X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co teraz dziewczyny, przepadnie to wszystko? Jestem załamana:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, mozesz złożyć DRA w każdym momencie, np. jako korektę.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak nie złożysz, to oni Ci jako nadpłatę policzą te składki i nie będzie się zgadzać. Ja nie wiedziałam, że trzeba też na L4 i właśnie popieprzyło mi się wszystko, ale księgowa dosłała i już jest OK.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, pojadę tam dzis ale chyba mnie specjalnie wprowadziła kobieta w błąd:( także pewnie i tak bedzie przez to problem z zasiłkiem i l4:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie! :) A w saldzie nie masz nadpłaty?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie... Mam składkę ale bez numeru deklaracji i bez tego czy złożył ja ZUS czy płatnik. Składka jest zaksięgowana na lipiec, ale przy wszystkich wcześniejszych mam wpis o deklaracji a przy tej nie:/musze to szybko zrobic...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, bo to pewnie Ci dopiero ostatniego dnia sierpnia wskoczy. To nic się nie martw, złóż to DRA i będzie OK. U mnie było tak samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 09:05

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Ci bardzo:) a na l4 moge składać od najniższej podstawy czy dalej od wysokich? To sie juz nie liczy do okresu składkowego bo i tak bede płacić tylko zdrowotna ale prawnik mówi ze złe wyglada obniżenie... No ale przeciez za zwolnieniu nie zarabiam to nie bede deklarować wyższych...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, abosolutnie nie najwyższe. Obniż do najniższej podstawy, a potem jak już wypłacą Ci za ten miesiąc zasiłek, składasz korektę i prosisz o zwrot lub przeksięgowanie na poczet kolejnych zdrowotnych.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile można czekać na uzupełnienie informacji w pue?
    Jest data decyzji 10.08 a reszta rubryki pusta, no masakra

km5st5odymuuq2ts.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula rozumiem, że nie jesteś jeszcze na L4 ? Chcesz zobaczyć moje dra za 3 miechy najwyższysz ? Za l4 też już mam, moge pokazać. Składałam 10tego przez profil zaufany i wszystko się już pojawiło, także możesz to zrobić przez internet zamiast tam jechać.

Podaj maila jeśli chcesz moje. A jak chcesz instrukcje jak to zrobić przez pue to również służę pomocą- stres w ciąży nie wskazany ;]

Ceska, ja bym na Twoim miejscu sama się zarejestrowała na pue. Wszystkie decyzje będziesz widziała od razu, a na list się czasem czeka 5 dni lub dłużej. Do mnie wysłali 16tego a doszedł 23go.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:

Ja przy kontynuacji czekam już 3 tydzień :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 09:25

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia dzieki:) wysłałam Ci zaproszenie:) za te dwie wysokie teraz jadę do zusu złożyć a za dra na l4 byłabym wdzięczna. Ja mam w tej ciazy tyle stresów, ze sama na siebie jestem zła o to, ale staram sie hamować. Przykro mi trochę ze czuje sie jak wyłudzaczka mimo ze robię wszystko zgodnie z prawem. Co do l4 niektórzy tez pytaja kiedy ide sie lenić i ze powinnam pracować do końca, nawet nie mam siły na to odpowiadać.

• rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cos sie zmieniło!!
    Pojawiła sie data decyzji i daty zwolnienia. Tylko cos tam pomieszali, bo jest okres wnioskowany od 11 lipca do 17 sierpnia (pierwsze zwolnienie miałam od 15 czerwca, a drugie od 14 lipca). W dodatku z drugiego zwolnienia kilka dni jest "wyciętych". Wiecie o co moze chodzić? I czemu ńie ma wcześniejszego zwolnienia?
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/83a9ba59ca17.jpg

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu w ogóle odmowa za te kilka dni?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Kochane powiedzcie mi ile trwało u was załatwianie macierzyńskiego. L4 miałam do 29.07. Urodziłam 27.07. Pieniądze miałam już 23.07 -tak miałam co miesiąc wypłatę.
    W zeszły czwartek złożyłam wszystkie dokumenty ile teraz może to potrwać ? Która mi udzieli takiej informacji :)?

Z tego co wiem to na nowo rozpatruja macierzynski, trwa to ok 30 dni od zlozenia dokumentow. (siostra prowadzi tez dg urodzila 9.07, wniosek o macierzynski zlozyla 21.07 i decyzji i kasy nadal nie ma i nic na pue sie jej nie pojawia).

Natomiast ja za lipiec widoczna mam wplate 5.08, a wczoraj na pue pojawila sie info o zasilku za dwa l4 jakie zanioslam, teraz czekam na info o dacie i kwocie, ciekawe kiedy pojawi sie ta informacha

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:

A czekasz na pierwsza decyzje o zasilku czy kontynuacje?

• rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A czemu w ogóle odmowa za te kilka dni?
    Wlasnie nie wiem, musze cos zalatwic, zadzwonić do księgowego i wtedy do ZUS to sie dowiem. Cos popieprzyli bo np mam datę zwolnienia od 11.07 a ono było od 14.07! A poprzednie było do 13.07. Wiec tak jakby sie dwa dni nakładają. Mogli tego nie uznać, ale nie rozumiem czemu nie uznali tez 16 i 17 lipca. Poza tym co to za obniżenie 25%

Edt! Ok, odmowa jest za 11-13 czyli jest ok, bo zle wpisali daty wiec im sie nakładały zwolnienia! Ale nie wiem skad to obniżenie i czemu nie ma decyzji za zwolnienie czerwcowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 10:10

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    A czekasz na pierwsza decyzje o zasilku czy kontynuacje?
    Kontynuacje, nigdy tak długo nie miałam pustych pól, zazwyczaj w dniu decyzji bylo wszystko uzupełnione. Kurde ja nie wiem oni naprawde maja nas za zlodziejki. Ja firmę prowadzę od 2 lat, zawsze wszystko placilam i miałam fdochody wyższe od tego co teraz dostaje i na czas. Mam spore wydatki, wczoraj w aptece zostawiłam 350 zl, a mam jeszcze jedna receptę do wykupienia, której nie wykupilam, bo czekam kiedy łaskawie otrzymam laske od zusu, które są moimi pieniedzmi

polkosia lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Fasula rozumiem, że nie jesteś jeszcze na L4 ? Chcesz zobaczyć moje dra za 3 miechy najwyższysz ? Za l4 też już mam, moge pokazać. Składałam 10tego przez profil zaufany i wszystko się już pojawiło, także możesz to zrobić przez internet zamiast tam jechać.

Podaj maila jeśli chcesz moje. A jak chcesz instrukcje jak to zrobić przez pue to również służę pomocą- stres w ciąży nie wskazany ;]

Ceska, ja bym na Twoim miejscu sama się zarejestrowała na pue. Wszystkie decyzje będziesz widziała od razu, a na list się czasem czeka 5 dni lub dłużej. Do mnie wysłali 16tego a doszedł 23go.
    Jasne ze tak chcialam jzu miec to dawno :D ale po ostatnich ekscesach w zus gdzie pani nie miala czasu zeby wziasc moj dowod i aktywowac podziekowalam :D dopiero 17 zaloze bo tak ide po l4

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ