X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane maluszki. Też jestem w ciąży bliźniaczej. Póki co jestem zszokowana, wystraszona i nie wiem jak to ogarnę :/

Madlen222, olcia88, Muszelka75 lubią tę wiadomość

Bliźniaki są z nami :*
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa, gratulace!! W którym tyg urodziłaś? Moi chłopcy byli na CPAP 6 dni, są z 33tc. Waga 1660 i 1870 . Wazny jest Twoj pokarm bardzo! :)
    Jak juz ich wyciągną z inkubatorków to będzie z górki. My miesiąc spędziliśmy w szpitalu łącznie.

Madlen moi chłopcy bardzo szybko zaczęli siadać. Jak skończyli 7 miesięcy to już potafili kilkanaście sek posiedzieć, a od miesiąca gdzieś siedzą całkiem sami :) ale fakt, też myślałam, że jak zaczną siedzieć to się będą bawić...
    Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że przewrócą się na bok, albo na brzuch i już marudzą, bo same nie wstaną do siadu.
    Teraz jest masakra u nas, bo ja chora od 10 dni (zapalenie górnych dróg oddechowych) Kamilek gardło, katar, antybiotyk i od 4 dni biegunki :( Kuba tylko katar i biegunki dwa dni. Ale na razie na oddział nas nie kierują, bo Kamilek pije i je.
    Marudne jak cholera :/

Mąż mi wyjechał do Austrii i jest tylko na weekendy lub co drugi weekend. Chwała Bogu był teraz od czwartku do wczoraj.

Ząbków u nas brak...ale może to i lepiej. Jak zaczną wychodzić to szybciej to pójdzie.

Pocahontas ale masz kochanych przystojniaków!!! Kurcze, one są jednojajowe? Identyczne :D
    Moi chłopcy niby 1jajowi ale bez problemu można ich odróżnić.

U nas nie ma regularnego trybu dnia, nie da się :D może też dlatego, że ja jestem niesystematyczna ot co...Ale u nas chyba nie da się tak...

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Pocahontas ale masz kochanych przystojniaków!!! Kurcze, one są jednojajowe? Identyczne :D
    Moi chłopcy niby 1jajowi ale bez problemu można ich odróżnić.

U nas nie ma regularnego trybu dnia, nie da się :D może też dlatego, że ja jestem niesystematyczna ot co...Ale u nas chyba nie da się tak...

chłopaki dwujajowe, na co dzień są zupełnie różni, chociaż mój tata ich nie odróżnia:)

u mnie też nie ma regularności, chociaż staram się:) ale też za często odpuszczam i pozwalam im robić ze mną co chcą:D

w nocy śpią i budzą się tylko na karmienie, więc zazwyczaj większych problemów nie ma, ale za to gorzej jest w dzień, czasem mi się wydaje, że sami nie wiedzą czego chcą...

relgj44jmw4925t7.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas śliczni są :

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 17:55

agatka196, gigsa, Madlen222, nojaniewiem, olcia88, Yooanna, Yooanna, Pocahontas, jenny88, Sigma, Muszelka75, Misty87 lubią tę wiadomość

• gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    a w którym tygodniu urodziłaś ?jesli moge spytać
    gratuluje że dominik sam oddycha i zycze jak najszybszego powrotu do domu z chłopakami
    a ile chłopakom brakuje do 2 kg ?? i z jaka waga sie urodzili
    Urodziłam, tzn. miałam cc w 30t4d, bo odeszły mi wody
    Michał po urodzeniu ważył 1300 g, dziś ważył 1440 g
    Dominik po urodzeniu ważył 1460 g, dziś ważył 1560 g

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Gigsa a Ty jesteś z nimi w szpitalu ?

Dziewczyny, kiedy pierwsze ruchy przy bliźniakach ? Szybciej niż w pojedynczej czy później ? A kiedy dokładnie Wy poczułyście i jakie uczucie ? Ja na razie czuję kłucie jakby w pochwie :P tzn tak nisko w macicy a wiem, że dzieci są nisko bo słuchamy serduszek detektorem i są dosłownie nad samym łonem.

Ja już od tygodnia jestem w domu. Chłopcy w szpitalu. Jeździmy do nich codziennie raz lub dwa razy i wozimy mleko.

Ja pierwsze ruchy czułam chyba w 16 tc, to było takie delikatne łaskotanie w dole brzucha. Wyraźne kopniaczki czułam od 19 lub 20tc. Nie pamiętam dokładnie, a nie mam jak sprawdzić, bo skasowałam swój kalendarz ciąży ( pierdoła :( )

olcia88 lubi tę wiadomość

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia cudna fotka i cudni chłopcy :) Też chciałam sesję noworodkową, ale dupa z tego wyszła. Najwyżej będzie niemowlęca

Misty87 miałam cc 30t4d. Chłopcy wazyli 1300g i 1460g. Waga z dziś to Michał 1440 g, Dominik 1560 g
    Pokarm mają podawany mój. Są karmieni przez sondę.

Muszelka75 lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 03:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa masz jeszcze czas na taka sesję. Moi chłopcy to okolic terminu porodu tylko jedli i spali, współpraca extra, teraz już wykazują więcej aktywności...

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne dzieci, piękne fotki !

Dziewczyny życzę Wam i dzidziusiom dużo zdrówka! Takie przypadki jak Wy pokazują, że nawet wczesniej rozwiązana ciąża kończy się dobrze, a to największa obawa dubeltówek, żeby donosić jak najdłużej. Ja oczywiście też się tego boje, jeszcze przy mojej chorobie jelit, gdzie ciągle chodzę tak nadęta i z uciskiem, że w niedziele na pogotowiu wylądowałam. Nie wiadomo było czy wyrostek czy kolka bo na usg pętle jelitowe tak zagazowane, że nic nie widać. Któryś z kolei lekarz ocenił, że od napięcia w brzuchu odczepił mi się jeden mięsień brzucha !! A to dopiero 15 tydz, więc co będzie później? :(( Plan jest jeszcze zdrowiej jeść i jak najszybciej skończyć brać sterydy i antybiotyk które dostałam.

Fajnie byłoby już poczuć ruchy :) No i w poniedziałek mam wizytę, może się dowiem kto tam mieszka dokładnie ;)

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa wrote:
    Urodziłam, tzn. miałam cc w 30t4d, bo odeszły mi wody
    Michał po urodzeniu ważył 1300 g, dziś ważył 1440 g
    Dominik po urodzeniu ważył 1460 g, dziś ważył 1560 g

a twoja ciąża blixniacza była jednokosmówkowa czy dwu ? i ile owodni?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia 88 - jejku przypomniałaś mi jak ja bardzo czekałam na te pierwsze ruchy:)

olcia88, Ewelcia lubią tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    16.05.2015r. w 32t1d przez CC przyszły na świat nasze córeczki Emilia (1860g, 45cm o godz. 1:52) i Lilianna (1810g, 42cm o godz. 1:53).

W piątek (15.05) zgłosiłam się do szpitala - miałam mieć podane 2 dawki sterydów na rozwój płucek. Dostałam 1 dawkę o 18 i do 23 było wszystko ok. Ok 24 po badaniu tętna maluszków wzięłam nospę i magnez, bo na ktg wyszło; że trochę stawia mi się macica. Położyłam się spać i nagle chlusnęły ze mnie wody. Akcja potoczyła się błyskawicznie... Lekarz pytał czy chcę spróbować SN (obie dziewczyny na usg w piątek były główkowo, a tydzień prędzej na wizycie główkowo i pośladkowo), ale nie zgodziłam się; za duże ryzyko.

Emilka w sobotę wieczorem oddychała już sama i przeniesiono ją do inkubatora zamkniętego. Lilka w sobotę miała podpięty cepap (?) i była w inkubatorze półotwartym. Ale od niedzieli obie dziewczyny oddychają same i są w inkubatorach zamkniętych. Wczoraj Emilka opalała się pod lampami, bo wyszłą jej żółtaczka, a dzisiaj dla odmiany Lilka. Zostaję z dziewczynami w szpitalu, dopóki ich nie wypiszą lub nie będę chciała wyjść sama na żądanie. Dziewczyny piją moje mleko przez sondę - dziś od 15-25ml na karmienie, ale do co drugiego dodają im coś, żeby mleko było bardziej kaloryczne. Położne i lekarki z noworodków mówią, że to silne babki i niezłe gagatki ;)

olcia88, Pocahontas, Ewelcia, Fairuza lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 gratulacje !!! Kobitki zawsze są silne ! ;)

Dziewczyny, jak Wy się szybko rozpakowujecie !!

Kochane, powiedzcie mi jakie jest dokładnie ryzyko przy SN ? Ja się panicze boję cesarki, że długo bym dochodziła do siebie a dzieci by mnie potrzebowały i taki ogólny strach przecinania mięśni, wyciągania wnętrzności itd. I wydaje mi się, że gdyby mi lekarz zaproponował SN to bym chciała- ale zaznaczam, że nie czytałam o ryzyku. Domyślam się tylko, że jedna dzidzia może wyjść a druga się obkręcić. Jak jeszcze ? Pewnie bliżej końca dużo o tym czytałyście ? Nie oceniajcie mnie, to taka spontaniczna myśl- całe życie wydawało mi się, że będę rodzić jedną dzidzie kiedyś i że pewnie naturalnie... :) Ale oczywiście zdrowie i życie maluszków najważniejsze!

Ale mi błyskawicznie brzuch rośnie !

• gigsa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    a twoja ciąża blixniacza była jednokosmówkowa czy dwu ? i ile owodni?
    Dwukosmówkowa dwuowodniowa

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Kochane, powiedzcie czy jest sens robić w ciazy bliźiaczej Pappa i Nifty?

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez sie nad tym zastanawiałam , ale mój lekarz prowadzacy odradzał mi nifty , ponieważ podobno w ciązy bliźniaczej jest przekłamanie i nie jest dokońca wiarygodny
    dlatego ja z nifty zrezygnowałam robiłam za to test papa ,

zai2014 lubi tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jak to Angela jest z tymi wynikami w podwójne ciąży? Czy sa specjalnie normy ? Test Pappa robilas bo chciałaś czy mialas ku temu jakies wskazania? Rozumiem ze wyniki są OK.

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai to lekarz oceniał na podstawie wyników , ale nie ma norm podwójnych dla blixniaczej , tzn wiadomo ze podwyższone ale tak jak pisałam lekarz stwierdzał czy wynik jest ok jak na bliźniaczą ,

ja robiłam usg geneteyczne w 11 tygodniu + papa , mi lekarz zaproponował bo mówił ze w ciąży blixniaczej cz eściej powstaja wady i dlatego sie zdecydowałam
    w wynikach wszystko wyszło wporządku bardzo małe ryzyko

w tamtym tygodniu robiłam 2 badanie prenatalne i tez wswszystko wporzadku
    czeka mnie jeszcze jedno prenatalne w 30 tygodniu ,

zai2014 lubi tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    16.05.2015r. w 32t1d przez CC przyszły na świat nasze córeczki Emilia (1860g, 45cm o godz. 1:52) i Lilianna (1810g, 42cm o godz. 1:53).

W piątek (15.05) zgłosiłam się do szpitala - miałam mieć podane 2 dawki sterydów na rozwój płucek. Dostałam 1 dawkę o 18 i do 23 było wszystko ok. Ok 24 po badaniu tętna maluszków wzięłam nospę i magnez, bo na ktg wyszło; że trochę stawia mi się macica. Położyłam się spać i nagle chlusnęły ze mnie wody. Akcja potoczyła się błyskawicznie... Lekarz pytał czy chcę spróbować SN (obie dziewczyny na usg w piątek były główkowo, a tydzień prędzej na wizycie główkowo i pośladkowo), ale nie zgodziłam się; za duże ryzyko.

Emilka w sobotę wieczorem oddychała już sama i przeniesiono ją do inkubatora zamkniętego. Lilka w sobotę miała podpięty cepap (?) i była w inkubatorze półotwartym. Ale od niedzieli obie dziewczyny oddychają same i są w inkubatorach zamkniętych. Wczoraj Emilka opalała się pod lampami, bo wyszłą jej żółtaczka, a dzisiaj dla odmiany Lilka. Zostaję z dziewczynami w szpitalu, dopóki ich nie wypiszą lub nie będę chciała wyjść sama na żądanie. Dziewczyny piją moje mleko przez sondę - dziś od 15-25ml na karmienie, ale do co drugiego dodają im coś, żeby mleko było bardziej kaloryczne. Położne i lekarki z noworodków mówią, że to silne babki i niezłe gagatki ;)
    Kochana gratulacje!!!
    Buziole dla dziewczynek <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Pocahontas śliczni są :)
    A to moje brzdące:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7de2a1c88adb.jpg
    Ewelcia
    słodziaki, ale pewnie tylko wtedy, gdy śpią i jeść nie wołają :)
    Jak sobie radzisz?
    Ja czasami mam ochotę zamordować te moje szkraby tak mi dają popalić

‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ