X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co teraz dziewczyny, przepadnie to wszystko? Jestem załamana:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, mozesz złożyć DRA w każdym momencie, np. jako korektę.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak nie złożysz, to oni Ci jako nadpłatę policzą te składki i nie będzie się zgadzać. Ja nie wiedziałam, że trzeba też na L4 i właśnie popieprzyło mi się wszystko, ale księgowa dosłała i już jest OK.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, pojadę tam dzis ale chyba mnie specjalnie wprowadziła kobieta w błąd:( także pewnie i tak bedzie przez to problem z zasiłkiem i l4:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie! :) A w saldzie nie masz nadpłaty?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie... Mam składkę ale bez numeru deklaracji i bez tego czy złożył ja ZUS czy płatnik. Składka jest zaksięgowana na lipiec, ale przy wszystkich wcześniejszych mam wpis o deklaracji a przy tej nie:/musze to szybko zrobic...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, bo to pewnie Ci dopiero ostatniego dnia sierpnia wskoczy. To nic się nie martw, złóż to DRA i będzie OK. U mnie było tak samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 09:05

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Ci bardzo:) a na l4 moge składać od najniższej podstawy czy dalej od wysokich? To sie juz nie liczy do okresu składkowego bo i tak bede płacić tylko zdrowotna ale prawnik mówi ze złe wyglada obniżenie... No ale przeciez za zwolnieniu nie zarabiam to nie bede deklarować wyższych...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, abosolutnie nie najwyższe. Obniż do najniższej podstawy, a potem jak już wypłacą Ci za ten miesiąc zasiłek, składasz korektę i prosisz o zwrot lub przeksięgowanie na poczet kolejnych zdrowotnych.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile można czekać na uzupełnienie informacji w pue?
    Jest data decyzji 10.08 a reszta rubryki pusta, no masakra

km5st5odymuuq2ts.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula rozumiem, że nie jesteś jeszcze na L4 ? Chcesz zobaczyć moje dra za 3 miechy najwyższysz ? Za l4 też już mam, moge pokazać. Składałam 10tego przez profil zaufany i wszystko się już pojawiło, także możesz to zrobić przez internet zamiast tam jechać.

Podaj maila jeśli chcesz moje. A jak chcesz instrukcje jak to zrobić przez pue to również służę pomocą- stres w ciąży nie wskazany ;]

Ceska, ja bym na Twoim miejscu sama się zarejestrowała na pue. Wszystkie decyzje będziesz widziała od razu, a na list się czasem czeka 5 dni lub dłużej. Do mnie wysłali 16tego a doszedł 23go.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:

Ja przy kontynuacji czekam już 3 tydzień :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 09:25

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia dzieki:) wysłałam Ci zaproszenie:) za te dwie wysokie teraz jadę do zusu złożyć a za dra na l4 byłabym wdzięczna. Ja mam w tej ciazy tyle stresów, ze sama na siebie jestem zła o to, ale staram sie hamować. Przykro mi trochę ze czuje sie jak wyłudzaczka mimo ze robię wszystko zgodnie z prawem. Co do l4 niektórzy tez pytaja kiedy ide sie lenić i ze powinnam pracować do końca, nawet nie mam siły na to odpowiadać.

• rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cos sie zmieniło!!
    Pojawiła sie data decyzji i daty zwolnienia. Tylko cos tam pomieszali, bo jest okres wnioskowany od 11 lipca do 17 sierpnia (pierwsze zwolnienie miałam od 15 czerwca, a drugie od 14 lipca). W dodatku z drugiego zwolnienia kilka dni jest "wyciętych". Wiecie o co moze chodzić? I czemu ńie ma wcześniejszego zwolnienia?
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/83a9ba59ca17.jpg

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu w ogóle odmowa za te kilka dni?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
    W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji :)?

Z tego co wiem to na nowo rozpatruja macierzynski, trwa to ok 30 dni od zlozenia dokumentow. (siostra prowadzi tez dg urodzila 9.07, wniosek o macierzynski zlozyla 21.07 i decyzji i kasy nadal nie ma i nic na pue sie jej nie pojawia).

Natomiast ja za lipiec widoczna mam wplate 5.08, a wczoraj na pue pojawila sie info o zasilku za dwa l4 jakie zanioslam, teraz czekam na info o dacie i kwocie, ciekawe kiedy pojawi sie ta informacha

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:

A czekasz na pierwsza decyzje o zasilku czy kontynuacje?

• rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A czemu w ogóle odmowa za te kilka dni?
    Wlasnie nie wiem, musze cos zalatwic, zadzwonić do księgowego i wtedy do ZUS to sie dowiem. Cos popieprzyli bo np mam datę zwolnienia od 11.07 a ono było od 14.07! A poprzednie było do 13.07. Wiec tak jakby sie dwa dni nakładają. Mogli tego nie uznać, ale nie rozumiem czemu nie uznali tez 16 i 17 lipca. Poza tym co to za obniżenie 25%

Edt! Ok, odmowa jest za 11-13 czyli jest ok, bo zle wpisali daty wiec im sie nakładały zwolnienia! Ale nie wiem skad to obniżenie i czemu nie ma decyzji za zwolnienie czerwcowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 10:10

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    A czekasz na pierwsza decyzje o zasilku czy kontynuacje?
    Kontynuacje, nigdy tak długo nie miałam pustych pól, zazwyczaj w dniu decyzji bylo wszystko uzupełnione. Kurde ja nie wiem oni naprawde maja nas za zlodziejki. Ja firmę prowadzę od 2 lat, zawsze wszystko placilam i miałam fdochody wyższe od tego co teraz dostaje i na czas. Mam spore wydatki, wczoraj w aptece zostawiłam 350 zl, a mam jeszcze jedna receptę do wykupienia, której nie wykupilam, bo czekam kiedy łaskawie otrzymam laske od zusu, które są moimi pieniedzmi

polkosia lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Fasula rozumiem, że nie jesteś jeszcze na L4 ? Chcesz zobaczyć moje dra za 3 miechy najwyższysz ? Za l4 też już mam, moge pokazać. Składałam 10tego przez profil zaufany i wszystko się już pojawiło, także możesz to zrobić przez internet zamiast tam jechać.

Podaj maila jeśli chcesz moje. A jak chcesz instrukcje jak to zrobić przez pue to również służę pomocą- stres w ciąży nie wskazany ;]

Ceska, ja bym na Twoim miejscu sama się zarejestrowała na pue. Wszystkie decyzje będziesz widziała od razu, a na list się czasem czeka 5 dni lub dłużej. Do mnie wysłali 16tego a doszedł 23go.
    Jasne ze tak chcialam jzu miec to dawno :D ale po ostatnich ekscesach w zus gdzie pani nie miala czasu zeby wziasc moj dowod i aktywowac podziekowalam :D dopiero 17 zaloze bo tak ide po l4

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ