Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelaa wrote:hej dziewczyny u mnie nic nie wiadomo jeszcze , dopiero od kwietnia mam iść na chorobowe , księgowa w dalszym ciagu jest pewna ze po jednej skąłdce dostane wysoki zasiłek , ja tam nie wiem bedzie co ma być nie zabije sie jak nie dostane trudno sie mówi , nakresle wam nieco jak ona to kombinuje ,
od dnia 27,04.2014r założyłam firmę i opłacałam referencyjny zus czyli te 30 %
z dniem 1.02 .2015 r było zgłoszenie do zusu o podstawie zwiekszonej na 60 %
z dniem 1 .03 .2015 kolejne zgłoszenie do zusu tak jak poprzednio podstawa miniumum 60 %
dzisiaj byłam u księgowej i dała mi druczki do zaplacenia zusu w sumie całość czyli spoczene chorobowe i fp zaplaciłam coś koło 1037 zł
w przyszłym miesiącu mam zapłacić składkę cos ponad 3500 i od 1 kwietnia mam isc na l4
nie wiem co z tego wyjdzie zobaczymy , ale tak to jakoas wygląda u mniepolkosia lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Dada wrote:M24 a miałaś jakieś kontrole czy z jakiego powodu te pisma wymijająco?
Miałam kontrolę. O podleganiu do ubezpieczeń, tzn czy firma nie jest fikcyjna. 3 lutego otrzymałam protokół pokontrolny. 11 lutego wysłano mi pismo że wszczęto postępowanie w sprawie podlegania ubezpieczeniom. Pismo z jednostki terenowej zus. I do 11 marca ma zostać wydana decyzja. A z datą 26 luty przyszło pismo z głównej jednostki zus która przeprowadzała kontrolę, że również zostało wszczęte postępowanie wyjaśniające. Ale nie ma żadnej daty jego zakończenia ani nic. Tylko informacja o postępowaniu. Jak dzwoniłam pod nr podany na piśmie, to osoba prowadząca sprawę poinformowała mnie że decyzja powinna być w ciągu tygodnia, dwóch. Jak spytałam ile mają czasu na decyzję, to powiedziano mi że 30 dni. Ja to już nie wiem od której daty te 30 dni się liczy, bo każdy oddział wysyła co innego. Przedłużają to ile się da. -
m24 wrote:Miałam kontrolę. O podleganiu do ubezpieczeń, tzn czy firma nie jest fikcyjna. 3 lutego otrzymałam protokół pokontrolny. 11 lutego wysłano mi pismo że wszczęto postępowanie w sprawie podlegania ubezpieczeniom. Pismo z jednostki terenowej zus. I do 11 marca ma zostać wydana decyzja. A z datą 26 luty przyszło pismo z głównej jednostki zus która przeprowadzała kontrolę, że również zostało wszczęte postępowanie wyjaśniające. Ale nie ma żadnej daty jego zakończenia ani nic. Tylko informacja o postępowaniu. Jak dzwoniłam pod nr podany na piśmie, to osoba prowadząca sprawę poinformowała mnie że decyzja powinna być w ciągu tygodnia, dwóch. Jak spytałam ile mają czasu na decyzję, to powiedziano mi że 30 dni. Ja to już nie wiem od której daty te 30 dni się liczy, bo każdy oddział wysyła co innego. Przedłużają to ile się da.
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Ja dziś nie wytrzymałam, zadzwoniłam do sądu, do którego poszło odwołanie.
Mówię, że odwołanie pisałam 20 listopada i do tej pory cisza, a pani do mnie: "Ale u nas 6 miesięcy to norma". No ale powiedziała mi, że sprawę wyznaczono na 6 maja.
jeszcze 2 miesiące...
Za to jak dostanę wyrównanie za macierzyński (28 tys! plus odsetki) to nie wiem co z ta kasa zrobiępolkosia lubi tę wiadomość
-
Dada wrote:A czemu 28 tys a nie 60?
Chociaż z tym jebanym ZUSem nigdy nic nie wiadomo...jenny88, respondeca lubią tę wiadomość