X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli są koło siebie te kosmowki to faktycznie utrudnia to sprawę ale ja np jedną mam na tylnej ścianie a drugą na przedniej ścianie macicy także tutaj sprawa była prosta ;-)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 12 tc dowiedzialam sie, ze chlopcy sa jednokosmowkowi, mimo iz maja osobne owodnie. Ciaza jednojajowe moza byc jednoowodniowa, jak I dwuowodniowa. Mysle, ze lekarz juz widzial na usg ale woli sie upewnic I na kolejne wizycie juz ci powie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie albo planujecie mieć wózki?
    Jeśli macie, to jakie widzicie plusy i minusy konkretnych modeli?
    Ja właśnie powoli się rozglądam, wybór jest raczej niewielki:(

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam bebetto 42. Podoba mi się też jogger city select (chyba ta nazwa) ale to drugie dziecko jest prawie na ziemi i to przesądzilo o tym, że go nie wybralam.

zem3wn15az3szllg.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, widze ze ostatnio jestem chyba jedyna mamuska udzielajaca sie tu.
    Gdzie reszta ? Daja w kosc dzieciaki? Bo moje strasznie :-D
    Az sie boje czasem czy w jakas depresję lub nerwice nie wpadam. Co robia to szok!

Kobitki,a propo 1 czy 2-jajowosci, to z tym jest tak,ze takie jak moje czyli 1-ow i 1-kosm to na bank 1jajowe, 2ow i 2kosm to na bank 2jajowe. No i parka to zawsze 2 jajowe. Co do reszty to nie wiem :-D z tego co pamietam, to w tych pozostalych przypadkach pewnosci nigdy nie ma, chyba ze cykl byl minitorowany, albo po porodzie wykona sie badanie genetyczne.
    Z wyprawka to tez nie ma co szalec. Ja mialam od razu info od gina ze moja ciaza jest wysokiego ryzyka i to ze lezalam od 25tc tez mnie upewnialo,ze wcześnie urodze. Mimo to zdawalam sobie sprawę, ze jak beda wczesniaki to troche spedza w szpitalu,a tu im dadza ciuszki malutkie. Moi chlopcy mieli ponoc po 44cm wiec z racji ze 29 dni spedzili w szpitalu, nie mialam potrzeby kupowania tak małych ciuszkow. Bedac jeszcze w ciazy dostalam od przyjaciol z UK dwa 3pack pajacow newborn ale takie typowe 50 i bardzo sie u nas przydaly. Reszta ciuszkow byla ciut za duza,ale zawsze sie ubieralo cienkie skarpeteczki. Kaftaniki tez sie przydadza takie na 50-56, no i body :)

Jakby ktoras chciala to jeszcze mam na sprzedaz ciuszki od 56 do 86 :-) bodow mam sporo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 13:23

pragnaca dzidziusia, ewa84 lubią tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam wczoraj mojego lekarza i powiedział, że przy ciąży dwukosmowkowej i dwuowodniowej jezeli oba maluchy są glowkowo to można próbować naturalnie ale przy jednoowodniowych, jednokosmowkowych to cc.

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz wczoraj nie mial watpliwosci, ze nasze sa dwujajowe, bo ponoć wszystko maja oddzielne - czyli 2 owodnie, 2 kosmowki. Zdziwiłam się też, że termin porodu mam jak dla pojedynczej ciąży, a przeciez jest mala szansa, ze dotrwam do 40 tyg?

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Moj lekarz wczoraj nie mial watpliwosci, ze nasze sa dwujajowe, bo ponoć wszystko maja oddzielne - czyli 2 owodnie, 2 kosmowki. Zdziwiłam się też, że termin porodu mam jak dla pojedynczej ciąży, a przeciez jest mala szansa, ze dotrwam do 40 tyg?

Dopiero na pozniejszym etapie lekarz ustala termin ewentualnej CC. Ja tez na karcie ciazy mam TP na 29.05. a od dwoch tygodni mam wpisany wstepny termin CC na 18.04.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 u nas na watku cichutko to prawda :/

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wózek to spory problem - u nas ciezko bedzie zeby cokolwiek weszlo w drzwi wejsciowe :P
    wlasnie tez tak sobie mysle ze z wyprawka nalezy poczekac, z drugiej strony czeka nas mały remonti nie mozemy wszystkiego na ostatnia chwile zostawiac ;/

Misty: Ty dostalas informacje ze szpitala ze ubranka takie malutkie oni ci zapewnia? to chyba teraz nie czesto sie zdarza?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja rodzilam na Kopernika w szpitalu uniwersyteckim w Krakowie i tam zadnego swojego ubranka nie mialam. Dopiero na wyjscie. Cale 29 dni :)

ewa84 lubi tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym tu chodzi o sterylnosc. Nie można wnosic nic na intensywna ani na patologie noworodka. Tzn przynajmniej tam nie mozna, ani smoczkow swoich czy butelek. W koncu to oddzial szpitalny i w sumie racja,ze nie mozna wnosic nic swojego z bakteriami z calego swiata :)

ewa84 lubi tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie wózka ja przeleciała kilka modeli m in. Abc design zoom po pierwsze powalił mnie cena a po drugie ma słabe opinie bo przednia os pęka i małe kółka z przodu są bardzo obciążone i szybko się zużywają więc szybko odpadł ... Następny to kolkraft coś tam i jednak nie zdecydowałam się bo to ciężki i typowy pociąg
    Kolejny typ to Power twin two fajny zgrabny tylko fotelik pełni funkcję gondolki a ona jest bardzo płytka i tak do końca mnie nie zachwycił ;) baby Jagger niestety dla mnie cena kosmos ale podobał mi się dopóki to nie zobaczyłam jeśli siedziska są ustawione jeden za drugim jest spoko ale jak do siebie niestety jeden maluch drugiego wychylonego kopie w buzke bo jest ciasno i kosz na zakupy w tej pozycji cały w piasku z bucikow.
    I został bebetto 42 mój typ zdecydowanie i ten będzie tylko na kolor. Nie możemy się zdecydować ;) wózek nie jest jakoś nieznosnie długi bardzo fajnie się manewruje i jest dość skretny jak na taki pociąg i bardzo lekki . zrobił na mnie pozytywne wrażenie zobaczymy jak będzie się sprawował z dwoma kierowcami ;)

nietupska lubi tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Jakie albo planujecie mieć wózki?
    Jeśli macie, to jakie widzicie plusy i minusy konkretnych modeli?
    Ja właśnie powoli się rozglądam, wybór jest raczej niewielki:(
    Mamy Bebetto 42 w kolorze LJ195 na srebrnej ramie

Lj_195.jpg

Moje 9 miesięczne dziewczyny nadal mieszczą się do gondolek. Gondolki duże, dobrze zabudowane z rączką do trzymania. Wózek mimo, że podwójny i tramwaj to prowadzi się płynnie i bezproblemowo. Świetnie się składa i wbrew pozorom zajmuje mało miejsca w bagażniku. Gondolki montowane na klik. Taki sam bezproblemowy montaż fotelików (potrzebne tylko adaptery). Pojemny kosz na zakupy i regulowana rączka. Dla mnie po tych kilku m-cach użytkowania póki co same plusy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 01:04

pragnaca dzidziusia, Linka05, nietupska, gigsa lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Odnośnie wózka ja przeleciała kilka modeli m in. Abc design zoom po pierwsze powalił mnie cena a po drugie ma słabe opinie bo przednia os pęka i małe kółka z przodu są bardzo obciążone i szybko się zużywają więc szybko odpadł ... Następny to kolkraft coś tam i jednak nie zdecydowałam się bo to ciężki i typowy pociąg
    Kolejny typ to Power twin two fajny zgrabny tylko fotelik pełni funkcję gondolki a ona jest bardzo płytka i tak do końca mnie nie zachwycił ;) baby Jagger niestety dla mnie cena kosmos ale podobał mi się dopóki to nie zobaczyłam jeśli siedziska są ustawione jeden za drugim jest spoko ale jak do siebie niestety jeden maluch drugiego wychylonego kopie w buzke bo jest ciasno i kosz na zakupy w tej pozycji cały w piasku z bucikow.
    I został bebetto 42 mój typ zdecydowanie i ten będzie tylko na kolor. Nie możemy się zdecydować ;) wózek nie jest jakoś nieznosnie długi bardzo fajnie się manewruje i jest dość skretny jak na taki pociąg i bardzo lekki . zrobił na mnie pozytywne wrażenie zobaczymy jak będzie się sprawował z dwoma kierowcami ;)

Ja właśnie ABC Zoom chciałam, jest o nim mimo wszystko bardzo dużo dobrych opinii.
    Inne jakie biorę pod uwagę to: Baby Active Twinni i Casualplay S-Twinner.
    Wydaje mi się, ze idealnego i tak nie znajdę, wszystko wyjdzie w praniu, więc chyba będę kierować się ceną ;)

Będę tez polować na ten bebetto 42 bo spodobał mi się, ale ja też szukam raczej używanego i mam ograniczony wybór. Chociaż ludzie sprzedają też po horrendalnych cenach, kilkaset zł taniej niż nowe także jak wózki nie będą warte ceny to może na nowy się zdecydujemy.

Na razie nie wyobrażam sobie logistyki z bliźniętami :) Mieszkamy i na razie będziemy mieszkać w dziwnym bloku, na piątym piętrze bez windy. Nie mamy piwnicy tylko schowki na półpiętrach (nasz jest jeszcze wyżej niż mieszkanie), wózkowni też żadnej nie ma. No ale damy radę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:08

• Sylika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Mamy Bebetto 42 w kolorze LJ195 na srebrnej ramie

Lj_195.jpg

Moje 9 miesięczne dziewczyny nadal mieszczą się do gondolek. Gondolki duże, dobrze zabudowane z rączką do trzymania. Wózek mimo, że podwójny i tramwaj to prowadzi się płynnie i bezproblemowo. Świetnie się składa i wbrew pozorom zajmuje mało miejsca w bagażniku. Gondolki montowane na klik. Taki sam bezproblemowy montaż fotelików (potrzebne tylko adaptery). Pojemny kosz na zakupy i regulowana rączka. Dla mnie po tych kilku m-cach użytkowania póki co same plusy.
    Właśnie to mój typ !
    A powiedz mi czy koła masz piankowe czy pompowane bo ja się zastanawiam i nie wiem jakie wybrać ...

201604075381.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:

Na razie nie wyobrażam sobie logistyki z bliźniętami :) Mieszkamy i na razie będziemy mieszkać w dziwnym bloku, na piątym piętrze bez windy. Nie mamy piwnicy tylko schowki na półpiętrach (nasz jest jeszcze wyżej niż mieszkanie), wózkowni też żadnej nie ma. No ale damy radę :)

Znam ten ból, o ile w mieszkaniu jesteśmy w stanie jakos logistycznie rozplanować miejsce to jeśli chodzi o wózek to kosmos. Nie mamy miejsca żeby go trzymać, bo w piwnicy kiepsko trochę :p
    Podwójny nie wejdzie przez drzwi wejściowe, pozostaje taki jak wklejacie fotki a i tak będzie problem żeby na piętrze zakręt zrobić :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam na szczęście na 1 p. Ale to i tak będzie wyczyn nim jeździć dobrze ze szerokość klatki ma 2,5 metra to się łatwo obroce ale znosić go i wnosić uf... Już mi ciężko ale ten bebetto jest dość lekko jak na bliźniaczy i nawet jeśli natrafi na przeszkodę to łatwo to poderwać do góry .a baby designem miałam okazję manewrowac powiem że też lekko ale ciężko go poderwać np. Na krawężnik będzie nim ciężko wjechać i małe kółka w trudnym terenie grzezną więc to wykluczylam a bardzo chciałam to mieć bo był śliczny i pewna pani miała go do sprzedania i pojechałam obejrzeć no cena 1200zł myślę super cały zestaw i na zdjęciach ok ale jak to zobaczyłam to nie byłam zachwycona zniszczone budki babka mówiła że się ponoszczyly od słońca i materiał się przetarl plastiki słabe od spacerowek no i ta os peknieta i spawana ale mąż jej zapewniał że nie pęknie że myślę aha napewno i podziękowała bo władze 1200 a potem na rękach będę nosić . a te bebetto mało mają opinii ale pozytywne nawet sklepy mają opinię i rodzice chwala. Więc my bierzemy :) jak kupy to się pochwalony ;)

ewa84, nietupska lubią tę wiadomość

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wozek bedziemy trzymac w garazu, do domu by nawet nie wjechal :P a z domu mamy przejscie do garazu wiec, nie bedzie wiekszego problemu :) Jedynie co to bedzie to komicznie wygladac jak bedziemy fura trojacza wyjezdzac z garazu a nie z domu :D :D

ewa84, Linka05, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość

• Sylika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wczoraj wizytę i moje maluszki są spore córcia 1528g a synek 1688g szyjka 25 mm lekko rozwarta. Maluszki ułożone podłużne- poprzecznie i kwalifikuje się do cc a że mój lekarz pracuje w szpitalu w którym mnie nie przyjmą to dał mi skierowanie do poradni patologii ciąży ze względu na poród bliźniaczy przedwczesny i ze chce cc w tej sytuacji więc już jestem trochę spokojniejsza w poniedziałek będę się umawiać tam na wizytę zobaczymy kiedy mnie tam umowią najlepiej przed 21 marca bo bardzo też twardnieje mi brzuch no i malutki na szyjce skacze mam nadzieję ze do tego czasu nie urodze chociaż lekarz mówi że wszystko możliwe bo maluchy duże a ja mam mały brzuch co powoduje że szyjka nie jest stabilna .

pragnaca dzidziusia, Linka05 lubią tę wiadomość

201604075381.png
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ