X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:
    Betti-85....ja z Warszawy, więc niestety nie pomogę.
    ja tez z Warszawy wiec nie pomoge.

Puella jutro klade sie na oddzial- na dniach mi wywolaja.

polkosia lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też dzisiaj zadzwoniłam do zusu w sprawie mojego zasiłku. ja już bez pieniędzy jestem ponad dwa miesiące. Od kontroli a raczej dostarczenia protokołu minęło 2 tygodnie. Zadzwoniłam do Pani która kontrolę przeprowadzała i powiedziała mi że ten protokół musi się uprawomocnić. Bo miałam 14 dni na ewentualne odwołanie. Jutro mija ten 14sty dzień. I protokół ma trafić do działu zasiłków gdzie będzie wydana decyzja. Pani powiedziała mi że to trwa łącznie 30 dni. Niby 30 dni od daty dostarczenia protokołu. Także w sumie do końca lutego mają czas. Pozostało czekać, a tu jeszcze tyle czasu. Puella ja też bym mogła poczekać nawet jeszcze miesiąc na kasę, ale żebym znała decyzję. Bo ta niepewność jest najgorsza. Będę dzwonić pod koniec tygodnia i pytać czy decyzja już jest. Bo na czasie zusu poinformowano mnie że decyzje na pue są widoczne po kilku dniach od jej wydania. Także może będą już coś wiedzieć wcześniej.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna....trzymam kciuki! Mi dopiero po trzeciej kroplówie oxy pojawiły się skurcze, ale za to później poszło błyskawicznie.

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24...ja też dzisiaj pytałam o pue i dostałam podobną informację - że nim decyzja się ukaże w systemie, to trochę czasu mija i zwykle pokrywa się z przelewem na konto. Także ja już nie mam parcia na to rejestrowanie się. Będę czekała na ten przelew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2015, 14:15

3i49df9htr170int.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella ale jak miałaś zwolnienie od 3go stycznia to oni będą te 30 dni oczekiwania liczyć od daty wpłynięcia na konto składki za te dwa dni stycznia także gdzieś do początku marca mają czas. trzeba cierpliwie czekać. Nic więcej nam nie pozostaje :) ja dostałam informację że jak decyzja będzie pozytywna to żadnego pisma nie przysyłają. jak byłaby negatywna to wtedy wysyłają listownie pocztą. mam nadzieję że obu nam przyznają zasiłek bez problemów.

Słoneczna szczęśliwego rozwiązania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2015, 14:31

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tak...wiem o tych nieszczęsnych 30 dniach od daty wpłynięcia składek za styczeń. Miałam tylko nadzieję, że wypłacą wcześniej. Nie będą do końca czekać. Widzę, że nie ma szans.

Jak listonosz teraz puka do drzwi, to aż mi serce przyspiesza, bo boję się, że to jakieś wezwanie do kontroli z ZUS, albo negatyw w sprawie zasiłku.

3i49df9htr170int.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:

Jak listonosz teraz puka do drzwi, to aż mi serce przyspiesza, bo boję się, że to jakieś wezwanie do kontroli z ZUS, albo negatyw w sprawie zasiłku.

Ja też tak mam. :) Jesteśmy w ciąży, nie powinnyśmy się denerwować a nasz kochany zus nic sobie z tego nie robi. te ich procedury....

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest jak jestem zameldowana nie tam gdzie obecnie teraz mieszkam mają z tym jakiś problem?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz iść do Zusu i zgłosić inny adres zamieszkania. To jest raptem jedna kartka do wypełnienia, którą się dostaje od pani w okienku.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podjechałam i aktywowałam ten PUE, bo już kociokwiku dostawałam.

W systemie mam takie info: zasiłek chorobowy, numer sprawy, data decyzji - 17.02.2015, i okres za jaki ten zasiłek.

Rozumiem, że decyzję już podjeli, tylko jaką? Czy jak jest negatywna, to też wpisują ją do systemu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 09:23

3i49df9htr170int.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam na chorobowym to też miałam tak napisane jak Ty. Dodatkowo miałam też wpisaną kwotę jaką powinnam dostać więc wydaje mi się, że przyznali Ci zasiłek.

• Puella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety kwoty nie ma. Dlatego moja konsternacja.

3i49df9htr170int.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decyzja jak napisali na pewno jest podjęta. Jak kliknę na + obok zasiłku chorobowego to wyświetlają mi się wyszczególnione dane czyli kwotę, procent świadczenia itp. Czemu Ty nie masz tego nie wiem ale jak napisali decyzja już jest podjęta, kwestia tylko na jaką kwotę...

• Puella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic....znowu pozostaje CZEKAĆ.

Cieszę, że przynajmniej podjęli decyzję. Widzę, że mają problem z kwotą, czyli dla nich to nie takie oczywiste jak dla mnie.

Mam tylko nadzieję, że to teraz kwestia kilku dni i wszytsko będzie jasne.

3i49df9htr170int.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno za kilka dni się dowiesz. Powinnaś dostać wysoki zasiłek bo robiłaś wszystko tak jak powinnaś więc teoretycznie nie ma innego wyjścia.

• Puella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie tak, ale chyba ciężko im się z tym pogodzić :p

3i49df9htr170int.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno będzie OK :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • oli Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella a od kiedy jesteś na zwolnieniu ?
    bo ciekawa jestem kiedy łaskawie mi podejmą decyzję ...

km5svcqgfaw599l1.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 3 stycznia

3i49df9htr170int.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w skrzynce pocztowej zastałam pismo z Zusu. Listem zwykłym :) . I jednego nie rozumiem. Kontrolę zlecił oddział główny zus. Pani inspektor była z oddziału głównego zus. natomiast owe pismo otrzymałam z mojego oddziału terenowego zus. Jest napisane że w związku ze złożoną dokumentacją zus wszczyna postępowanie wyjaśniające i wyda decyzję co do zasiłku do 11 marca. Skoro pismo przyszło z oddziału terenowego to czy decyzje podejmuje oddział terenowy czy oddział główny który zlecił kontrolę? Bo już sama nie wiem ;/ Może ktoś się orientuje jak to jest?

34bw0dw4tf83cqs8.png
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ