X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Ok Kochana, na spokojnie :) rozumiem, że nie są powypadkowe ani nic? :D My nie chcemy ładować kasy w nowe, choć marzą mi się, ale jeździmy tak mało i tak rzadko, że może kilka razy przez ten rok przejedziemy się z dziećmi..

Są bezwypadkowe.

pirelka lubi tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Hej, gratulacje dwójki.

A lekarz ci mówił, jaka to ciąża? Ile jest owodnii i kosmówek?

Hej, hej dziekuje :) tak to ciąża dwuowodniowa i dwukosmowkowa. Ja w ogóle nie wiedziałam, ze w mojej rodzinie były kiedyś bliźniaki. Dopiero jak sie okazało u mnie to zaczęłam sie dowiadywać i sie okazuje, ze były i to nie raz! I od strony męża tez, ale w przypadku dwujajowej ciąży to chyba nie ma takiego znaczenia?
    Dziewczyny któraś z was pisała o lekarzu powiedzcie jak to jest...szukalyscie jakiegoś specjalistę od ciąż mnogich? Czy po prostu chodzicie do swojego sprawdzonego gina? Ja powiem szczerze nie miałam jeszcze okazji wybrać lekarza prowadzącego bo praktycznie zaraz po tym jak okazało sie, ze jestem w ciąży trafiłam do szpitala i dopiero co mnie z niego wypuścili.

• justa183 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie w rodzinie z pokolenia na pokolenie są bliźniaki. Teraz trafiło na mnie tyle, że po ivf ale chociaż nikt nie będzie dopytywał bo nikogo to nie zdziwiło ;)
    Moja babcia miała bliźniaki i moja mama też, także szczerze mówiąc, to ja całe życie o nich marzyłam :D

Dea28 lubi tę wiadomość

zem3tv7317jpvd05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Hej, hej dziekuje :) tak to ciąża dwuowodniowa i dwukosmowkowa. Ja w ogóle nie wiedziałam, ze w mojej rodzinie były kiedyś bliźniaki. Dopiero jak sie okazało u mnie to zaczęłam sie dowiadywać i sie okazuje, ze były i to nie raz! I od strony męża tez, ale w przypadku dwujajowej ciąży to chyba nie ma takiego znaczenia?
    Dziewczyny któraś z was pisała o lekarzu powiedzcie jak to jest...szukalyscie jakiegoś specjalistę od ciąż mnogich? Czy po prostu chodzicie do swojego sprawdzonego gina? Ja powiem szczerze nie miałam jeszcze okazji wybrać lekarza prowadzącego bo praktycznie zaraz po tym jak okazało sie, ze jestem w ciąży trafiłam do szpitala i dopiero co mnie z niego wypuścili.
    Mi moja ginekolog powiedziała, że ciąże jednojajowe jak moja nie są dziedziczne i mogą zdarzyć się każdemu ;) a też doszukiwałam się czy były w rodzinie..wydaje mi się, że właśnie dwujajowe są dziedziczne choć też nie muszą być-wiadomo :)

Co do lekarza, to lekarz u którego chciałam prowadzić pojedynczą ciąże wykrył, że to ciąża mnoga, trochę mnie nastraszył i w ogóle, ale od razu podał mi konkretne nazwiska najlepszych lekarzy od ciąż wysokiego ryzyka u mnie, Ci którzy się podejmą bez zająknięcia, bo ponoć normalni ginekolodzy się w większości ciąż mnogich nie podejmą. Wiąże to się z tym, że potrzebne są specjalne pomiary i badania, których większość zwyczajnych ginekologów nie robi. Wiec ja trafiłam do specjalnej kliniki, która się specjalizuje takimi ciążami i jeszcze innymi gorszymi przypadkami. Tam jednak traktują ciężarne bliźniacze normalnie i nie robią z tego wielkiego halo ;) natomiast na wizyty od 16 tyg. jeżdżę co tydzień z moimi jednojajowymi maluchami na krótkie wizyty pomiarowe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 16:01

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Ja mojego gina zapytałam prosto z mostu czy z jednokosmówkową sobie poradzi. Powiedział, że miał już kilka i da radę więc zostałam u niego tym bardziej, że mam prywatną opiekę medyczną i w pakiecie wszystkie badania, usg. Na razie nie żałuję bo bardzo o mnie dba. Dodatkowo utrzymuję kontakt z doktorem Dudarewiczem z Łodzi ze względu na komplikacje po usg w 13 tc i jadę do niego na Echo serc + połówkowe. Mam tez lekarza awaryjnego tj. doktora Bielaka, speca od powikłań w ciążach jednokosmówkowych ale na razie nie muszę korzystać z jego usług choć wystarczy, że się odezwę i się mną zajmie ;) Wiadomo, że ciąża jednojajowa jest trudniejszaw utrzymaniu i prowadzeniu niż dwujajowa i dlatego się zabezpieczyłam na ile mogłam. Poszukaj lekarza, który już ma doświadczenie w ciążach mnogich a przede wszystkim niech to będzie lekarz, któremu zaufasz. :)

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba, ale miałaś szczęście.. ja też mam pakiet w prywatnej, ale mój się nie podjął i chyba żaden by się nie podjął, nie mam do nich tam zaufania.. więc muszę sporo płacić prywatnie, ale ten choć daje mi większość skierowań na krew. Żal by było kupować, bo mam w pakiecie wszystko.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Dzierzba, ale miałaś szczęście.. ja też mam pakiet w prywatnej, ale mój się nie podjął i chyba żaden by się nie podjął, nie mam do nich tam zaufania.. więc muszę sporo płacić prywatnie, ale ten choć daje mi większość skierowań na krew. Żal by było kupować, bo mam w pakiecie wszystko.
    Trudno mi sobie wyobrazić ile płacisz przy cotygodniowych wizytach... Mnie prenatalne w 13 tc+ pappa i NIFTY zeżarło. Resztę mam za free. Jedyne za co płaciłam to ostatnio 16.80 zł za CRP bo robiłam sama dla siebie. U ciebie też liczą usg podwójnie?

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Trudno mi sobie wyobrazić ile płacisz przy cotygodniowych wizytach... Mnie prenatalne w 13 tc+ pappa i NIFTY zeżarło. Resztę mam za free. Jedyne za co płaciłam to ostatnio 16.80 zł za CRP bo robiłam sama dla siebie. U ciebie też liczą usg podwójnie?
    U mnie zwykła wizyta 200zł, a prenatalna 300 zł, ale teraz jak chodzę co tydzień to rzekomo mam płacić po 100 zł nie zależnie od wizyty.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    U mnie zwykła wizyta 200zł, a prenatalna 300 zł, ale teraz jak chodzę co tydzień to rzekomo mam płacić po 100 zł nie zależnie od wizyty.
    Wow to i tak tanio choć miesięcznie swoje robi. Ja za usg prenatalne płaciłam 470 bez pappy a teraz będę płaciła 550 za połówkowe + echo. Z ciekawości pytałam ile samo usg w enel med kosztuje bez skierowania i mi powiedzieli, że 190 zł plus wizyta oczywiście ale ile to nie wiem, To i tak nie dużo bo wszędzie dookoła chcą 250 za usg bliźniaczej, Farta mam z tym pakietem z enelu bo za siebie i młodego, który też potrzebuje sporo specjalistów płacę 120 zł miesięcznie i nic mnie nie obchodzi. Jakbym miała za każdą wizytę swoją i młodego oraz badania płacić to bym chyba z torbami poszła.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo drogo za wizytę u Ciebie :O Ja za pappę dodatkowo zapłaciłam 200 zł. A moje wizyty to już z usg i badaniem na fotelu (co 3 tydzień).
    Cały czas myślałam, że u mnie najdrożej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 19:36

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    To bardzo drogo za wizytę u Ciebie :O Ja za pappę dodatkowo zapłaciłam 200 zł. A moje wizyty to już z usg i badaniem na fotelu (co 3 tydzień).
    Nie wiem z czego to wynika. Może dlatego, że to łódź? Ceny jak w warszawie normalnie. Ja za pappa 250 a nifty 2750 (normalnie 2450 kosztuje) ze względu na omówienie i opis Dudarewicza a on się ceni. Usg w 13 tc miałam u pani profesor, ale cena jak wszędzie dookoła.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w Warszawie w bardzo dobrej poradnii za usg prenatalne płaciłam 390zł
    Za wizytę pryw 200zł ale mozna i za 150 u dobrego lekarza się dostać tyle że ci związani z dobrymi szpitalami liczą sobie od 200zł. Na szczęście wizyta prywatna raz w miesiącu :)
    Za to leki dochodzą :/

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tymi badaniami prenatalnymi? zawsze mi się wydawało, że to kwestia wyboru czy chce je mieć czy tez nie-no chyba, że lekarz zaleci, ale z tego co czytam to wszystkie je wykonujecie. Czy one są obowiązkowe? To moja pierwsza ciąża i czasami czuje się strasznie nie w "temacie"

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie są obowiązkowe ale są zalecane.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tymi badaniami prenatalnymi? zawsze mi się wydawało, że to kwestia wyboru czy chce je mieć czy tez nie-no chyba, że lekarz zaleci, ale z tego co czytam to wszystkie je wykonujecie. Czy one są obowiązkowe? To moja pierwsza ciąża i czasami czuje się strasznie nie w "temacie"
    Lanay zależy co masz na myśli. USG prenatalne I trymestru jest zalecane w ciąży bliźniaczej, ale już test z krwi Pappa to Twój wybór, ja np. nie robiłam. Lekarz prowadzący ani naprawdę super specjalistka od usg prenatalnego w ogóle mi o nim nie wspominali.

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa a Ty jesteś z gór prawda?
    Ostatnio pytałam się lekarza czy mogłabym wyjechać jeszcze kolejką na Kasprowy, to mi odradził bo przez różnicę ciśnień mogłyby nawet odejść mi wody... Powiedział że mogłoby też nie stać się nic, ale po co to sprawdzać. No i jeszcze że niektórzy lekarze odradzają nawet wyjazd tylko do Zakopanego bo to też jakieś obciążenie związane z ciśnieniem. Zastanawiam się czy tyczy się to też osób które na stałe w takim klimacie mieszkają... Chyba raczej nie...?

preg.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,jak tak czytam ile was kosztują te wizyty...Ja praktycznie nie płace nic.Wprawdzie za połówkowe musiałam zapłacić 1200kc(mieszkam w Czechach),ale ubezpieczenie wróciło mi z tego aż 1000kć.Płaci się tylko 30kć przy badaniu na fotelu,którego nie robią za każdym razem.Wizyty mam średnio co miesiąc i zawsze usg,pomiary ciśnienia,waga,mocz(badają na miejscu takim specjalnym paskiem).Badania z krwi dopiero 1raz,ale za to dokładne(7różnych badań).TRochę denerwuje mnie że zawsze musze sama o wszystko wypytywać,bo sami z siebie niewiele tłumaczą wyników usg itp.,ale odpowiadają na wszystko o co pytam.Co do szpitalu,to też ponoć spoko,cc nie takie straszne(robili mojej koleżance z pracy),a teraz niedawno urodziła moja inna koleżanka i zachwalała,że położne to nawet trzymały ja za rękę kiedy miała największe bóle..

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Nie wiem z czego to wynika. Może dlatego, że to łódź? Ceny jak w warszawie normalnie. Ja za pappa 250 a nifty 2750 (normalnie 2450 kosztuje) ze względu na omówienie i opis Dudarewicza a on się ceni. Usg w 13 tc miałam u pani profesor, ale cena jak wszędzie dookoła.
    U mnie Gdańsk i to ceniący się specjaliści, podobno najlepsi nie tylko na pomorzu, a nawet w Polsce więc faktycznie nie wiadomo z czego to wynika.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak pisze Dzierzba nie są obowiązkowe, ale jednak zalecane i każdy lekarz je zaleci, to ważne badania i moim zdaniem warto je zrobić. A na przykład test pappa i inne już są dobrowolne i ja żałuję, że go zrobiłam. Nigdy bym tego nie powtórzyła, ani nie poleciła innej ciężarnej.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    U mnie Gdańsk i to ceniący się specjaliści, podobno najlepsi nie tylko na pomorzu, a nawet w Polsce więc faktycznie nie wiadomo z czego to wynika.
    No trudno, tego nie przeskoczę a dojeżdżać gdzieś to bez sensu. Na szczęście ja nie mam trudnej sytuacji finansowej. Tak się zastanawiam co by było jakby nie było mnie na to stać? Miałabym siedzieć i liczyć na to, że się uda? Bardzo dużo kobiet jest w takiej sytuacji i jest to potwornie smutne...

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ