X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    My wozek bedziemy trzymac w garazu, do domu by nawet nie wjechal :P a z domu mamy przejscie do garazu wiec, nie bedzie wiekszego problemu :) Jedynie co to bedzie to komicznie wygladac jak bedziemy fura trojacza wyjezdzac z garazu a nie z domu :D :D

Z garażu czy z domu i tak będziecie zainteresowanie wzbudzać :)

pragnaca dzidziusia, jenny88 lubią tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Z garażu czy z domu i tak będziecie zainteresowanie wzbudzać :)

W sumie to masz racje :) musze zaczac sie do tego przyzwyczajac ;)

ewa84 lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Miałam wczoraj wizytę i moje maluszki są spore córcia 1528g a synek 1688g szyjka 25 mm lekko rozwarta. Maluszki ułożone podłużne- poprzecznie i kwalifikuje się do cc a że mój lekarz pracuje w szpitalu w którym mnie nie przyjmą to dał mi skierowanie do poradni patologii ciąży ze względu na poród bliźniaczy przedwczesny i ze chce cc w tej sytuacji więc już jestem trochę spokojniejsza w poniedziałek będę się umawiać tam na wizytę zobaczymy kiedy mnie tam umowią najlepiej przed 21 marca bo bardzo też twardnieje mi brzuch no i malutki na szyjce skacze mam nadzieję ze do tego czasu nie urodze chociaż lekarz mówi że wszystko możliwe bo maluchy duże a ja mam mały brzuch co powoduje że szyjka nie jest stabilna .

Dobrze, że zakwalifikował Cie do cc, nie musisz sie już tym martwic. Obyś jak najdłużej wytrzymała, dużo odpoczynku i na pewno uda się jeszcze donosic.
    To ja widzę, że ja mam niezłe kluseczki, moje chlopaki w poniedziałek mieli po 1785 i 1800 gram :-)

ewa84, pragnaca dzidziusia, jenny88 lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka no twoje też rosną jak na drożdżach no ale jesteś kilka dni do przodu ;)

Linka05 lubi tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika dobrze, że przynajmniej odpada ci stres związany z porodem :)

• gigsa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Właśnie to mój typ !
    A powiedz mi czy koła masz piankowe czy pompowane bo ja się zastanawiam i nie wiem jakie wybrać ...
    Ja nie Jenny88, ale odpowiem, bo też mamy ten wózek (kolor szary na czarnej ramie) Koła są pompowane

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Dziewczyny, pytanie mam - kiedy u Was lekarz stwierdzil, czy ciaza jest dwujajowa czy jednojajowa? Oczywiscie przy okresleniu plci, jesli jest rozna to sa na pewno dwujajowe, ale poza tym? Przez to, ze mialam stymulowany cykl caly czas mysle, ze mam bliznieta dwujajowe, ale to przeciez nie jest pewne? Umiecie rozpoznac np. ze zdjecia USG? Zastanawiam sie po prostu :) Jest to moze glupie pytanie :-/
    U mnie w 6t3d ciąży. Wtedy też biły już serduszka.

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki gigsa widzę że twoje maluszki tak wcześnie urodzone a co było powodem ?

201604075381.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Mamy Bebetto 42 w kolorze LJ195 na srebrnej ramie

Lj_195.jpg

Moje 9 miesięczne dziewczyny nadal mieszczą się do gondolek. Gondolki duże, dobrze zabudowane z rączką do trzymania. Wózek mimo, że podwójny i tramwaj to prowadzi się płynnie i bezproblemowo. Świetnie się składa i wbrew pozorom zajmuje mało miejsca w bagażniku. Gondolki montowane na klik. Taki sam bezproblemowy montaż fotelików (potrzebne tylko adaptery). Pojemny kosz na zakupy i regulowana rączka. Dla mnie po tych kilku m-cach użytkowania póki co same plusy.

A czy któraś z Was ma do tego wózka foteliki i chciałaby sprzedać?

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde do poradni patologii ciąży zapisali mnie dopiero na 29 marca :( :/ no ja pitole ciekawe czy dotrwam do tej wizyty :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 22:28

201604075381.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika: cos się dzieje?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa84 w sumie to nic ale mam skróconą szyjkę a synek tam ma nóżki no i rozwarcie dochodzi ... Ale nie będą rodzic w szpitalu w którym mój lekarz pracuje bo tam nie przyjmują porodów bliźniaczych ani przed 37tc więc potrzebuje lekarza który oceni położenie maluchów i zakwalifikuje do cc ....ale widzę że chyba mój lekarz będzie musiał mi skierowanie wystawić bo mogą nie doczekać szyjka za szybko postępuje a ja mam skurcze na które nic nie działa .

201604075381.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, wymyśliłam sobie że wizytę masz 9 a nie 29...

Sylika lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile u nas trzeba czekać w tych kolejkach to paranoja, jak sie cos dzieje to powinni wczesniej przyjmowac :-\ moze jakos inaczej da sie to zalatwic?

zem3wn15az3szllg.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka właśnie nie bo to jedyna poradnia przyszpitalna a w tym szpitalu mam rodzic jest 10 lekarzy ale wszyscy zajęci :( naprawdę paranoja trudno mój lekarz chyba będzie musiał mi wystawić to skierowanie i tyle ... No bo nie ma innego wyjścia jak doczekam to pójdę tam na wizytę a jak nie to trudno ta data jednak odległa niestety ...

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się chodzi na nfz trzeba mieć duuużooo cierpliwości. Ja bardzo ufam lekarzom, wierzę że chcą dobrze i ze są specjalistami ale co się wyprawia organizacyjnie to ręce opadają.
    Ja muszę oddzielnie się umawiać na wizyty w poradni a oddzielnie na usg, które robią nie w poradni a na oddziale patologi ciąży, w innym budynku. Na 1 wizycie kazali mi się umówić na dwa usg a po nich na wizytę. No i umówili. Mam wizytę jutro o 9 rano, a usg o 11. Trochę bez sensu jak dla mnie, na wizytę pójdę z opisem usg z przed 2 tygodni. Do tego nie wiadomo do jakiego lekarza się umawiam na jutrzejsze usg - w momencie umawiania wizyty nie było grafiku. Jak już był grafik, to okazało się, ze nie mogę zmienić terminu i iść do lekarza prowadzącego ciążę bo już ma maksymalną liczbę pacjentek na usg zapisana. I wygląda na to, że za każdym razem będe chodzić do innego lekarza na usg i wszystko od początku tłumaczyć... Pielęgniarki czy tez położne mają chyba tylko jedno zdanie wykute na pamięć bo ciągle to słyszę - "Ja bez zgody lekarza NIC nie mogę zrobić". i tyle. A lekarzom się chyba wydaje, ze one mogę wszystko. Błędne koło.

• Sylika Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja do lekarza chodzę prywatnie który mi wszystko na wizycie zrobi od pobrania wymazow , cytologii usg aż po zalozenie wkładki domacicznej na jednej wizycie a nie latać jak.kot z pecherzem. I wkurza mnie to że do tej poradni muszę jechać ale nie mam innego wyjścia :(

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika trzymaj sie, wiem , ze juz ci ciezko bo ja przezywam to samo ( czytalam pamietnik ), ale dla dobra dzieci musimy wytrwac jak najdluzej :)

Sylika lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też właśnie prywatnie chodzę bo w moich okolicach na nfz nie ma w gabinetach usg i bym też tak musiała sie zapisywać. Poza tym prywatnie mam usg na każdej wizycie a w przypadku ciąży bliźniaczej to ja sie jednak czuje spokojniejsza jak lekarz często maluchy ogląda. Szkoda że to wszystko tyle kosztuje,no ale taki to nasz kraj niestety :-\

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze, z którymi miałam styczność "kazali" mi iść do poradni patologii ciąży - ze względu na to, ze to ciąża jednokosmówkowa. Ja robiłam prenatalne prywatnie, raz też byłam u lekarza, który prowadzi moja ciąże w jego prywatnym gabinecie (ze względu na długi termin wizyty w poradni), ale jak mam robić usg co 2 tygodnie to szybko wyczyściłabym konto - bliźniaki wszędzie są liczone drożej - za wizytę plus usg liczą 300 zł.

Za to zawsze chciałam rodzić w prywatnej klinice, niestety nie przyjmują ciąż bliźniaczych także i tak jestem skazana na nfz.

O fachowość opieki się nie martwię. Ci sami lekarze pracują w tych prywatnych klinikach jak i w szpitalach. Denerwuje mnie tylko to nierozgarnięcie. Ale wiem, ze jak coś będzie nie tak to zajmą się jak trzeba

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ