X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, nie stresuj się! Teraz w większości przypadków, kiedy firma jest krótko prowadzona, proszą o dostarczenie dokumentacji. Ja dokumenty dostarczyłam w zeszły wtorek, w piątek była decyzja, dziś pieniądze na koncie. Jeżeli firmę naprawdę prowadzisz to nie przysparzaj sobie dodatkowych nerwów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 16:02

alinalii lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka fuksiaro! Ja dostarczyłam w zeszła środę (dzien po Tobie) i zero decyzji...:( a Ty juz kase masz ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 16:04

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Rafka, nie stresuj się! Teraz w większości przypadków, kiedy firma jest krótko prowadzona, proszą o dostarczenie dokumentacji. Ja dokumenty dostarczyłam w zeszły wtorek, w piątek była decyzja, dziś pieniądze na koncie. Jeżeli firmę naprawdę prowadzisz to nie przysparzaj sobie dodatkowych nerwów :)

1,5 roku to nie jest krótko wdł. mnie....ja mam firmę 2,5 roku i już teraz szykuję się na batalię z ZUSem choć na zwolnienie planuję iść w grudniu...a i nic nie podwyższałam ani nie kombinowałam....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, myślcie pozytywnie! Skoro firma ma 1,5 roku, to nie ma co płakać ;) Ja bym już cały weekend szykowała papiery i jak tylko pismo dojdzie, to jeszcze tego samego dnia zawaliła ich papierami. Im szybciej, tym lepiej.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firma 1,5 roku. Już szykuję papiery, jednak ja zawsze kasuję maile i tych z poprzedniego roku już nie mam, bo najzwyczajniej zmieniłam serwer. Zostały projekty, które robiłam, jakieś szczątkowe oferty na portalach - niby trochę tego się uzbiera...

• rah Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam duzo krócej firme ;)
    A swoja droga, według prawa, nie ma zakazu zakładania działalności nawet w ciazy. Przeciez mozesz chcieć szybko dorobić na dziecko. No chyba ze sie działa faktycznie tylko fikcyjnie.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ciekawa jestem mojej batalii. Tak namieszałam w tym ZUSie, że sama im współczuję, że muszą to teraz rozwikływać. Wróżę kłopoty, ale nie zamierzam się stresować. Na fikcyjność niech badają, tego się boję najmniej, ale jak widać do wszystkiego się mogą przyczepić...

rafka, a faktury rachunki masz? Księgę przychodów i rozchodów prowadzisz?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2015, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, mam faktury, księgę i projekty (mam studio grafiki). Ale z rozmowy z tą babką w ZUS wynikało, że jestem wrogiem publicznym nr jeden, bo podwyższyłam składkę i teraz będą badać czy miałam takie dochody, aby móc to zrobić. I gadała, jakbym tę firmę prowadziła przez 3m-ce, a nie 1,5 roku. Niby z uśmiechem mi tłumaczyła, a wydźwięk był taki, że jak ja w ogóle mogłam podwyższyć składkę...
    składkę podwyższyłam do średniej krajowej, czyli nie tą najwyższą.
    a jak na ZUS nie miałam, bo były słabe miesiące, to nikt mnie nie pytał skąd i jak sobie dam radę, tylko płacić trzeba było. Mam ochotę ulotnić się z tego kraju...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, ale u mnie w zusie kobieta sama powiedziała ze mam prawo podwyższyć i kobiecie przede mną tak samo. Mówiła to ciszej ale bardzo sympatyczna i pomogła mi z deklaracjami. Któraś z Was jest z Krk?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, tym to się w ogóle nie przejmuj. ZUS nie ma prawa zakwestionować skąd masz kasę. Może z oszczędności płacisz, może ktoś płaci za Ciebie, co ich to? Powtarzam, tym się w ogóle nie przejmuj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2015, 12:36

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, ZUS przegrał sprawę w Sądzie Najwyższym o kwestionowanie wysokości składek płatnika.

polkosia, Helen lubią tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• hexa Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka te babki w ZUS-ie tak nas traktują bo po prostu żal im dupę ściska;) heh to takie polskie:) mnie tez tak traktowały jak wroga/wyłudzacza/oszustkę. trzeba mieć to gdzies i robić swoje. w końcu wszystko robimy zgodnie z prawem:) a u mnie już po kontroli jak stwierdzono ze firma nie jest fikcyjna i przyznano mi zasiłek to ta Pani,która miała najwiecej kąśliwych uwag to teraz mało mi w tyłek nie wejdzie ale widać że ta jej uprzejmość jest zwyczajnie nieszczera..zazdrocha i tyle.. hehe

polkosia, rafka lubią tę wiadomość

hexa
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja, tylko ja to jakoś wchłonęłam, że już sama nie wiem po co mi ta działalność była. Trzeba było siedzieć cicho na etacie i nic nie robić, nie rozwijać się.
    Panie w ZUSie dumne, że mogą sobie gnoić ludzi - pewnie podbudowuje to ich ego.
    A najgorsze jest dla mnie to, że muszę pożyczać kasę na teraźniejsze składki, nie wiedząc jaki będzie z tego finał i kiedy, a spłacić będzie trzeba z noworodkiem na ramieniu. Do tego słucham kazań za każdym razem jak coś pożyczam i to mnie też dobija, dziecko wpadka, a tatuś szmata się ulotnił... Nie wiem jak długo tak wytrzymam...

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze jest to że ZUS ma czas, a ja go nie mam. Jestem rozżalona, że list dopiero dostanę, wtedy oczywiście znowu będzie czas na przygotowanie dokumentów (pewnie trochę czasu zleci), potem oni znowu swoje 30 dni i tak dalej :(
    Po prostu jestem przerażona (żeby chociaż kosztów w tym czasie nie było), ale są, a każda pożyczona złotówka mnie zabija

Sorki że tak marudzę, po prostu już nie wiem co mam robić. Mam tysiąc myśli na minutę i każda jest beznadziejna

• hexa Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka bd dobrze, zobaczysz!!:) dla mnie też najbardziej stresujące było czekanie, mimo że wiedziałam, że ten zasiłek mi się należy. rób swoje i olewaj co mówią inni..

rafka lubi tę wiadomość

hexa
  • akira Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka - szkoda, że jak byłas w piątek w zus to nie wzięłaś kopii tego dokumentu, który do Ciebie wysłano. Kseruj i kompletuj sobie dokumenty, zamiast się dołowac. Nie bierz raczej tych deklaracji, które podpisywałaś bedac juz na zwolnieniu, żeby sie do tego nie doczepili. Moze porozmawiaj z ksiegowym i ustal dla niego pelnomocnictwo do reprezentowania Ciebie i podpisywania wszelkich oświadczen. Fikcyjnoscia firmy się nie martw. To nic dziwnego, że proszą o dokumenty. 1,5 roku prowdzenia firmy działa na Twoja korzysc. Nie stresuj siebie i dziecka. Przebreniesz przez to!
    Na kiedy masz termin porodu?

rafka lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, wdech i wydech i do roboty. Ja wszystko przygotowałam, kierowałam itp. 3 dni, wiec zabierz sie teraz, a w dniu odebrania pisma zaniesiesz dokumenty.
    Dostaniesz listę z ogólnymi pytaniami, np.
    - co robiłaś zeby pozyskac klientow (ogłoszenia w gazecie, w necie, promocje, znajomi, profil na fb itp. Wszystko trzeba wydrukować)
    - czy posiadasz własna stronę www (print screen strony, faktury za domenę, hosting)
    - ksero umowy z bankiem oraz wyciąg z rachunku potwierdzający wpływy od klientów
    - jezeli zawierałam umowy z klientami, to tez ksero
    - wszystkie faktury sprzedaży
    - co kupowałaś do firmy, faktury zakupu komputera, programów, biurka, długopisów, rachunki za telefon, wizytówki, ulotki itp. Itd.
    - przykładowe maile z klientami, wysyłanie im faktur, projektów + projekty ktore mozesz pokazać
    - pytają o podstawy do prowadzenia takiej działalności, w sensie czy w ogole sie na tym znasz, ja dałam ksero dyplomu ze studiów, ksero kursów dodatkowych

Kseruj wszystko co sie da, im wiecej papierów zobaczą (nawet bez czytania) tym lepiej :) ja zrobiłam dla nich gotowe ksero, pani przy mnie podbijała zgodność z oryginałem i jeszcze sobie zrobiłam ksero wszystkiego i kazałam sobie podbić.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki rah :) to chyba takie załamanie przyszło. ale od tygodnia siedzę i to wszystko zbieram. przyda mi się ten spis :)
    no właśnie siedzę i to wszystko drukuję i zbieram razem z pisaniem, co kiedy i jak, żeby potem w nerwach nie zapomnieć niczego.
    już mam cały segregator wydruków do faktur wystawionych, a jeszcze cała dokumentacja księgowa jest u księgowego, muszę jutro ją przechwycić i pozbierać
    a co byście odpowiedziały na pytanie czemu podwyższyłyście składki?

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    termin na 22 sierpnia mam :) już całkiem niedługo

• rah Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie maja prawa Cie pytać dlaczego podwyzszylas. Sytuacja finansowa Ci na to pozwoliła i tyle :) z reszta jak zanosisz to o nic nie pytają, pierwsza lepsza babka przyjmuje i tyle. :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ