X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    http://www.twoja-firma.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/przedsiebiorca-przebywajacy-na-zwolnieniu-lekarskim-moze-zawiesic-dzialalnosc-gospodarcza

dziewczyny, mam pytanie, mam dzialalnosc jednoosobowa, nie moge nikogo zatrudnic na okres zwolnienia, a ksiegowy i w urzedach radza mi zawieszenie dzialalnosci…jesli natomiast bym ja zawiesila i urodzila w trakcie l4(termin mam napoczatek stycznia, ale moge urodzic przeciez w grudniu), to trace prawo do zasilku macierzynskiego… czy w zwiazku z tym zawiesznie dzialalnosci jest obowiazkowe? i jak bedzie ona funkcjonowac skoro firma bedzie stala i nie bedzie zarabiac?czy ktos moze zakwestionowac to ze jej nie zawiesilam?przeciez trudno sobie wyobrazic zebym dobrwolnie zrezygnowala z zasilku macierzynskiego:(
    Ty nie musisz miec pracownika przy jednoosobowej dzialnosci i cie wprowadzaja wblad bo przedsiebiorca tez moze chorowac, a jak nie masz pracownika to logiczne ze nie bedzie przychodu zadnego zawieszania ty idziesz na l4 i na macierzynski.

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, czyli nie mam obowiązku zawieszać dzialalnosci?jestem dentystka wiec mam tez izbę lekarska na głowie... Ja nie wiem czy Ci ludzie sobie wyobrażają ze dziecko powietrzem wykarmie czy co, najlepiej jak sie od kogoś ciągnie kasę, ale potem jak sie juz ma cos dostać, to zawsze sa opoźnienia i cyrki. :( dzwonię dzis do prawnika i zobaczę co on powie...
    Cewka ja bym chyba zwariowała w Twojej sytuacji, ale chyba juz bedzie ok skoro mówią, ze wypłatę przygotowywuja. To moze wyjaśnisz z tym adresem i bedzie przelew?ale widać, ze zupełnie sie nie przejmują tym, ze tyle czasu minęło...

• ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne ze nie musisz to jest jednoosobowa dzialnosc ty mozesz kogos zatrudnic ale wcale nie musisz z tym to spokojnie.
    Ale co ich by obchodzilo ze zmienialam adres firmy w maju, ona powiedziala ze bedzie ok ale czy znow mnie nie splawila ?
    Ta sa po terminie decyzji a ani decyzji ani kasy ani rozmowy przez telefon...

oar8skjod4lwslof.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie składała księgowa DRA za każdy miesiąc. I mam firmy nie zawieszać na okres L4, po prostu nie będę miała przychodu.

Ceska - parodia jakaś! A propos odsetek, to jakie by nie były i tak pewnie ich nie ujrzysz - ZUS do wypłacania ostatni :P

FasUla, ceska lubią tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska to moze pojedź jutro tam z jakimś świadkiem...widzę ze robią wszystko zeby to przedłużyć...powiedz ze napiszesz skargę do naczelnika.
    A u mnie problem z tym ze lekarz nie moze zatrudniać lekarza i z jednej strony mam skarbówkę, z drugiej ZUS, a z trzeciej izbę i każdy chce tylko, zeby mu płacić... Ech nawet na zwolnieniu muszę płacic składkę członkowska do izby mimo ze nie pracuje:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz jak nie mam dra złożonego za lipiec to co zrobię:( wczesniej składałam tylko raz i opłacałam preferencyjne i potem jak sie wyrejestrowalam drugi raz i teraz jak podnosiłam... I pytałam jej czy muszę w lipcu przyjeżdzać to mówiła ze nie:( masakra jesli teraz sie okaże ze złe zrobiłam:(

• ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuje dentysty ale takie nie sadysty :p
    Fasula nie przejmuj nie wiem jak tam DRA ale z ta dzialnoscia to spokojnie nic nie zawieszaj za duzo stracisz.
    Ii popatrz na to z tej strony tak zle jak ja to chyba nikt jeszcze nie ma :D heheh

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to chyba logiczne dlaczego zmienilam adres firmy w maju -bo chcialam rozkrecic biznes w innym miejscu a ze zachorowalam pod koniec maja to poszlam na l4 z poczatkiem czerwca :D to nie wiemcco tu do podwazenia jest :D tak szczerze

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska no lubią widze zrzucać cos na inne osoby...
    Przynajmniej Ci powiedziała ze był termin wypłaty! Czyli dostaniesz kase:) bo zmiana adresu nie jest podstawa do cofnięcia :) musza tylko zweryfikować.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zdaje mi sie ze i tak i tak kolejna skladke musze zaplacic do tego 15 jol jol :D finansuje zus ile sie da :D

oar8skjod4lwslof.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
    W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji :)?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie zdaje ze nikt jej nie cofnol bo tamta do ktorej zadzwonilam co powiedziala ze juz sie sprawa nie zajmuje weszla na konto i mowi ze juz wszystko jest wporzadku - jak to po urlopie, duzo spraw do zalatwiania itp. Wiedz dzisiaj mnie splawila a jutro wyda decyzje :> z wyplata na 20 :> hmn
    Ja juz pismo wyjasniajace napisalam wydrukowalam podpisalam i jutro jak mi powie o 7 rano ze musze wyjasnic jade tam i skladam odrazu. Ale tak mi sie zdaje ze poprostu ma duzo na glowie teraz

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
    W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji :)?
    Tyn tyn ryntyn slyszalam ze nawet 2 miesiace :x

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co z tym brakiem dra? Bedą mi to podważać?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam prawnika i jak sie idzie na l4 od pierwszego dnia to płaci sie tylko zdrowotna... Co do dra to musze do zusu zapytać co uważają...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, ale o co dokładnie pytasz w związku z DRA?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy trzeba co miesiąc składać tzn przy każdej wysokiej składce czy wystarczy przy pierwszej?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie księgowa przy każdej składa.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak mam za czerwiec, złoże za sierpień, ale nie bede mieć za lipiec bo juz za późno, to czy nie uznają mi tej składki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opłacanie innych składek niż minimalne generuje obowiązek składania ZUS DRA

Przedsiębiorca sam decyduje czy będzie opłacał składki ZUS minimalne, których wysokość określa się uwzględniając podstawę wymiaru równą określonym przez ZUS wskaźnikom, czy też będzie opłacał składki wyższe. Jeżeli przedsiębiorca wybierze drugi wariant - zobowiązując się opłacać wyższe składki ubezpieczeń niż minimalne - powinien mieć na uwadze obowiązek składania deklaracji ZUS-DRA co miesiąc. Nie może on więc korzystać z uproszczenia - możliwości nie składania ZUS-DRA co okres - jak przy opłacaniu minimalnych składek.

‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ