X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, na pewno wszystko się dobrze skończy! Tylko szkoda, że tak długo czekasz i że tak olali sprawę... Mam nadzieję, że jutro się czegoś dowiesz. A PUE już aktywowałaś? Nic się nie zmieniło?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mysleniowa mi sie wlaczyla ze cos ksiegowa zajeb..
    Pue nie aktywowalam bo pani nie miala czasu zeby mi aktywowac dopiero aktywuje 17 sierpnia przy kolejnym l4.
    Tylko teraz mysle czy ksiegowa czegos nie nawalila, i to mi zyc nie da do rana :D

oar8skjod4lwslof.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a możecie się do PUE zalogować? Bo mi od wczoraj nie działa :/ Loguję się przez profil zaufany

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez nie dzialalo dzisiaj caly dzien :/

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uwalilam maila do ksiegowej wytykajac jej wszystkie bledy :D zwiazane z zusem.
    I zeby uwazala bo to sa za duze pieniadze do stracenia.
    I ze jak czegos nie wie niech powie pojde popytam itp.
    A nie ze robta co chceta ona mi juz liste plac wyslala 3 sierpnia z skladkami najwyzszymi z tego co powiedzialam ze napewno ich nie zaplace i zeby to zmienila. Zdaje mi siecze te dra juz wyslala do zusu dlatego tak kreci nosem

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korektę DRA można składać wiele razy, więc tutaj bym się mocno nie martwiła. Ciekawe...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest parodia bez kitu, i jeszcze obiecuja ze oddzwonia zobaczymy czy dzisiaj oddzwoni do mnie czy znow ja zadzwonie po 12. Szlak mnie trafia bo nic nie wiem a juz dawno powinnam wiedziec.
    Dostalabym jakies pismo i sprawa wyjasniona a tu nic poprstu plac se plac

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska dzwon do skutku z wyjaśnieniami. A składki najwyższej na pewno bym nie płaciła i nie jest to żadne wyjaśnienie. Ja ide na l4 1 września i jeszcze nie wiem czy zapłacę tylko zdrowotna czy 1100... W każdym razie musze prawnika spytać...a od 15 ide na bezpłatny urlop także według mnie i tak nie naciągam zusu bo pracować juz nie moge i nie dań rady dłużej czekac ze zwolnieniem...
    A dra tez składać na l4?tego pierwszego wrzenia?jakbym płaciła składkę to pewnie tak... A jak tylko zdrowotne?

• rah Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pue działało i wczoraj, i dzis. Chyba w sobote było info o przerwie do godz 8:00, potem zmienili do 10:00, potem do 12:00 , a potem do14:00. No i po 14 zadziałało.

polkosia lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeska ja bym nie czekała do 12. Gdyby chciała to by rano zadzwoniła. Pewnie zapomniała!

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, ale masz przeboje z tym ZUS-em. Odsetki Ci powinni zapłacić :/

Mi księgowa pisała, że składała DRA za lipiec, w którym byłam na L4. Kazała się odezwać jak urodzę.

Ja poszłam na zwolnienie chyba 92-go dnia i nie miałam żadnych problemów. Kontrolę miałam, ale poszło błyskawicznie. Po kontroli nie dostałam żadnego pisma. Także co ZUS, to inna historia.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam osobiście w Zusie i kobieta powiedziała mi że mogę na L4 iść 8 września bo wtedy mija mi 90 dni, a jak pójdę wcześniej to "nie będę posiadała niezbędnego czasu opłacania składek, a co za tym idzie nie nabędę prawa do zasiłku". Ale to było w Krakowie.
    Tak się zastanawiam, chciałam pracować do końca grudnia, ale jak widze ile czekacie na decyzję to chyba pójdę koło listopada bo kasę pewnie zobaczę i tak dopiero w styczniu....

polkosia lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    a jaką miałaś decyzję? Przyznali Ci?
    tak
    mam najwyższy macierzyński

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Czeska ja bym nie czekała do 12. Gdyby chciała to by rano zadzwoniła. Pewnie zapomniała!
    Nie zadzwonilaaa, zjem obiad poodycham i zadzwonie :D i tak mnie splawi ale jak splawi to jutro tam jestem nie wiem jak ale napewno sie pojawie zlodziejeee

A odsetki a odsetki to jakies grosze :D bez kitu liczylam wczorajcto cos kolo 3 zl xD za zwloke

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, a jakbyśmy się my spóźniały, to już wszelkie prawa tracimy...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie!

Minęło juz tyle dni, tyle razy Cie olali, ze juz z osoby "sprawdzanej" zdecydowanie stałaś sie domagająca sie swoich praw! I masz do tego pełne prawo! Wytknij im, idź do naczelnika albo napisz skargę! Trzymam kciuki, nie odpuszczaj!

P.s. Tez sie nastawiam na batalie. Poki co napisałam dwa maile ze skarga, ze tyle to trwa i zostawili mnie bez kasy pomimo ze ja uczciwie ich finansowałam ;) no i wczesniej dzwoniłam, to babka ktora prowadzi sprawę skończyła i niby szło do naczelnika. Cholera wie czy tym razem ten dupek nie jest na urlopie....
    Maja termin do soboty, wiec jeszcze czekam.

FasUla, ceska lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.twoja-firma.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/przedsiebiorca-przebywajacy-na-zwolnieniu-lekarskim-moze-zawiesic-dzialalnosc-gospodarcza

dziewczyny, mam pytanie, mam dzialalnosc jednoosobowa, nie moge nikogo zatrudnic na okres zwolnienia, a ksiegowy i w urzedach radza mi zawieszenie dzialalnosci…jesli natomiast bym ja zawiesila i urodzila w trakcie l4(termin mam napoczatek stycznia, ale moge urodzic przeciez w grudniu), to trace prawo do zasilku macierzynskiego… czy w zwiazku z tym zawiesznie dzialalnosci jest obowiazkowe? i jak bedzie ona funkcjonowac skoro firma bedzie stala i nie bedzie zarabiac?czy ktos moze zakwestionowac to ze jej nie zawiesilam?przeciez trudno sobie wyobrazic zebym dobrwolnie zrezygnowala z zasilku macierzynskiego:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Terminowe opłacanie składek

Drugim problemem może okazać się terminowe opłacanie składek i wnoszenie ich dokładnie w takiej wysokości, jaką zadeklarowaliśmy. Zdarza się bowiem, że mimo świadomości, że w tym zakresie nie ma miejsca na niepokój, w praktyce ZUS odmawia wypłacenie zasiłku ze względu na nieprawidłowości: opóźnienia w opłacaniu składek lub wpływy w niepełnej wysokości.

Jeśli różnica będzie mniejsza niż 6,20 złotych w miesiącu, nie ma to wpływu na tak zwaną ciągłość ubezpieczenia, jednak jeśli ta suma będzie wyższa, niestety już tak. Z drugiej strony trzeba dla jasności napisać, że zawsze możemy wysłać prośbę do ZUS-u o przywrócenie ciągłości składek, co jednak nie oznacza, że ZUS naszą prośbę rozpatrzy pozytywnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 13:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzylam na pue a w lipcu w miesjcu gdzie jest numer deklaracji nie mam nic wspisanego.. ani platnika, a wczesniej mialam numer deklaracji… czy skoro za czerwiec podnioslam skladki to za lipiec i sierpien rowniez powinnam zlozyc dra?w zusie mi powiedziano ze nia ma takiej potrzeby chyba ze bede chciala zmienic…
    ja juz nic nie rozumiem:/

• ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To patrzcie ten absurt ;
    Dzwonie sobie do Pani X przedstawiam sie i mowie ze miala pani do mnei zadzwonic a ona do mnie ze nie zadzwonila bo ona juz tej sprawy nie ma ze Pani Y wrocila z urlopu i zabrala sie do tego, podala numer na ktory nie umialam sie dodzwonic przez godzine, a jak juz sie dodzwonilam odebrala starsza kobieta i jak katarynka zaczela mi mowic ze ona przygotowala wyplate na 20 ale aprobat wycowal jej to i prosi ja o wyjasnienia( bo zmienialam adres firmy) i mam zadzwonic jutro i dziekuje dowidzenia ani sie nie odezwalam bo sie rozlaczyla ! No jaja jaja jak jutro ja bede atakowac od 7-15 nie obchodzi mnie to a pojutrze tam jestem no jak tak mozna nic sie nie dowiedzialam.
    No jaja jak berety

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 130 131 132 133 134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ