Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Jenny, a jak idzie się na L4 3 czy tam 5 dnia miesiąca, to trzeba zapłacić kolejną dużą składkę? W sensie za 4 miesiąc? Czy tak czy siak trzeba, niezależnie czy idziemy od 1 czy 10?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Jenny, a jak idzie się na L4 3 czy tam 5 dnia miesiąca, to trzeba zapłacić kolejną dużą składkę? W sensie za 4 miesiąc? Czy tak czy siak trzeba, niezależnie czy idziemy od 1 czy 10?
polkosia lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Witam,
czy któraś z was zakładała działalność już w 2015 roku?
Ja odkładałam od stycznia założenie działalności, bo wyszły różne kruczki do sprawdzenia zarówno w NFZ jak i ZUSie. Myślałam aby założyć od 1 maja.
I teraz w najbardziej straconym cyklu, kiedy nawet monitoringu nie miałam bo miałam mieć zabieg i potem starania na inseminację albo invitro - okazało się, że groszek się zadomowił .
W przyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza, pewnie już USG i założenie karty ciąży. Wizyty przełożyć nie mogę bo niski progesteron i TSH mi rośnie a mam niedoczynność tarczycy. A znajoma nastraszyła mnie, że jej koleżanka nie dość, że nie dostała ani grosza po urodzeniu dziecka, to jeszcze dostała mandat jako próba wyłudzenia pieniędzy od skarbu państwa po takim założeniu działalności, bo dowiedzieli się że wiedziała już przy zakładaniu, że jest w ciąży.
I teraz jestem w kropce. Zamiast odpoczywać to się zamartwiam, czy wystarczy jak założę działalność 1 kwietnia a będę miała już kartę ciąży jakieś 2 tygodnie.
Nie planuję iść od razu na L4, bo będę zarabiać na tym co robię dotychczas - wręcz będę mieć więcej klientów, bo mi trochę brak działalności przeszkadzał, ale też się boję, że wkopię się w opłacanie ZUSu a przychodu nie będzie. Chcę wejść na ten preferencyjny zus dla nowych przedsiębiorstw.
-
Dada wrote:Ale proporcjonalnie za powiedzmy 2 dni od dużej składki czy juz wtedy od małej?
polkosia lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
polkosia wrote:Miu95, a nie możesz założyć od razu, w przyszły poniedziałek?
I trochę się wczoraj uspokoiłam bo przecież to nie będzie firma, która nie ma obrotu, tylko zarabiać będzie i nie zakładam jej 4 miesiące przed porodem, nie będę płacić 3 dużych stawek, raczej tylko jedną, więc w zasadzie co mi mogą zarzucić? Prawo tego nie zabrania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2015, 22:25
-
A ja właśnie odebrałam kolejne pismo z Zus. Tak jak myślałam do 11 marca się nie wyrobili z wydaniem decyzji. I w piśmie jest informacja że decyzja zostanie wydana do 10 kwietnia. Protokół otrzymałam 3 lutego. Czy w związku z tym zus może jeszcze przedłużać moją sprawę po 10 kwietnia? Bo wtedy to będzie już dłużej niż 60 dni postępowania. A ponoć postępowanie nie może trwać dłużej niż 60 dni.