Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dokładnie od wysokiej składki zwrotu nie ma.
Fajnie by było jakby któraś z dziewczyn napisała jak to jest w praktyce z pójściem na wcześniejszy macierzyński. Myślałam, żeby tak zrobić ale widać jest wiele spekulacji i już nie wiadomo jak to naprawdę jest. -
Mi się zawsze wydawało, że liczy się data złożenia wniosku, ale moje widzimisię nie ma chyba wielkiego znaczenia. Jak ja jeszcze czułam się zagrożona tą ustawą to właśnie tak chciałam zrobić.
A na matki na DG ktoś pisze już o tym, że ZUS wdraża nowe przepisy i już zaczyna liczyć na nowych zasadach (co mnie nawet nie dziwi, że próbują) -
Oby tak było z tym macierzyńskim jak mówisz. Może ktoś napisze coś więcej na ten temat jak będzie wiedział.
No o liczeniu na nowych zasadach to słyszałam już od ponad roku (bynajmniej u nas w Bydgoszczy), że biorą średnią z całego roku dlatego dużo jest rozpraw w sądzie pod tym względem. -
polkosia, moja "kobieta od zus-u" nie upiera się, że mam płacić wysoką składkę za wrzesień. Powiedziała, że decyzja należy do mnie, że ona po prostu wzięła pod uwage najgorszy możliwy scenraiusz, czyli odmowę wypłaty chorobowego - wtedy nie wiadomo co by było z macierzyńskim, gdybym sobie składkę obniżyła A w ogóle, to wg niej za wrzesień nie ma potrzeby płacić składki społecznej (skoro na zwolnienie idę 1.09.), tylko ja tak marudziłam, bo tu sie naczytałam, że dopóki decyzji nie ma, to trzeba płacić całą składkę...tymczasem ona może mieć rację, bo teraz sobie myślę, że jak poprzednio poszłam na wcześniejszy macierzyński 01.08., to za sierpień płaciłam tylko zdrowotną, a zasiłek dostałam, pomimo że decyzja była we wrześniu (po porodzie).
-
Mi też mówiło wiele osób w tym prawnik, że w miesiącu w którym jesteś na zwolnieniu (np. 01.09) opłaca się tylko składkę zdrowotną i ja tak na pewno zrobię i zawsze robiłam jak byłam na chorobowym zwykłym. Chociaż jest dużo dziewczyn które płacą normalnie społeczną cały czas ale wtedy można złożyć deklarację o zwrot za tą niższą składkę.
-
Ja byłam od 2 dnia miesiąca, więc coś musiałam i tak zapłacić, ale z obserwacji dziewczyn tu wynika, że decyzji zazwyczaj nie ma tak szybko i lepiej na wszelki wypadek zapłacić, bo gdyby odmówili albo coś się wydarzyło, to tracimy prawo do zasiłku z powodu braku ciągłości w płaceniu składek...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Jezeli zus zwraca nadplacone skladki od najnizszej podstawy, to lepiej zaplacic, a po otrzymaniu decyzji zlozyc korekte. Informowalam sie w Zusie i tak mi powiedziano, ze poki nie mam decyzji o zasiłku, powinnam zaplacic za miesiac, w ktorym powstała niezdolnosc do pracy.
U mnie mija miesiac pierwszego zwolnienia, jutro bede miala kolejne i poki co cisza: zadnego pisma, kontroli, czy decyzji.
rafka - powodzenia! -
Kurczę, najgorsza jest ta niepewność... Chodzi mi teraz o macierzyński...Bo jak urodzę po 15.12.(a pewnie tak będzie), to kto mi da gwarancję, że będą go liczyć na starych zasadach, bo złożyłam wniosek przed zmianą?
Niepewność i to, że oni sami nic nie wiedzą Wczoraj na fb wyczytałam, że niektórym dziewczynom wystarczył JEDEN dzień przerwy w chorobowym, żeby do średniej policzyli tylko wysokie składki! Wychodzi na to, że wszystko zależy od danego urzędasa i ewentualnie od przepisów wykonawczych, których jeszcze nie ma:/ -
Uff. Złożyłam papiery w ZUS. Dwa segregatory - 548 kartek. Kobieta się zdziwiła, przyjmowała babka w okienku, a nie ta która robi kontrolę. Co prawda ta z okienka do niej dzwoniła, ale nie chciała zejść i powiedziała, żeby nie robić za zgodność z oryginałem, więc przyjęła tylko kopię.
Teraz znowu to czekanie...
Ale trochę mnie to rozśmieszyło. Może spodziewały się dwóch faktur czy co.
No i te filmiki puszczane w ZUSie. Uśmiałam się prawie do łez - ponad 80% zadowolonych świadczeniobiorców i taki wykresik czy co z mrówką (swoją drogą to ja lepiej bym im tą mrówkę odmalowała). Propaganda...
A jeden gościu awanturował się i wezwał policję, bo ZUS go okradł ha hapolkosia lubi tę wiadomość
-
rafka, powodzenia. Ale masz przejścia...
Gdzie zanosicie te wszystkie papiery i L4 od lekarza? To musi być ZUS z regionu gdzie zarejestrowana jest nasza firma czy może być z miejsca zamieszkania? Daleko mam kurde do tego pierwszego...rafka lubi tę wiadomość
-
To wam powiem lepszy bajer o mnie zapomnieli jutro mija 30 dni
Na koncie Pan nie widzi zadnego pisma wystosunkowanego do mnie zadnej notatki nic a nic i zacheca do kontaktu jutro to mnie przelacza do zusu do zabrza do osoby odpowiedzialnej :x super atrakcja -
nick nieaktualny