Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Asius: 176 to troszkę dużo ale w normie chyba? będzie się zmniejszać z tygodnia ba tydzień ja miałam 171 u jednego malucha w 12t4d i też lekarka mówiła że na granicy normy!
Lanay: Nie pamiętam jak jest teraz z tym urlopem ale jakis czas temu było 6 tyg więcej chyba?
Zawsze coś :p
Edit: 2 to mało :p nie postarali się :p
Pirelka: faktycznie jak planuje ci sis kupić to fajnie żeby widziala
Ja bym chciała taki podwójny obok siebie myślałam o wielofunkcyjnym ale bez gondoli typowej bo są węższe znacznie a jednak widzę oboje dzieci w takim wózku.
U nas poczatkowo było ze będzie Amelka i Alicja ale to było nieprzemyslane teraz mąż wybrał już Nikole i trzyma się tej wersji i najprawdopodobniej Maja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 09:43
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny"Jeśli rodzą się bliźniaki, podstawowy urlop macierzyński trwa 31 tygodni. Potem rodzice mogą wydłużyć pobyt z dzieckiem. Ci, którym urodziło się jednocześnie dwoje lub więcej dzieci, mają do dyspozycji osiem tygodni."
Tyle można przeczytać w internecie, ale zawsze lepiej sie jeszcze gdzieś dopytać.
-
nietupska wrote:A ja prawie nic nie mam. Po tym jak lekarz nas ostro nastraszył ze wszystkim wstrzymujemy się na ostatnią chwilę. Nawet imion jeszcze nie wybraliśmy. A brzuch mi nie będzie przeszkadzał, niemal wszystko przez internet kupimy Planujemy zakupy w drugiej połowie maja.
A tak poza tym to nachodzą mnie coraz większe obawy i jakieś depresyjne nastroje chodzę do szkoły rodzenia i z każdym wykładem mam coraz większy mętlik w głowie Jka ja to wszystko ogarnę, a jeszcze pomnożone razy dwa?
Nietupska z czym was lekarz nastraszył?
Co do nastrojów depresyjnych,to i mnie niestety łapią -
asiuś wrote:Cześć dziewczyny. Melduje się po prenatalnych. NT i kość nosowa ok. Wygląda na to ze mam parke!!!!! Ale żeby nie było tak kolorowo to tętno za wysokie bo aż 176. Zawsze coś. .
Asius to gratulacje parki! a tętnem się nie martw na zapas,tak jak koleżanki pisały na pewno się potem uspokoi. -
nick nieaktualnyLanay wrote:"Jeśli rodzą się bliźniaki, podstawowy urlop macierzyński trwa 31 tygodni. Potem rodzice mogą wydłużyć pobyt z dzieckiem. Ci, którym urodziło się jednocześnie dwoje lub więcej dzieci, mają do dyspozycji osiem tygodni."
Tyle można przeczytać w internecie, ale zawsze lepiej sie jeszcze gdzieś dopytać.
Fairuza u mnie bliźniaki są jednokosmówkowe więc na każdym etapie może wystąpić zespół podkradania. Usłyszeliśmy takie rzeczy, jak np, że jeden słabszy bliźniak może umrzeć, albo mogę mieć w razie potrzeby laserowy zabieg rozdzielenia kosmówki i przy tym też jedne może nie przeżyć. Radość z ciąży była bardzo niska przy takich scenariuszach. Na szczęście NA RAZIE wszystko z dzieciakami ok. -
Nietupska: chyba każda z nas to słyszała u mnie na początku nawet lekarka obawiała się o zespół przetoczenia ale się unormowalo. Lekarze muszą to mówić niestety. Na szczęście można to skutecznie leczyć w dzisiejszych czasach.
Male miały ostatnio 205 i 250 g więc spora różnica ale lekarka mówiła że mieszczą się w normie nadal, zresztą od początku była różnica.
Musisz być dobrej mysli! Twoje maluchy są już na prawdę spore i coraz bezpieczniejsze z każdym tygodniem:)
-
nick nieaktualnyEwa84 na razie jesteśmy spokojniejsi chociaż mąż naprawdę to odchorował, mam wrażenie, że postarzał się o parę lat Ja jakoś podświadomie odsuwam te stresy na bok.
U nas nadal jest niby różnica w wadze maluchów ale w wielkości już nie. Poza tym pęcherze moczowe są widoczne ładnie więc lekarze są spokojni.
-
nick nieaktualnyLanay, my początkowo nastawialiśmy się tylko na wózek jeden za drugim. Nie patrzyłam nawet na inne, ale przypadkiem zobaczyliśmy Baby Jogger City Mini GT dla bliźniaków w komisie i tak mnie zauroczył, jest taki zwinny i lekki. Składa się bajecznie, podbija cudownie i szerokość ma do 80 cm, więc w każde drzwi wejdzie standardowe.
Zaczęłam interesować się tym typem i jest kilka, patrzyłam na parametry i okazało się, że wbrew pozorom one nie są takie szerokie bo każdy mieści się w standardach do 80 cm.
Także nie odrzucaj od razu konkretnego typu wózka, ja tak zrobiłam i cieszę się, że przypadkowo ktoś pokazał mi inny bo mnie w sobie rozkochał i zauroczył. Już jednak traciłam nadzieję na podwójne wózki, bo w większości dla mnie sa koszmarne
Co do dłuższego macierzyńskiego to prawda, jest odrobinę dłużej bodajże coś koło roku i 3 mies, chociaż moim zdaniem powinno być razy dwa.. każdy się dziwi, że na dwójkę tak krótko jak mówię o tym.
nietupska, moje bliźniaki też są jednokosmówkowe, dlatego latam co tydzień na usg.
Po dentyście jestem załamana pół szczęki do leczenia, a co rozwierci to dziura taka duża, że nawet na taką nie wygląda. Jeśli nadal robione zęby będą boleć, kolejne kanałowe jestem załamana i dobita.. byłam już 5 razy, a raptem dwa zęby mam gotowe, kasa ucieka mi przez palce do tego na te wizyty -
Pirelka faktycznie dentysta to fortuna ja zaraz na początku straciłam plombe miałam lekarstwo i zlamalam ząb no więc korona i 1200zł lżejsza teraz mam 2 plomby do wymiany bo stare już ;/
Współczuję strasznie ja nie nawidze tych wizyt okropny stres dla mnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 12:58
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyChyba znalazłam jakies konkrety o tym macierzyńskim:
"Jeśli urodziłaś dziecko, możesz z nim zostać w domu aż 52 tygodnie. Jeśli urodziłaś bliźniaki, trojaczki bądź więcej maluchów, wymiar urlop przedstawia się następująco:
- dwoje dzieci: 31 tygodni urlop macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski (czyli razem do 65 tygodni),
- troje dzieci - 33 tygodnie urlop macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski (czyli razem do 67 tygodni)"
czyli rzeczywiście wychodzi rok i 13 tygodnipirelka, ewa84 lubią tę wiadomość
-
Hej. My z chłopcami po połówkowych i rosną pięknie, zdrowo, nie widać żadnych patologii. Ważą po 270 g, przepływy pępowinowe ok ale... No właśnie podział owodni jest nie równy, jeden ma więcej wód MVP=6, a drugi mniej MVP=4 i to tylko przy główce, przy nóżkach jest mniej, co sugeruje syndrom podkradania, błona nie faluje i jest napięta. Lekarz sam ma zagadkę bo poza tymi wodami nic na TTTS nie wskazuje. Serca nie są przeciążone, pęcherze równo wypełnione, dzieci takie same (minimalne różnice wzrostu), przepływy pępowinowe wzorowe, nerki w normie. O co chodzi? Może to być tak, że taka ich uroda? W środę za tydzień mam iść na kontrolę i zobaczymy czy coś się zmieniło. Jak patrzę na zdjęcia z wcześniejszych etapów to normalnie widać, że jeden worek owodniowy jest mniejszy od drugiego. Nikt na to mi nigdy uwagi nie zwrócił, a mam usg co dwa tyg. Ogólnie z tymi owodniami był problem bo kiedyś właśnie ten, który jest w mniejszej się zgubił i lekarz myślał, że się wchłonął. Czytałam, że czasem zdarza się nierówny podział owodni. No jak nie urok to sraczka. Wrrr... Jak będzie postępowało to tylko operacja zamknięcia połączeń w łożysku nas ratuje, a jak nie to może się okazać, że synek w mniejszym worku nie będzie miał miejsca na rozwój.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nietupska nawet doktor Dudarewicz nie wie co się dzieje. Wszystko poza tą ilością wód jest ok. Doczytałam tylko, że u tego z większymi wodami nieznacznie szybciej wypełnia się pęcherz. Albo to jest bardzo wczesny TTTS albo taka uroda. Znowu tydzień czekania i nerwów. Na razie nie kazał mi dzwonić nigdzie, jakby coś się działo to mnie pokieruje dalej. Wiesz ja już serio mam dość. Najpierw to straszenie T13 a teraz TTTS. Pierdzielę będę latała do niego co tydzień jak trzeba będzie bo przynajmniej się na tym zna lepiej niż ta pinda z Enel Med.
-
nick nieaktualnyMyślę, że wszystko będzie dobrze
Mnie też zawsze stresują te badania. W 90 % przypadków lekarz wychodzi i idzie po innego i razem dochodzą do wniosku , ze wszystko jest ok. Na ostatnim badaniu lekarz wyszedł bez słowa, poszedł do drugiego, i pyta go:" czy ty tu widzisz wielowodzie?" - myślałam , że zejdę na zawał. Jutro mam usg, zobaczymy co tym razem wymyślą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 15:44
-
Dzierzba spróbuj nie myslec negatywnie,jak sama pisalas wszystkie wyniki dobre,rosna równo i zdrowo.A to najważniejsze.Jesli ilośc wód miałby na to duży wpływ,to już by było widać miedzy nimi znaczące różnice.Na pocieszenie ci powiem ze moje w 18t4d ważyly tylko-on ok 200g,ona 180 .a u mnie są 2kosm,2ow