Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Trochę bez sensu z tym L4 i kiszeniem się w domu... To że nie można chodzić do pracy ze względu na wykonywaną pracę, nie oznacza że jestem obłożnie chora i niesprawna do niczego.... Maskara... No ale jak się jakiś urzędnik uprze... no to wiadomo...
Ja mam psiaka do wyprowadzania więc u mnie spacery będą I wiadomo, chciałabym na L4 odpocząć. Dla mnie odpoczynek to nie jest przymusowe siedzenie w domu... no ale dla wyższego dobra zawsze warto powstrzymać się z nieprzymusowymi dłuuugimi spacerami. Choć zawsze można karteczkę w drzwiach chyba zostawić? Czy to już mega przesada?
Lilijka30 -
Dziewczyny mam szybkie pytanie- może któraś będzie wiedziała- nie było dziś mojego gina bo miał jakąś operacje a mi się L4 skończyło. Przyjmuje tylko raz na tydzień. Czy mogę iść do internisty skoro ZUS już wie, że jestem w ciąży i to tylko przedłuzenie ? Internista wie, ma w karcie dużo o ciaży a ZUS ma przesłane przeze mnie dokumenty właśnie od internisty, bo musialam wytłumaczyć czemu nie było mnie w domu podczas kontroli.
-
rafka wrote:faktycznie powinno być od podstawy czyli jak płacisz trzy składki od podstawy 100% czyli 3900zł, to zasiłek liczysz (2200+3900*3/12)*0,8629(ustawowy wskaźnik)*0,8(zasiłek cały rok 80%)*0,82(podatek doch.)=1800zł na rękę.
A jak to się komu opłaca to trzeba sobie policzyć i wykalkulować. -
nick nieaktualnyNo to ustawa weszła...
"Ustawa z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw została ogłoszona na stronie www.dziennikustaw.gov.pl w dniu 30 lipca 2015 roku. Oznacza to, że zapisy dot. wyższych świadczeń przestaną obowiązywać w dniu 1 listopada 2015 roku.
Źródło:
www.lawschool.edu.pl
http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2015" -
ceska wrote:A ja dalej czekam na decyzje i wplate kaski od 1 czerwca u mnie na ostatnia chwile... moze ta babeczka co klika w system ok badz kontrol jest na urlopie ? Cholera wie ale denerwuja mnie
-
Ja mam drugie zwolnienie od 14 lipca, jest juz widoczne w pue. Tylko ze mi ciagle nie "uwierzytelnili" działalności i ciagle sprawdzają....