X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska: super informacja :):)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wtrącę się co do porodu ;) ciąża bliźniacza sama w sobie nie jest wskazaniem do cc, niektóre szpitale wolą ale nie muszą wykonać cc jeśli nie ma konkretnych wskazań :) co więcej nawet jeśli jeden maluch jest ułożony główkowo a drugi pośladkowo to też nie musi być wskazaniem do cc, konkretnie chodzi o to że jeśli kobieta nie jest pierworódką można próbować urodzić dziecko pośladkowo u mnie co usg dr pytała który maluch pierwszy do wylotu jest bo gdyby to był ten główkowy to moglibyśmy drugiego próbować urodzić pośladkowo, co do samej ciąży bliźniaczej to zaleca się cc bardziej gdy jest to ciąża jednokosmówkowa, jedno owodniowa bo jest większa szansa że łożysko odklei się za wcześnie co grozi niedotlenieniem, u mnie była najlepsza z możliwych opcji do sn dwókosmówkowa, dwuowodniowa ale pierwszy maluch był pośladkowy i dlatego miałam cc

Linka05 lubi tę wiadomość

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie wrocilam z wizyty i byly 2 bijace serduszka <3 <3 Co za radosc i ulga!! Myslalam, ze bede plakac, ale tylko usmiech mialam od ucha do ucha i Maz tez :)

Teraz oby dotrwac do konca trymestru i zaczac znow sie czuc jako-tako ;)

pragnaca dzidziusia, Linka05, nietupska, jenny88, ewa84, Dzierzba, Misty87, gigsa, Fairuza lubią tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roletko od szpitala I lekarza prowadzacego to tez zalezy, ale tak jest iz sama ciaza blizniacza nie odrazu kwalifikuje Nas do CC. Moja przyjaciolka w 20 tc juz od lekarza uslyszala, ze bedzie miala CC mimo iz miala ciaze taka jak twoja czyli bespieczna I ulozenie dzieci bylo jeszcze niewiadoma, bo bylo dosc wczesniej. Lekarz wytlumaczyl to tak, ze wszystkie czynniki sa brane pod uwage tj. Ktory porod, czy byly wczesniejsze poronienia....dodam, ze byla ona pierworodka. Na wskazaniach do porodu wypisal bez problemu CC. Jesli MA sie dobry kontakt ze swoim lekarzem I powie mu sie o swoich obawach to nie bedzie, przynajmniej nie powinien robic problemu.

Zetzet gratuluje serduszek I zycze, zeby objawy zlagodnialy wkrotce.

nietupska lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska bardzo się cieszę! Miałam Cię pytać jak tam u Ciebie ale mnie uprzedzilas.

Zetzet gratuluję :-)

Roletko jak Twoje maluszki? Jak sie czujesz po cc?

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magenta cięcie miałam w 36 + 4 dni. Ciąża dwuowodniowa, dwukosmówkowa

pragnaca dzidziusia, Misty87 lubią tę wiadomość

• Sylika Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neptuska super wieści i oby tak dalej :)

a propos moje maluchy poki co są ułożone nóżkami i główką ale nóżki są bliżej kanału rodnego a z tego co słyszałam to jest to tak zwany bliźniak pierwszy no a nie chce doświadczać porodu który rozpocznie się od wyjścia nóżek po prostu się boje i będę walczyć o cc mam przypadek w domu ....
    moja mama rodziła mlodsza siostrę nozkami i nie dość ze miała wyrwana noge ze stawu biodrowego to urodzila się w zamartwicy z niedotlenieniem bo zdążyła smółkę wydalić .. dzięki bogu dziś z nią wszystko ok lekarzom udało się ją uratować ale w gre wchodziły sekundy i po akcji ratunkowej jak już lekarze chcieli dac za wygrana to ona zaczela oddychać i plakac była sina okropny widok i widziałam małą godzine po urodzeniu była w kiepskim stanie niestety. Więc ja nie chce nawet myslec o komplikacjach i wole cc .

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • Magenta Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama, ja marze o tym aby min. do 37 tygodnia dociągnąć zwłaszcza że mnie jedna z lekarek na poczatku ciąży straszyła 32 tygodniem :( teraz jest dobrze i oby było tak dalej :)
    im więcej czytam o komplikacjach przy okazji porodu sn tym bardziej chce cesarkę :O u mnie jeszcze ewentualnie okulista może wydać opinię o przeciwskazaniach do porodu sn...

5bd5222f11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio wzrasta liczba cesarskich cięć w Polsce (mówi się, że jest ich nawet za dużo), może lekarze boją się teraz trochę. Była chyba rok czy dwa temu sytuacja, ze zwlekano i bliźniaki albo jedno - nie pamiętam - zmarło. W sumie to co roku jakaś taka tragedia nagłaśniana jest w telewizji. Ja trzymam się tej myśli, że teraz wolą dmuchać na zimne. Trochę wstydzę się spytać lekarza, bo jak będzie zwolennikiem sn to bieda.

Odnośnie wyprawki to zastanawiam się ile tak naprawdę będę potrzebować na początek, bo będę rodzić latem i mogą być wtedy straszne upały, wiec jakieś długie rękawy i czapeczki chyba odpadają

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie dziwna sprawa z robieniem problemów z cc przy bliźniętach.
    Tyle robią cesarek że sorry Ale w takich przypadkach kobieta powinna mieć wybór!
    Teraz na każdym kroku słyszę że to patologia, że bliźnięta po ivf jeszcze to powinni specjaliści prowadzić więc jak mi będą problem z cc robić to pogryze chyba!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 14:36

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I niby w Polsce przestrzegają prawa rodzic po ludzku .... Moim zdaniem rodzic po ludzku to jest prawo wyboru porodu jaki się chce chyba ze są ewidentne przeciwskazania , prawo do zzo , porod w dowolnej pozycji a nie się leży jak tak krowa i każą przec a sił brakuje prawo do drugiej osoby przy porodzie a w niektórych szpitalach np. W moim nie.można trzeba płacić za to by Maz był czy mama , zdjęć na porodowce nie można robić to wszystko jest chore ....
    Wczoraj rozmawiałam z moją mamą która jest w Niemczech i opowiadała Niemce ze ja tak się boje porodu a ona była w szoku ze jak to ? Bliźniaki i sn ? :O i nich nie do pomyślenia nawet u nich każda blizniacza kończy się cc chyba ze mamą uprze się na sn tłumacza jakie jest ryzyko sn przy takiej ciąży co może się zdarzyć a u nas nic dopiero jak kobieta słabnie albo dziecku tętno zanika to robią sn na cito to nie jest normalne i ja nie wyobrażam sobie w tej sytuacji sn wiem czym to śmierdzi .

201604075381.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pytanie mam - kiedy u Was lekarz stwierdzil, czy ciaza jest dwujajowa czy jednojajowa? Oczywiscie przy okresleniu plci, jesli jest rozna to sa na pewno dwujajowe, ale poza tym? Przez to, ze mialam stymulowany cykl caly czas mysle, ze mam bliznieta dwujajowe, ale to przeciez nie jest pewne? Umiecie rozpoznac np. ze zdjecia USG? Zastanawiam sie po prostu :) Jest to moze glupie pytanie :-/

gigsa lubi tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Dziewczyny, pytanie mam - kiedy u Was lekarz stwierdzil, czy ciaza jest dwujajowa czy jednojajowa? Oczywiscie przy okresleniu plci, jesli jest rozna to sa na pewno dwujajowe, ale poza tym? Przez to, ze mialam stymulowany cykl caly czas mysle, ze mam bliznieta dwujajowe, ale to przeciez nie jest pewne? Umiecie rozpoznac np. ze zdjecia USG? Zastanawiam sie po prostu :) Jest to moze glupie pytanie :-/
    U mnie na pierwszym usg bo widać jak na dłoni w 7t5d, że są w jednej kosmówce i na 90% jednoowodniowe, ale to potwierdzi mi się 2.03. Oby miały swoje owodnie chociaż...
    http://naforum.zapodaj.net/04169024d428.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 18:57

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Maluszki w oddzielnych pecherzykach są dwujajowe jednojajowe to takie gdzie na zdjęciu jest jeden worek a w nim dwa maluszki.

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:

Masz na myśli jedno lub dwu owodniowe i czy jedno lub dwukosmówkowe? To powinno być widoczne już. Lekarze jak wiedzą, że ciąża mnoga to muszą to zbadać jak najszybciej bo w późniejszej ciąży już może być problem z określeniem.

Jeśli chodzi o jendo czy dwujajowe to pewności nie ma. Jak sa jednoowodniowe jednokosmówkowe to na bank jednojajowe, a jak dwukosmówkowe dwuowodniowe to chyba dwujajowe. A inne kombinacje to nie ma pewności. Niech ktoś mnie poprawi jak cos bo sama nie jestem pewna ;)

http://multimama.pl/index.php/ciaza/rodzaje-ci-mnogich
    tu jest to jako tako objaśnione :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 19:21

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    U mnie na pierwszym usg bo widać jak na dłoni w 7t5d, że są w jednej kosmówce i na 90% jednoowodniowe, ale to potwierdzi mi się 2.03. Oby miały swoje owodnie chociaż...
    http://naforum.zapodaj.net/04169024d428.jpg.html
    Też miałam na usg że w jednym worku owodniowym ale w 8 tym na usg lekarz powiedział że jest błona pomiędzy czyli dwie owodnie :)
    U mnie nawet nie było możliwości dwujajowych bo podano mi jeden zarodek ale chyba jeśli szybko dojdzie do podziału i są dwie owodnie i dwie kosmowki to lekarz nie jest w stanie powiedzieć czy jedno czy dwu jajowe chyba że są różnej płci dzieci.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny - to jest moje USG z wczoraj, ja widze 2 oddzielne...?

2a44174054120635med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 19:53

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • Magenta Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie byly dwa pecherzyki zupelnie osobno i latwo bylo okreslic :) u Ciebie sa dwa pecherzyki wiec dwie owodnie ale nie wiem czy nie maja jednej kosmówki bo sa dosc blisko siebie obie fasolki :)

5bd5222f11.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:

U mnie od razu na pierwszej wizycie stwierdził. Ważne żeby jak najszybciej to określić bo przy ciazy jednokosomowkowej trzeba bardziej kontrolowac pewne rzeczy. Na zdjeciu wyglada jakby byly w dwóch owodniach :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje są dwujajowe -dwuowodniowe i prawdopodobnie jednokosmowkowe bo od samego początku nie było łatwo określić rozmówki ale.lekarz mówi że mogła się zrosnac będąc blisko siebie dlatego ważne jest monitorowanie by nie doszło do zespołu TTS
    A moja poprzednia blizniacza ciąża też taka była i były gdybania ze może zrosnieta a może jedna i w rezultacie była jedna bo gdy poronilam był jeden placek łożyska i na jej brzegach pepowiny . więc lekarze i tym razem twierdzą że tak jest ale niestety to czy kosmowki są dwie czy jedna trudno rozpoznać w ciąży dwujajowej tak mój lekarz powiedział chyba ze dzieci różnią się dużo wzrostem moje w 17 tc miały różnice 9 dni wiec kontrolował przepływy sprawdzał dopplerem dojście i stwierdził że nie podkradaja sobie no i dzięki boku jest ok .

201604075381.png
‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ