X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela mnie sie wydaje, ze to niemozliwe...moi w prawie 33 tc wazyli 1660 i 1870...
    A nawet jak z kims rozmawiam, to np w 26 tc dzieciatka z pojedynczych ciaz waza okolo 700-800 g.
    Chociaz moge sie mylic :)

MaGdUsia niezly musialas przezyc szok!!! Ja marzylam o chociaz jednej dziewczynce ale później zaakceptowalam, ze urodze chlopcow. Ciekawe jakbym zareagowala na taki psikus natury!! Jezu rzeczy kupione, wiekszosc pod chlopcow, pokoj hm tez raczej chłopięcy,wozek itp...no niezle by bylo :-D

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 05:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Ale nam się tu mnoży mamusiek bliźniaczych!
    Wszystkim Wam życzę szczęśliwego rozwiązania jak nabliżej 40 tc :-D

Nelus jak patrzę na Twoje foto z usg to mam w oczach swoje bąbelki! A już mają 14 mc. Jak ten czas leci!!
    Odnośnie dodatkowych testów to zalecane są jeśli w rodzinie istnieją wady gen. no i po 35 r.ż.

Co do tych podstawowych genetycznych to też nie można ślepo wierzyć. Moja znajoma usłyszała od swojego gin prowadzącego 'z kości nosowej wychodzi że będzie down, to jak?pozbywamy się problemu?'... zrobiła dodatkowe badanie w Lodzi i dziecko zdrowe jak ryba?!! 5 tyg żyła w totalnym wyłączeniu ze świata realnego. Porażka

Wiem czas leci szybko. Ja mam tez córeczkę 14 miesieczna hihi jak wspominasz pierwsze miesiące? Było bardzo ciężko? karmilas piersią? Jak teraz się bawią razem? Boże mam tyle pytań... nie wiem jak ja dam rade z trojka dzieci poniżej dwóch lat

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGdUsIa wrote:
    witajcie bo nie przedstawiłam sie jestem mama bliźniąt z lipca 2015 , dziewczynki urodziłam cc w 38 i 3 d z waga 2200 i 2300.

Gigsa od kiedy jest u Ciebie lepiej?bo u mnie dziewczyny dokazują, pamiętam jak zaczynałaś wraz ze mną na forum lipcówek i jenny88 , jak się mają twoi chłopcy, nie znam Cie ale bardzo przeżyłam twój poród bo przeciez sie dobrze czułaś a tu nadle chłopcy pojawili sie na swiecie, paradoksem u mnie nie wiem czy pamiętasz też miałam mieć 2 chłopców a podczas porodu okazało sie że mam dwie dziewczyny a na zdj usg bylo wyrazni widac ze ,,niby chłopcy'' najwidoczniej to pepowina była. Pozdrawiam Cie ciepło :)

Ale jaja! To niezła mieliście niespodziankę! Haha jak teraz dziewczynki się mają?

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a na jakim etapie można stwierdzić czy blizniaki sa jedno czy dwujajowe? Czy to widać na pierwszym usg? Pewnie głupie pytanie ale zupełnie się na tym nie zam a wizyta u lekarza za kilka dni

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tutaj mama bliźniaków ze starszym rodzeństwem?

201703012752.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Dziewczyny a na jakim etapie można stwierdzić czy blizniaki sa jedno czy dwujajowe? Czy to widać na pierwszym usg? Pewnie głupie pytanie ale zupełnie się na tym nie zam a wizyta u lekarza za kilka dni

juz na pierwszym usg widac jezeli jest ciaza jednojajowa jest jeden woreczek owodniowy a w nim dwa zarodki a jezeli jest ciaza dwujajowa to powstaja dwa worki owodniowe (dwa kółeczka) a w nich po jednym zarodku

Nelus lubi tę wiadomość

relgtv73wmazjtw6.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:

tak ja mam synka który w październiku skończył 4 latka. Jest mega zazdrośnikiem,np gdy dziewczynki mają czkawke i on woła,, ale ja też tak mam mamo!! '' pokazujac tym ze on też tak umie i ze tez jest tak wyjatkowy . Oczywiście ciagle jest chwalony za swoja pomoc w wyrzucaniu np pampersów czy tez podaniu pieluszki jako dzielny bohater, super braciszek.

Nelus, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

relgtv73wmazjtw6.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, ja mam kolezanke, z którą lezalysmy razem w szpitalu na patologii, ona tez bliznieta. Nasze dzieci gdyby urodzily sie planowo, to mialyby tylko 5 dni roznicy :-) ale ona urodzila w 38 a ja 33. Obecnie jej parka ma 13 mc a ona jest w 6mc w ciazy...wpadka ale ciesza się. Wiec jakos trzeba ogarnąć. Chociaz ja sobie nie wyobrazam :-D
    Dasz rade i Ty :-)

Hm co do moich łobuziakow, to bawia sie razem, chociaz częściej razem w sensie w jednym pokoju :-P ale nie bija sie, nie zabierają sobie zabawek. A czasem gdy jeden jeszcze spi a drugi juz bryka to jakos bez braciszka nie moze sie odnalezc...
    Co do pierwszych miesiecy zycia chlopcow to uważam ze byl wtedy najlepszy tzn najlatwiejszy czas, gdyby nie to ze czlowiek sie musiał calkiem przeprogramowac i uczyć wszystkiego. Nie bylo kolek, dzieci praktycznie do pol roku nie plakaly wcale, baaaardzo rzadko, jedli i spali :-)
    Jedyne co zle wspominam, to nocki, bo budzily sie co 3h a w międzyczasie nonstop wstawalam bo szukaly smoka, potem jak juz sie nauczyly na brzuszek to znow problem zeby na plecki wrocily :-D wiec czesto gęsto wstawalam po 15 razy....
    Do dziś niestety wstaje czesto przez te smoczki.
    Z karmieniem bylo duuuuzo problemow. Dzieciaki z racji wczesniactwa nie mialy w ogole potrzeby ssania,a ja mam male nieodstajace sutki wiec jak juz przyszedl czas nauki kp to nie umialy chwycic. Kuba mi trochę w domu ciagnal przez kapturek ale wiecej bylo nerwów wiec do 3mc sciagalam, ale tez niewielkie ilosci. Wtedy tez jednemu maluszkowi przyplatala sie przepuklina i wyladowalismy w szpitalu na zabiegu, wiec moja przygoda z odciaganiem sie skonczyla.
    Tak o po krotce :)
    Teraz chlopcy wszedzie wejda, na lozko, fotele sle umieja juz schodzic tylem, duzo rozumieją ale trzeba niesamowicie ich obserwowac. Sa baardzo przytulinskie,zwłaszcza Kamilek :) i sa grzeczne, ale z jedzeniem do dzis wesoło. Nie sa specjalnymi amatorami jedzenia, czesto plucie, wyglupy. Zeby mamy tylko po 2 wiec tez twardych posilkow robic sie nie da bo nie chca zjesc...

1usahdgeb3da0ojs.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Ewela mnie sie wydaje, ze to niemozliwe...moi w prawie 33 tc wazyli 1660 i 1870...
    A nawet jak z kims rozmawiam, to np w 26 tc dzieciatka z pojedynczych ciaz waza okolo 700-800 g.
    Chociaz moge sie mylic :)

MaGdUsia niezly musialas przezyc szok!!! Ja marzylam o chociaz jednej dziewczynce ale później zaakceptowalam, ze urodze chlopcow. Ciekawe jakbym zareagowala na taki psikus natury!! Jezu rzeczy kupione, wiekszosc pod chlopcow, pokoj hm tez raczej chłopięcy,wozek itp...no niezle by bylo :-D

wzgledem wagi dzieci , moje dziewczynki w 28 tyg. maiły 800g .

czy byłam w szkou, troche napewno tak nastawiałam się na to ze moze byc różnie bo na pierwszym usg powiedziano mi ze dwoch chlopców na kolejnym zas dwie dziewczyny na nastepnym zas dwoch chlopców wiec stwierdzilam ze bedzie parka i gdzies tak skrycie marzylam o tym , no a wyszlo jak wyszlo...
    dziewczynki maja sie dobrze mielismy zapalenie ucha i cale szczescie znajomosci szpitalne bo chcieli mi zostawic jedna blizniaczke w szpitalu a druga zdrowa do domu a ja nie chchialam ich rozdzielac tymbardziej ze ta co miala zostac w domu nie uznaje smoczka ani butelki wiec nie wiem jak by ja nakarmil maz i dowozilismy chora na zastrzyki do szpitala takze tak sie sprawa skonczyła. teraz jest juz dobrze odpukac ;)

relgtv73wmazjtw6.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak gwoli ciekawości, tak jak napisałam wyzej o tamtych blizniakach...
    Moje chodza same na rok i 1.5 tyg. Jej dzieciaki, coreczka puszcza sie na pare krokow,chlopiec nie chodzi.
    Nie bojcie sie wczesniactwa :) moim nie brakuje kompletnie nic :)

1usahdgeb3da0ojs.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 powiedz mi jak bawilas sie ze swoimi 4 mc maluchami bo mnie brakuje już pomysłu

relgtv73wmazjtw6.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z 4 mc?? Hm moje wtedy tylko spaly i jadly glownie, sa z 33 tc wiec normalnie mialyby 2 mc. One nie potrzebowały zabawy jeszcze :-)
    Jak nie spaly, to lezaly w lozeczkach i patrzyly na karuzele i projektor no i bardzo duzo korzystalismy z bujaczkow.

1usahdgeb3da0ojs.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane bliźniakowe mamy :) Podczytuję Was cały czas.
    Ogromnie gratuluję nowych dubeltowych ciąż :) jest nas tu coraz więcej.

Mój poród zbliża się wielkimi krokami. Próbuję to wszystko jakoś ogarnąć i się przygotować, ale stwierdzam ze chyba nie można się przygotować do przyjścia dwójki dzieci na świat ;D
    Mam do Was jednak pytanie. W związku z tym że u mnie jeden bliźniak ma położenie pośladkowe a drugi poprzeczne, to będzie cesarka. Powiedzcie mi, czy warto przy CC opłacać sobie prywatną położną?

Bliźniaki są z nami :*
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę pod uwagę błąd w pomiarach usg, bo takie też się zdarzają, choć inne wymiary (głowa, brzuch) wskazują na 31-32 tc. Muszę leżeć, więc cały czas nad tym myślę :(

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazi my z mezem o tym myslelismy, choc ja jestem przeciwna takim praktykom...ale wiadomo jak dzis w szpitalach, a dzieci najważniejsze.
    Jednak z racji,ze rodzilam niespodziewanie to poloznej nie oplacalam. I pewnie mimo to bym tego nie zrobila jednak. Wszystko poszlo ok, mnie cial sam ordynator w Szpitalu Uniwersyteckim o najwyzszym stopniu referencyjnosci. Schodzil ze zmiany ale ze rozpoczal sie porod blizniaczy i to ciaza 1kosm i 1ow to zostal.
    Zalezy tez jaki szpital. Nie wiem co by było gdybym rodzila w swoim rejonowym. Chociaz przy CC to nie wiem czy jest sens poloznej.

Ewela wiadomo, ze im wieksze dzieci tym lepiej! :) ale bledy w pomiarach to norma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 12:56

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty trochę już okrzepłam z tymi powizytowymi "nowościami" ;)Teraz tylko leżę i się modlę, żeby szyjka nie puściła. Robiłaś usg 3D swoim bliźniakom?

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGdUsIa wrote:

Gigsa od kiedy jest u Ciebie lepiej?bo u mnie dziewczyny dokazują, pamiętam jak zaczynałaś wraz ze mną na forum lipcówek i jenny88 , jak się mają twoi chłopcy, nie znam Cie ale bardzo przeżyłam twój poród bo przeciez sie dobrze czułaś a tu nadle chłopcy pojawili sie na swiecie, paradoksem u mnie nie wiem czy pamiętasz też miałam mieć 2 chłopców a podczas porodu okazało sie że mam dwie dziewczyny a na zdj usg bylo wyrazni widac ze ,,niby chłopcy'' najwidoczniej to pepowina była. Pozdrawiam Cie ciepło :)

No to nieźle się u Ciebie zadziało :) Niezły szok :)

U nas już jest co raz lepiej. Na początku faktycznie bywało różnie. Problemy z jedzeniem, ulewanie, kolki i nasze wieczne zmęczenie i brak snu. Do tego w każdym tygodniu ze dwie lub trzy wizyty u specjalistów. Całe dnie w biegu. Do tego odciąganie mleka i ciągły brak czasu. Teraz wszystko już się unormowało, albo my się przyzwyczailiśmy. Chłopcy już ładnie jedzą, fajnie przybierają na wadze (ważą prawie po 7 kg) przesypiają nocki, kolki już dawno ustąpiły. Ja mam więcej czasu, bo już prawie nie ściągam mleka. Od 2 tygodni wprowadzamy też inne pokarmy.

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela nie robilam w 3D, hmm wiesz ja plackiem lezalam od 25tc wiec tez i fotek brzuszka nie mam ladnych :( tak bardzo tego zaluje ze nie robilam wiecej...mam chyba tylko 3 :(
    A nawet ze zwyklych wizyt mamy kijowe zdjecia, niby mowili wszyscy ze ten gin ma dobry sprzet a szalu nie bylo...najladniejsza fotke to mamy ale chyba z 12 tc kiedy widac obu na raz.

1usahdgeb3da0ojs.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Ja mam synka prawie 2.5 letniego :) a między nim a dziewczynkami jest 2 lata różnicy (bez 2 tyg ;) )
    Flakonik wrote:
    Miesiac zostal mi do terminu. Zaczynam sie stresowac ;) czy wasze zycie calkowicie sie zmienilo po urodzeniu blizniat? Czy naprawde jest ciezko?
    U nas się nie zmieniło, bo mamy już starszego synka. Jedynie pracy więcej, ale nie jest tak źle. Naprawdę myślałam, że przy bliźniakach i dwulatku będzie masakra... Ciężko jest mi wtedy gdy jestem sama (mąż w pracy, rodzina nie może pomóc) i np. cała 3 w tym samym czasie coś chce... A wszystko to kwestia organizacji, typu dzieci... Będzie dobrze :)
    MaGdUsIa wrote:
    witajcie bo nie przedstawiłam sie jestem mama bliźniąt z lipca 2015 , dziewczynki urodziłam cc w 38 i 3 d z waga 2200 i 2300.

Cześć :)
    Gratuluję córeczek :)
    Chciałabym widzieć Twoją i męża minę jak okazało się, że córeczki hehe :D
    Ewela87 wrote:
    Doświadczone mamcie może pamiętacie swoje przypadki- jestem w 27+5 tc a lekarz powiedział że obaj moi synkowie ważą po 1600 g. Czy to nie za dużo?
    Wow!!

Moje córeczki ur się w 32t+1 i ważyły 1860g i 1810g; a w 30tc miały ok 1.6kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 23:38

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Moje corcie sa juz na swiecie. Urodzily sie dzisiaj.
    Julia - 3080g, 46cm SN 36t+6
    godz 5:05

Kasia - 2729g ,44cm SN 36t+6
    godz 5:34
    Obie dostaly po 10punktow.

Nelus, Magenta, Kasia24, Linka05, MaGdUsIa, zai2014, gigsa, Misty87, AgaL, Muszelka75, HANA, Kourtney, Blair, Fairuza lubią tę wiadomość

‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ