Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
FasUla wrote:http://www.twoja-firma.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/przedsiebiorca-przebywajacy-na-zwolnieniu-lekarskim-moze-zawiesic-dzialalnosc-gospodarcza
dziewczyny, mam pytanie, mam dzialalnosc jednoosobowa, nie moge nikogo zatrudnic na okres zwolnienia, a ksiegowy i w urzedach radza mi zawieszenie dzialalnosci…jesli natomiast bym ja zawiesila i urodzila w trakcie l4(termin mam napoczatek stycznia, ale moge urodzic przeciez w grudniu), to trace prawo do zasilku macierzynskiego… czy w zwiazku z tym zawiesznie dzialalnosci jest obowiazkowe? i jak bedzie ona funkcjonowac skoro firma bedzie stala i nie bedzie zarabiac?czy ktos moze zakwestionowac to ze jej nie zawiesilam?przeciez trudno sobie wyobrazic zebym dobrwolnie zrezygnowala z zasilku macierzynskiego:( -
nick nieaktualnyNo wlasnie, czyli nie mam obowiązku zawieszać dzialalnosci?jestem dentystka wiec mam tez izbę lekarska na głowie... Ja nie wiem czy Ci ludzie sobie wyobrażają ze dziecko powietrzem wykarmie czy co, najlepiej jak sie od kogoś ciągnie kasę, ale potem jak sie juz ma cos dostać, to zawsze sa opoźnienia i cyrki. dzwonię dzis do prawnika i zobaczę co on powie...
Cewka ja bym chyba zwariowała w Twojej sytuacji, ale chyba juz bedzie ok skoro mówią, ze wypłatę przygotowywuja. To moze wyjaśnisz z tym adresem i bedzie przelew?ale widać, ze zupełnie sie nie przejmują tym, ze tyle czasu minęło... -
Jasne ze nie musisz to jest jednoosobowa dzialnosc ty mozesz kogos zatrudnic ale wcale nie musisz z tym to spokojnie.
Ale co ich by obchodzilo ze zmienialam adres firmy w maju, ona powiedziala ze bedzie ok ale czy znow mnie nie splawila ?
Ta sa po terminie decyzji a ani decyzji ani kasy ani rozmowy przez telefon...
-
Mnie składała księgowa DRA za każdy miesiąc. I mam firmy nie zawieszać na okres L4, po prostu nie będę miała przychodu.
Ceska - parodia jakaś! A propos odsetek, to jakie by nie były i tak pewnie ich nie ujrzysz - ZUS do wypłacania ostatniFasUla, ceska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCeska to moze pojedź jutro tam z jakimś świadkiem...widzę ze robią wszystko zeby to przedłużyć...powiedz ze napiszesz skargę do naczelnika.
A u mnie problem z tym ze lekarz nie moze zatrudniać lekarza i z jednej strony mam skarbówkę, z drugiej ZUS, a z trzeciej izbę i każdy chce tylko, zeby mu płacić... Ech nawet na zwolnieniu muszę płacic składkę członkowska do izby mimo ze nie pracuje:/ -
nick nieaktualnyTo teraz jak nie mam dra złożonego za lipiec to co zrobię wczesniej składałam tylko raz i opłacałam preferencyjne i potem jak sie wyrejestrowalam drugi raz i teraz jak podnosiłam... I pytałam jej czy muszę w lipcu przyjeżdzać to mówiła ze nie:( masakra jesli teraz sie okaże ze złe zrobiłam:(
-
Ceska no lubią widze zrzucać cos na inne osoby...
Przynajmniej Ci powiedziała ze był termin wypłaty! Czyli dostaniesz kase:) bo zmiana adresu nie jest podstawa do cofnięcia musza tylko zweryfikować. -
Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji ? -
Mi sie zdaje ze nikt jej nie cofnol bo tamta do ktorej zadzwonilam co powiedziala ze juz sie sprawa nie zajmuje weszla na konto i mowi ze juz wszystko jest wporzadku - jak to po urlopie, duzo spraw do zalatwiania itp. Wiedz dzisiaj mnie splawila a jutro wyda decyzje :> z wyplata na 20 :> hmn
Ja juz pismo wyjasniajace napisalam wydrukowalam podpisalam i jutro jak mi powie o 7 rano ze musze wyjasnic jade tam i skladam odrazu. Ale tak mi sie zdaje ze poprostu ma duzo na glowie teraz
-
Miru wrote:Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji ? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOpłacanie innych składek niż minimalne generuje obowiązek składania ZUS DRA
Przedsiębiorca sam decyduje czy będzie opłacał składki ZUS minimalne, których wysokość określa się uwzględniając podstawę wymiaru równą określonym przez ZUS wskaźnikom, czy też będzie opłacał składki wyższe. Jeżeli przedsiębiorca wybierze drugi wariant - zobowiązując się opłacać wyższe składki ubezpieczeń niż minimalne - powinien mieć na uwadze obowiązek składania deklaracji ZUS-DRA co miesiąc. Nie może on więc korzystać z uproszczenia - możliwości nie składania ZUS-DRA co okres - jak przy opłacaniu minimalnych składek.