X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem po jednym cc, 1 rok i 4 miesiące temu. Co prawda z jednym dzieckiem, ale jestem przykładem że może być bezproblemowo i można szybko śmigać.

Powiem Wam że dużo daje nastawienie przed zabiegiem. Ja miałam planowane, wiedziałam że może być ciężko, zakodowałam sobie żeby pomimo bólu spionizować się wtedy gdy mówią (u mnie 8 h) i później jak najwięcej się ruszać, oczywiście delikatnie :) I tak też robiłam i 6 dnia jak szłam na ściągnięcie szwów to biegłam truchcikiem do taksówki. Chciałam jechać samochodem, ale mąż stwierdził że to za wcześnie :)

Zdaję sobie sprawę że do tego dochodzą indywidualne predyspozycje organizmu, ale trzeba się pozytywnie nastawić!

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa ja też panicznie się boję porodu i tych komplikacji. Już nie wiem co lepsze, czy cc czy sn.. wszystko chyba zależy indywidualnie od kobiety. No, ale co ma być to będzie.. nie mamy na to wielkiego wpływu niestety.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt.

Jak zakupy idą Pirelka?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka - gratulacje i zdrowka!

Sylika - podziwiam i dobrze czytac, ze to sie wszystko da ogarnac :) Tak jak piszesz blizniaki trafiaja na tych wlasnie, co dadza rade ;)

Karo Em - takie historie jak Twoja z cc to miod na moje serce - tez chcialabym cc i mam nadzieje, ze i mnie to sie uda bez komplikacji. Teraz tez bedziesz miala cesarke?

U mnie dwie ostatnie noce byly niestety bezsenne, pomimo ze staram sie spac na lewym boku z poduszka miedzy nogami. Dzis zamowilam te z Motherhood, ma byc w czwartek :) Siedze w pracy jak zombie, ledwo kontaktuje i odliczam do konca... Jak nie mdlosci to to!

Sylika lubi tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    To fakt.

Jak zakupy idą Pirelka?
    Powolutku :) na razie nie szalejemy, bo fortunę zostawiam u lekarzy! Po maju będzie dalej działać. Na razie jutro odbieramy łóżeczka z komisu, bo babka zamyka punkt stacjonarny, a już mamy kupione. Dzisiaj odebrałam zestawy do wózka minky dla maluszków, kupiłam jakieś jedno opakowanie pieluszek tetrowych i flanelowych, a tak mam z bratanka resztę, może coś po wypłacie kupię,bo widziałam cuda poprzeceniane w smyku :) mam też jakąś jedną grzechotkę czy smoczki :)

Może jak dobrze pójdzie to w maju kupi się lub zamówi wózek, bo ma to być prezent dla Nas więc zobaczymy ;)

A jak u Ciebie? Idą zakupy do przodu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 17:58

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie prawie nic nie kupiłam tylko pake ciuchów od jednej dziewczyny ;) i dwa bodziaki takie same na allegro bo miałam kupon 20zł to nim doplacilam. Mam od brata łóżeczko turystyczne i obiecali z bratowa drugie które jest u jej mamy i dwa bujaczki po bratanicy.
    Też podoba mi się parę rzeczy w smyku i się do nich przymierzam to leżenie i siedzenie w domu zle na mnie wplywa bo zaduzo oglądam tych rzeczy :p
    W tej chwili jeszcze miesięcznie 400zł idzie na leki i 200 na lekarza plus jakieś badania a ile rzeczy byloby dla maluchów za to :p
    Mi by pasowało takie nietypowe łóżeczko np 120x100 a podwójne są jak już 120x120 ;/

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj wiem.. ja tyle wydałam już kasy na jednego zęba, że miałabym wypasiony fotelik do samochodu :D a to nie koniec mojego leczenia..do tego ginekolog, zepsute auto i tak wszystko na raz. Ale po burzy musi wyjść słońce :D

My kupiliśmy dwa standardowe łóżeczka 120x60, są inne ale nie ma to dla mnie znaczenia bo jedno będzie trochę zasłaniać drugie, a na podobny kolor można przemalować :) okazja cenowa była super więc jestem zadowolona!

To sporo też masz po rodzinie, zawsze to mniej do kupienia :)

Ja powoli rozczytuję się o materacach..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 18:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wrote:
    Napisz jak o prenatalnych,trzymamy kciuki

Hej, no ja juz po badaniu. Wszystko ok. Lekarz powiedział, ze nie ma sie do czego przyczepić i wszystko wyglada bardzo dobrze. Ogólnie badanie bardzo przyjemne. Maź siedział obok mnie i wszystko oglądaliśmy na zawieszonym na ścianie telewizorze. Dzieciaczki sie fajnie ruszały :). Bardzo jestem zadowolona po tym badaniu.

Dea28, ewa84, pirelka lubią tę wiadomość

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.

fajnie tak od kogoś coś odkupić czy dostać :) ja dostałam dwa łóżeczka całkiem za free więc to duży plus do jednego dokupie materac no i wiadomo komplety pościeli i kołderek i podusie :) ciuszków mam już fure ze szmatek po których lubie buszować jak i od koleżanek. my pewnie większość rzeczy będziemy kupować czerwiec/lipiec potem malowanie pokoju i w spokoju będziemy oczekiwać przyjścia na świat dzieciaków. wózek mamy niby dostać a jeśli nie to sie zamówi na allegro po porodzie :)

gratuluję udanych wizyt!

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay: super informacja :)

No w sumie te lożeczka turystyczne to dodatek ale bujaczki na pewno się przydaja :)

Ubranka odkupilam od dziewczyny na bazarku u nas na forum i nie żałuję:) jakieś "wyjściówki" kupie im nowe takie same może nawet :)

Wózek też zostawiam na koniec :)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay no to super !

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę dziewczyny że rozkręcacie się w zakupowym szaleństwie :) ja tez mam już sporo pokupowanych rzeczy,sporo ubranek tez dostałam,łóżeczko już wybrane a wózek do kupienia na dniach.Wolę być przygotowana,a poza tym póki brzuch na razie nie jest wielki,to trzeba to wykorzystać.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja prawie nic nie mam. Po tym jak lekarz nas ostro nastraszył ze wszystkim wstrzymujemy się na ostatnią chwilę. Nawet imion jeszcze nie wybraliśmy. A brzuch mi nie będzie przeszkadzał, niemal wszystko przez internet kupimy :) Planujemy zakupy w drugiej połowie maja.

A tak poza tym to nachodzą mnie coraz większe obawy i jakieś depresyjne nastroje :( chodzę do szkoły rodzenia i z każdym wykładem mam coraz większy mętlik w głowie :/ Jka ja to wszystko ogarnę, a jeszcze pomnożone razy dwa?

BTW, czy wiecie jak to jest czy jak ja i maż obydwoje pracujemy na umowę o pracę i ja zamierzam wykorzystać całość macierzyńskiego to teraz też ojcu przysługuje 2-tygodniowy urlop ojcowski niezależenie od "mojego"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 21:46

• asiuś Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Melduje się po prenatalnych. NT i kość nosowa ok. Wygląda na to ze mam parke!!!!! Ale żeby nie było tak kolorowo to tętno za wysokie bo aż 176. Zawsze coś. .

uwo9kw7iyrjkbtpx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiuś wrote:
    Cześć dziewczyny. Melduje się po prenatalnych. NT i kość nosowa ok. Wygląda na to ze mam parke!!!!! Ale żeby nie było tak kolorowo to tętno za wysokie bo aż 176. Zawsze coś. .

I lekarz powiedział Ci, że za wysokie? Ja miałam też dziś prenatalne i moje bąble miały po 171 i lekarz stwierdził, że to normalne na takim etapie ciąży. Ciekawe.

• asiuś Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchał chyba że trzy razy ze może się trochę uspokoi. Powiedział ze za wysokie ale nie aż tak żeby narazie się martwić. Mogłam dopytać coś więcej. ....

uwo9kw7iyrjkbtpx.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    BTW, czy wiecie jak to jest czy jak ja i maż obydwoje pracujemy na umowę o pracę i ja zamierzam wykorzystać całość macierzyńskiego to teraz też ojcu przysługuje 2-tygodniowy urlop ojcowski niezależenie od "mojego"?

Nietupska, tak, urlop ojcowski 2-tygodniowy należy się każdemu tacie, który ma umowę o pracę, bez względu na to czy żona pracuje czy nie i ile urlopu bierze. To jest coś zupełnie innego niż Twój macierzyński. Można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 2 roku życia.
    Dodatkowo, Twój mąż może dostać 2 tygodnie opieki - czyli L4 np. od Twojego gina (czasem, choć rzadko wypisują też w szpitalu).
    Jest jeszcze coś takiego jak opieka nad dzieckiem zdrowym - 2 dni w roku, tutaj trzeba co roku zdecydować kto będzie brał, lub podzielić, ale w pierwszym roku kobiecie nie przysługuje bo jest na macierzyńskim, więc tata niech się zdeklaruje.
    No i jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego na urodzenie dziecka :)

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay super, że prenetalne dobrze :) oby tak dalej!

Dea ja do jednego mam mieć materac, ale nie chcę używanego z niewiadomego źródła. Kupuję nowe i wiadomo jak Ty jeszcze pościele, kołderki itp. :)

Łóżeczko turystyczne, a raczej większy kojec też planuję kupić, bo jak pojedziemy do rodziny dzieci nie będą miały gdzie spać, a w domu do zabawy będą go miały, bym mogła się na chwilę odwrócić :P

Wózek też chciałam kupić po porodzie, ale teraz w maju przylatuje moja siostra i chciała kupić Nam w prezencie, chcę by go widziała więc pojeździmy razem popatrzeć, wybrać i jeśli zaproponuje od razu to bierzemy, bo nigdy nie wiadomo jak będzie potem ze mną.. a jak nie to na spokojnie można zamówić potem :)
    Choć jak modele już upatrzone to kwestia wyboru będzie łatwa.

My imion tez wybranych jeszcze nie mam :P wciąż coś Nam nie pasuje. Haha!

nietupska, co do umowy to oczywiście ojcu przysługuje 2 tyg. ojcowskiego, nie ważne czy Ty wykorzystasz cały macierzyński czy nie. Tylko musi zgłosić chęć jego wzięcia nie później niż 7 dni przed planowanym rozpoczęciem tych 2 tyg.

asiuś, gratuluję parki! Tętnem na razie się nie stresuj, na pewno będziecie pod kontrolą i wszystko się uspokoi. U mnie w pierwszych tygodniach ciąży też dzieci miały tętno ok. 170 i na tym etapie było to normalne, potem spada..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 08:04

Dea28 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupowanie rzeczy dla dziecka to fajna sprawa :D Ja co prawda wstrzymam się jeszcze, z mężem postanowiliśmy, że takie konkretniejsze rzeczy typu łóżeczka to będziemy gdzieś kupować w czerwcu może, a wózek chcą nam zafundować moi rodzice więc z tym też jakoś nie będziemy się śpieszyć.
    Dziewczyny a powiedzcie na jakie typy wózków się decydujecie? Jeden obok drugiego czy jeden za drugim? Ja sie troche waham z jednej strony bardziej mi sie podoba taki jeden obok drugiego bo jakby nie było patrzysz wprost na dzieciaczki, ale znów ze względów praktycznych lepszy chyba taki jeden za drugim bo nie jest taki szeroki. Sama nie wiem.

Skoro mowa juz o macierzyńskim to po urodzeniu bliźniaków należy się mamie dłuższy macierzyński, prawda? Czy to tylko jakieś plotki do mnie doszły?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em, pirelka, to dzięki za wyjaśnienie z tym urlopem, trochę się tatusiowi należy :) Mąż ma urlop taki 2-tygodniowy w stałym terminie,na początku lipca - tak jak cała firma i bałam się, że jak się nie wbiję z porodem w ten termin to będę zdana tylko na siebie.

Lanay to jest 2 tygodnie dłużej od normalnego, czyli 54 tygodnie z tego co wiem. Więc szału nie ma.
    Ja z wózkiem od razu widziałam, ze chcę jeden za drugim, ale jest też wiele zwolenniczek tych obok siebie.

‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ