Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
też mi się wydaje, że jak na nowych zasadach to przerwa i tak nic nie da, bo jak sobie liczyłam to brałam nadwyżkę składki ponad podstawową (czyli jak składka była 3500zł to nadwyżka to 3500-1100=2400zł) za każdy miesiąc i dzieliłam to przez 12 i tak z każdą z trzech składek. A jak się to dzieli przez 12 to i tak g... wychodzi, choć zawsze trochę więcej niż przy niskiej składce.
Tylko nie wiedziałam czy liczyć od preferencyjnej składki czy od tej 1100zł. -
Wg mnie ustawa wejdzie od 2016, bo już działają tam nad przedłużeniem vacatio. Na pewno nie zostawią tak na pastwę losu matek z grudnia... Bo jeszcze listopadówki mogą zgłosić się do wcześniejszego macierzyńskiego.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mogliby się tylko trochę sprężyć bo kobiety nie wiedza co robić teraz.
Sprzatalam dzis sypialnie i córka krzyczy ze ktoś puka do drzwi a ja kompletnie tego nie slyszalam. Pomyślałam ze gdyby ktoś z zusu przyszedł to będąc sama w domu nie otworzylabym mimo ze się tu kiszę całymi dniami -
nick nieaktualny
-
Kejt, ja zapłaciłam za czerwiec (od 2.06 mam L4) pełne składki od najniższej podstawy, czyli: 754,67 społeczna, 58,20 fundusz i zdrowotna jak zawsze, a teraz tylko zdrowotną zamierzam.
kejt84 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
olcia88 wrote:
Dziewczyny i od razu pytanie. Jak mam L4 1-29 lipca to następne od 30 nie ? Czy od 29 ? Nie chcę żadnego błędu. I mogę je zawieść w ciągu 7 dni ? Drugie pytanie, wiem, że niektóre z Was mają l4 na 6 tyg prawda ? Mój lekarz też takie chciał wypisać, mogę mu zaufać ? Czy lepiej na 4 tyg ?
dzis bylam po drugie zwolnienie /bo jutro nie ma mojego lekarza/ i od 30.07 mam dzis juz zanioslam do zusu
olcia jakie skladki bedziesz placic za lipiec?
mi wyliczyli w zusie od najnizszej podstawy ale wole sie upewnic ze jest ok /kwoty wypisalam post wyzej/ -
Może Ty jakoś tylko częściowo płacisz czy coś, bo ja ze względu na ten jeden dzień 1.06 musiałam i tak opłacić społeczne i fundusz. A masz już decyzję? Bo gdybyś do 10 miała, to wtedy tylko zdrowotne musisz zapłacić.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Byłam wczoraj u gina przedłużyć l4 a jemu bloczków brakło i musi podjechać do zusu po nowe. Mam odebrać w piątek. Plus tego taki, że zawiozę to l4 do zusu w poniedziałek a na weekend jadę w góry nie obawiając się kontroli
polkosia lubi tę wiadomość
-
natalica06 wrote:A dlaczego Wy wysokość zasiłku wyliczacie z kwoty skladek a nie kwot podstawy? Skąd te 3500-1100??
A jak to się komu opłaca to trzeba sobie policzyć i wykalkulować.