Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
m24 wrote:I od tej pory nie otrzymałaś decyzji o przyznaniu zasiłku macierzyńskiego?
on właśnie,powielam pytanie,jeśli tak to chyba są nienormalni ........masz z głodu umrzeć ?!?!??
Ja wpłaciła. Dziś druga składkę.powiedzcie mi czy jak do 10 kwietnia wplace za marzec to od 1 kwietnia mogę iść na zwolnienie?
-
Dada wrote:Ja wpłaciła. Dziś druga składkę.powiedzcie mi czy jak do 10 kwietnia wplace za marzec to od 1 kwietnia mogę iść na zwolnienie?
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
hej dziewczyny u mnie nic nie wiadomo jeszcze , dopiero od kwietnia mam iść na chorobowe , księgowa w dalszym ciagu jest pewna ze po jednej skąłdce dostane wysoki zasiłek , ja tam nie wiem bedzie co ma być nie zabije sie jak nie dostane trudno sie mówi , nakresle wam nieco jak ona to kombinuje ,
od dnia 27,04.2014r założyłam firmę i opłacałam referencyjny zus czyli te 30 %
z dniem 1.02 .2015 r było zgłoszenie do zusu o podstawie zwiekszonej na 60 %
z dniem 1 .03 .2015 kolejne zgłoszenie do zusu tak jak poprzednio podstawa miniumum 60 %
dzisiaj byłam u księgowej i dała mi druczki do zaplacenia zusu w sumie całość czyli spoczene chorobowe i fp zaplaciłam coś koło 1037 zł
w przyszłym miesiącu mam zapłacić składkę cos ponad 3500 i od 1 kwietnia mam isc na l4
nie wiem co z tego wyjdzie zobaczymy , ale tak to jakoas wygląda u mnie
-
Faktycznie możesz iść na L4 bo minie w sumie 90 dni ubezpieczenia. Ale raczej wysokiego zasiłku Ci nie policzą. Bo 2 składki zapłaciłaś niższe a jedną najwyższą zapłacisz. I pewnie wezmą średnią z trzech miesięcy, bo składki opłacałaś za pełne miesiące. Może się i mylę, ale ja tak to rozumuje.
-
Dziewczyny tak śledzę tą ustawę i 04 marca pojawiło się jakieś sprawozdanie podkomisji i projekt ustawy. Czy któraś wie jak to dalej się odbywa? Ja dopiero zapłacę 3 większe składki tzn za luty, marzec i kwiecień, od maja na zwolnienie a termin porodu na sierpień i tak się zastanawiam czy zdążę przed tymi zmianami
link do prac sejmu:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?id=6CA0D87385E1F714C1257D780046A203 -
polkosia wrote:Cholera A ja dopiero zamierzam opłacić marzec, kwiecień i maj...
Wydaje mi się że się załapiesz na stare zasady. Bo na innym forum forum pisało że najwcześniej ustawa wejdzie w życie 1 lipca tego roku. Tzn zostanie zatwierdzona. A wchodzi w życie po 4 miesiącach.
Angelaa nie wiem jaka kwota zasiłku będzie Ci przysługiwać. Po prostu wyliczają ją z trzech ostatnich miesięcy odkąd na nowo zgłosiłaś się do ubezpieczenia. -
Dziewczyny, dowiedziałam się od osoby pracującej w senacie na wysokim stanowisku, że zgodnie z planem ustawa wchodzi 1 stycznia 2016. Wcześniej nie ma szans, bo zazwyczaj ustalonych dat się nie przyspiesza
AgaSad, Miu95 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
To jest jakaś kpina. Ja już od trzech miesięcy jestem na zwolnieniu i też decyzji do tej pory nie mam. Ciekawe kiedy ją dostanę bo co chwilę przysyłają pisma z wszczęciem postępowania. Każde z inną datą. Kontaktowałam się z osobą prowadzącą moją sprawę, stwierdziła że decyzja powinna być w przeciągu tygodnia, dwóch. Ciekawe czy przed porodem otrzymam decyzję.
-
Kurcze...Kiedyś obiło mi się o uszy i czytałam jakiś czas temu, że zus także musi przestrzegać terminów wypłaty chorobowego. Prawdopodobnie zus ma jakiś okres (chyba 30 dni od jakieś ustalonej daty) na wypłatę i jeżeli go przekroczy to można ubiegać się o odsetki za każdy dzień zwłoki ale nie jestem tego dokładnie pewna, trzeba by było poczytać i dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda.
Warto naprawdę znać swoje prawa...