Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Polkosia, zadzwon na infolinie, bo ponoc przy koontynuacji jest zawsze szybko kasa na koncie.. dlatego az sie dziwie.
Ja widzisz dalej czekam i czekam...
Wredotka ( decyzji jeszcze nie mam dobrze ze termin platnoaci do 15 mam ) to jak mam obliczyc za lipiec jak caly miesiac bylam na l4 ? Bo teraz nie wiem jak zaplacic... w tamtym miesiacu zaplacilam ta wysoka 4 skladke ksiegowa zajebala i zamiast sluchac sie kogo innego to zaplacilam trudno.
Ale w tym miesiacu w razie w nie chcialabym finansowac po raz kolejny zusu, ja prowadze dzialnoac 1,5 roku. Przed dzwignieciem skladki mialam preferencyjne ( te obnizone) czy do nich mozna obnizyc ? Czy do najnizszej podstawy cos kolo 1100 zl ?
Ksiegowka do mnid no jak nie ma decyzji to trzeba normalnie placic bo podchodzi pod wyludzenie itp zeby nie zmniejszac itp a widze po forum ze jakos kazda zmniejsza i dostaje..
Ale jak to ugrys do ktkrych skladek -
ceska wrote:Polkosia, zadzwon na infolinie, bo ponoc przy koontynuacji jest zawsze szybko kasa na koncie.. dlatego az sie dziwie.
Ja widzisz dalej czekam i czekam...
Wredotka ( decyzji jeszcze nie mam dobrze ze termin platnoaci do 15 mam ) to jak mam obliczyc za lipiec jak caly miesiac bylam na l4 ? Bo teraz nie wiem jak zaplacic... w tamtym miesiacu zaplacilam ta wysoka 4 skladke ksiegowa zajebala i zamiast sluchac sie kogo innego to zaplacilam trudno.
Ale w tym miesiacu w razie w nie chcialabym finansowac po raz kolejny zusu, ja prowadze dzialnoac 1,5 roku. Przed dzwignieciem skladki mialam preferencyjne ( te obnizone) czy do nich mozna obnizyc ? Czy do najnizszej podstawy cos kolo 1100 zl ?
Ksiegowka do mnid no jak nie ma decyzji to trzeba normalnie placic bo podchodzi pod wyludzenie itp zeby nie zmniejszac itp a widze po forum ze jakos kazda zmniejsza i dostaje..
Ale jak to ugrys do ktkrych skladek
Księgowa mówiła, żeby w takiej sytuacji jak Twoja płacić tylko zdrowotną. Bo jesteś już na zwolnieniu wiec dlaczego masz płacić resztę? Dlatego ja płaciłam za 14 dni czerwca proporcjonalnie, a za lipiec tylko zdrowotną. Ale u mnie już wtedy była decyzja. Wiem, że niektóre księgowe radzą, żeby płacić za cały miesiąc od najniższej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 13:07
-
Ja bym zapłaciła na wszelki wypadek od najniższej, bo ona jest i tak zwracana. U mnie po złożeniu korekty za czerwiec od razu cała kwota wskoczyła do salda jako nadpłata i teraz będę pisać o jej zwrot.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Przejrzyj ostatnie kilka stron, cały czas o tym tu piszemy
Ja mam zwolnienie od 15 czerwca i jeszcze ani decyzji ani kasy. Cewka ledwo pisała, ze kontroli nie miała ale o niej zapomnieli, czekała, czekała i nic. Trzeba nastawić sie raczej na czekanie. Jak kilku osobom załatwił ZUS szybko to cudpolkosia lubi tę wiadomość
-
sylweczenka- w każdym oddziale ZUSu inaczej. Ja czekałam 15 dni na decyzje i kolejne 12 na wypłatę czyli expresowo. Są dziewczyny które czekały prawie 60 dni. Decyzja o przedłużeniu pokazała się w ten sam dzień w którym dostali mój list w drukiem L4. Polecam dziewczyny wysyłanie, 1,80 zł i nie trzeba jechać do ZUSu. Jestem z siebie dumna bo i deklaracje DRA wysłałam internetowo przez pue.zus, tylko nie wiem czy dobrze. System dane podstawowe sam wpisał.
Nie wiem tylko co z tym przechodzeniem na jakiś preferencyjny czy minimalny, u mnie zostało wszystko tak jak po podniesienu składki.
Miu95 - dokładnie rozeznaj się w temacie, ja bym nie ryzykowała pójścia wczesniej bo musi minąć te 90 dni aby nabyć to prawo do zasiłku. Ale wcześniej miałaś księgową ? Bo jak nie to się obawiam, że mogłaś sama popełnić wiele błędów w deklaracji dochodu (DRA) Coś mi świata, że zakładałaś działalność w maju już w ciąży. Masz profil na pue ? Sprawdzałaś czy kwota z deklaracji pokrywa się z wpłatami ?
Jak już któraś przejdzie na macierzyński to w miarę możliwości czasowych prosiłabym o info co się zmienia- czy nadal będziemy płacić tylko zdrowotną i wysyłać dra ? Wydaje mi się, że już nawet dra nie trzeba wtedy. Czy są jakieś różnice jeśli zdecyduje się pracować i wystawiać faktury , a nie pracować ? Macie zamiar zrezygnować ze swoich księgowych ? -
Dziewczyny, napiszcie mi prosze jak krowie na rowie, gdzie w pue są deklaracje DRA? Wchodzę Swiadczeniobiorca->Należne składki i nic nie widzę
Mnie dziś kobieta na infolinii zus powiedziała, że mają 30 dni na wydanie decyzji o przyznaniu zasiłku od momentu złożenia zus dra i opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. -
nick nieaktualnyceska wrote:Hmn ja bym nie kombinowala tylko poszla do lekarza normalnie 1 obojetnei do jakiego byle by pierwsze l4 bylo po tych 90 dniach
Madzia ty jeszcze nie masz decyzji i przeszlas na preferencyjny?
Bo ja jak nie dostane decyzji do 15 to tez to bede musiala zrobic. I normalnie na preferencyjny ten obnizony co przysluguje przez 2 lata czy na normalny najnizszy ?
Przeszłam na preferencyjny najniższy
ja dziś dostalam kolejne pismo. Zła jestem, bo prszylo po 5 dniach...byłam w piatek pytać jak tam moja sprawa to nie widziala tam,zeby wyslali do mnie jkies pismo...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:56
-
nick nieaktualnyNie rozumiem jak piszecie, że lepiej iść po 90 dniach, bo wtedy jest prawo do zasiłku... a jak ktoś wyląduje w szpitalu na kilka dni przed nabyciem zdolności? to co? ma uciekać ze szpitala, bo jeszcze mu nie przysługuje L4? albo złamie nogę na kilka dni przed to ma czekać ze zlamaniem? przecież to jest nielogiczne. Po prostu za te kilka dni, w które nie podlega nie dostanie kasy.
I jak nie ma jeszcze decyzji to można przejść na preferencyjny. Ja przeszłam dzisiaj za lipiec- bez problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:57
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypolkosia wrote:Madzia, musisz mieć 90 dni ciągłości... Gdyby nie trzeba było mieć tyle, to by każda z nas poszła wcześniej.
ale ja mam 90 dni ciągłości, przecież jestem ubezpieczona będąc na zasiłku.Jestem pewna, że można iść wcześniej na L4, tylko kasy za ten czas nie wyplacają. Kase dają od dnia, w ktorym przysługuje mi prawo do zasiłkuWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 18:49
-
nick nieaktualny