X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Magenta Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka,u mnie coreczka i synek :) moj maz mial nosa bo od samego poczatku tak obstawial :P
    4 tygodnie temu mialy po 1800g a jutro mam kolejne usg i zobaczymy ile urosly :) licze ze beda tak duze jak Syliki :)
    Czyli u Ciebie cc??

5bd5222f11.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już będą bardzo duże bo w miesiąc to na pewno urosły ładnie :-)
    U nas dwóch chłopców i tydzień temu miały ponad 2600 gram, ciekawe czy te pomiary są tak super wiarygodne.
    U mnie ułożenie miednicowe i poprzeczne więc cc. Moze Twoje sie jeszcze przekreca :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • Magenta Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wrażenie,że mała się przekręciła bo od kilku dni czuję w innym miejscu kopniaki :) jutro się okaże :)
    na aparacie na którym miałam ostatnio wykonywane usg była dopuszczalna granica błędu +/_ 250g

5bd5222f11.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez miesiac to dzidzia mogła sie 10 razy pozmieniac ;-) tak jak teraz jest ułożona to już chyba nie da rady sie obrócić, takze jutro sie okaze :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    Tak myślę nawet, że to już kilka dni bo w tym tygodniu mam już wstawić sie w szpitalu, jutro sie dowiem szczegółów :-) mój doktorek mówi ze do 38tc sie mamy rozpakować :-) ja oprocz tego ze robi mi sie juz coraz ciężej to tez nie moge narzekać na jakieś większe dolegliwosci, także oby nadal zostalo wszystko ok :-)

A jak tam wagowo Twoje maluchy? A chlopcy czy dziewczynki? :-)

Kochana a ty masz miec CC czy SN?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz doczytalam na nastepnej stronie :)

Linka05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u ginekolog dodatkowo i nie zmierzył mi dzieci, bo mówił że jak są większe to już się nie mierzy, chyba to jakaś bujda :P
    No ale też uważa, że wygląda to na dziewczynki ;) mówił, że wszystko dobrze wygląda.
    Słabo i niewyraźnie już je widać na usg, nie tak jak na początku, a buzie jak alieny na 2D :P... jedno leży pośladkowo, a drugie główką na dół. Nastraszył mnie, że już chyba to nie ulegnie zmianie, co też wydaje mi się bujdą bo dzieci się kręcą do końca przecież :)
    Ale mają po 151 g i 159 g, więc fajnie choć wiem ile urosły ;)

ewa84 lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej na tym etapie to sie z pewnoscia moga przekrecic, mój synek w 8 miesiacu dal rade :-) u mnie tez juz nie mierzyl crl od mniej wiecej tego czasu, potem waga i dlugosc np kosci udowej i obwody.

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa wrote:
    A jaki wózek bierzecie pod uwagę? My na dniach będziemy wystawiać bebetto42 na sprzedaż
    Sama jeszcze ne wiem szczerze. Nie ma za bardzo jak pooglądać na żywo bo wybór niewielki. A będziesz na olx wystawiać? Podziel się linkiem jak coś :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś usg miałam i teraz na opisie szukam i szukam i też już nie ma crl. Ale w trakcie badania mówił lekarz, ze podobnej wielkości. Poza tym u jednego więcej wód owodniowych ale nie żeby jakoś drastycznie. Szyjka 3 cm - w końcu się doczekałam badania, lekarz zdziwiony, że do tej pory nikt nie badał. No ale tak to jest jak ciąże prowadzi kto inny a usg co 2 tygodnie też u innych lekarzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 14:02

ewa84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Ja dziś usg miałam i teraz na opisie szukam i szukam i też już nie ma crl. Ale w trakcie badania mówił lekarz, ze podobnej wielkości. Poza tym u jednego więcej wód owodniowych ale jakoś drastycznie. Szyjka 3 cm - w końcu się doczekałam badania, lekarz zdziwiony, że do tej pory nikt nie badał. No ale tak to jest jak ciąże prowadzi kto inny a usg co 2 tygodnie też u innych lekarzy.
    A wagowo jak maluszki Twoje?
    U mnie szyjkę bada prowadząca na fotelu co jakieś 3 tyg., nie mówi ile ma cm, ale mówi czy dobrze jest, czy ładna i zamknięta. Ostatnio też sprawdzała na usg szyjkę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    561 i 805 gram :/ ale jakoś nikt nie przywiązuje to tego uwagi, raczej na inne parametry patrzą. Poza tym to orientacyjna waga.
    Lekarz mówił, żeby zwracać uwagę na nagły przyrost brzucha, bo wielowodzia można z dnia na dzień dostać :(.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 14:14

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod koniec ciąży dopiero zwracają uwagę na wagę :) A na wody jak jeden mój maluszek miał trochę więcej ale w normie się mieścił to lekarz nie kazał mi pić moczopędnych płynów typu herbata, kawa, soki.

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod koniec ciąży dopiero zwracają uwagę na wagę :) A na wody jak jeden mój maluszek miał trochę więcej ale w normie się mieścił to lekarz nie kazał mi pić moczopędnych płynów typu herbata, kawa, soki.

nietupska lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Magenta Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz po badaniu i wg usg maluchy jeden i drugi maja po ok 2300g :) wszystko w normie wiec czekamy dalej w trzypaku :)
    pirelka wrote:
    Byłam u ginekolog dodatkowo i nie zmierzył mi dzieci, bo mówił że jak są większe to już się nie mierzy, chyba to jakaś bujda :P
    No ale też uważa, że wygląda to na dziewczynki ;) mówił, że wszystko dobrze wygląda.
    Słabo i niewyraźnie już je widać na usg, nie tak jak na początku, a buzie jak alieny na 2D :P... jedno leży pośladkowo, a drugie główką na dół. Nastraszył mnie, że już chyba to nie ulegnie zmianie, co też wydaje mi się bujdą bo dzieci się kręcą do końca przecież :)
    Ale mają po 151 g i 159 g, więc fajnie choć wiem ile urosły ;)
    spokojnie,dlugosc ctrl podaje tylko do ktoregos tam (wczesnego) tygodnia wiec lekarz nie oklamal Cie :P
    pozniej juz do samego konca ciazy szacowana jest masa na podstawie obwodow glowki,brzucha itd
    a z przekrecaniem to niestety nie wiem jak jest bo u mnie od poczatku byly glowkowo a przekrecaly sie jedynie z lewego boku na prawy :P

pirelka, Fairuza, Linka05, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

5bd5222f11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści ;)

Magenta lubi tę wiadomość

• gigsa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Sama jeszcze ne wiem szczerze. Nie ma za bardzo jak pooglądać na żywo bo wybór niewielki. A będziesz na olx wystawiać? Podziel się linkiem jak coś :)

http://olx.pl/i2/oferta/bebetto-42-wozek-2w1-dla-blizniat-lub-dzieci-rok-po-roku-CID88-IDeZEup.html#:9c755cd924

nietupska lubi tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny czy wie któraś co oznacza EICF(1,5mm) w komorze serca? tak mi napisano po usg ,a lekarz mówił ze wszystko jest ok.Niestety na internecie nie mogę znaleźć tego skrótu

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też po wizycie, chłopcy sobie elegancko siedza i chyba im dobrze bo szyja trzyma a skurczy raczej w moim odczuciu brak, mimo tego lekarz chce miec nas już pod nadzorem wiec jutro mamy wstawic sie w szpitalu. Termin cc ustala wraz z ordynatorem bo beda sie zastanawiac czy podac sterydki, doktorek jednak twierdzi ze najpozniej do poczatku przyszlego tygodnia czyli do 38tc maluchy przywitamy na swiecie :-) <3

Co do przekrecania sie to moj jeszcze zdazyl sie zmienic z ulozenia poprzecznego w podluzne glowkowe, takze dzieci wiele potrafią ;-)
    Mimo tego bedzie cc, u nas tylko oba polozenia glowkowe kwalifikuja sie do sn, doktorek mowil ze takie sa najnowsze zalecenia.

nietupska, Magenta, pirelka, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    Mimo tego bedzie cc, u nas tylko oba polozenia glowkowe kwalifikuja sie do sn, doktorek mowil ze takie sa najnowsze zalecenia.

Mam nadzieję, że chociaż matki wieloraczków oszczędzą, bo czytałam ostatnio, ze Ministerstwo Zdrowia oburza się, ze się za dużo cc w Polsce robi :(

‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ