierwsze l4 od 7.07-24.07 drugie od 25.07-14.08, 3.08 widoczna zaksiegowana wplata jaka uregulowalam za okres 1.07-07.07. Wiem ze zus ma 30 dni od daty zaksiegowania tej ostatniej skladki, ale info o wyplacie pewnie bedzie wczesniej
-
Pchelkaa wrote:A czy dlugo czekalyscie na pojawienie sie info na pue o wyplacie i dacie? Pierwsze l4 od 7.07-24.07 drugie od 25.07-14.08, 3.08 widoczna zaksiegowana wplata jaka uregulowalam za okres 1.07-07.07. Wiem ze zus ma 30 dni od daty zaksiegowania tej ostatniej skladki, ale info o wyplacie pewnie bedzie wczesniej
Bo ja mam l4 od 1 czerwca ostatnia skladka zaplacona 6 lipca i cisza ale ponoc w przyszlym tyg mam dostac decyzje -
nick nieaktualnypolkosia wrote:U mnie decyzja była 10.07 (zapłaciłam 1.07), potem 15.07 - kwoty i daty, 22.07 - przelew.
To bardzo sprawnie poszlo oby i u mnie tak bylo. Z tego co kojarze rowniez prowadzisz DG od ponad dwoch lat tak jak ja, wiec moze problemow robic nie beda
Ceska mam nadzieje ze o mnie nie zapomna;-)
Dzieki za info.polkosia lubi tę wiadomość
-
Pchelkaa wrote:A czy dlugo czekalyscie na pojawienie sie info na pue o wyplacie i dacie? Pierwsze l4 od 7.07-24.07 drugie od 25.07-14.08, 3.08 widoczna zaksiegowana wplata jaka uregulowalam za okres 1.07-07.07. Wiem ze zus ma 30 dni od daty zaksiegowania tej ostatniej skladki, ale info o wyplacie pewnie bedzie wczesniej
-
Dziewczyny, a jak dokonać przejścia na l4?
Za sierpień płacę ostatnią 3 składkę, l4 powinnam mieć od kilku miesięcy ale odmawiam lekarzom bo i tak bym nic nie dostała. No i teraz nie wiem jak to się odbywa.
Do lekarza idę 25 sierpnia, wtedy wypisze mi l4 ale pewnie nie może z datą od 1 września tylko załóżmy od dnia wizyty? A jeśli wypisze od 25 sierpnia to czy w zusie jak powiem że mają je uwzględnić od 1 września będzie ok czy tak się nie da?
Do tego czy zmieniałyście składki na niższe, wiedząc że przechodzicie na L4? Czy zostawić tak jak jest na razie?
Totalnie się w tym gubię a w tej chwili nawet księgowej nie mam . -
ceska wrote:Miu a minelo 90 dni od dopisania do chorobowego ? Bo okres oczekiwania na l4 to 90 dni.
Nie ma mozliwosci ze w susie powiesz ze chcesz od 1 wrzesnia
Do lekarza prywatnie 1 wrzesnia icbedzie git
Tak, nawet więcej niż 90 dni bo 30+31+31, takie długie miesiące były.
Hyh czyli tak jak myślałam . Do lekarza i tak prywatnie chodzę, w zasadzie do 2 muszę i teraz pytanie czy musi to wypisać koniecznie obecny prowadzący? Czy może być taki który mnie leczył na początku ciąży? Bo do niego muszę się udać jeszcze z tarczycą. Już o kasie nie wspomnę bo 150zl za wizytę u każdego plus wszystkie badania prywatnie a ja grosza nie zarobiłam od miesiąca bo muszę leżeć i co najwyżej po szpitalach jeżdżę /
A jakbym miała l4 np od 5 września, to w takim wypadku płacimy całą składkę za wrzesień, czy bawić się w przeliczanie za dni nie objęte l4?
-
nick nieaktualny
-
Hmn ja bym nie kombinowala tylko poszla do lekarza normalnie 1 obojetnei do jakiego byle by pierwsze l4 bylo po tych 90 dniach
Madzia ty jeszcze nie masz decyzji i przeszlas na preferencyjny?
Bo ja jak nie dostane decyzji do 15 to tez to bede musiala zrobic. I normalnie na preferencyjny ten obnizony co przysluguje przez 2 lata czy na normalny najnizszy ?