X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie, moze pomozecie - czy Wy tez czulyscie sie okropnie w pierwszych tygodniach ciazy blizniaczej, mdlosci caly dzien, brak apetytu na cokolwiek, brak energii, a w nocy slabe spanie? Jestem w 7mym tygodniu, od zeszlego weekendu mam takie sensacje i jestem wyczerpana, a to dopiero poczatek...

Ja od 6-7 tc chodzilam jak zabi I tak trwalo to do mniej wiecej 14 tc :/ wymiotowalam strasznie, mdlilo mnie nawet od wody, nie moglam jezdzic autem, mialam zawroty glowy I ogolnie samopoczucie straszne. W tym tez okresie drastycznie schudlam. Objawy w ciazy mnogiej sa nasilone I niestety mozemy je odczuwac 2x gorzej :/ W miare uplywu czasu, beda przechodzic a w drugim trymestrze powinno juz byc znacznie lepiej :) Trzymaj sie :)

• Zetzet Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za pocieszenie :) W srode mam wizyte, gdzie powinnam zobaczyc juz 2 serduszka, ale sadzac po objawach wszystko jest OK ;) Nie spodziewalam sie takiego skrajnie zlego samopoczucia szczerze mowiac...

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    lekarz przy blizietach nie moze namawiac CIE do SN bo sama ciaza bliznuacza jest wskazaniem do CC. Nawet jesli malenstwa ulozone glowkowo do porodu,to lekarze rekomenduja CC.

Nie wiem jak jest w praktyce, ale przeszukałam cały internet i nigdzie nie jest napisane, ze sama bliźniacza jest wskazaniem do cc, chyba, ze są źle ułożone. Ja szczerze mówiąc obawiam się sn, bardzo liczę bardzo na cc, no ale z tego co czytam to się bardzo rozczarowałam, bo właśnie nigdzie nie piszą o mnogiej jako wskazaniu. Nie wiem jak jest w praktyce, nie znam mam bliźniąt żeby podpytać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Nie wiem jak jest w praktyce, ale przeszukałam cały internet i nigdzie nie jest napisane, ze sama bliźniacza jest wskazaniem do cc, chyba, ze są źle ułożone. Ja szczerze mówiąc obawiam się sn, bardzo liczę bardzo na cc, no ale z tego co czytam to się bardzo rozczarowałam, bo właśnie nigdzie nie piszą o mnogiej jako wskazaniu. Nie wiem jak jest w praktyce, nie znam mam bliźniąt żeby podpytać.

Wystarczy popytac lekarza. Takie porody SN sa bardzo niebespieczne I lekarze boja sie podejmowac takiego ryzyka. Oczywiscie nie zabronia SN jesli ulozone sa prawidlowo, ale to juz zalezy od preferencji rodzacej. Dziewczyny poprostu zapytajcie lekarza.

• Sylika Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet ja też mialam niestety takie mdlosci i tak jak pragnącą nawet woda mnie mdliła i senna chodziłam moglam spac na stojaco a jak wracalam z pracy z nocnej zmiany to z herbata zasypialam w fotelu taka bylam wiecznie zmeczona jedzenie smierdzialo itp mnostwo innych dolegliwosci ale okolo 13-14tc minely wymioty i sennosc ale jeszcze mdlosci chwilowe sie pojawialy ale dalam rade i ty dasz.

Pragnąca bede teraz na wizycie to z nim pogadam bo mi to spędza sen z powiek tak sie boje cholernie .

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w grupie na fb i tam na 11 wypowiadajacych sie osob tylko 3 rodzily naturalnie, niektore nawet przy polozeniu glowkowym miały cc. A co do internetu to ja szukając innych informacji za kazdym razem czytalam ze ciaza mnoga to wskazanie do cc.

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wlasnie ja tez czytalam na necie ze mnoga to wskazanie do cc a gen lekarz w szpitalu do mnie ze to nie wskazwnie moze jaks ciapaty matoł wkurzył mnie i zestresował ale do wizyty moze nie osiwieje.

201604075381.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi sie wydaje, że jest to wskazanie ale może jak np wszystko jest ok to lekarz który ma jakieś tam swoje przekonania ze sn jest najlepsze to rozmawia z pacjentka o zaletach takiego rozwiązania i jeżeli kobieta nie ma obaw to sie decyduje. No nie wiem ja tak mysle ale pewnosci nie mam bo nie gadalam z lekarzem.

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do was mamuśki jaki rozmiar ubranek kupujecie maluchom na początek czy zaczynacie od 56 czy poniżej 50 albo 44 ?
    Ja już zglupialam ale zaczynam od 56 tylko nie wiem czy tak czy nie :/

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Mam pytanie do was mamuśki jaki rozmiar ubranek kupujecie maluchom na początek czy zaczynacie od 56 czy poniżej 50 albo 44 ?
    Ja już zglupialam ale zaczynam od 56 tylko nie wiem czy tak czy nie :/

Ja mialam zaczac od 50 ale polozna mi doradzila kupic te 44 tak ze trzy pary bodow I spiochy ale kupie je dopiero jak maluszki sie urodza, bo moze sie okazac ze nie beda potrzebne. Oby :)
    A 50 mam dosc duzo, bo beda najbardziej potrzebe, przynajmniej tak mi doradzono :)

Sylika lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam pare 50 resztę mam 56 :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kiedy planujecie pranie ubranek i pakowanie torby?

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    A na kiedy planujecie pranie ubranek i pakowanie torby?

Ja sie ciagle nad tym zastanawiam, bo chcialabym juz byc przygotowana, ale chce zeby byly swieze a nie zalegaly w komodzie za dlugo I mam dylemat :/
    Torbe to mam naszykowana I co Tam cos kupie online to wkladam do niej , takze do polowy spakowana :)

• Sylika Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już poprane i poprasowane. Ale jeszcze nie pełna wyprawka troche muszę dokupić ubranek dla małej i wyprawkę do szpitala , kosmetyki sobie dzieciom itp. Także jeszcze w lesie ;) no i nie wiem jaki rozm. Brać maluchom do szpitala czy 50 czy 56 lekarz mówi że są spore jak na swój wiek ale na naszym forum jedna już urodziła więc wolę być przygotowana .

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziewczyny maja 6 tygodni a dopiero teraz ubranka 56 zaczynaja byc dobre, tak że nie musze podwijać rekawow az do lokci. Ubranka 44 byly na styk, wiec ja polecam zaczac od 50, ale to tez tak po max 5 szt body, pajacow na osobe. Dzieciaczki strasznie szybko wyrastaja.
    A urodzily sie duze jak na bliznieta bo 2850 i 51 cm i 2770 i 53 cm. Aktualnie maja juz powyzej 4 kg.

pragnaca dzidziusia, Magenta, Sylika, Misty87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ja bylam w ciazy to moj ginekolog powiedzial mi ze to czy mamy cc czy porod silami natury to tylko nasz wybor. Wystarczy ze nie wyrazicie zgody na porod silami natury i musza wam zrobic ciecie. To jest podobno zapisane gdzies. Ja nie szukalam bo moj lekarz od samego poczatku chcial mi zrobic ciecie bez wzgledu na ulozenie dzieci.

pragnaca dzidziusia, Sylika lubią tę wiadomość

• Magenta Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama-w ktorym tygodniu urodzilaś?

ubranka,kocyki,reczniki i reszte mam juz wypraną i poukladaną w szafie :) dziś spakuje już to co mam przygotowane do szpitala- kilka rzeczy musze dokupic(głównie kosmetyki) tak wiec wyprawka niemal gotowa :)
    pozniej planuje w miare mozliwosci ogarnac i skonczyc urzadzac nasze mieszkanie zeby było na cacy jeszcze przed porodem bo zostalo jeszcze kilka drobiazgow do kupienia-zaslony,zegar, szafka pod tv,jakies ramki na fotki dzieci itp :)

5bd5222f11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet ty chyba masz dzisiaj wizyte co? Daj znac po :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dziś po usg, w końcu się doczekałam. Bliźniaki się wyrównały, jeden jest 17t5d, a drugi 17t4d. Ilosć płynów owodniowych z niewielką ale nie niepokojącą różnicą. Mało się nie rozbeczałam, tak mi ulżyło, od ostatniego usg miesiac temu i jak nasłuchałam sie od lekarza wszystkich czarnych scenariuszy to niesamowita ulga. Oby tak do końca ciązy bezstresowo było :)

pragnaca dzidziusia, Karo Em, ewa84, Linka05, Sylika, jenny88, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Ja jestem dziś po usg, w końcu się doczekałam. Bliźniaki się wyrównały, jeden jest 17t5d, a drugi 17t4d. Ilosć płynów owodniowych z niewielką ale nie niepokojącą różnicą. Mało się nie rozbeczałam, tak mi ulżyło, od ostatniego usg miesiac temu i jak nasłuchałam sie od lekarza wszystkich czarnych scenariuszy to niesamowita ulga. Oby tak do końca ciązy bezstresowo było :)

Super, teraz juz siebie I maluszkow nie stresuj tylko ciesz sie ciaza :)

nietupska lubi tę wiadomość

‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ