Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
kusiczka wrote:hej, pomożcie
zwolnienie l4 zaniosłam do zusu 17.02.2015 r.- do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnego pisma, absolutnie nic.
co to może oznaczać?
Z tego co mi tłumaczyła babka w Zusie to mają czas do 30 dni od dnia opłacenia składek czyli jak L4 masz od 17.02, to do 10.03 miałaś czas na opłacenie składek; a zus ma czas do 11.04 na wydanie decyzji i wypłatę świadczenia.
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
kusiczka wrote:czyli że przy przy pierwszym l4 tak dlugo im schodzi? a jak jest ciagłość w zwolnieniu to idzie to jakoś szybciej później?
Z tego co patrzyłam na moim pue to pieniądze są na koncie do tygodnia po zakończeniu L4; jedynie na te pierwsze pieniądze długo czekałam.
--
A ja znowu dzisiaj dzwoniłam do zus w mojej sprawie. Poinformowano mnie, że decyzja będzie w przyszłym tygodniu. Zapytałam czy wiadomo jaka jest to poinformowano mnie że ostateczną decyzję podejmie naczelnik i że w tym tyg go nie ma. Poinformowano mnie też że decyzja przyjdzie listownie, pocztą. Słyszałam że decyzję przychodzące pocztą to decyzje odmowne. Czy mogą też wysłać decyzję pozytywną? Bo już zaczynam się bać....
-
Dada wrote:Kurde to może mam tez iść od 1.04 a nie od 3.04 na zwolnienie ,tylko ja wpłacają tylko 3 składki
--
Ja tez sie balam takiej sytuacji z taka az konteola dlatego kazda moja klientke uprzedzalam ze w razie takiej sytuacj podam zusowi dane wraz z numerem tel niech se zadzwoni do tego kazdej robikam fotke z farba na glowie albo mi wraz z nia ktos robil fotki aby nie mieli sie do czego przyczepic. Na szczescie obylo sie
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny od 2 lat prowadzę działalność od września jestem też na etacie. Czy któraś może mi wytłumaczyć jak krowie na rowie hak to zrobić by pójść na l4 i macierzyńskie za godna sumę
Dodam że nie jest to dla mnie problem zwolnić się tam gdzie mam etat bo ponoć z działalności i etatu nie dostane.
Bardzo będę wdzięczna za wskazówkiOlaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019