Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Rany.....ale Cię przetrzymują. Jednak jest światełko w tunelu - 11 marzec.
Na logikę to oddział główny powinien wydać decyzję, skoro on rozpoczął postepowanie i on kontrolował. Chyba że po tej kontroli przesłali oni dokumenty to oddziału terenowego żeby już zamknęli sprawę. -
No właśnie nie wiem jak to jest. Na piśmie jest podany nr tel to zadzwonię i zapytam, albo podejdę we wtorek osobiście do oddziału, bo muszę i tak zanieść zwolnienie. Skomplikowane to wszystko. Myślałam że to oddział który kieruje na kontrolę podejmuje decyzje a tu namieszali mi w głowie... Niech podejmuje decyzje kto chce, ważne żeby była pozytywna.
Puella a twoja sprawa się już wyjaśniła z tą kwotą? Czy dalej nic nie ma na pue? -
Hej Dziewczyny!
Mam do Was takie pytanie, jak myślicie, dlaczego przez ostatnie dwa miesiące dostawałam przelew z Zusu w wysokiej kwocie, a w tym miesiącu dostałam trzy razy mniejszą kwotę chociaż za każdym razem zwolnienie lekarz mi wystawia na cały miesiąc?
Edit:
Sprawa się rozwiązała. Po tygodniu dostałam przelew wyrównujący.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 11:09
-
witam czy jest tu ktoś może kto orientuje się jak to wygląda w sytuacji gdy obecnie jestem na macierzyński z własnej działalności niedługo się on mi kończy i jestem teraz na początku ciąży czy mogę odrazy iść na l4 i potem znowu na Macierzyński czy muszę wrócić na jakiś czas do pracy i potem znowu l4 i Macierzyński bo słyszę tyle wersji że eis zaczynam bać., np. że miała wejść ustawa że jeśli obecnie jestem na Macierzyńskim to po ukończeniu go mogę iść na l4 ale potem nie mogę wziąć macierzyńskiego od jednego do drugiego urlopu macierzyńskiego musi minąć przynajmniej rok bez wykorzystania również l4
-
Witam
mnie właśnie minął termin porodu i lekarz nie dal mi L4 tylko zaświadczenie by rozpocząć urlop macierzyński. Czy ktoś był w takiej sytuacji? I co teraz? Jakie dokumenty i do kiedy mam złożyć do ZUSu? Chciałabym skorzystać najpierw z zasiłku płatnego w 100%
Cz któraś z Was potrafi mi pomoc??
pozdrawiamkasianadine -
Puella wrote:Dziewczyny, podjechałam i aktywowałam ten PUE, bo już kociokwiku dostawałam.
W systemie mam takie info: zasiłek chorobowy, numer sprawy, data decyzji - 17.02.2015, i okres za jaki ten zasiłek.
Rozumiem, że decyzję już podjeli, tylko jaką? Czy jak jest negatywna, to też wpisują ją do systemu?
Jeśli decyzja jest negatywna to też wpisują znak sprawy i czekasz na pismo (najczęściej polecony, chociaż zdarzają się też zwykłym listem). Trzeba być dobrej myśli
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
polkosia wrote:Santoocha, a czemu się odwoływałaś?
Kasianadine, na macierzyński możesz iść na 6 tyg przed przewidywaną datą porodu. Składasz podanie w ZUSie, potem w ciągu 2 tyg od porodu donosisz akt urodzenia dziecka. -
Dziewczyny, jest, jest, jest! Udało się. Dzisiaj znowu automatycznie rano weszłam na PUE, a tu niepsodzianka. Jest mój piękny zasiłek :p Ufffff.....kamień z serca....
polkosia, jenny88, słoneczna 85, AsiaSzw lubią tę wiadomość
-
Dada wrote:Hej dziewczyny.mam pytanie jak wyglada kontrola z Zusu trzeba mieć książkę przychodów cos jeszcze? I czy rozliczane jestescie z urzędem skarbowym ?
U mnie była póki co 1 kontrola przy L4, ponad miesiąc temu. Przyszły 2 babeczki po 9:00; zapytały czy ja to ja (nie chciały dowodu) i czy mam L4 do tego dnia. Kazały podpisać od nich karteczkę i poszły.polkosia lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d