X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Aha czyli to nie koniecznie beda kontrole o fikcyjnosci firmy? Tylko czy po prostu jestes w domu.ale wtedy nie uprzedzaja?
    Może być kontrola w sensie, że sprawdzają wiarygodność firmy; czyli wyślą do danej osoby list z prośbą, żeby w ciągu 7 dni - o ile nie pomyliłam - przedstawiła wszystkie dokumenty firmy; czyli papiery z urzędów, umowy z klientami, faktury lub paragony, wyjaśniła czym zajmuje się firma itd. Najlepiej w takim wypadku zasypać ich jak największą ilością papierów tzn. dać im kserokopie; a oryginały do wglądu.

Drugi rodzaj to kontrola na L4 (bo o kontroli po porodzie nie słyszałam). Bez zapowiedzi pracownice zus przychodzą pod adres podany na L4 i sprawdzają czy osoba X faktycznie jest w domu (nie ważne czy L4 leżące czy chodzące), czy ma do X dnia L4 i każą podpisać ich druczek. Gdyby tej danej osoby w domu nie było to w ciągu 7 dni trzeba złożyć w zus wyjaśnienia.

polkosia lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuje waszej pomocy. Prowadzę działalność od 2 lat, dodatkowo od stycznia pracuje na etacie, wiec płacę wyłącznie zdrowotne. Umowę mam na 3 miesiące, jako, ze luty krótki będzie równe 90, jako, ze choruje na sle i mam ciążę zagrożoną od maja pewnie dostane zwolnienie lekarskie. Czy jezeli po rmtych równo 90 dniach zatrudnienia, zapłacę jedną skladke, to będę mogla spokojnie przejdc na L4, czy będą robic problem. Działalność przynosi ładne dochody, są faktury, strona, wizytówki wszystko. Tylko czy te 90dni zatrudnienia na etacie+ skladka wystarczy? Byl ktos z was w podobnej sytuacji?

km5st5odymuuq2ts.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a będziecie na macierzyńskim zawieszac działalność czy opłacać zdrowotna składkę ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie można na macierzyńskim zawiesić działalności

km5st5odymuuq2ts.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Aha czyli to nie koniecznie beda kontrole o fikcyjnosci firmy? Tylko czy po prostu jestes w domu.ale wtedy nie uprzedzaja?

Dada ja miałam kontrolę odnośnie podlegania ubezpieczeniom. Czyli czy firma nie jest fikcyjna.Do mnie nie przysyłali pisma tylko zadzwonili i poinformowali o dacie kontroli. Pokazałam księgę przychodów i rozchodów, faktury, dowody zakupu, zrobiłam skan aukcji wystawianych na internecie, skan kupionych przedmiotów, potwierdzenia wpłaty, wszystko to co charakteryzuje moją działalność, bo prowadzę działalność sprzedaż internetowa. Wszystko trwa już prawie 3 miesiące bo na zwolnieniu jestem od 1 grudnia. I do tej pory żadnych pieniędzy nie otrzymałam, decyzji również. Zus ma czas do 11 marca. Zobaczymy jak to będzie. jedno jest pewne. trzeba mieć anielską cierpliwość do tej instytucji i stalowe nerwy. tym bardziej że jest się w ciąży. Ja nie prowadziłam firmy dla fikcji mimo że założyłam ją w ciąży. Ale i tak się boję o decyzję.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M24 dziekuje za odpowiedz i współczuje Ci...prócz cierpliwości i stalowych nerwów trzeba za cos żyć przez tyle miesiecy,trzymam kciuki za decyzje i daj znac .

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella gratuluje. Wiedzialam ze ci sie uda !!!

Czekam na wiesci jeszcze od kokezanki ktora miala zaplacic tylko jedna skladke. Tez trzymam kciuki.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Dziewczyny a będziecie na macierzyńskim zawieszac działalność czy opłacać zdrowotna składkę ?
    Na macierzyńskim opłacamy tylko składkę zdrowotną i nie można zawieszać działalności.

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, byłam dziś w ZUS i okazało się, że jak mi się skończyły stawki preferencyjne, to powinnam zgłosić, że będę płacić normalne (nie miałam o tym pojęcia, myślałam, że to z automatu idzie)... No i zgłosiła mi, a jutro mam przyjść, żeby mnie zgłosiła do chorobowego. Nie będzie przypału, że od 3 dnia miesiąca? Akurat 90 dni wypada do 31.05, ale jednak zastanawiam się czy się nie przyczepią potem.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już psychicznie z tym zusem nie wytrzymuję. Dzwoniłam dzisiaj z ciekawości żeby zapytać jak wygląda moja sprawa. Przekierowano mnie do działu ubezpieczeń. Tam Pani poinformowała mnie że protokół który ja otrzymałam 3 lutego, trafił do działu ubezpieczeń 24 lutego. Ponoć zostało wysłane do mnie jakieś pismo na koniec lutego w tej sprawie. Nic jeszcze nie otrzymałam. Pytałam ile to potrwa to pani "uświadomiła mnie" że oni mają 30 dni na to żeby sprawdzić czy podlegam ubezpieczeniu. Czyli do 24 marca? Ale jak skoro protokół jest z 3 lutego i ponoć jest miesiąc czasu na decyzję. dzwoniłam do swojego oddziału zus i Pani poinformowała mnie że jak dostałam pismo że do 11 marca mają czas na wydanie decyzji, to ta data może się przedłużyć. O ile to nie wiedzą. W razie czego dostanę pismo. Czy o jest normalne? Co z tymi 30stoma dniami? Bo ja już nic nie rozumiem. Czy któraś w Was też tak miała i tak długo to trwało? W końcu urodzę a decyzji dalej nie będzie ;/

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZY WIECIE MOŻE, CZY NOWE PRAWO WESŻŁO OD 1 MARCA?>

oar8skjod4lwslof.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie weszło, utknęło w sejmie

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli następny termin wprowadzenia 1 lipiec i 4 mc karencji :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    wiece co ja dzisiaj weszłam na strone zusu , i tam jest czat z urzędnikami z zusu
    , prosto z mostu opisałam swoją sytuacje , i dowiedzialam się tak :
    po 1 : po jednej wysokiej skladce zaplaconej jeśli bedzie mniej jak 31 dni to można iść na chorobowe juz po pierwszym miesiącu , jest wtedy ciąglość ubezpieczenia i nie potrzeba opłacać 3 składek wystarczy jedna

po 2 : pytałam też o to czy wezma pod uwagę tylko tą jedna wysoka czy sumuja razem z wczesniejszymi składkami , to babka mi powiedziała że biorą pod uwagę tylko ta jedną wysoką skladkę i od niej naliczają swiadczenia chorobowe ,
    takze już troche mniej sie martwie o to .
    Ale wtedy ci biorą po 1 składce średnia z 12 miesięcy
    1 wysoka i reszta niskich
    dlatego się płaci 3 wyzsze składki ( okres wyczkiwania) ale wykreślenie musi trwać powyżej 31 dni z chorobowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 18:13

oar8skjod4lwslof.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24...jak czekałam na decyzję, znajoma, która pracuje też w ZUSie, ale w i nnym mieście podpowiadała, żeby dowiedzieć się kto prowadzi moją sprawę i bezpośrednio z tą osobą się kontaktować/pisać maile.

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto prowadzi moją sprawę już wiem. Bo wczoraj przyszło mi kolejne pismo z zusu. Z oddziału głównego. Oczywiście pisze w nim że zostało wszczęte postępowanie i są dane osoby prowadzącej sprawę i numer telefonu. Wczoraj tam dzwoniłam i poinformowano mnie że sprawa jest w toku i że w ciągu tygodnia dwóch coś powinno być wiadomo.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dostałam kolejne pismo z zusu, wiecie że zus nawet monitoring na poczcie chce sprawdzać już, w takiej desperacji są :)

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaiic wrote:
    a ja dostałam kolejne pismo z zusu, wiecie że zus nawet monitoring na poczcie chce sprawdzać już, w takiej desperacji są :)

Oni chyba na prawdę nie mają się już czego przyczepić i szukają dziury w całym. Kasiaiic il czasu trwa już u Ciebie postępowanie z zusu?

kasiaiic lubi tę wiadomość

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy deklarację o wysokości składek składałyście od razu przy zgłoszeniu się do chorobowego? Bo mi kazali złożyć do 10 kwietnia...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28 grudnia urodziłam

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ