X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane maluszki. Też jestem w ciąży bliźniaczej. Póki co jestem zszokowana, wystraszona i nie wiem jak to ogarnę :/

Madlen222, olcia88, Muszelka75 lubią tę wiadomość

Bliźniaki są z nami :*
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa, gratulace!! W którym tyg urodziłaś? Moi chłopcy byli na CPAP 6 dni, są z 33tc. Waga 1660 i 1870 . Wazny jest Twoj pokarm bardzo! :)
    Jak juz ich wyciągną z inkubatorków to będzie z górki. My miesiąc spędziliśmy w szpitalu łącznie.

Madlen moi chłopcy bardzo szybko zaczęli siadać. Jak skończyli 7 miesięcy to już potafili kilkanaście sek posiedzieć, a od miesiąca gdzieś siedzą całkiem sami :) ale fakt, też myślałam, że jak zaczną siedzieć to się będą bawić...
    Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że przewrócą się na bok, albo na brzuch i już marudzą, bo same nie wstaną do siadu.
    Teraz jest masakra u nas, bo ja chora od 10 dni (zapalenie górnych dróg oddechowych) Kamilek gardło, katar, antybiotyk i od 4 dni biegunki :( Kuba tylko katar i biegunki dwa dni. Ale na razie na oddział nas nie kierują, bo Kamilek pije i je.
    Marudne jak cholera :/

Mąż mi wyjechał do Austrii i jest tylko na weekendy lub co drugi weekend. Chwała Bogu był teraz od czwartku do wczoraj.

Ząbków u nas brak...ale może to i lepiej. Jak zaczną wychodzić to szybciej to pójdzie.

Pocahontas ale masz kochanych przystojniaków!!! Kurcze, one są jednojajowe? Identyczne :D
    Moi chłopcy niby 1jajowi ale bez problemu można ich odróżnić.

U nas nie ma regularnego trybu dnia, nie da się :D może też dlatego, że ja jestem niesystematyczna ot co...Ale u nas chyba nie da się tak...

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Pocahontas ale masz kochanych przystojniaków!!! Kurcze, one są jednojajowe? Identyczne :D
    Moi chłopcy niby 1jajowi ale bez problemu można ich odróżnić.

U nas nie ma regularnego trybu dnia, nie da się :D może też dlatego, że ja jestem niesystematyczna ot co...Ale u nas chyba nie da się tak...

chłopaki dwujajowe, na co dzień są zupełnie różni, chociaż mój tata ich nie odróżnia:)

u mnie też nie ma regularności, chociaż staram się:) ale też za często odpuszczam i pozwalam im robić ze mną co chcą:D

w nocy śpią i budzą się tylko na karmienie, więc zazwyczaj większych problemów nie ma, ale za to gorzej jest w dzień, czasem mi się wydaje, że sami nie wiedzą czego chcą...

relgj44jmw4925t7.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas śliczni są :

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 17:55

agatka196, gigsa, Madlen222, nojaniewiem, olcia88, Yooanna, Yooanna, Pocahontas, jenny88, Sigma, Muszelka75, Misty87 lubią tę wiadomość

• gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    a w którym tygodniu urodziłaś ?jesli moge spytać
    gratuluje że dominik sam oddycha i zycze jak najszybszego powrotu do domu z chłopakami
    a ile chłopakom brakuje do 2 kg ?? i z jaka waga sie urodzili
    Urodziłam, tzn. miałam cc w 30t4d, bo odeszły mi wody
    Michał po urodzeniu ważył 1300 g, dziś ważył 1440 g
    Dominik po urodzeniu ważył 1460 g, dziś ważył 1560 g

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Gigsa a Ty jesteś z nimi w szpitalu ?

Dziewczyny, kiedy pierwsze ruchy przy bliźniakach ? Szybciej niż w pojedynczej czy później ? A kiedy dokładnie Wy poczułyście i jakie uczucie ? Ja na razie czuję kłucie jakby w pochwie :P tzn tak nisko w macicy a wiem, że dzieci są nisko bo słuchamy serduszek detektorem i są dosłownie nad samym łonem.

Ja już od tygodnia jestem w domu. Chłopcy w szpitalu. Jeździmy do nich codziennie raz lub dwa razy i wozimy mleko.

Ja pierwsze ruchy czułam chyba w 16 tc, to było takie delikatne łaskotanie w dole brzucha. Wyraźne kopniaczki czułam od 19 lub 20tc. Nie pamiętam dokładnie, a nie mam jak sprawdzić, bo skasowałam swój kalendarz ciąży ( pierdoła :( )

olcia88 lubi tę wiadomość

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia cudna fotka i cudni chłopcy :) Też chciałam sesję noworodkową, ale dupa z tego wyszła. Najwyżej będzie niemowlęca

Misty87 miałam cc 30t4d. Chłopcy wazyli 1300g i 1460g. Waga z dziś to Michał 1440 g, Dominik 1560 g
    Pokarm mają podawany mój. Są karmieni przez sondę.

Muszelka75 lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 03:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa masz jeszcze czas na taka sesję. Moi chłopcy to okolic terminu porodu tylko jedli i spali, współpraca extra, teraz już wykazują więcej aktywności...

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne dzieci, piękne fotki !

Dziewczyny życzę Wam i dzidziusiom dużo zdrówka! Takie przypadki jak Wy pokazują, że nawet wczesniej rozwiązana ciąża kończy się dobrze, a to największa obawa dubeltówek, żeby donosić jak najdłużej. Ja oczywiście też się tego boje, jeszcze przy mojej chorobie jelit, gdzie ciągle chodzę tak nadęta i z uciskiem, że w niedziele na pogotowiu wylądowałam. Nie wiadomo było czy wyrostek czy kolka bo na usg pętle jelitowe tak zagazowane, że nic nie widać. Któryś z kolei lekarz ocenił, że od napięcia w brzuchu odczepił mi się jeden mięsień brzucha !! A to dopiero 15 tydz, więc co będzie później? :(( Plan jest jeszcze zdrowiej jeść i jak najszybciej skończyć brać sterydy i antybiotyk które dostałam.

Fajnie byłoby już poczuć ruchy :) No i w poniedziałek mam wizytę, może się dowiem kto tam mieszka dokładnie ;)

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa wrote:
    Urodziłam, tzn. miałam cc w 30t4d, bo odeszły mi wody
    Michał po urodzeniu ważył 1300 g, dziś ważył 1440 g
    Dominik po urodzeniu ważył 1460 g, dziś ważył 1560 g

a twoja ciąża blixniacza była jednokosmówkowa czy dwu ? i ile owodni?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia 88 - jejku przypomniałaś mi jak ja bardzo czekałam na te pierwsze ruchy:)

olcia88, Ewelcia lubią tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    16.05.2015r. w 32t1d przez CC przyszły na świat nasze córeczki Emilia (1860g, 45cm o godz. 1:52) i Lilianna (1810g, 42cm o godz. 1:53).

W piątek (15.05) zgłosiłam się do szpitala - miałam mieć podane 2 dawki sterydów na rozwój płucek. Dostałam 1 dawkę o 18 i do 23 było wszystko ok. Ok 24 po badaniu tętna maluszków wzięłam nospę i magnez, bo na ktg wyszło; że trochę stawia mi się macica. Położyłam się spać i nagle chlusnęły ze mnie wody. Akcja potoczyła się błyskawicznie... Lekarz pytał czy chcę spróbować SN (obie dziewczyny na usg w piątek były główkowo, a tydzień prędzej na wizycie główkowo i pośladkowo), ale nie zgodziłam się; za duże ryzyko.

Emilka w sobotę wieczorem oddychała już sama i przeniesiono ją do inkubatora zamkniętego. Lilka w sobotę miała podpięty cepap (?) i była w inkubatorze półotwartym. Ale od niedzieli obie dziewczyny oddychają same i są w inkubatorach zamkniętych. Wczoraj Emilka opalała się pod lampami, bo wyszłą jej żółtaczka, a dzisiaj dla odmiany Lilka. Zostaję z dziewczynami w szpitalu, dopóki ich nie wypiszą lub nie będę chciała wyjść sama na żądanie. Dziewczyny piją moje mleko przez sondę - dziś od 15-25ml na karmienie, ale do co drugiego dodają im coś, żeby mleko było bardziej kaloryczne. Położne i lekarki z noworodków mówią, że to silne babki i niezłe gagatki ;)

olcia88, Pocahontas, Ewelcia, Fairuza lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 gratulacje !!! Kobitki zawsze są silne ! ;)

Dziewczyny, jak Wy się szybko rozpakowujecie !!

Kochane, powiedzcie mi jakie jest dokładnie ryzyko przy SN ? Ja się panicze boję cesarki, że długo bym dochodziła do siebie a dzieci by mnie potrzebowały i taki ogólny strach przecinania mięśni, wyciągania wnętrzności itd. I wydaje mi się, że gdyby mi lekarz zaproponował SN to bym chciała- ale zaznaczam, że nie czytałam o ryzyku. Domyślam się tylko, że jedna dzidzia może wyjść a druga się obkręcić. Jak jeszcze ? Pewnie bliżej końca dużo o tym czytałyście ? Nie oceniajcie mnie, to taka spontaniczna myśl- całe życie wydawało mi się, że będę rodzić jedną dzidzie kiedyś i że pewnie naturalnie... :) Ale oczywiście zdrowie i życie maluszków najważniejsze!

Ale mi błyskawicznie brzuch rośnie !

• gigsa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    a twoja ciąża blixniacza była jednokosmówkowa czy dwu ? i ile owodni?
    Dwukosmówkowa dwuowodniowa

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Kochane, powiedzcie czy jest sens robić w ciazy bliźiaczej Pappa i Nifty?

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez sie nad tym zastanawiałam , ale mój lekarz prowadzacy odradzał mi nifty , ponieważ podobno w ciązy bliźniaczej jest przekłamanie i nie jest dokońca wiarygodny
    dlatego ja z nifty zrezygnowałam robiłam za to test papa ,

zai2014 lubi tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jak to Angela jest z tymi wynikami w podwójne ciąży? Czy sa specjalnie normy ? Test Pappa robilas bo chciałaś czy mialas ku temu jakies wskazania? Rozumiem ze wyniki są OK.

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai to lekarz oceniał na podstawie wyników , ale nie ma norm podwójnych dla blixniaczej , tzn wiadomo ze podwyższone ale tak jak pisałam lekarz stwierdzał czy wynik jest ok jak na bliźniaczą ,

ja robiłam usg geneteyczne w 11 tygodniu + papa , mi lekarz zaproponował bo mówił ze w ciąży blixniaczej cz eściej powstaja wady i dlatego sie zdecydowałam
    w wynikach wszystko wyszło wporządku bardzo małe ryzyko

w tamtym tygodniu robiłam 2 badanie prenatalne i tez wswszystko wporzadku
    czeka mnie jeszcze jedno prenatalne w 30 tygodniu ,

zai2014 lubi tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    16.05.2015r. w 32t1d przez CC przyszły na świat nasze córeczki Emilia (1860g, 45cm o godz. 1:52) i Lilianna (1810g, 42cm o godz. 1:53).

W piątek (15.05) zgłosiłam się do szpitala - miałam mieć podane 2 dawki sterydów na rozwój płucek. Dostałam 1 dawkę o 18 i do 23 było wszystko ok. Ok 24 po badaniu tętna maluszków wzięłam nospę i magnez, bo na ktg wyszło; że trochę stawia mi się macica. Położyłam się spać i nagle chlusnęły ze mnie wody. Akcja potoczyła się błyskawicznie... Lekarz pytał czy chcę spróbować SN (obie dziewczyny na usg w piątek były główkowo, a tydzień prędzej na wizycie główkowo i pośladkowo), ale nie zgodziłam się; za duże ryzyko.

Emilka w sobotę wieczorem oddychała już sama i przeniesiono ją do inkubatora zamkniętego. Lilka w sobotę miała podpięty cepap (?) i była w inkubatorze półotwartym. Ale od niedzieli obie dziewczyny oddychają same i są w inkubatorach zamkniętych. Wczoraj Emilka opalała się pod lampami, bo wyszłą jej żółtaczka, a dzisiaj dla odmiany Lilka. Zostaję z dziewczynami w szpitalu, dopóki ich nie wypiszą lub nie będę chciała wyjść sama na żądanie. Dziewczyny piją moje mleko przez sondę - dziś od 15-25ml na karmienie, ale do co drugiego dodają im coś, żeby mleko było bardziej kaloryczne. Położne i lekarki z noworodków mówią, że to silne babki i niezłe gagatki ;)
    Kochana gratulacje!!!
    Buziole dla dziewczynek <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Pocahontas śliczni są :)
    A to moje brzdące:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7de2a1c88adb.jpg
    Ewelcia
    słodziaki, ale pewnie tylko wtedy, gdy śpią i jeść nie wołają :)
    Jak sobie radzisz?
    Ja czasami mam ochotę zamordować te moje szkraby tak mi dają popalić

‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ