Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMeAmerie wrote:Ja nic nie rozumiem z tego pisma...podważają prowadzenie działalności?
Nie podważają, oni mnie tylko informują, że zapoznali się z moimi dokumentami i zmierzają do wydania decyzji i w związki z tym mam prawo do wglądu dokumentacji, którą oni sporządzili do tej pory, odnośnie moich dokumentow. Wydaje mi się, że wysłali mi to pismo, dlatego, że ja dając im dokumenty w oim pismie napisałam, że chce mieć wgląd do wszystkich dokumentów związanych z moją sprawąFasUla lubi tę wiadomość
-
Madzia890722 wrote:Nie podważają, oni mnie tylko informują, że zapoznali się z moimi dokumentami i zmierzają do wydania decyzji i w związki z tym mam prawo do wglądu dokumentacji, którą oni sporządzili do tej pory, odnośnie moich dokumentow. Wydaje mi się, że wysłali mi to pismo, dlatego, że ja dając im dokumenty w oim pismie napisałam, że chce mieć wgląd do wszystkich dokumentów związanych z moją sprawą
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
Ja tam nie wiem myslalam ze 90 dni to 90 dni i jak wczesniej cos zaisnieje choroba szpital poprostu nie bierze sie l4 tak chodzby sie nie pracowalo.
Dowiedz sie i daj nam znac bo wszystkie jestesmy ciekawe
A ja najbardziej jestem ciekawa co z tym preferencyjnym, nie bede kolejny miesiac finansowac sssssuuuuusspolkosia lubi tę wiadomość
-
Ja też myślę, że przy takich "kombinacjach" może to wpłynąć na naszą niekorzyść. Szczególnie, że niby do obliczenia składki bierze się pełne miesiące, to wystarczy 1 dzień jakiejś obsuwy i wysoka składka leci na łeb. Ale ja nie jestem księgową, po prostu wolę dmuchać na zimne i zrobić jak zalecają
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 20:38
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dziewczyny, oczywiście, że jeśli któraś płaciła składkę 3600 za np. lipiec i sierpień, od 3 września przeszła na L4, to w październiku za wrzesień może obniżyć składkę do tej 1100. To jest normalne, same decydujemy ile płacimy i nic w tym podejrzanego. Tylko koniecznie DRA za wrzesień składamy, żeby ZUS miał pewność, ze zmieniamy wysokość składki. I ja bym za wrzesień zapłaciła całość, a potem jak mi wydadzą decyzję to złożyła korektę żeby nadpłata szła albo na poczet dalszych składek albo jakiś inny myk.
I nie mylmy pojęć, składki preferencyjne to są te przed skończonymi 2 latami prowadzenia DG. Jak z nich podniesiemy do 3500 to nie można już wrócić do preferencyjnych, co najwyżej do tej 1100.Pchelkaa, polkosia, FasUla, Auro lubią tę wiadomość
-
Też mi się tak wydawało, Peggy. Mi księgowa wypełnia co miesiąc DRA, nawet przy kontynuacji L4 i na macierzyńskim też będzie wysyłać. Twierdzi, że trzeba co miesiąc, bo mam osobę współpracującą, ale co w przypadku braku takiej osoby czy pracownika? Może nie trzeba co miesiąc, nie mam pojęcia.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
Peggy tez mi sie zdawalo ze ne mozna cofnac do preferencyjnego, ale wole sie upewnic bo ksiegowa to pojebuska jest z tego co widze, ona do mnie zebym zaplacila dalej najwyzsza jak nie mam decyzji na to ja a co kur.. bede finansowac zus czy zus ma finansowac mnie juz i tak za duzo jedna skladke zaplacilam powiem jej ze ma mi obnizyc do najnizsej krajowej pomijajac skladke preferencyjna
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jak nie bede miala decyzji do 14 to uderze do prawnika i sie zapytam bo ja juz zglupialam ksiegowa mam do dupy naprawde, i w razie w jak cos poje..a to ja do sadu alecpo co tracic czas dzisiaj pani piekna cudowna z susuuu sie nie odezwala a mowila poniedzialek max wtorek sie odezwie jutro jak sie nie odezwie do 12 poprostu do niej zadzwonie a w srode pojade z skarga na bezczynnosc organu, bo to jest smiechu warte decyzja miala byc 6 nie ma i teksty ja do pani zadzwonie a tutaj telefon cisza juz mnie to irytuje a napewno finansowac susu nie bede bo to sie mija z celem.
Ja zaxtydzien dwa jzu moge rodzic a jaxdalej decyzji nie mam a 2,5 miesiaca na l4 -
Też słyszałam, że na preferencyjny nie można wrócić i uważam to za logiczne. Każdy by chciał po powrocie płacić sobie te 440 zł nadal jeśli nie prowadzi 2 lata. Ale nie ma tak hop siup tu płace sobie 3600 a potem 440 czy ile to tam było.
Mi na infolinii zus babka powiedziała, że jak się prowadzi jednoosobową to nie trzeba dra co miesiąc jeśli się nie zmienia, coś tam dodała ale chyba się nie skupiłam.
Ja żadnego pisma nie dostałam. Decyzja była tylko w pue.zus. Jedyne pismo drogą listową to że była kontrola a mnie nie było. Pismo o wyjaśnienie dostałam w czwartek a w poniedziałek miałam już kase na koncie- nawet nie zdążyłam się usprawiedliwić
Madzia może masz racje, że można wcześniej na l4, tylko, że się nie otrzymuje za te dni bo się nie nabyło prawa. U mnie nic to by nie zmieniło, więc nie brałam jak lekarz chciał dać. Ale jak się Twój przypadek potwierdzi, że dostałaś całą kwotę na jakiej Ci zależało to daj znać, bo to faktycznie ciekawa alternatywa dla odczekania tych 90 czy 91, może nawet mniej podejrzana. Ja poszłam po jakiś 107 dniach na l4 przez nieogarnięcie księgowej. Nie zrozumiem tego, że liczą się tylko pełne miesiące, no ale już trudno. -
nick nieaktualnyMoże i warto zapłacić ten 1000 skoro oddają, ale najpierw trzeba go mieć... a ja jestem totalnie przez ten Zus spłukana i zadłuzona u rodziców. Raczej nie będą mnie teraz, kiedy już powinna być decyzja sprawdzać pod kątem opłacenia kolejnej składki tylko pod kątem prowadzenia firmy, a skoro wysłali mi już pismo, że podjął czynności do wydania decyzji i kasia pisała, że tydzień po tym pismie dostała decyzję to już raczej jej nie zmienią z powodu preferencyjnej składki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:59
-
Madzia, ja tam poszłam 92 dnia na L4 i bez kontroli i bez problemów dostałam decyzję i kasę Pewnie też to zależy od konkretnego urzędu, bo niektóre wyluzowane, a inne nie. No ciekawa jestem, pewnie i masz rację, ale ja bym się bała tak zaryzykowaćKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A ksiegowa do mnie ostatnio nie lepiej nie obnizac do najnizszej bo zus moze potraktowac to jako wyludzenie ( jak juz 4cwysokie skladki zaplacilam) i zeby nie miala do niej pretensji jak wyjdzie ze nie dostane wysokiego przez to ze obnizylam.
A ja do niej jak beda problemy z tymi deklaracjami itp to spotkamy sie w sadzie. Bo ja nie popuszcze